Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.11.2017 12:00 | Správy | Domáce správy
FotoVideo

Premiér Fico sa chystá odslúžiť zmenu vo fabrike: Robo, trúfneš si na nočnú aj na týchto flekoch?

Vyrazil do protiútoku.Premiéra Roberta Fica (53) dostali do varu vyjadrenie podnikateľov, ktorí skritizovali plánované zvýšenie miezd za nočné, sviatky a víkendovú prácu.

Niektorých zamestnávateľov nazval privatizérmi, či daňovými podvodníkmi a odporučil im, aby si vyskúšali nočnú zmenu. Sám pôjde už dnes večer príkladom a jednu takú nočnú fušku pri páse si vyskúša v spoločnosti IAC v Lozorne. Novému Času sa však ozvali aj iné firmy, kde môže svoje sľuby naplniť.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Príplatky za prácu v nočnej, cez sviatky či počas víkendu. Téma, ktorá opäť raz poštvala proti sebe premiéra a zamestnávateľov. Podnikateľská aliancia Slovenska hovorí o likvidácii. Zvýšením príplatkov by neúmerne narástli mzdové náklady, sumu vyčíslili až na 1 miliardu €. „Štát má právo stanoviť podmienky pre takúto prácu, ale je nekultúrne, ako sa to deje bez diskusie s podnikateľmi,“ tvrdí výkonný riaditeľ PAS Peter Kremský. Podnikatelia si urobili vzájomný prieskum, kde takéto kroky odsudzujú. „Ak štát chce takto prispieť zamestnancom, tak by mal k tomu prispieť aj sám, a to pomocou zníženia daní a odvodov,“ dodal Kremský.

 

Fico zaútočil

Slová podnikateľov nenechali premiéra chladným a ako vždy si nedával servítku pred ústa. „Máme tu aj množstvo privatizérov, zbohatlíckych dedičov a daňových podvodníkov, ktorí zbohatli na okrádaní na daniach. Preto ma neprekvapuje, že niektorí hovoria, že naše opatrenia sú devastačné. To hovoria vždy, keď zvyšujeme minimálnu mzdu, končí slovenský priemysel,“ vyhlásil premiér, ktorý zároveň zamestnávateľom poslal uštipačnú výzvu. „Páni podnikatelia, veľmi vás prosím, postavte sa k pásu a buďte takí frajeri a makajte do rána. A veľmi pozorne vám budú stopkami merať 20-minútovú prestávku na jedlo a cigaretu. Jeden hrá golf, druhý je na rybách a tretí sa vozí na drahom aute. Nech tam idú a vyskúšajú si to,“ doplnil Fico.

 

Výzva premiérovi

 

Robert Fico ako správny sociálny demokrat chce ísť podnikateľom vzorom. Prisľúbil, že v najbližších dňoch si vyhrnie rukávy a takúto nočnú zmenu absolvuje. „Možno osemhodinovú, možno dvanásťhodinovú. A veľmi rád sa podelím so svojimi pocitmi, keď ráno budem vychádzať z firmy, že aké je to fantastické, si takto v noci zapracovať,“ vyhlásil suverénne Fico. Predseda vlády si na fušku trúfa, pretože už ako študent vedel, čo je tvrdá práca. Podľa našich informácii Fico nastúpi na 8-hodinovú zmenu pri páse jednej z dodávateľských firiem našich automobiliek. Záujem o Ficove zrušnosti však prejavilo viacero firiem, ktoré prišli s viacerými ponukami. Tak čo, pán premiér, naučíte sa aj piecť chlieb, pracovať vo výrobe alebo vás láka zamestnanie pumpára?

 

Pekár

Tradičná pekáreň Horná Súča

Otvoriť galériu

„Ak je záujem, pokojne si môže, nielen pán Fico, prísť vyskúšať nočnú zmenu u nás v pekárni,“ povedal Jaroslav Zemanovič (45), majiteľ pekárne v Hornej Súči (okr. Trenčín)

- priemerný hrubý plat: 668 €

Pumpár

Čerpacia stanica Dalitrans Veľké Bierovce

Otvoriť galériu

„Radi privítame premiéra Roberta Fica na nočnej zmene na našej pumpe. Ponúkame mu prácu pumpára, u nás sa určite nudiť nebude,“ odkazuje predsedovi vlády vedenie spoločnosti Dalitrans, ktorá sídli neďaleko Trenčína.

Robotník vo výrobe

Závod Nexis Fiber v Humennom

Otvoriť galériu
„Výroba vlákna sa realizuje nepretržite 24 hodín denne. Veľmi radi premiéra privítame v Humennom, keď si chce vyskúšať nočnú zmenu. Tá trvá od 22. do 6. hodiny ráno. Mohol by si aj vybrať pozíciu, ktorú by chcel vyskúšať - polymerizáciu, postkondenzáciu, zvlákňovanie, navíjanie, dĺženie a tkanie,“ vyzýva premiéra ekonomická riaditeľka Iveta Zgaburová z firmy Nexis Fibers, ktorá zamestnáva priamo 460 ľudí.

- Priemerný hrubý plat robotník vo výrobe: 675 €

 

Nelichotivé prvenstvo

Cieľom zvýšenia príplatku za nočnú prácu je nielen prilepšiť zamestnancom. Opatrenie má súčasne viesť k tomu, aby takejto práce ubudlo. Z údajov Eurostatu vyplýva, že Slovensko má najvyšší podiel zamestnancov pracujúcich v noci v celej Európskej únii. Osoh zo zmien môže mať zhruba 280-tisíc zamestnancov nepretržitých prevádzok a asi 108-tisíc zamestnancov, ktorí v noci pracujú sporadicky.

Otvoriť galériu

Nočná práca

Dnes

- popri mzde vám za každú hodinu patrí zvýhodnenie najmenej 20 % minimálnej hodinovej mzdy

- tento rok to predstavuje 0,50 €

Po novom

- príplatok za hodinu bude najmenej 50 % minimálnej hodinovej mzdy

- v roku 2018 to bude 1,38 €

Príklad

- ak za mesiac odpracujete jednu nočnú zmenu, namiesto 4 € k platu dostanete 11,04 €

 

 Bez lekárskej prehliadky to nejde

Ľubomír Markovič, Riaditeľ Úsek služieb

Zamestnávateľ musí pre zamestnancov pracujúcich v noci zabezpečiť napr. lekársku prehliadku. Ďalej je povinný upovedomiť o tejto skutočnosti príslušný inšpektorát práce. Ustanovený týždenný pracovný čas uspôsobiť tak, aby priemerná dĺžka pracovnej zmeny neprekročila osem hodín v dobe najviac štyroch kalendárnych mesiacov po sebe nasledujúcich, pričom pri výpočte priemernej dĺžky pracovnej zmeny zamestnanca pracujúceho v noci sa vychádza z päťdenného pracovného týždňa. Zamestnávateľ musí uviesť menoslov zodpovedných osôb s telefónnym číslom, na ktorých sa môžu zamestnanci obrátiť v prípade havárií.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mm, joc, ee, rn

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ruský prezident Vladimir Putin.
Dohodlo si Rusko kšeft storočia?! Čína poskytla pomoc lodi, na ktorú USA uvalili sankcie
Na parlament v Aténach pochodovalo 13.000 nespokojných študentov.
Na propalestínskych protestoch to vrelo! V areáli univerzity zadržali vyše 90 ľudí
Fedor Flašík * 14. 1. 1958 † 22. 4. 2024.
Foto
Podnikateľ Fedor Flašík († 66): Kde a kedy mu dajú posledné zbohom?
Platí výstraha pred horúčavami. (ilustračné foto)
Vlna horúčav vzala už 30 životov: To je extrém, teplota má vybehnúť nad 50 stupňov!
(ilustračné foto)
Fatálne mrazy u našich susedov, pestovatelia smutne reagujú: Jedným slovom, KATASTROFA!
Foto
Stihne Juraj Kucka EURO? Hráč Slovana posiela jasný odkaz
Predseda českej vlády Petr Fiala.
Potvrdilo sa, čo sa šepkalo už dlho: Ďalší odchod z Fialovej vlády! Končí táto ministerka
The Pass at Byron Bay on a clear day with blue water
Hromadné uhynutie vznešených živočíchov: Na pláži ich uviazli stovky! Vedci sa chytajú za hlavu
Vinczeová a Dangl sú za každý žart.
Obľúbená zábavná relácia dostala v RTVS stopku! Prečo ju vyškrtli z programu?
(ilustračné foto).
Popredného podnikateľa odsúdili z korupcie: V podvode boli namočené aj jeho dcéry
Foto
Boxerka opisuje desivé detaily z väzenia: Najponižujúcejšie je byť nahá a predklonená!
Los Angeles, United States - December 18, 2013: View of Hollywood Boulevard at sunset. In 1958, the Walk of Fame was created on this street as a tribute to artists working in the entertainment industry.
Mesto anjelov si pripomenulo genocídu, pri ktorej zomreli milióny: Aké slová zazneli z Bieleho domu?