Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Infografika

Nákup vianočných ozdôb sa pre Janka skončil nešťastím: Napichol sa okom na vešiak!

Návšteva predajne takmer dopadla tragicky! Janko (6) sa spolu s rodičmi vybral v utorok popoludní do novootvoreného detvianskeho obchodu s rozličným tovarom, ktorého pobočky sú po celom Slovensku.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Plánovali kúpiť vianočné ozdoby, aby mali doma o mesiac krásny stromček. Chlapček sa počas nákupu zohol tak nešťastne, že mu vešiak vyčnievajúci z regálu prepichol oko. Nasledoval okamžitý prevoz do nemocnice a operácia.

 

Otec malého školáka Ján (35) na osudný okamih doteraz spomína s hrôzou. „Už sme boli v predajni, keď sa mu na zemi zakotúľala guľôčka. Bola to sekunda. Zohol sa a pod očné viečko sa mu dostal háčik, ktorý je na niektorých regáloch v obchode,“ vraví Ján s tým, že chlapec bol ako ryba chytená na háčiku a bezmocne pohyboval hlavou. „Zostal tam ako zaseknutý. Nevedeli sme, čo máme robiť. Kričal a potom sme už videli krv. Boli sme šokovaní, potom sa vyšmykol,“ dodáva stále vystrašený otec a  pokračuje: „Bola to naozaj iba chvíľka. Preto chcem upozorniť, aby boli ľudia opatrní na svoje deti v obchodoch, lebo sa to môže stať naozaj každému. Musím však povedať, že v obchode bol veľmi ústretový personál. Zobrali nás dozadu a zavolali sanitku.“

 

Komplikovaný zákrok

„V utorok sme otvárali a bolo u nás plno. Videla som už iba, ako chlapec sedí na zemi a plače. Nevedela som, čo sa mu stalo. Preto sme ich zobrali do skladu a zavolali sanitku,“ povedala žena, ktorá v prevádzke pracuje.

Janka museli v stredu operovať v Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Banskej Bystrici. „Išlo o hlbokú ranu s kompletným prerušením horného slzného kanálika. Bola nutná revízia rany v celkovej anestézii," uviedla očná lekárka Jana Melocíková. Počas operácie pacientovi zaviedli do slzných ciest silikónovú bužírku, ktorá má rovnaký priemer ako slzný kanálik. „Lekár ORL vytiahol bužírku cez otvor v nose, kde prirodzene vyúsťujú slzné cesty. Následne sme kožu viečka a okolie kanálika zašili tenkými stehmi," opísala náročný zákrok.

Bužírku - bikanalikulárny stent – ponechajú na mieste zhruba mesiac a následne ju ambulantne spolu so stehmi odstránia v krátkej celkovej anestézii. „Po tomto zákroku chlapec nebude slziť a ani nebude mať deformáciu vnútorného kútika oka," dodala očná lekárka s tým, že urobili najlepšiu možnú rekonštrukciu, ktorá je teraz k dispozícii.

Nový Čas oslovil aj obchodnú sieť. „Naše predajne vrátane ich regálového vybavenia sú v súlade so všetkými právnymi predpismi a bezpečnostnými štandardmi. Vzniknutej situácie je nám veľmi ľúto, avšak za voľný pohyb maloletých osôb na predajnej ploche zodpovedá ich zákonný zástupca. Naša spoločnosť nemohla ani pri najlepšej vôli tomuto úrazu zabrániť,“ uviedla Nikoleta Bobeničová, Country Marketing Coordinator spoločnosti Pepco.

Otvoriť galériu
Ako došlo k nehode.
Zdroj: infografika NČ

 

Môže byť predajňa zodpovedná?

Milan Ficek, advokát

Vychádzajúc z predpokladu, že regál, ktorý bol v obchode, spĺňal bezpečnostné štandardy, môže byť pri prí- padnom vzniku nároku na náhradu škody problému už pri prvom predpoklade. Zo strany predajne totiž nemožno identifi kovať porušenie právnej povinnosti. V takomto prípade by predajňa za vzniknutú škodu nemusela niesť zodpovednosť.

Otvoriť galériu

Ak by sa však preukázalo, že regál bol poškodený alebo nespĺňal bezpečnostné štandardy, prichádzala by do úvahy zodpovednosť prevádzkovateľa predajne. Ako príklad môže byť poškodenie regálu, v dôsledku ktorého vznikla ostrá hrana. Minimálne podľa občianskeho zákonníka platí prevenčná povinnosť, t. j. každý si má počínať tak, aby nedochádzalo ku škode. Určitú mieru zodpovednosti však môže niesť aj poškodený a to v závislosti od toho, ako došlo k poškodeniu zdravia.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Mário Kaprálik, ivš

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Slováci sa zapojili do zbierky pre Ukrajinu: Silný odkaz vojakov priamo z línie!
Ilustračné foto
Dočkáme sa poklesu cien benzínu? Analytik reaguje: Takto to bude vyzerať najbližšie týždne!
Aktualizované
Iránsky konzulát obkľúčila polícia: Zadržali muža, ktorý tam mal vstúpiť s výbušninami!
(ilustračná foto)
Dostane Ukrajina potrebnú pomoc? G7 okrem vojnového konfliktu riešila aj ďalšie problémy
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
Rezort zdravotníctva hľadá nového riaditeľa nemocnice: Vyhlásili aj výberové konanie na tento post!
passenger ferry on the Mediterranean Sea
Vážna nehoda v milovanej turistickej destinácii: 30 ľudí je ranených!
Lela Ceterová chce vraj už skoncovať s plastikami.
VYTOČENÁ Lela Vémola: Deň na ho*no a ešte ma zastavia policajti! Sťažuje sa, že za TOTO dostala pokutu
20th June 2020: Rear view of two male Police Scotland officers on duty in Edinburgh, during a Black Lives Matter demonstration in St Andrew Square, during the Coronavirus pandemic. One officer is wearing protective rubber gloves. Both officers are wearing high visibility jackets with their police uniforms, with the police logo on the back. They are standing looking down the street, keeping surveillance of the crowds. They have handheld radios attached to their jackets to communicate with colleagues.
Manžel expremiérky sa zmieta v problémoch: Polícia ho obvinila zo sprenevery
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov
Lavrov si servítku pred ústa neberie: Jasné oznámenie od Ruska! KOMU ho adresovali?
Že mu nebolo hanby spraviť niečo také (ilustračné foto)
Polícia zastavila dvoch mužov: Ani vo sne by im nenapadlo, čo u nich objavia!
 Herečka Jiřina Bohdalová.
Herečka Bohdalová v 92 rokoch sekla so závislosťou: Nezlákal ju ani exprezident!
(ilustračné foto).
Zlé správy! Ceny benzínov opäť narástli, stúpla aj nafta: O koľko?