Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.11.2017 05:05 | Správy | Politika

Minister Drucker povedal pravdu o poplatkoch v ambulanciách: Ľuďom to uľahčí život!

Kontroverzný návrh, ktorý už preberajú poslanci v parlamente, poriadne rozdelil verejnosť. Za vyšetrenie u lekára podľa nových pravidiel môžeme zaplatiť až 50 €.

Opozícia koaličný zákon zvozila pod čiernu zem ako protisociálny. Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (39) ho obhajuje a tvrdí, že ľuďom naopak uľahčí život. Vysvetľuje, že pacienti, ktorí budú ochotní zaplatiť o niekoľko eur navyše, budú hradiť samotné úkony, a nie objednávku.

 

Drucker hovorí, že je veľký rozdiel medzi poplatkami za návštevu lekára a za vyšetrenie. Pripomína, že ľudia podľa návrhu nebudú za lekára počas ordinačných hodín platiť nič. Pridávajú sa len doplnkové hodiny, ktoré budú až po bežných ordinačných. „Určili sme, že lekár musí poskytovať bezplatnú zdravotnú starostlivosť 30 - 35 hodín. Nevidím dôvod, prečo by mali byť poplatky v starostlivosti, ktorú hradí zdravotná poisťovňa,“ rozpráva Drucker.

Doktor podľa neho za to, že pacienta objedná na istý čas, neurobil nič navyše. Mimo ordinačných hodín bude môcť vyšetriť len tretinu pacientov. „My sme urobili to, že ďalšie dve hodiny doplnkovej starostlivosti po ordinačných hodinách už poisťovňa nepreplatí. Tam si zaplatí za zdravotnú starostlivosť sám pacient podľa cenníka. Nikde pritom nezaplatíte viac ako 50 eur. To, či to bude 5, alebo 11 €, bude závisieť od cenníka,“ konštatuje Drucker. V praxi to znamená, že ak bude zákrok stáť viac ako 50 eur nebude ho môcť spraviť lekár v doplnkových hodinách.

Opozícia navrhuje, aby ministerstvo zaviedlo povinné termíny u lekárov a ľudia by sa vyhli preplneným ambulanciám. Niektorí by si mohli za termín mimo ordinačných hodín priplatiť 10 eur. „Odmietam, aby niekto platil za objednávku. Nikto lekárom nebráni, aby takýto systém bezplatných objednávok mali. My sme spravili len to, že ak ste ekonomicky aktívny, tak nemusíte obmedzovať ostatných, ktorí platiť nechcú,“ dopĺňa Drucker.

Otvoriť galériu

 

DRUCKER: Doktori budú mať na dverách cenník

 

Prečo ste sa rozhodli podporiť novelu zákona o poplatkoch u lekárov?

Tento systém umožní to, že síce príde lekárovi viac peňazí, ale lekár odrobí o 2 hodiny vyše. Tí pacienti, ktorí neplatia, tak sa im ambulancie odľahčia. Niektorým to vyhovuje a pôjdu na doplnkové hodiny. My nezhoršujeme situáciu tým ktorým neplatia.

Pred tým, ako mi bude robiť vyšetrenie budem oboznámený s tým, čo a za koľko mi to ide robiť daný lekár?

Aby ste neplietli pacientov na ordinačných hodinách, musíte mať vyvesené, že sú to doplnkové hodiny s úhradou a pri každej návšteve pacienta musíte mať od neho podpísaný informovaný súhlas, že vie, že túto zdravotnú starostlivosť môže mať poskytnutú bezodplatne v štandardných ordinačných hodinách. Aby nebol pacient prekvapený, koľko má zaplatiť, musí byť o tom vopred oboznámený.

Prečo nie je limit maximálne 30 €, keď podľa tabuľky v priemere najviac platí poistovňa za klinickú psychológiu, a to 26 €?

Tento ochranný limit je za návštevu, to znamená, že to nie je za úkon. Vám tam môže robiť čokolovek a sčítať to. Vy za tú návštevu môžete zaplatiť maximálne 50 €. No ten úkon môže stáť povedzme 5 či 10 €.

Čo ak úkony, ktoré potrebujem vykonať, budú v cenníku presahovať 50 €?

Takéto prípady, kde by lekár vykonával úkony nad 50 € by sa nemali stať. No ak by nastali, môže ich vykonať, avšak pýtať si maximálne 50 €, prípadne ho poslať k inému špecialistovi, ktorý ho vezme v štandardných hodinách a všetko hradí poistovňa.​

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Matej Motyka

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Siamské dvojičky Daisy a Violet Hiltonové.
Krutý osud siamských dvojičiek: Violet žila s mŕtvou sestrou niekoľko dní! Matka ich predala a... Trpké detaily ich života
Osemdesiat hasičov a dobrovoľníkov zasahovali na zámku.
FotoVáš Tip
Poplach v centre Zvolena: Na zámku zasahovalo osemdesiat hasičov a dobrovoľníkov!
Janko dal zbohom svojej legendárnej ofine.
Foto
Vypadnutie Jána Tribulu z Let’s Dance: Redaktor prišiel o ofinu aj o všetky nervy!
Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák
Súdna rada rokuje o odvolaní Mazáka: Ten zo zasadnutia odišiel, čo je za tým?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Putin hovorí o katastrofálnych následkoch: Stretol sa s prezidentom Iránu a... Takto to dopadlo!
Ilustračné foto
Najnebezpečnejší ostrov na Zemi? Cudzincov tam čaká SMRŤ! Desivé, čo sa o ňom hovorí
42-ročná kameramanka Halyna Hutchinsová a americký herec Alec Baldwin.
Foto
Padol rozsudok v prípade zastrelenia kameramanky († 42): ZLÁ správa pre Aleca Baldwina!
(ilustračné foto)
Úplný zákaz fajčenia? Krajina plánuje zaviesť prelomovú vec! Pozrite sa, o čo ide
Obyvatelia Karlovej Vsi budú mať k dispozícii participatívny rozpočet
Nenormálne, čo sa deje v hlavnom meste! Výzva pre obyvateľov
ilustračné foto
Vážne varovanie Iránu: Odpoveď bude tvrdá, rozsiahla a BOLESTIVÁ! To sa Izraelu páčiť nebude
Ilustračné foto
Muž trpel neznesiteľnými bolesťami penisu: Okamžitá OPERÁCIA! Neuveríte, čo sa mu stalo
Fero zosmiešnil vo videu Evu Mázikovú.
Váš Tip
Fero Joke si vzal vo videu na paškál Evu Mázikovú: Verejný odkaz komikovi!