Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.11.2017 13:39 | Správy | Domáce správy

Brutálna vražda horehronského podnikateľa Kubašiaka: Najvyšší súd zrušil rozsudky

Dovolací senát Najvyššieho súdu SR pod vedením Štefana Harabina zrušil rozsudky týkajúce sa Igora Šajgala v kauze brutálnej a mediálne známej vraždy horehronského podnikateľa Jána Kubašiaka v Polomke spred takmer jedenástich rokov.

Obvinenia voči podnikateľovi, ktorý je na úteku, odznova prejedná prvostupňový okresný súd. Senát prejednal vo štvrtok na neverejnom zasadnutí dovolanie obvineného Igora Š. a prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Zrušil odsudzujúci rozsudok Krajského súdu v Banskej Bystrici z októbra 2015 a tiež odsudzujúci rozsudok Okresného súdu v Banskej Bystrici z januára 2015. „Okresnému súdu Banská Bystrica sa prikazuje, aby vec v potrebnom rozsahu znova prerokoval a rozhodol,“ uviedol na verejnom vyhlásení rozhodnutia Harabin.

Otvoriť galériu
Pre médiá Harabin odôvodnil, že rozhodnutie je nezákonné. „Neboli z hľadiska skutkového do rozhodnutia dané veci, nekorešpondujú s právnou vetou,“ ozrejmil. Súdy podľa neho v jednej časti uverili slovám jediného svedka, ktorý po ôsmich rokoch zmenil výpoveď a v druhej časti nie. „Svedok bol vypočutý nezákonne a na tom bola postavená vina. Je to jeden z kardinálnych problémov,“ doložil.

„V prípade senátu pod vedením doktora Harabina sme si už zvykli na pomerne prekvapujúce rozhodnutia a z tohto hľadiska aj dnešné rozhodnutie možno považovať za pomaly už štandardné,“ komentoval pre médiá rozsudok prokurátor ÚŠP. „K presným dôvodom sa neviem vyjadriť, keďže ich nekonkretizoval, počkáme si na písomné vyhodnotenie,“ doplnil.

 

ÚŠP sa domnieval, že pri ukladaní trestu došlo k porušeniu zákona, a preto v dovolaní navrhoval zmenu právnej kvalifikácie a následne aj uloženie trestu. „Pokiaľ sa týka rozhodnutia o vine, mali sme za to, že dôkazy vykonané tak v prípravnom konaní, ako aj na hlavnom pojednávaní, boli dostačujúce a boli vykonané v súlade so zákonom, aby bolo rozhodnuté o vine,“ uviedol prokurátor. Obhajca obvineného Ondrej Zachar bol z rozhodnutím spokojný. „Je tu priestor na to, aby sa mohlo v tejto veci konať," povedal. Podľa obhajcu však bez písomného odôvodnenia nie je jasné, k akému postupu dovolací súd zaviaže prvostupňový súd a či možno očakávať oslobodenie jeho klienta.

„My zastávame jednoznačný názor, že tie dôvody a motívy, ktoré boli dané v rozsudku, neexistujú,“ prezentoval Zachar. Ten podľa jeho slov nevie, kde sa Igor Š. zdržiava. „Ak je niekto odsúdený na osem rokov, tak asi ťažko mu je ísť niekam, keď sa cíti nevinný. Ja jeho útek nekomentujem,“ vysvetlil. Igora Š. uznali súdy vinným zo zločinu lúpeže, ktorú si mal objednať a zo zločinu vydierania v kauze Kubašiakovej vraždy. Vymerali mu osem rokov väzenia so stredným stupňom stráženia. Potrestali ho aj peňažným trestom vo výške 35.000 eur. Ak ho nezaplatí, uložili mu náhradný trest - 12-mesačné väzenie.

Právoplatne odsúdený brezniansky podnikateľ do väzenia nenastúpil. Krajský súd v Banskej Bystrici preto vydal príkaz na jeho dodanie do výkonu trestu odňatia slobody. Európsky zatýkací rozkaz by mal byť po štvrtkovom rozhodnutí Najvyššieho súdu zrušený. Predpokladá to prokurátor ÚŠP, ktorý vysvetlil, že teraz neexistuje právny dôvod, aby bol zatykač vydaný. Igor Š. bol pôvodne okrem pokračujúceho zločinu vydierania rodiny Kubašiakovcov obžalovaný aj z objednávateľstva úkladnej vraždy Jána Kubašiaka z Polomky. Vzhľadom na dôkaznú situáciu ešte pred senátom okresného súdu, prokurátor vtedy požiadal o zmenu právnej kvalifikácie skutku na zločin lúpeže formou objednávateľstva.

Igora Š. z neho usvedčoval odsúdený banskobystrický expolicajt Róbert Petluš, ktorého súd v roku 2008 uznal za vinného z vykonania úkladnej vraždy Kubašiaka a odsúdil na 25 rokov väzenia. Petluš v novembri 2014, po vtedy ôsmich rokoch od vraždy, zásadne zmenil výpoveď a ak predtým tvrdil, že Igora Š. nepozná a nikdy sa nestretli, pred súdom už uviedol, že ho pozná a prostredníctvom sprostredkovateľa si u neho objednal lúpež obchodných dokumentov z domu Kubašiakovcov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ