Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.11.2017 12:00 | Správy | Domáce správy
Infografika

Veľké porovnanie cien nehnuteľností na Slovensku: Akú hodnotu má váš byt?

Predať alebo kúpiť nehnuteľnosť? Pred touto otázkou stojí v súčasnosti nejeden Slovák. Kým do polovice tohto roka ceny bytov stúpali, v súčasnosti situácia na realitnom trhu viac-menej stagnuje.

Oriešok pri rozhodovaní, či si máte kúpiť vašu vysnívanú nehnuteľnosť, alebo radšej počkať, vám môže pomôcť rozlúsknuť nový projekt Realitnej únie SR - Realitný barometer. Analýze podrobili vyše 20-tisíc inzerátov, v ktorých porovnali ceny v septembri a októbri. Ako je na tom váš región a čo odporúčajú odborníci?!

Akú hodnotu má vaša nehnuteľnosť? Dokázali by ste na nej oproti kúpe zarobiť? Odpoveď na tieto otázky prináša unikátny projekt Realitnej únie SR - Realitný barometer, ktorý bude porovnanie zverejňovať pravidelne každý mesiac. „Mapovanie cien pomôže nielen realitným odborníkom, ale aj bežným ľuďom správne sa rozhodnúť, kedy si nehnuteľnosť kúpiť, alebo tú svoju výhodne predať,“ vysvetlil predseda Realitnej únie SR Attila Mészáros. Odborníci na reality mapujú nielen ceny uvedené v inzerátoch, ale vychádzajú aj zo svojho transa­kčného registra, kde zbierajú ceny, za ktoré sa byty skutočne predali. „Údaje o cenách bytov z konkrétnych realitných obchodov doň vkladajú naši členovia,“ vysvetlil Mészáros. Podľa analytika Realitnej únie SR Vladimíra Kubrického sa ceny bytov v posledných mesiacoch upokojili a priemerná hodnota za štvorcový meter sa menila len minimálne. V súčasnosti je to priemerne 1 475 eur za štvorcový meter. Najdrahšia je Bratislava, kde ceny prekročili miestami 3-tisícovú hranicu. Naopak, najlacnejšie nehnuteľnosti sú v Trenčíne, Banskej Bystrici a Prešove, kde reálne zaplatíte za štvorcový meter staršieho bytu okolo 1 100 eur. Na porovnanie: ak si chcete kúpiť starší trojizbový byt s rozlohou 70 m², v hlavnom meste si pripravte zhruba 154-tisíc eur, v Košiciach zaplatíte viac ako 93-tisíc, no a v Banskej Bystrici musíte dať dohromady takmer 80-tisíc eur.

 

S kúpou radšej počkajte

 

Kým prvá polovica roka priniesla cenový boom, rok 2018 sa bude niesť v duchu stagnácie, resp. klesajúcich cien. „Predpokladám, že budúci rok dôjde skôr k poklesu ako k cenovému rastu. Takáto zmena trendu v cenách bytov by bola zároveň hrozbou pre developerov. Je možné očakávať, že v najbližších mesiacoch ich bude motivovať zvýšená snaha predať nové nehnuteľnosti ešte za súčasné ceny,“ povedal Kubrický. Stagnáciu cien potvrdzuje aj najväčší inzertný realitný portal nehnutelnosti.sk „Vývoj cien nehnuteľností v 3. štvrťroku 2017 nepriniesol veľké prekvapenia, ale skôr úľavu v podobe ukončenia pretekov v zdražovaní cien najobchodovanejších typov bytov “, doplnil analytik Martin Lazík.

Otvoriť galériu

Ceny už vyššie nebudú 

Krisztián Vámos (33), Nitra

- Myslím si, že momentálne je cena bytov najvyššia. Predávam teraz, neviem si predstaviť, že ceny budú ešte vyššie. Pred rokom by som si mohol pýtať za byt oveľa menej, bojím sa, že ceny pôjdu už len dolu.

Otvoriť galériu

Ako sme mohli zarobiť

Ak by sme napríklad v roku 2003 mali na nákup nehnuteľnosti k dispozícii 100 000 eur, mohli sme si za túto sumu kúpiť v Bratislave dva staršie 3-izbové byty.Dnes by sme si mohli na účet pripísať sumu približne 260 000 eur. V Košiciach by nám v roku 2003 vyšli štyri 2-izbové byty. Teraz by sme ich predajom zinkasovali približne 300 000 eur. Najlepší obchod by sme urobili v Nitre, v roku 2003 by sme si mohli kúpiť za spomínanú sumu až päť 2-izbových bytov, za ktoré by sme pri súčasných cenách dostali až 400-tisíc. Zdroj: nehnutelnosti.sk

Otvoriť galériu

Príležitosť investovať

Martin Lazík, analytik portálu Nehnuteľnosti.sk

Výhodné podmienky na hypotekárnom trhu sú motiváciou najmä pre vyššiu strednú vrstvu obyvateľstva v strednom produktívnom veku k investičnému nákupu nehnuteľností. Táto časť obyvateľstva nepotrebuje riešiť svoje primárne bývanie a nákup ďalšej nehnuteľností – čo je typicky byt vo veľkých krajských mestách, berie ako dobrú a bezpečnú investíciu.

Otvoriť galériu

Predať či nepredať? 

Attila Mészáros, predseda Realitnej únie SR

- Od roku 2018 sa bude uplatňovať daňový bonus, ktorý nahradí doterajší systém nižších úrokov pre žiadateľov do 35 rokov veku. Predávajúci majú preto momentálne šancu vyberať si zo silnej skupiny záujemcov. To by malo v krátkodobom výhľade ešte držať ceny nehnuteľností v zaujímavej výške pre predávajúcich. Samozrejme, trh je výrazne lokálny, preto treba brať do úvahy výrazné rozdiely v dopyte po bytoch v Bratislave oproti ekonomicky zaostávajúcim regiónom.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ivš, kuk, mf

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo
Medzi Izraelom a Iránom je napätá situáacia (ilustračná fotografia).
V hre sú jadrové zbrane! Irán sa vyhráža Izraelu: Hrozné, čo majú v pláne urobiť