Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.11.2017 01:45 | Správy | Zahraničné správy
Foto

Článok ruskej stránky vyvolal v Česku rozruch: Ako zareagoval prezident?

Článok na webovej stránke ruskej armádnej televízie Zvezda tvrdil, že Československo malo byť vďačné Sovietskemu zväzu (ZSSR) za inváziu vojsk Varšavskej zmluvy v roku 1968.

Článok rozhneval aj českého prezidenta Miloša Zemana, ktorý je v súčasnosti na návšteve Ruska. Uviedol to člen jeho delegácie. Materiál vyvolal v utorok rozruch aj medzi českými politikmi. Informoval o tom spravodajský portál Novinky.cz. Zeman sa o článku dozvedel po prílete do Moskvy z čiernomorského letoviska Soči, kde v utorok rokoval s rukým prezidentom Vladimirom Putinom. 

Otvoriť galériu
Zeman podľa zdroja z Pražského hradu využije súčasnú návštevu na to, aby sa proti článku na ruskom webe ohradil. Možno tak urobí na stredajšom stretnutí s ruským premiérom Dmitrijom Medvedevom. V článku sa uvádza, že Československo by malo byť Sovietskemu zväzu vďačné, že v roku 1968 vyslaním vojsk zabránil tomu, aby Západ uskutočnil v krajine štátny prevrat.

Autor článku Leonid Maslovskij má povesť publicistu, ktorý sa snaží rehabilitovať sovietske zriadenie. Českú delegáciu prekvapil fakt, že článok vyšiel práve v čase Zemanovej návštevy v Moskve. A navyše v situácii, keď ruská strana opakovane varuje pred prekrúcaním historických faktov.

Otvoriť galériu
Český minister zahraničných vecí Lubomír Zaorálek vyzval prezidenta Zemana, aby na rokovaniach v Rusku rozprával aj o prekrútených informáciách o auguste 1968. Zaorálek sa už na Twitteri ohradil proti materiálu na ruskom webe a svoju reakciu označil za oficiálne stanovisko, pričom o záležitosti informoval aj delegáciu prezidenta.

Hovorca Pražského hradu Jiří Ovčáček v reakcii na Zaorálkovu výzvu uviedol, že podľa skorších Zemanových výrokov bola okupácia Československa v roku 1968 zločin a tento prezidentov názor je nemenný. Pod Zaorálkovým stanoviskom na Twitteri sa rozvinula diskusia užívateľov. Tí ministra vyzývali, aby predvolal ruského veľvyslanca v ČR. Zaorálek odpovedal, že ruský ambasádor je v Rusku so Zemanom. Dôrazne proti článku protestoval český minister obrany Martin Stropnický. Výroky na ruskom webe označil za "hrubo lživé".

 

Podľa reakcií ďalších českých politikov je článok ponížením Česka a treba sa proti nemu ohradiť. "Každý slušný človek by sa po tom zobral a odišiel preč, to platí aj pre tých 120 podnikateľov (sprevádzajúcich Zemana)," napísal na Twitteri prvý podpredseda strany TOP 09 Marek Ženíšek, ktorého citoval portál Novinky.cz. Predseda hnutia STAN Petr Gazdík označil článok za hlúpy propagandistický materiál, ktorý ukazuje, aké dôležité je byť súčasťou európskych demokratických štátov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Zmena názorov v Národnej rade? Poslanci pokračovali v závere dňa v diskusii k návrhu novely zákona!
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska
Mária Kolíková
Bezprecedentný zásah do súdnej moci? Exministerka reaguje na Ficovu výzvu kontroly rezortu spravodlivosti!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo