Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.11.2017 11:55 | Správy | Politika

Pavla Ruska prepustili z väzby, no má to háčik: Prvé slová po vyjdení na slobodu

Po mesiaci je opäť na slobode! Pavol Rusko (54), bývalý riaditeľ televízie Markíza, ktorého vyšetrovateľ obvinil z objednania vraždy jeho vtedajšej spoločníčky Sylvie Volzovej, nebude mať ani po prepustení pokojný spánok.

Naďalej totiž zostáva pod drobnohľadom polície aj súdu a každý jeho krok bude sledovať technické zariadenie. Aké boli jeho prvé slová na slobode a kam si to namieril rovno po prepustení z vyšetrovacej cely?!

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Takmer mesiac sa snažil exminister hospodárstva Pavol Rusko dostať na slobodu. Kým sa okresný súd obával, že by mohol ovplyvňovať svedkov, krajský to až tak čierno nevidel. Bývalý šéf Markízy v utorok popoludní opustil vyšetrovaciu celu bratislavského Justičného paláca.

Má to však jeden háčik, presnejšie náramok. Ten ho bude monitorovať 24 hodín denne, navyše bude neustále pod drobnohľadom polície aj úradov. Krajský súd sa totiž obáva jeho úteku.

 

Justičný palác, Bratislava, 21. 11. 2017, 15.49 hod.

Otvoriť galériu
Rusko vyšiel z basy po mesiaci v oveľa lepšom stave, ako ho krátko po zadržaní zachytil Nový Čas, keď ho na vozíčku sprevádzali policajti na nočných vyšetreniach v nemocnici. Prehovoril pokojným hlasom. „Všetko, čo hovorí Černák, sú absolútne nezmysly a klamstvá. Nič také som neurobil, nič také som nespáchal. Verím, že toto vyšetrovanie prinesie odpoveď nielen na otázku, že s tým nemám nič spoločné, ale najmä, kto si celú túto kauzu vymyslel, aby mi ublížil,“ zneli prvé slová Ruska na slobode.

Po jeho boku stál advokát Marek Para, ktorý ho počas väzby dennodenne navštevoval a sprevádzal ho aj pri odchode z basy. „Teraz by som chcel zavolať ženuške, deťom, exmanželke a priateľom. Cítim sa bezpečne, lebo ten, kto si to vymyslel, je vo výkone trestu. Vymyslieť si to vôbec nemusel pán Černák, a to je už otázka pre vyšetrovateľov,“ dodal Rusko. Následne sa cez centrum Bratislavy presunul pešo niekoľko desiatok metrov s igelitovou taškou v ruke k autu, ktoré šoféroval jeho právnik.

Výhrady voči náramku

Spokojnosť s rozsudkom neskrýval ani Ruskov advokát. Výhrady mal len k náramku, ktorý by mal jeho klient nosiť. „V tomto smere zvážime ústavnú sťažnosť. V zásade sú ale podmienky dané súdom pre nás prijateľné,“ povedal Novému Času Marek Para. Nepredpokladá, že by v blízkych dňoch mali vypovedať ďalší svedkovia. „Zatiaľ neviem, že by mal byť predvolaný ani Vladimír Mečiar, ak bude, tak výsluchu sa určite zúčastníme," dodal advokát. On sám podal sťažnosť ohľadom postupu vyšetrovateľa. Nepáčilo sa mu údajné zasahovanie advokáta Sylvie Volzovej Romana Kvasnicu do výsluchu, pri ktorom neboli pripustené otázky ohľadom Gamatexu.

Otvoriť galériu

Kvasnica bol z verdiktu súdu prepustiť Ruska v pomykove. „Chcem veriť, že rozhodnutie krajského súdu nezvýšilo riziko ohrozenia života pani Volzovej, peniaze totiž boli vyplatené a nevšimol som si v spise, že by táto objednávka bola zrušená,“ povedal Kvasnica. Narážal na to, že podľa obvinenia polície mal Rusko zaplatiť preddavok 500-tisíc korún Milošovi Kaštanovi, čo však on sám popiera.

Advokát Para bol s Ruskom v každodennom kontakte a sprostredkovával som mu aj všetky mediálne informácie, keďže nemal k ničomu prístup. „Je v dobrom fyzickom aj psychickom stave a jeho kroky po prepustení povedú určite k rodine,“ dodal právnik. Teraz ešte môže zasiahnuť prokuratúra, ktorá po doručení verdiktu zo súdu môže podať podnet na opravný príspevok. Poukazujú totiž na to, že okresný súd najskôr vzal Ruska do väzby, pretože by mohol ovplyvňovať svedkov, a krajský súd naopak Ruska prepustil s elektronickým náramkom, pretože sa bojí, že utečie. O podaní na súd by rozhodovala ministerka spravodlivosti.

Čo mu nariadil súd

  • útekovú väzbu nahradil dohľadom probačného a mediačného úradníka
  • musí oznámiť policajtovi, prokurátorovi alebo súdu každú zmenu miesta pobytu
  • do 24 hodín od prepustenia na slobodu musí polícii odovzdať cestovný pas
  • zákaz vycestovať do zahraničia
  • povinnosť dostaviť sa k probačnému a mediačnému úradníkovi minimálne jedenkrát mesačne
  • kontrolovať ho bude elektronický náramok, ktorý bude určovať jeho polohu

 

Elektronický náramok

Otvoriť galériu

Monitorovacie zariadenie má porovnateľnú veľkosť ako náramkové hodiny.

Rozmery: 92 x 20 x 4 cm

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, mač, rn, kuk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska
Mária Kolíková
Bezprecedentný zásah do súdnej moci? Exministerka reaguje na Ficovu výzvu kontroly rezortu spravodlivosti!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej