Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.11.2017 09:55 | Správy | Politika

Tajná schôdzka Beňovej: Po kritike Kaliňáka prišlo niečo nečakané

Jedna zo zakladateliek Smeru a terajšia europoslankyňa Monika Beňová (49) sa pred vyše rokom nečakane pustila do kritiky vlastnej strany.

Rozzúrila ju kauza ministra vnútra Roberta Kaliňáka (46), ktorý kšeftoval s podnikateľom obvineným z daňových podvodov Ladislavom Bašternákom. Obviňovala ho z toho, že Smeru škodí a požadovala dokonca jeho koniec na ministerstve. Dnes je všetko inak. Beňovú vraj Kaliňák na tajnom stretnutí presvedčil o tom, že za ušami nič nemá, a dokonca tvrdí, že v rezorte by mal pokračovať. Čo stojí za takouto náhlou zmenou názoru?

 

,,Ak ostane podpredsedom Kaliňák, tak je to vlastne zbytočný personálny snem,“ povedala ešte minulý rok Beňová, ktorá do Kaliňáka tvrdo búšila všade, kde sa dalo. Teraz europoslankyňa poriadne šokovala, keď tvrdí, že kontroverzný minister má jej dôveru. Zlomom v ich vzťahu vraj bola tajná schôdzka na jar tohto roka, čiže takmer rok po tom, čo celá kauza okolo Bašternáka vypukla. „Ja som ministra Kaliňáka požiadala o stretnutie. Mali sme veľmi dlhý rozhovor, rozprávali sme sa asi dve hodiny, pán Kaliňák mi celú situáciu vysvetlil a v tejto chvíli nevidím dôvod, na základe ktorého by mal odísť,“ uviedla Beňová pre aktuality.sk.

Nový Čas sa s europoslankyňou spojil, aby objasnila, čo bolo predmetom ich jarného stretnutia. „Dala som mu otázky, ktoré ma zaujímali a boli pre mňa dôležité. Pán Kaliňák mi na všetky odpovedal,“ povedala. Prečo najskôr mesiace Kaliňáka kritizovala, vysvetlila prozaicky. „Pretože som bola naňho veľmi nahnevaná, keď sa všetky informácie okolo kauzy objavili, preto som mala aj veľmi jednoznačné stanoviská,“ dodala Beňová s tým, že obratom bol personálny snem Smeru v decembri minulého roka.

Otvoriť galériu

Schôdzku potvrdil aj Kaliňák, ktorý tvrdí, že od Bašternáka žiadne financie nevidel. „Nie, nevzal som ani cent a všetky dôkazy, ktoré máte v rukách, hovoria jasnou rečou. Ja som zaplatil za dva byty, čo som si kúpil, a nedostal som žiadne peniaze. Som rád, že som ju presvedčil a za jej podporu ďakujem,“ vysvetľoval Kaliňák. Problémom pritom stále zostáva, že podiel v lukratívnej firme so státisícovou hodnotou kúpil od Bašternáka len za 8-tisíc eur.

Niečo za niečo?

Podľa politológov môže byť za náhlou zmenou názoru aj fakt, že Beňová od Smeru očakáva, že ju v roku 2019 podporia ako kandidátku do europarlamentu. Tá to však odmieta. „Pán Kaliňák nerozhoduje o tom, kto bude na kandidátskej listine. Moje postavenie poslankyne je úplne identické ako postavenie Kaliňáka a nemám dôvod za kýmkoľvek chodiť a pýtať sa, či mi dajú, alebo nedajú na kandidátku. Mám dobré výsledky v europarlamente a nepotrebujem byť s nikým kamarátka,“ zakončila Beňová. Bývalý manžel poslankyne Fedor Flašík tvrdí, že nevie, čo je za jej zmenou názoru. ,,Mala asi dôvod a zmenila ho, to nie je o tom, čo je správne, alebo nesprávne,“ prezradil nám Flašík.

Ako menila názor

Rok 2016

  • Nie je morálne akceptovateľné, aby výkonný člen vlády počas svojho mandátu takýmto nejasným spôsobom obchodoval.
  • Čo sa týka pozície Kaliňáka, tá sa podľa môjho názoru stala pre stranu neudržateľnou.
  • Vyvodením zodpovednosti voči sebe samému by ukázal, že ešte úplne nestratil kontakt s realitou.
  • Ak je minister v prvom rade obchodníkom, nehádže to dobré svetlo na neho, na stranu a myslím si, že to je naozaj nemorálne.

 

November 2017

  • Pán Kaliňák mi celú situáciu vysvetlil a s prihliadnutím na to, čo sa momentálne deje vo vzťahu k pánovi Bašternákovi, tak v tejto chvíli, tento rok nevidím dôvod, na základe ktorého by mal pán minister odísť.
  • Myslím, že som nejaké informácie v tom čase nemala.
  • Nie je to obchodovanie, ja som si tiež kupovala pozemok a teraz keď náhodou ten človek, od ktorého som si kupovala pozemok, urobí nejaký trestný čin, tak mi poviete, že obchodujem s daňovým podvodníkom?

 

Ako Kaliňák kšeftoval s Bašternákom

Otvoriť galériu

  • Spoločnosť B.A. Haus vznikla v roku 2008 - založili ju Ján Počiatek, Ladislav Bašternák a Marek Turčan (advokát, ktorý podniká s Kaliňákom).
  • Bašternák do roku 2011 do firmy investoval 850-tisíc €, ktoré evidoval ako pôžičku.
  • V roku 2013 firmu s viacerými luxusnými nehnuteľnosťami Bašternák predal Kaliňákovi (17 akcií) a Počiatkovi (17 akcií) za 8-tisíc € každému (reálna hodnota mohla byť až milión eur).
  • Bašternák Kaliňákovi aj Počiatkovi predal aj pôžičku - každému po 425-tisíc € (Kaliňák si vzal úver z Tatra banky) a B.A. Haus mu tieto peniaze postupne vyplácal.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Matej Motyka

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vodič vošiel do protismeru a spôsobil nehodu.
Foto
Z auta ostala kopa šrotu: O tom, čo sa stalo, nemohol vodič tušiť! Môže sa to stať každému
(ilustračné foto)
Chráňte svojich psíkov! Šíri sa NÁKAZA srdcovým červom: Desivé, čo parazit spôsobuje
(ilustračné foto)
Tínedžerka na východe mala chlapcovi zaplatiť za sex: Láska za 3 eurá so šokujúcim záverom!
Magda Šebestová (38).
FotoVáš Tip
Desivá NEHODA missky Šebestovej: Chvíľa nepozornosti ju stála veľa! S TÝMTO sa môže rozlúčiť
(ilustračné foto).
Špecializovaný trestný v kauze Rapid Life: Oslobodil spod obžaloby exšéfa odboru NBS Barriho?
(ilustračné foto)
Ukrajine sa podarila veľká vec! Hlásia úspech: Rusi budú zúriť
 Ženu zatkla polícia po tom, čo dotlačila mŕtvolu svojho strýka do banky, aby získala pôžičku!
VIDEO Otrasný prípad: Žena do banky dotlačila mŕtvolu svojho strýka! Chcela získať pôžičku
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka pri príležitosti Dňa narcisov: Dobrovoľníkom a podporovateľom vyjadrila vďaku
Minulý týždeň sedela v porote Fialová, túto nedeľu bude Bardy.
Foto
Kto zasadne do porotcovského kresla Let’s Dance?! Fialovú vystrieda TENTO sexsymbol
Silné búrky v Afganistane a Pakistane si vyžiadali najmenej 137 obetí.
Foto
V krajine vládne PEKLO: Silné búrky majú obrovské množstvo obetí
Každé zvýšenie minimálnej mzdy pomôže najmenej zarábajúcim.
Aktualizované
Erik Tomáš prehovoril o 13. dôchodkoch v tomto roku: Aká bude jeho výška?!
(ilustračné foto)
Česko má nového milionára! TIETO čísla mu priniesli šťastie: Poriadne si prilepšil