Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.11.2017 19:44 | Správy | Zahraničné správy

Po 37 rokoch koniec Mugabeho?! V Zimbabwe sa schyľuje k historickému momentu

Zákonodarcovia zimbabwianskej vládnucej strany Africký národný zväz Zimbabwe - Vlastenecká fronta (ZANU-PF) na utorkovej schôdzi parlamentu začnú proces odvolávania 93-ročného prezidenta Roberta Mugabeho z funkcie.

S odkazom na vyjadrenie hovorcu strany o tom informovali svetové médiá. Podľa britského spravodajského serveru BBC viní strana, ktorej do nedele Mugabe predsedal, prezidenta z toho, že umožnil svojej žene Grace "uzurpovať ústavnú moc". Prezident by mohol byť zbavený funkcie už v stredu.

Mugabe je od minulej stredy v domácom väzení po tom, čo armáda Zimbabwe obsadila vládne budovy a zadržala mnohých čelných predstaviteľov štátu, údajne aby prečistila Mugabeho okolie od "zločincov". Prezident, vládnuci v krajine 37 rokov, v nedeľu odmietol abdikovať a v televíznom prejave povedal, že Zimbabwe povedie do decembrového zjazdu ZANU-PF, ktorému chce predsedať. Strana ale v nedeľu prezidenta odvolala z funkcie predsedu a vylúčila jeho manželku Grace Mugabeovú, ktorá sa v posledných týždňoch javila ako pravdepodobná nástupkyňa po odchode svojho manžela. Strana zároveň Mugabemu dala čas na rezignáciu do pondelkového poludnia, prezident ale ultimátum nerešpektoval.

V pondelok ZANU-PF označila svojho dlhoročného lídra za pôvodcu politickej nestability a pripísala mu zodpovednosť za "bezprecedentný ekonomický úpadok z posledných 15 rokov". Rozhodnutie začať v utorok proces takzvaného impeachmentu bol podľa jedného činiteľa vládnucej strany citovaného agentúrou AP "jednomyseľné". Námestník tajomníka strany pre právne veci Paul Mangwana uviedol, že celý proces zosadenia prezidenta by mohol skončiť už v stredu. Finálna spoločná rezolúcia senátu a poslaneckej snemovne musí získať v oboch komorách parlamentu dvojtretinovú podporu. Podľa Mangwana má snaha podporu aj u opozičnej strany Hnutie pre demokratickú zmenu (MDC), tá sa však k veci ešte nevyjadrila. Najskôr musí ale návrh na odvolanie Mugabeho posúdiť špeciálny parlamentný výbor, ktorý bude zrejme ustanovený v utorok.

 

V tejto chvíli nie je jasné, či by Mugabeho na poste prezidenta po prípadnom zosadení nahradil druhý viceprezident a stúpenec Grace Mugabeovej Phelekezela Mphoko, alebo Emmerson Mnangagwa, ktorého odvolanie z pozície prvého viceprezidenta zo 6. novembra politickú krízu v Zimbabwe odštartovalo. Mnangagwa má podporu armády, muž s prezývkou "krokodíl" je však kritizovaný napríklad za pôsobenie v pozícii šéfa štátnej bezpečnosti v 80. rokoch, kedy pri vládnym ťažení proti odporcom zahynulo podľa odhadov 20 000 ľudí. Kritici Mnangagwa sa tak obávajú, že krajina iba vymení jedného autokratického vodcu za iného.

Otvoriť galériu

"Hlboko zakorenené štruktúry, ktoré privodili túto zmenu vedenia, zostanú nezmenené a nedopustia akúkoľvek skutočne demokratickú reformu," komentoval udalosti pre agentúru Reuters zimbabwiansky akademik Oxfordskej univerzity Miles Tenda. Podľa spravodajcu BBC Andrewa Hardinga každopádne v krajine vládne presvedčenie, že Mugabeho éra je na konci. "Tridsaťsedem rokov, mal ste svoju chvíľu, teraz ste politicky na odpis," povedal šéf vplyvnej organizácie vojnových veteránov Chris Mutsvangwa. "Sobotňajšíe protesty dali niečomu priechod a ľudia veria, že bola prekonaná určitá hranica," napísal v pondelok Harding. Mugabe napriek tomu na utorok zvolal schôdzu svojej vlády, prvú od chvíle, keď v stredu do ulíc hlavného mesta Harare vošli obrnené vozidlá armády. Úrad vlády ale strážia vojaci, zatiaľ čo prezidentovi najbližší spolupracovníci sú vo väzbe.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Dobitý Mikle sa pomaly hlási do práce. Hokejista Žabka ešte nie je obvinený: Prečo sa vyšetrovanie vlečie?
Postojíte si v kolónach (ilustračné foto).
Bratislavčania, pripravte si nervy: Na cestách sa zdržíte
Manželia svoje ratolesti nadovšetko milovali. Žiaľ, po krutej rane osudu zostal Vlado na deti sám.
Foto
Po tragickej smrti Evy († 34) ostal Vlado sám s troma deťmi: Prišli o mamu, stratia aj bývanie?
Zlatica a Patrik sú  dlhoročnými tvárami spravodajstva Markízy.
FotoVáš Tip
Švajdovci niekomu ležia v žalúdku: Kto im chce rozbiť manželstvo?! Moderátori reagujú
Športovec a zároveň poslanec hnutia Slovensko Viliam Tankó v ringu dokopal boxera ležiaceho na zemi.
Foto
Škandál Matovičovho poslanca Tankóa: Kopal do ležiaceho boxera! Ako prišlo k incidentu?
Nehoda stála život troch ľudí.
Foto
Nehoda dvoch áut s fatálnym koncom: Tri životy už nikto nevráti! Čo sa malo udiať v osudné momenty?
Dubayovej tanečník Matyáš si nekládol servítku pred ústa.
Foto
Petru Dubayovú nabonzoval tanečný partner: Čo sa deje, keď sa vypnú kamery? To snáď nie!
Napravo: Toto je posledná fotografia, na ktorej je miliardár zachytený pred zmiznutím.
Foto
Nemeckého miliardára vyhlásili za mŕtveho: Je všetko inak?! Vyšetrovanie vedie k prekvapivému odhaleniu
Vo filme dýchal na krk malému Kevinovi, ktorý si v mene otca sám objednal hotelovú izbu
Foto
Herec z filmu Sám doma po mŕtvici takmer nevychádza von: Najväčšiu neresť si neodpustí ani na vozíku
Knight Rider: Kitt (1982 Pontiac Trans-Am)
Foto
Vždy ste túžili po tátošovi z Knight Ridera či Batmana? Reálne trhanie asfaltu by vás vyšlo pekne draho!
O pohodlie havkáčov sa postará vyškolený personál.
Cestovanie so psom môže byť problémom: Spoločnosť našla riešenie! Havkáči sa budú mať ako v bavlnke
(ilustračné foto)
Muž, ktorý útočil mačetou v knižnici na Ekonomickej fakulte bol zneškodnený: Polícii bol páchateľ známy