Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.11.2017 12:00 | Správy
Video

Srdce pre deti pomáhalo rozvíjať talent nevidiacej dievčiny: Janka hviezdou prestížnej opernej súťaže!

Dovidí len na pol metra, no spieva ako bohyňa! Janka Margová (20) sa od malička pasuje s neľahkým údelom - praktickou slepotou. O čo menej jej osud nadelil do vienka zdravia, o to viac sa jej dostalo talentu.

Študentka košického konzervatória zasvätila svoj život opernému spevu a prednedávnom opäť dokázala, že patrí medzi najväčšie hudobné talenty. Bodovala totiž na pres-tížnej Medzinárodnej speváckej súťaži Antonína Dvořáka v Karlových Varoch, kde si vyspievala 1. miesto v kategórii Operní naděje. Jankin krásny hlas dojal aj samotného Petra Dvorského, ktorý dievčaťu vyjadril obrovský kompliment.

Fotogaléria
25
fotiek v galérii

Usmievavá Michalovčanka sa dokázala vypracovať na profesionálnu úroveň, hoci trpí praktickou slepotou - dovidí najviac na pol metra. Okrem hry na klavír jej však učaroval i spev a tak sa multitalentovaná dievčina rozhodla nepoddať osudu a ísť študovať na vytúžené konzervatórium. Po rokoch sa z nej stáva profesionálna speváčka, ktorá svoje kvality predviedla i na prestížnej súťaži v Karlových Varoch, kde získala podľa hodnotení až desiatich odborných porotcov 1. miesto v kategórii Operní naděje. „Prekvapilo ma to. Šla som si hlavne zaspievať pre radosť,“ hovorí Janka skromne. Sama sa chcela prihlásiť na súťaž, no až na najvyššiu priečku ani zďaleka nemyslela. „Pripravovať som sa začala už v septembri. Potrebovala som s korepetítorkou vybrať repertoár a nacvičiť štyri piesne. Pred súťažou som cvičila každý deň,“ prezradila mladá umelkyňa, ktorá denne spieva niekedy i päť hodín.

Prekvapenie v hľadisku

V Karlových Varoch sa jej o najväčší zážitok okrem prestížneho ocenenia postaral operný spevák Peter Dvorský. „Keď som išla vystupovať v druhom kole, sedel v hľadisku. Bol to šok, že mám pred ním spievať, no tréma zo mňa na javisku opadla,“ prezradila mladá speváčka, ktorej v minulosti podalo pomocnú ruku i Srdce pre deti – charitatívny projekt denníka Nový Čas, ktorý spravuje Nadácia Pontis. Nový Čas dievčinu sprevádzal od základnej školy, pri prvých krokoch na konzervatóriu, rodine pomohol aj kúpou auta či klavíra. Slovenský Pavarotti netajil nadšenie nad Jankiným výkonom. „Je výborná a veľmi inteligentná. Obdivujem ju z toho titulu, že je hendikepovaná a dokáže niekedy viac ako tí zdraví. Mnohí nám urobili radosť. Ale práve pred takýmito spevákmi sa skláňam, lebo viem, čo je to spievať a držať si úroveň,“ povedal. Nie je to však prvý operný mág, ktorý plavovlasej konzervatoristke vyslovil obdiv. Janke umožnil Nový Čas pred pár rokmi osobné stretnutie s nevidiacim spevákom Andreom Bocellim. „Počul som, že bolo tvojím snom stretnúť sa so mnou. Predvediem ti, ako sa pripravujem na koncerty, pred vystúpením sa musím poriadne rozcvičiť,“ povedal pred koncertom Bocelli a len pre ňu zaspieval niekoľko tónov.

 

Za úspech vďačí pedagógom

Hrdý bol i Bartolomej Buráš, riaditeľ Konzervatória z Timonovej ul. v Košiciach. „Je to veľmi veľký a mimoriadny úspech. Janka má pred sebou budúcnosť,“ prezradil pyšne. Mladá speváčka za svoj úspech podľa vlastných slov vďačí najmä pedagógom. „Ďakujem korepetítorke Irene Červenákovej aj učiteľke spevu Kataríne Gremanovej za to, že mi pomohli plniť si svoje sny. Dôležité je, aby každý šiel za tým, čo ho v živote baví. Keď sa toho bude držať, tak všetko pôjde,“ odkazuje Janka, ktorú úspech posmelil do ďalších veľkých speváckych plánov.

 

Zahral sa osud kruto aj s vašou rodinou a sami si nedokážete pomôcť? Ste zo sociálne znevýhodnených rodín, alebo máte dieťatko, ktoré trpí zdravotnými problémami? Môžete požiadať o podporu vyplnením a poslaním oficiálnej žiadosti o nefinančnú pomoc. Podmienky nájdete na www.srdcepredeti.sk.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Eva Eperješiová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska
Mária Kolíková
Bezprecedentný zásah do súdnej moci? Exministerka reaguje na Ficovu výzvu kontroly rezortu spravodlivosti!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo
Keď sa po vyše 2 mesiacoch vynoril z prepájacieho tunela, bol očarený...
FotoVáš Tip
Medveď, ktorý prežil v bratislavskej zoo celý život, dostal oázu: Po 27 rokoch konečne cíti pravú hlinu...
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Richard Takáč (Smer-SD).
Uľahčenie práce či odbúravanie byrokratickej náročnosti: Minister poľnohospodárstva privítal novelu zákona
Hersh Goldberg-Polin sa objavil na videu Hamasu.
Hamas zverejnil video s rukojemníkom: Hrozivé slová 6 mesiacov po únose
Dentist working in dental clinic with patient in the chair.
Bojíte sa zubára ako čerta? Všetko začína už doma: Dodržiavajte tieto rady a budete mať pokoj