Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.11.2017 10:55 | Správy | Politika

Premiér žiada od Kisku milión eur: Analytik to ale povedal jasne

Už o necelý rok a pol čakajú Slovensko prezidentské voľby a reči najvyšších ústavných činiteľov naznačujú, že pôjde o tvrdý zápas.

Premiér Robert Fico (53) napriek vyhláseniam, že potrebuje „koncentrovaného prezidenta“, s ktorým bude robiť spoločné kroky, ostro zaútočil na Andreja Kisku (54). Najnovšie sa rozhodol napísať mu list, v ktorom ho vyzýva na uhradenie takmer milióna eur za súkromné lety do Popradu.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Fica naštvalo, že Kiska kritizoval ministra práce Jána Richtera. „Pokiaľ bude štát zabúdať na najzraniteľnejšie skupiny obyvateľstva, nemôže sa volať sociálnym štátom,“ zdôraznil prezident. Richter bol z jeho výrokov vykoľajený a kontroval tým, že on je sociálnym demokratom. Sám však rozmýšľa nad tým, že po výzvach odstúpi z ministerskej stoličky, ale nie pre jeho (ne)konanie v kauze Čistý deň. „Nedá sa v plnej miere vykonávať funkcia ministra práce aj stranícka funkcia generálneho manažéra,“ dodal Richter.

 

Sebareflexiu si až tak nepripúšťa premiér Fico, ktorý vzápätí zaútočil na prezidenta Kisku. „Pán prezident rád hovorí, ale nemá absolútne žiadnu zodpovednosť. Posielam mu list, v ktorom ho žiadam, aby uhradil milión eur za používanie lietadla na súkromné cesty domov. Vystavím mu faktúru, aby tento milión eur zaplatil Slovensku,“ ostro vyhlásil Fico.

Podľa našich informácii sa zvažuje, že sa na faktúre uznesie nielen premiér, ale celá vláda. Kiska nepovedal, či financie uhradí. „Prezident rozumie frustrácii pána Fica po zbabraných a prehratých župných voľbách. A aj tomu, že potrebuje trochu času, aby si skonsolidoval stranu, v ktorej rastie nespokojnosť najmä s výkonom ministra vnútra. Ale potom by sa už jeho vláda mohla začať venovať problémom krajiny, korupcii aj sociálnym problémom ľudí,“ kriticky zaútočil hovorca Roman Krpelan.

Otvoriť galériu
Nový Čas zisťoval, či Kiska reálne musí peniaze uhradiť. Podľa právnika Mareka Benedika to Fico zrejme bude žiadať od prezidenta ako fyzickej osoby. „Štát môže proti Kiskovi podať žalobu a ak súd dospeje k záveru, že nárok je dôvodný, rozsudkom uloží žalovanému povinnosť zaplatiť. Každý sudca si však položí otázku, či má štát nárok od osoby vykonávajúceho funkciu prezidenta vymáhať peniaze za jeho cesty, ak mu iný orgán štátu takúto dopravu navrhne,“ myslí si Benedik.

Advokát Róbert Bános pripomína, že prezident, premiér či šéf parlamentu, môžu podľa uznesenia vlády z roku 2006 používať štátne lietadlá v súvislosti s výkonom ústavných funkcií bez obmedzenia a bez úhrady priamych prevádzkových nákladov. „Ak vychádzame zo skutočnosti, že prezident je vo funkcií nepretržite 24 hodín denne, 7 dní v týždni, fakticky nebolo možné diferencovať jeho čas na súkromný či služobný,“ povedal Bános. Dodáva, že z morálneho hľadiska sa práve od hlavy štátu očakáva, že bude pri realizácii svojich ciest s ohľadom na ich účel, voliť tú z alternatív, ktorá je pre štátny rozpočet najschodnejšia. „A postaví sa zodpovedne ku svojmu konaniu, ak sa preukáže, že došlo z jeho strany k netransparentnému vynakladaniu finančných prostriedkov štátu,“ skonštatoval Bános.

Obaja sú pokrytci

Eduard Chmelár, politický analytik

Prezident karhal ministra práce, že zabúda na najzraniteľnejšie osoby. Povedal to ten istý Kiska, ktorý sa v sociálnych sporoch vždy postavil na stranu zamestnávateľov. Na druhej strane Fico vyzval prezidenta, aby vrátil milión eur. Ja s ním súhlasím. Nech to vráti – deň po tom, čo vláda vráti miliardy za zneužívanie štátu.

Faktúra za Kiskove cesty do Popradu 2014 - február 2017

Poprad a späť: 319 letov

Poprad - Košice: 7 letov

Celkom: 955 000 €

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Martin Čeliga

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii