Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.05.2018 16:00 | Správy | Zahraničné správy
Foto

Študovali ju vedci, no stále je to záhadou: Dokáže myšlienka bez dotyku rozhýbať predmety?

Muž uprene hľadí na lyžičku vo svojej ruke. Po chvíľke sa kov začne ohýbať, akoby bol z masla. Dokázal to urobiť naozaj iba silou svojej vôle, alebo ide o premyslený trik?

Telekinéza, resp. pohybovanie predmetmi pomocou mentálneho vplyvu, je stále nevyriešenou záhadou. Ako je také niečo vôbec možné? Ide o podvodníkov, alebo máme naozaj do činenia s fenoménom, na ktorý je dnešná veda ešte stále prikrátka? Telekinézu poznáme z filmov, kníh, časopisov či zábavných šou. Naozaj však existujú ľudia, ktorí dokážu ovládať predmety iba svojimi myšlienkami? Najznámejšou telekinetičkou asi navždy zostane Ruska Nina Kulaginová († 64), ktorá zomrela pred 27 rokmi.

Jeden príbeh hovorí o tom, že bola príliš lenivá natiahnuť sa počas večere po krajec chleba, a ten sa z ničoho nič posunul smerom k nej. Postupne sa naučila na diaľku zastaviť a znova rozkývať kyvadlové hodiny. Nina silou vôle dokázala pohybovať malými predmetmi, ovplyvňovať chod rôznych technických zariadení či čítať myšlienky. Jej schopnosti skúmal aj slávny leningradský profesor Leonid L. Vasiljev. Vo svojom laboratóriu zistil, že Nina zo seba počas experimentov vydáva obrovské množstvo energie, zrýchľuje sa jej tep, je okolo nej nezvyčajne silné elektromagnetické pole a pociťuje veľkú únavu.

Nebolo výnimkou, že počas telekinetického experimentu schudla aj 500 – 700 gramov. Jej najslávnejší pokus bolo zastavenie srdca žaby iba silou vôle. Každopádne, vedci na Západe tieto experimenty považovali iba za sovietsku propagandu. Rusi vraj jej schopnosti zveličovali a používali ju počas studenej vojny na zastrašenie Ameriky.

Otvoriť galériu

 

Telekinéza je pohybovanie predmetmi za pomoci mentálneho vplyvu bez fyzického kontaktu. V preklade to znamená, že ak sa uprene sústredíme napríklad na ceruzku na stole, čisto teoreticky by sa nám mohlo podariť ju rozhýbať iba silou myšlienky. Telekinéza spolu s inými schopnosťami, ako je telepatia, teleportácia či telegnóza (jasnovidectvo), patrí do odvetvia nazývaného parapsychológia. Jeden z jej variantov – psychotronika bola od konca 60. do začiatku 90. rokov minulého storočia považovaná v komunistickom Československu za oficiálnu vednú disciplínu. Skúmalo ju dokonca niekoľko akademických pracovísk, napríklad Psychoenergetické laboratótium Fakulty chemického inžinierstva VŠCHT v Prahe.

Jej hlavným predstaviteľom bol československý fyzik a politik František Kahuda († 76). Ako vedný odbor však psychotronika nebola nikdy širšie akceptovaná a po páde komunizmu boli jej akademické pracoviská zrušené. Od tej doby sa ňou zaoberajú iba jednotlivci či záujmové združenia a dopátrať sa k odpovediam na otázky je dosť zložité.

Na Kahudovu prácu dnes nadväzuje Česká psychoenergetická spoločnosť, ktorej člen Jaromír Kapinus v roku 2000 vydal knihu Psychokinetické javy. V nej tvrdí: „Myšlienkové vlny človeka sú schopné pôsobiť na pevnú hmotu a hmotné predmety. Konkrétne predmety môžu byť duševnými prúdmi nielen pohybované, ale aj pozmenené.“ Telekinéza podľa Kapinusa dokáže psychickým pôsobením prechodne zrušiť gravitačný zákon. Počas telekinézy vzniká dočasné silové pole, ktoré spája duševnú s fyzikálnou energiou,“ píše. Kapinus v knihe spomína, že aj majestátne pyramídy v Gize boli podľa legendy postavené vďaka telekinéze, keď egyptský kňaz ukázal palicou na obrovský kamenný kváder a ten sám odletel na presne určené miesto. Podobne to vraj bolo napríklad aj so Stonehenge v Anglicku.

 

Otvoriť galériu

Väčšina vedeckej obce však parapsychológiu ani psychotroniku ako serióznu vedu neberie do úvahy. Existencia javov ako telekinéza a telepatia podľa nich nebola nikdy vierohodne dokázaná ani predvedená. „Môj postoj k informáciám o telekinéze a iných podobných javoch je veľmi skeptický. V histórii bolo a aj v súčasnosti je veľa ľudí, ktorí prezentujú svoje mimoriadne schopnosti, napríklad aj vo forme videí na internete. Problémom je, že pri podrobnejšom skúmaní sa takmer bez výnimky zistilo, že ide o podvod, resp. kúzelnícky trik, alebo o jednoducho vysvetliteľný jav, ktorý s telekinézou nemá nič spoločné,“ vysvetľuje fyzik z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky UK v Bratislave František Kundracik.

Na vysvetlenie záhadných javov majú ľudia po­dľa neho tendenciu vymýšľať rôzne pojmy. „Napríklad si vymyslím, že pohyb predmetu na diaľku je možný pomocou energetického poľa obklopujúceho človeka, ktoré niektorí jedinci vedia ovládať. Bez toho, aby sa overovalo, či také niečo vôbec existuje, začnem pole skúmať,“ hovorí. Ľudia pracujúci vo vede podľa Kundracika vedia, ako sa takýchto omylov vyvarovať a ako pripraviť dobrý experiment. „Na podstúpenie takýchto experimentov však zo strany psychotronikov buď nie je ochota, alebo ak sa uskutočnia, tak s negatívnym výsledkom. Viaceré organizácie ponúkajú miliónové odmeny tomu, kto predvedie takéto schopnosti v kontrolovaných podmienkach a zatiaľ nikto neuspel.“

Nepripravená veda

Niečo úplne iné si ale myslia ľudia, ktorí sa s telekinézou stretli, alebo dokonca tí, ktorí ju ovládajú. Jedným z nich je aj Slovák Tomáš V., ktorý praktizuje mentalizmus – teda pracuje s energiou, ktorú vysiela ľudský mozog. Tomáš kedysi s mentalizmom vystupoval, dnes ho však publicita neteší. Predtým publiku dokazoval, že vie silou vôle pohybovať predmetmi, ohýbať lyžičky či kľúče. „Samozrejme, že je to možné. Sú na to metódy a spôsoby, ktoré sa dajú naučiť. Podobné schopnosti má veľa ľudí, avšak nie každý ich dokáže rozvinúť. To je ako dať niekomu do ruky hudobný nástroj. Dá sa to naučiť, ale nie každý to nakoniec vie,“ vysvetľuje.

Tomáš sa však neprezentuje, že ovláda niečo nadprirodzené. „Mentalizmus sa robí hlavne pre zábavu. Je to niečo iné ako jasnovidectvo či liečiteľstvo. To neuznávam. Mentalizmus je o fyzike a psychológii. Nie je žiadnou novinkou, že existujú metódy, ktoré fungujú, no ich vedecké vysvetlenie nepoznáme. Podľa môjho názoru raz príde doba, ktorá to všetko vysvetlí,“ hovorí a na vysvetlenie dodáva, že aj slávneho vedca Nicolu Teslu dlho považovali za zázračného muža, pretože si jeho experimenty v dobe, keď žil, nevedeli vysvetliť. „Každá doba má svojho Teslu.“ Podľa mentalistu na to, že máte podobné schopnosti, neprídete, pokiaľ ich nevyskúšate. „Možno sa to naučíte aj vy, iba ste to ešte správnym spôsobom nevyskúšali.“ 

Ďalšie druhy kinéz

• Biokinéza - ovládanie tela a DNA

• Pyrokinéza - ovládanie ohňa

• Termokinéza - ovplyvňovanie teploty

• Hydrokinéza - ovládanie vody

• Atmokinéza - ovládanie počasia

• Geokinéza - ovládanie častíc pevných látok

• Lipokinéza - ovládanie telesného tuku

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Kristína Štúriková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vizualizácia štadióna po dokončení. Moderný stánok by mal hostiť majstrovstvá Európy do 21 rokov.
Foto
Brzdia výstavbu štadióna sudičky?! O rok by mali byť na stavenisku v Prešove majstrovstvá Európy
(ilustračné foto).
Na východe Slovenska došlo k dopravnej nehode: Úseku sa radšej vyhnite
Ján Nezmar v drese Ružomberka.
Bývalý hráč Ružomberka má obrovský problém: Korupčný škandál?!
1994. (Zľava) Samuel L. Jackson, John Travolta, Harvey Keitel, Quentin Tarantino
Foto
Najväčšie hviezdy Pulp Fiction po 30 rokoch! Aha, ako zahviezdili na filmovom festivale
Obľúbené sú aj šmykľavky
Žiakom z Hlohovca môžu ostatní len závidieť: Zábavný park na chodbe školy? Také niečo sa len tak nevidí
Speváčka Jana Kirschner
Foto
Jana Kirschner už do MHD nevkročí: Revízor na mňa KRIČAL a povedal, že som... Uff, silná káva!
Ostrý boj Kralevich a Chrena o nábytok z čiernej stavby!
Foto
Kralevich vs. starosta Ružinova: Ostrý boj o majetok z čiernej stavby! Nadávala mu do ZLODEJOV, čo jej odkázal?
Na archívnej snímke vľavo Stephane Da Costa (CSKA) a vpravo Tomáš Zigo (Slovan) počas zápasu KHL
Návrat do reprezentácie: Hráč z KHL ide na MS!
(ilustračná fotografia).
Nečakaný zvrat! Kto môže za výbuchy na základni v Iraku?
Lonely sad woman deep in thoughts sitting daydreaming or waiting for someone  in the living room with a serious expression,  she is pensive and suffering from insomnia sitting on couch
Cítite, že sa s vami niečo deje? 11 príznakov rakoviny, ktoré by ste nemali ignorovať
Po náročnej liečbe robí veľké pokroky v hokeji.
Foto
Hokejista Martinko strieľa góly, hoci nemal žiť: Lekári mu dávali len 3 týždne! Dojemný príbeh malého bojovníka
Mesto Galanta má mladežnícky parlament.
Váš Tip
Galanta podporuje mladých ľudí: Títo mladí ľudia budú rozhodovať o dôležitých veciach!