Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.11.2017 11:55 | Správy | Politika

Fico nevidí stratu žúp a nepočuje kritiku spolustraníkov: Je pán premiér slepý a hluchý?

Premiér Robert Fico (53) sa po šiestich dňoch od debakla v župných voľbách postavil pred verejnosť, aby zhodnotil potupné výsledky. Medzitým sa kriticky vyjadrili k vládnemu Smeru a nedoriešeným kauzám viacerí vysokopostavení straníci. Dokonca sa hovorilo o padaní hláv. Fico však prekvapivo vyrukoval s tým, že Smer nie je vlastne porazený a žiadne zmeny netreba.

Ficov Smer prišiel o štyroch zo šiestich županov. Stratil asi tretinu župných poslancov. Medzi porazenými ostali aj Juraj Blanár a Richard Raši, ktorí boli považovaní za novú krv v strane. No podľa premiéra je všetko inak. „Úmyselne som si vybral prestávku na to, aby som pozoroval atmosféru, ktorá sa rozpúta po oznámení výsledkov volieb,“ rozrečnil sa premiér. Na Úrad vlády si priniesol aj graf, kde ukázal, že zo 416 poslancov v ôsmich župách obsadil Smer 88. „Z hľadiska politických strán sme boli najúspešnejší, mali sme 88 poslancov. Ako to môže byť fiasko pre politickú stranu, ak má najviac poslancov,“ vyhlásil Fico, pričom bagatelizoval, že podľa výsledkov volieb boli najúspešnejší nezávislí kandidáti.

 

Optika premiéra

To, že Smeru ostali len dve župy v Trnave a v Trenčíne a, naopak, opozícia obsadila hneď päť žúp v Bratislave, Trnave, Žiline, Prešove a Košiciach, už premiér zabudol spomenúť. Zároveň sa ostro ohradil voči slovu volebný debakel. „Samozrejme, chcel som viac. Veľkú rolu zohráva trend nezávislých kandidátov. Smer však ostáva a naďalej chce byť rozhodujúcou politickou silou,“ doplnil premiér, podľa ktorého za slabé výsledky nemôže zničená povesť Smeru, ale väčšinový systém pri župných voľbách. Fico vyrátal, že župní kandidáti Smeru a kandidáti, ktorých Smer podporil, získali dokopy 450-tisíc hlasov. Naopak, podľa neho pohoreli SaS a „strana toho poloblázna z Trnavy,“ ktoré majú minimum poslancov. No SaS obsadila Bratislavu, Obyčajní ľudia Trnavu a Žilinu a KDH Prešov. „Treba si uvedomiť, že župné zastupiteľstvo má úplne iné postavenie ako Národná rada. Reálny výkon moci je v rukách župana, pretože župan je priamo volený ľuďmi na rozdiel od členov vlády,“ reagovali Obyčajní ľudia.

 

Čistky v strane

 

Už hneď po výsledkoch vo voľbách sa začali objavovať kritické hlasy priamo zo strany. Najaktívnejší bol podpredseda strany a minister kultúry Marek Maďarič, ktorý vyhlásil, že strana potrebuje personálne zmeny. Jeho výrok spájali hlavne s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom, ktorého kšefty s Ladislavom Bašternákom vyhnali ľudí do ulíc. Niekoľko hodín pred očakávaným vystúpením Fica dokonca portál webnoviny.sk uviedol, že piati podpredsedovia Smeru sú za rýchly koniec Kaliňáka, ako aj ministra práce Jána Richtera pre kauzu Čistý deň. Portál sa odvolával na svoje zdroje. Ficovi ľudia to následne popreli, samotný premiér to nazval snahou o spravodajskú hru. „Nemám dôvod voči akémukoľvek členovi vyvodzovať zodpovednosť. Všetci podpredsedovia do jedného majú moju plnú dôveru a podpredsedovia majú dôveru ku mne,“ vyhlásil Fico.

Otvoriť galériu

 

Nepočuje kritiku spolustraníkov

Marek Maďarič, podpredseda Smeru a minister kultúry

Otvoriť galériu
Marek Maďarič
Zdroj: anc
„Nebola to prehra len v dôsledku chýb a nedostatkov kandidátov, ale bola to aj prehra strany ako takej. Musíme urobiť výrazné zmeny na viacerých úrovniach strany, a to politické, programové aj personálne.“

 

Monika Smolková, eurokomisárka (Smer)

Otvoriť galériu

„Ukázalo sa, že nám poškodili niektoré kauzy. Voliči nám spočítali viaceré nesprávne rozhodnutia na centrálnej úrovni ako napr. aj obrovskú odmenu v miliónoch eur pre advokáta Bžána.“

 

Peter Pellegrini, podpredseda Smeru a podpredseda vlády

Otvoriť galériu
Peter Pellegrini
Zdroj: anc
„Musíme hľadať spôsob, ako pokračovať ďalej tak, aby strana bola úspešná v komunálnych aj parlamentných voľbách. Ak neurobíme vôbec nič, pokles bude pokračovať,“ okomentoval výsledok župných volieb Pellegrini s tým, že sa „nejaké personálne zmeny budú určite diať“.

 

Ján Richter, minister práce

Otvoriť galériu
Ján Richter
Zdroj: anc
„Hodnotíme teraz, analyzujeme, kritiky už bolo dosť, tú nám sčasti vyjadrili voliči s tým, že vyjadrili niekde nespokojnosť a my sa musíme vedieť na základe toho zorientovať a prijať rozumné závery a opatrenia, aby sme boli úspešnejší.“

 

Potláčal hnev a napätie

Dušan Straňák, odborník na neverbálnu komunikáciu
- Premiér Fico má prejav veľmi kontrolovaný. No napriek tomu bolo počas piatkovej tlačovej konferencie pekne vidieť, že keď išiel hovoriť o výsledku volieb, tak si zhlboka povzdychol, čo sa mu prepredchádzajúcich témach nestalo. To z pohľadu neverbálnej komunikácie signalizuje, že téma je pre neho ťažká, ide o nej hovoriť s nechuťou a nerád. V momente, keď Robert Fico hovoril o výsledkoch voľby, tak viditeľne stláčal pery. Urobil tak opakovane asi 3-4-krát, čo znamená, že v tej chvíli potláčal emócie ako hnev a napätie.

Pnutia v Smere sú a je jedno, čo Fico hovorí

Ján Baránek, politológ
- Čakal som, že premiér Fico vysvetlí, prečo s vyjadrením čakal 6 dní, no nestalo sa tak. Asi potreboval čas na to, aby ošetril situáciu v strane, lebo bez ohľadu na to, čo hovorí, tie pnutia v Smere sú a útokom na tlačovú agentúru tie pnutia ani nezanikli. Na druhej strane priznal, že nehovorí o úspechu, ale celá tá prezentácia bola o úspechu. Takže hovoriť, že sú najlepšia strana s najviac poslancami a vzápätí druhým dychom povedať, že nehovorí o úspechu, tak tomu nerozumiem. Keď predseda strany povie, že čakal viac, tak medzi riadkami môžeme vyčítať, že bude v strane upratovať a že si to niekto zlízne. Myslím si, že to hrozí najmä v radoch regionálnych funkcionárov.

 

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, noe

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Developing programmer Development Website design and coding technologies working in software company office
V rodovej rovnosti máme ešte stále resty: V tomto Slovensko zaostáva za priemerom
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené