Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.11.2017 07:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Katarína si plní televízny sen ako komparzistka: Okrem zábavy aj slušne zarobí

V reálnom živote podniká, organizuje workshopy, eventy či školenia v oblasti osobného rozvoja. Hoci ju jej práca nesmierne baví, predsa len jej v živote chýbalo nejaké väčšie dobrodružstvo.

Keď sa Katarína Šprincová (32) raz náhodou ocitla v hľadisku na nakrúcaní televíznej relácie, zistila, že robiť komparz je to, po čom túži. Dnes je z nej už vychytená komparzistka.

Fotogaléria
9
fotiek v galérii

Všetko sa to začalo, keď ju priatelia v septembri 2016 zavolali na komparz do relácie Milujem Slovensko. „Išli sme sa zabaviť a stráviť spoločný čas. Nakrúcanie sa mi zapáčilo natoľko, že som si na jeseň a v zime pochodila ako komparzistka mnohé relácie, kde som videla, ako prebieha celá výroba, a aj som si to tam užila,“ vraví Katka, pre ktorú bol zlomom november minulého roka. „Dostala som sa do filmu Cuky Luky, a keďže som sa osvedčila, ponúk­li mi vo filme opakujúcu sa komparzovú rolu novinárky, ktorá prenasledovala a naháňala Cuky a Luky. Zažila som asi šesť natáčacích dní. Zapáčilo sa mi to a verila som, že sa mi ešte takéto príležitosti naskytnú,“ prezrádza tmavovláska s neprehliadnuteľnými kučerami.

 

Komparzu opäť prepadla v marci tohto roka a odvtedy si zahrala v 14 seriáloch, 4 filmoch, 7 rek­lamách, 2 videoklipoch a v mnohých reláciách. Z komparzistky v anonymnom dave sa jej to podarilo dotiahnuť až ku komparzu s krátkym textom a po jarných kastingoch aj k epizódnym postavám v seriáloch Policajti v akcii, Policajné prípady, Nebezpečné vzťahy či v Súdnej sieni.

Otvoriť galériu
S hviezdami

Herečkou Katka nechcela byť. „Ako malá som mala veľký televízny sen – chcela som byť hlásateľka,“ prezrádza.

Za najväčšie zážitky považuje komparz v historických filmoch. „Môžem tak pomyselne cestovať v čase a zažiť napríklad korunováciu Márie Terézie ako šľachtičná v 18. storočí v úžasnom historickom kostýme alebo byť retrocestujúcou vo vlaku v 70. rokoch. Zážitok bol účinkovať v komisárovi Rexovi, kde som si nádherného, talentovaného psíka mohla aj pohladkať či odfotiť sa s ním,“ vraví žena, pre ktorú pracovať a byť v spoločnosti známych hercov je ako splnený sen. „Predtým som ich vnímala iba v televízii alebo v časopisoch a novinách. Zrazu sa s tými ľuďmi stretávate pri práci, cez prestávky popíjate spolu kávičku. Vidím, aké to majú herci veľakrát náročné, keď sa nakrúca v zime, v mraze... Alebo keď sme točili niekoľko dní po sebe do noci a na druhý deň skoro ráno už museli stáť na pľaci, pritom boli milí a priateľskí k štábu aj ku komparzistom,“ myslí si Katka, ktorá nedá na známych hercov dopustiť.

A koho z hercov si obľúbila? „Veľmi sa mi pri nakrúcaní Cuky a Luky páčilo, ako hrá Petra Polnišová. Podľa mňa je na Slovensku aj vo svete veľmi málo žien, ktoré si dokážu robiť srandu zo seba aj z okolia a podať to prirodzene a hravo. Veľmi ma oslovil Tomáš Maštalír, obdivujem ho, ako dokáže pracovať s hlasom. Braňo Deák má zas úžasnú charizmu. Poznala som ho z obrazovky a musím povedať, že v skutočnosti je ešte charizmatickejší, ako som si myslela.“

Príprava

Pre komparzistu nie je nakrúcanie len zábava. „Začínala som v scénach bez textu, kde je viac ľudí. Vtedy veľakrát ani nevieme, čo konkrétne budeme robiť, čo nás v natáčací deň čaká. Vieme, že to bude napríklad korunovácia Márie Terézie, luxusná svadba alebo budeme hosťami na oslave. Nie je tam špecifická príprava, viac sa dozvieme až priamo na pľaci. Ale je to o to väčšie dobrodružstvo. Potom sú textové komparzy a epizódne postavy, kde už má človek aj hovorený text. Vtedy dopredu dostaneme scenár a naučíme sa repliky,“ vysvetľuje Katka a prezrádza, ako to funguje pri nakrúcaní seriálov.

„Napríklad v Súdnej sieni som sa musela držať scenára, istej postupnosti, ale mohla som improvizovať. Používala som vlastné slová, ako som to cítila a ako by som to povedala v bežnom živote. Musí to byť čo najviac autentické. Natočí sa to zväčša na prvý alebo na druhý raz, potom je to už len neprirodzenejšie. Samozrejme, keď sú filmy a máme tam pár komparzových viet, vtedy sa obrazy opakujú viackrát. Nie preto, že by to herci nezvládli na prvý raz, ale musí sa to nasnímať z každej strany. Vtedy aj komparzista musí viackrát povedať svoju repliku.“

Otvoriť galériu
Nielen zábava

Za ten čas, čo ju svet televízie a filmu celkom opantal, má Katka z nakrúcania milé aj menej radostné zážitky. „Pri natáčaní strieľačky v kriminálnom seriáli ma uštipla včela a nasledovala alergická reakcia. Skončila som s opuchnutou rukou na pohotovosti,“ spomína a pridáva ešte jednu skúsenosť. „Ranné nakrúcanie pohrebu v krematóriu bolo náhle zrušené, no ku komparzistom sa informácia nedostala. Ráno o piatej sme stáli v tme pri krematóriu a čakali na štáb. Vtipkovali sme, že inde sme si teda naše skupinové rande dohodnúť nemohli. Keď dlho nik nechodil, pochopili sme, že niečo nie je v poriadku. Natáčanie pohrebu sa nakoniec nekonalo.“

Keď sa spýtame, či jej táto práca aj dobre finančne vynáša, usmeje sa a odpovedá veľmi diplomaticky. „Myslím si, že komparzy sú skôr o zážitku, o dobrodružstve a hobby, lebo honoráre sú nízke. Ale keď sa dostanete k epizódnym rolám, je to už zaujímavejšie, a možno hovoriť o zárobku. Mám kamarátov, ktorí sa živia len tým a nie sú profesionálni herci,“ vysvetľuje.

Vysnívaná

Hoci si už za krátky čas zahrala množstvo epizódnych postáv, predsa sa našla rola, ktorú by si s radosťou zahrala. „Mojím snom je mať pravidelnú rolu v seriáli, napríklad ako lekárka alebo právnička,“ zamyslí sa a podotkne, že by si chcela zahrať v rozprávke. „Napríklad sudičku na zámku,“ prezrádza a na otázku, či by sa vedela vzdať doterajších aktivít kvôli herectvu, odpovedá jednoznačne. „Takej príležitosti by som asi nepovedala nie. Práve rozmýšľam, že by som sa zapísala do hereckého kurzu, lebo nemám žiadne herecké vzdelanie,“ dodáva možno budúca filmová hviezda.

Otvoriť galériu

Podľa majiteľky agentúry, sprostredkujúcej komparz sa ceny za účinkovanie líšia. Za nehovoriacu úlohu (tlieskajúci komparz, cca 2 hodiny) sa platí asi 10 až 20 eur, maximálne okolo 40 eur na deň. Pri hovoriacich rolách (1-2 vety) je to asi 40 až 50 eur, no za epizódnu rolu to môže byť aj 100 až 400 eur za deň.

Kde si zahrala

Úlohy:

novinárka, policajtka, sestrička, divadelná herečka, sekretárka, recepčná, šľachtičná, kriminalistka, čašníčka, podnikateľka...

Seriály:

Policajti v akcii, Súdna sieň, Policajné prípady, Nebezpečné vzťahy, Rex, Oteckovia, Rodinné prípady, Panelák, Za sklom 2, Zamilované, Inšpektor Max, Prázdniny 2, Semafor, Čert nikdy nespí, Cuky Luky, Ostrým nožom, Mária Terézia, Ľudská tvár

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: NOVÝ ČAS Nedeľa, Marika Studeničová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo
Medzi Izraelom a Iránom je napätá situáacia (ilustračná fotografia).
V hre sú jadrové zbrane! Irán sa vyhráža Izraelu: Hrozné, čo majú v pláne urobiť
Europol
Europol hlási úspech: Klepli po prstoch globálnym podvodníkom, pozrite sa, čo majú na rováši
Hoaxy zašli priďaleko.
FotoVáš Tip
Hoaxy zašli priďaleko, na ľudí číha nové nebezpečenstvo: Slovák šíri na internete strašidelnú výzvu!
Ilustračné foto
Aktualizované
V Keni sa zrútil vrtuľník s vedením armády: Hlásia mŕtvych! Trosky okamžite pohltili plamene