Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Marián († 29) si s kamarátmi užíval v exotickom raji, domov sa už nevrátil: Posledný úsmev pred smrťou!

Smrť na exotickej dovolenke. Marián († 29) zo Zelenča pri Trnave sa pred pár dňami vybral s kamarátmi na indonézsky ostrov Bali.

Doma ho čakala milovaná partnerka Lenka so synčekom Leom (1). Pohodový výlet sa zmenil na boj o život v okamihu, keď sa Marián na požičanom skútri nešťastne zrazil s kamiónom. Spočiatku to vyzeralo, že vyviazne len so zlomenou nohou, no po pár hodinách lekári zistili, že mu zlomené rebro prepichlo pľúca. Mladý otecko naposledy vydýchol pri prevoze na operáciu. 

Mariánov († 29) život sa skončil oveľa skôr, ako si stihol splniť všetky svoje sny. Pre milovanú rodinu chcel postaviť dom, túžil vidieť vyrastať synčeka a vystrojiť pre svoju partnerku Lenku nezabudnuteľnú svadbu. Namiesto toho zanechal na zemi všetko, čo nadovšetko miloval a odobral sa do neba. „Bol najlepší chalan v dedine. Každému kedykoľvek pomohol, hoci aj v noci,“ zadúša sa plačom mama Iveta (52), ktorá sa strašnú správu o synovej smrti dozvedela v pondelok ráno od kamarátov Martina a Emila, ktorí s Mariánom v Indonézii dovolenkovali.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Iveta so synom naposledy komunikovala v nedeľu, keď jej poslal fotku z raňajok, na ktorej sa šťastne usmieval. „Spomínal, že je tam krásne ako v raji a že keby mohol, tak by tam aj zostal. To bolo posledné, čo mi povedal. Potom sa išli previezť na motorkách,“ hovorí Iveta, podľa ktorej si syn na Bali požičal skúter. „Cesta bola mokrá, pretože tam pršalo. Išli zákrutou, z ktorej sa vyrútil kamión. Majko sa zrejme zľakol, stlačil prudko brzdu a už ho to len zviezlo rovno pod kolesá kamióna,“ hovorí. Čarovná dovolenka sa mihnutím oka zmenila na horor. Emil s Martinom svojho kamaráta okamžite vytiahli spod veľkého kolosu. Mal otvorenú zlomeninu nohy a urgentne potreboval lekárske ošetrenie. „Ľudia im vraveli, aby nečakali na záchranku, že to bude trvať veľmi dlho. Chalani stopli auto a na korbe viezli syna do nemocnice,“ hovorí Iveta. Vtedy bol ešte Marián pri vedomí. „Kamarátom sa ešte ospravedlňoval, že im pokazil dovolenku,“ plače mama.

 

 

Zadusil sa pri prevoze

Skutočné peklo nastalo až v nemocnici. „Lekári najskôr riešili jeho nohu a až po polhodine si vraj všimli, že má pod rebrom krv. Povedali mu, že má zlomené rebro, ktoré prepichlo pľúca, a tak potrebuje odbornejší personál. Sanitkou ho teda museli previezť do inej, lepšie vybavenej nemocnice,“ dodáva užialene s tým, že tento prevoz už jej syn nezvládol. Marián mal bolesti a ťažko sa mu dýchalo, až nakoniec vydýchol naposledy. „Keby tam bola rýchlejšia starostlivosť, keby mu skôr diagnostikovali prepichnuté pľúca a ihneď ho operovali, mohol tu ešte s nami byť. Je hrozné, že v zahraničí je tak zle poskytnutá prvá pomoc človeku, ktorý ju urgentne potrebuje,“ hovorí otec Marián (59), ktorý má na lekárov ťažké srdce. 

 

Leo sa otecka nedočká

Mariánova partnerka Lenka sa zdráha uveriť tomu, že svoj život neprežije po boku lásky. „Tak veľmi miloval malého Lea, tak veľmi sa z neho tešil. Malý bude o pár dní oslavovať 2 rôčky a jeho tatinko tu už nie je. Zbožňoval, keď sa spolu hrali, veľa sa smiali a užívali si jeden druhého. Plánoval prerobiť dom a tešil sa, že budeme všetci spolu. Všetko sa zrazu zmenilo na tragédiu,“ hovorí so slzami v očiach milujúca partnerka Lenka. Rodina si teraz želá už len jedno: „Chceme mať čo najskôr nášho Majka doma. Čakáme na jeho telo,“ dodáva Iveta. „Náš zastupiteľský úrad v Jakarte bol informovaný o dopravnej nehode, pri ktorej zahynul slovenský občan na Bali, známym dotyčného, ktorý bol tiež účastníkom nehody. Ponúkli sme asistenciu vo forme poskytnutia informácií aj vydania sprievodného listu na prepravu telesných pozostatkov. Zosnulý mal uzatvorené cestovné poistenie, vrátane krytia prevozu tela,“ uviedol Peter Susko, hovorca ministerstva zahraničných vecí.

 

Smrtiaci pneumotorax

Viliam Dobiáš, záchranár a prezident Slovenského Červeného kríža:

1. Zlomené rebro môže poškodiť vnútornú pohrudnicu - teda vzduchotesnú blanu, ktorá obaľuje vnútro hrudníka, bez toho, aby mal pacient viditeľné vonkajšie poranenie hrudníka.

2. Za normálnych okolností je medzi pľúcami a výstelkou hrudnej dutiny negatívny tlak, ktorý pľúcam umožňuje nasledovať pohyby hrudníka. Pri nádychu sa zväčšia a pri výdychu zasa zmenšia. Keď sa však pri úraze tento tlak v pohrudnicovej dutine naruší, pľúca spľasnú a prestanú dýchať.

3. Do hrudníka sa dostáva vzduch, nastáva pneumotorax. Ak sa naruší len jedna strana pľúc a ide o zdravého človeka, tak v pokoji dokáže prežiť ešte 2 hodiny. Ak sa mu však rýchlo nedostane adekvátneho ošetrenia, hrozí udusenie. Situáciu tiež komplikuje krvácanie do pohrudnicovej dutiny, čo spôsobuje stláčanie pľúc.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: šiš, noe

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!
Piatková nehoda sa stala v Jasenskej doline vo Veľkej Fatre.
Prvý Turbus tohtoročnej turistickej sezóny vyštartuje už cez víkend: Kde sa na ňom budete môcť odviezť?
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu
Ilustračné foto
Muž s výbušninami na iránskom konzuláte: Polícia odhalila nové detaily! Strašné, čo zistili
Tunel Sitina
Nezabudnite na víkendové dopravné obmedzenia: Polícia pripomína, kde sa s nimi stretnete