Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.11.2017 10:55 | Správy | Politika

Smer po volebnom výprasku rokoval bez jeho predsedu: Kde sa ukryl premiér Fico?

Volebná noc znamenala pre vládnucu stranu poriadne vytriezvenie. Ako sa zdá, sociálne balíčky na Slovákov už neplatia tak, ako kedysi, a dnes chcú ľudia politickú očistu.

Len dva dni po tom ako neporaziteľný Smer získal len dve z ôsmich žúp, sa v utorok stretli na straníckom rokovaní v Bratislave takmer všetci kľúčoví členovia jeho vedenia. Na programe mali jediné - porátať straty a nasadiť novú taktiku boja v regiónoch. Práve s ňou mal prísť šéf strany Robert Fico (53), ten sa však na stretnutí neukázal. Prečo sa premiér stále ukrýva?

Od župných volieb uplynuli tri dni a celé Slovensko očakáva vyjadrenie premiéra a šéfa porazených smerákov Roberta Fica. Hoci viacerí z nich už pripustili nutné personálne aj organizačné zmeny, predseda sa k straníckemu debaklu ešte stále verejne nevyjadril. Fico svojich kolegov nechal plakať nad rozliatym mliekom samých a na utorkové stretnutie straníckych špičiek za seba poslal ministra práce Richtera. „Mal nejaké neodkladné povinnosti. On sa pripojí k rokovaniam neskôr, veď je predseda vlády. Toto je pravidelné vedenie strany Smer, nie na každom sa pán premiér zúčastnil. Je predseda vlády, má určite veľa povinností. Mali sme tu generálneho manažéra, podpredsedov... Boli sme tam všetci,“ uviedol tesne po rokovaní Ficov mediálny poradca a poslanec Smeru Erik Tomáš s tým, že najskôr si strana chce všetko vydiskutovať doma a až potom sa postaviť pred verejnosť. Za Fica viedol rokovanie generálny manažér strany Ján Richter.

 

Má to pod kontrolou?

 

Podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka (46) by rozkol v strane nastať nemal, lebo majú silného lídra. Ten líder však bol so svojimi kolegami v utorok len myšlienkami. Nie je vylúčené, že sa s tvrdou prehrou vyrovnáva len ťažko. „Svoju stranu má pevne v rukách. Pán premiér sa neskrýva. Nikto neponúkol svoju funkciu,“ dodal Erik Tomáš. Podpredseda Smeru-SD Peter Pellegrini však personálne zmeny v strane pripustil. „Ak neurobíme vôbec nič, pokles bude pokračovať. Bola pokojná atmosféra, sme dospelí, dlhé roky sa poznáme a vieme si na rovinu porozprávať veci, čiže to nebolo vôbec iskrivé, ani žiadna hádka,“ opísal stretnutie Pellegrini. Podľa politológa J. Baránka bude ťažké nájsť vinníka, ktorý za pokazené voľby ponesie následky. „Vždy som si vedel s kolegami vydiskutovať všetky otvorené otázky. Keď sa zhodneme, že aj ja som zodpovedný za to, ako dopadli voľby, ja s tým žiadny problém nemám,“ odpovedal Žiga. Práve on spolu s Kaliňákom boli nedávno pranierovaní za celoslovenské kauzy okolo miliónového advokáta Bžána či obchodovanie s Bašternákom.

 

Politológovia: Ako treba postupovať pri očiste Smeru

 

1. Personálne zmeny

Zdá sa, že v súčasnosti strana potrebuje, aby sa pod viacerými jej členmi zatriasla stolička. Reč však nie je len o ministerskom triu Kaliňák, Richter a Žiga. „Po župných voľbách by si mali vyhodnotiť, kde mali aký volebný výsledok. Treba sa pozrieť na čo najpodrobnejšie členenie, a tam by mali začať personálne zmeny. Určite by bolo dobré, keby aspoň opticky niekoho obetovali. Pochybujem však, že by bol Fico ochotný stiahnuť napríklad Kaliňáka,“ myslí si politológ Ján Baránek.

 

2. Vyvodiť dôsledky za kauzy

Nekonečná kauza Bašternák, miliónové odmeny pre advokáta Bžána či pochybný biznis firmy ministra Žigu. To je len zlomok smeráckych škandálov. „Strana musí prejsť výraznou sebareflexiou a musí sa vysporiadať so všetkým, čo znamená kauza Bašternák,“ tvrdí politológ Ján Koziak s tým, že by mali byť citlivejší ku korupcii a vyvodzovať tvrdšie dôsledky. „Možno by stačilo, keby sa vrátili k heslu T. G. Masaryka: Nebáť sa a nekradnúť,“ dodáva politológ Eduard Chmelár.

 

3. Naštartovať značku

Hoci je Smer stále najsilnejšou stranou, podľa politológa E. Chmelára jeho značka viditeľne zoslabla. „Župné voľby ukázali únavu materiálu, čo sa týka personálnych vecí, ale aj únavu značky, ktorá je taká nepopulárna, že pre kandidátov je problém sa k nej prihlásiť. Uvedomujú si to asi aj v Smere, pretože nasadili mnoho tzv. nezávislých kandidátov, aby im dali väčšiu šancu. Smer je za zenitom, svoj strop už dosiahol a v strane z toho majú evidentnú paniku,“ vysvetľuje.

 

4. Tvrdšie makať v regiónoch

Nezaoberá sa premiér príliš jadrom Európy? „Smer sa potrebuje opäť priblížiť voličom. Jeho predstavitelia začali byť na regionálnej úrovni príliš opití mocou, než aby boli dostatočne citliví na to, ako ich ľudia vnímajú. To sa odzrkadlilo aj vo voľbách. Na východe bola ich kampaň minimálna. Vyslovene zaspali, regionálna politika je o dennom kontakte a počúvaní voličov a nie o tom, že sa zatvoríme do bášt na VÚC a robíme si svoje,“ tvrdí politológ Tomáš Koziak.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Noema Hipká, Matej Motyka

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Opitý turista vystrájal na ceste, zachytilo ho auto: Zaujímavé, čo mu malo zachrániť život
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Developing programmer Development Website design and coding technologies working in software company office
V rodovej rovnosti máme ešte stále resty: V tomto Slovensko zaostáva za priemerom