Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Napätá situácia v štyroch krajoch Slovenska: Prečo si ľudia (ne)šli vybrať županov!

Tohtoročné voľby do samosprávnych krajov sa konali za zvýšeného záujmu našich najvyšších politických špičiek.

Viac ako program a kompetencie žúp sa do popredia dostal súboj hodnôt. Ten vyvolala vzrastajúca podpora fašistov, ktorí majú mimoriadne disciplinovaných voličov, čo pri očakávanej nízkej účasti mohlo napomôcť extrémistom ovládnuť slovenské regióny.

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

Samosprávne kraje vznikli na základe územnosprávneho členenia z dielne expremiéra Vladimíra Mečiara. Pri reforme verejnej správy bol aj Viktor Nižňanský. „Dôvody volebnej neúčasti sa notoricky opakujú. Je to dané tým, že ľudia nemajú vzťah k regionálnej úrovni, čo môže byť spôsobené územnosprávnym členením,“ vysvetľuje pre Nový Čas Nižňanský. Podľa neho štruktúra kompetencií neoslovuje všetkých ľudí. „Nenaplnili sa princípy spravodlivej deľby právomocí, župy nemajú dosah na príjmy. Do budúcna je otázka, do akej miery im ich kompetencie posilniť. Prípadne zvážiť iný model zabezpečovania úloh v rámci regiónov,“ priznáva Nižňanský.

Najväčším kritikom žúp bol v poslednom období primátor Trenčína Richard Rybníček, ktorý chcel dotiahnuť decentralizáciu krajiny aj vlastnou stranou. Tú však napokon nezaloží. Voliť župana išiel, ale nie kvôli kotlebovcom. „Nástup kotlebovcov je nebezpečný, ale nedramatizoval by som to. Ľudia nie sú hlúpi a vidia, že Kotleba neurobil takmer nič. Stále trvám na tom, že súčasné župy, tak ako vyzerajú, sú nezrozumiteľné a nepodstatné,“ povedal Rybníček.

 

Politický analytik Ján Baránek vysvetľuje, že najvyšší politici urobili zo župných volieb najmä súboj proti extrémizmu. „Podľa ich vyjadrení by mali byť nejakou vizitkou, či extrémizmus na Slovensku prevládne, alebo nie, hoci si myslím, že to nie je presné meradlo pri takej nízkej účasti. Kotlebovi voliči sú mimoriadne disciplinovaní a výsledok nemusí odrážať názor spoločnosti,“ povedal. 


Bratislavský kraj: Mimoriadne drahá kampaň

Otvoriť galériu
Bratislavský kraj priniesol bitku viacerých kandidátov, ktorí na svojej kampani rozhodne nešetrili. Hlavní favoriti Milan Ftáčnik, Pavol Frešo, Miroslav Kusý či Juraj Droba medzi sebou bojovali do poslednej chvíle. Bývalý župan Vladimír Bajan nad tohtoročnou kampaňou krútil hlavou. „Nerozumiem ich sponzorom, lebo neviem, čo by z toho títo ľudia mali. Minimálne štyria kandidáti určite prekročili finančný limit na kampaň. Náklady sú neadekvátne k možnostiam župy. Minimálne dvaja to robili preto, aby sa zviditeľnili pred primátorskými voľbami,“ povedal pre Nový Čas Bajan.


Nitriansky kraj: Čierny kôň kotlebovcov

Otvoriť galériu
Región pod Zoborom sa v minulosti vyznačoval tým, že voľby sa vyostrovali vzhľadom na voľbu kandidáta slovenskej alebo maďarskej národnosti. Tentoraz sa podobne ako v Banskej Bystrici do popredia dostala voľba demokratického alebo totalitárneho kandidáta. Napriek tomu, že podpredseda ĽSNS Milan Uhrík bol v prieskumoch až štvrtý, analytici varovali pred jeho skrytými voličmi.

Banskobystrický kraj: Spojenie pre demokraciu

Otvoriť galériu

Pre úspech fašistu Mariána Kotlebu v minulých voľbách sa boj o kreslo banskobystrického župana zmenil na boj o demokratické sily. Silní kandidáti Stanislav Mičev a Martin Klus sa po výsledku predbežných prieskumov rozhodli vzdať kandidatúry v prospech Jána Luntera. Hoci prieskumy favorizovali úspešného podnikateľa s nátierkami, analytici upozorňovali, že voľby rozhodne volebná účasť. Práve na vyššiu účasť vyzývali všetky politické špičky, keďže Kotleba v centre protifašistického odboja z 2. sv. vojny vyvolal svojím víťazstvom v roku 2013 šok.
Víťazil: Ján Lunter získal podporu odstupujúcich kandidátov, no výhra nad Kotlebom bola otázna.


Žilinský kraj: Pád jasného favorita

Otvoriť galériu

Vysokopostavený Smerák Juraj Blanár je žilinským županom už od roku 2005. Jeho neotrasiteľné postavenie spochybnili prieskumy, ktoré mu namerali takmer rovnaké percentá ako opozičnej líderke Erike Jurinovej z Obyčajných ľudí, ktorá pochádza z kresťansky založenej Oravy. Blanárovi navyše nepomohlo, že pred voľbami situácia pod Strečnom paralyzovala celoslovenský dopravný tranzit.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: NOVÝ ČAS Nedeľa, Richard Nemec

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Kim pri príležitosti dokončenia druhej fázy výstavby bytových jednotiek symbolicky prestrihol červenú pásku.
Foto
Kim Čong-un ako HIPSTER alebo sa len snaží schovať KILÁ navyše?! FOTO ako sa ohákol na akciu
Nový Atlas
Foto
Vývojár predstavil najpokročilejšieho humanoida: Pohyby ako z HORORU?! Sledujte, čo všetko už dokáže
Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj počas svojej cesty navštívil ukrajinské mestá zmietané bojom: Aký bol dôvod jeho návštev?
Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?