Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.11.2017 05:55 | Správy | Politika
Video

Poslanec Ridoško na súde obžalovaný zo spackanej operácie: Drsná výpoveď učiteľky

Chirurg a poslanec za SNS Jaroslav Ridoško (59) je obžalovaný z prečinu ublíženia na zdraví. Obžaloba ho viní zo spackanej operácie.

Poškodená učiteľka slovenčiny Oľga Vašinová tvrdí, že pre zbabraný zákrok prišla o zamestnanie. Vo štvrtok sa prvýkrát stretli zoči-voči na súde. Spolu s Ridoškom je obžalovaný aj vtedajší primár Ján P. Národniar svoju vinu odmieta a podľa neho to potvrdil aj Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Ten však na druhej strane tvrdí, že pochybili lekári.

Učiteľka utrpela úraz v máji 2010 po páde z bicykla. „Na ľuďoch, ako som ja, obom lekárom nezáleží. Klamali mi pri operácii aj po operácii, že to mám len stuhnuté,“ povedala pred súdom Vašinová a pokračovala: „Nakoniec sa ukázalo, že výsledok je iný, ruku mám nehybnú. Po jeho operácii ma museli operovať v Banskej Bystrici. Som po štyroch operáciách.“ Podľa jej slov na začiatku zákroku prišiel asistent a doktor Ridoško sa začal smiať, že či mu neverí. „Asistent napokon odišiel. Pán Ridoško ma operoval sám 20 minút, vsunul mi tam úplne iný kovový materiál, ako mal. Podľa znalcov mala operácia trvať 1 hodinu a 20 minút. Ruku mám nefunkčnú a môj aktívny pracovný život sa tým skončil. Kvôli tomu som prišla aj o prácu,“ vraví učiteľka, ktorá od obžalovaných lekárov žiada odškodné 20 000 €.

Otvoriť galériu
Ridoško sa bráni tým, že má za sebou viac ako 8 000 úspešných zákrokov. „Operovali sme komplikovaný úraz a od­operovali sme ho podľa najlepšieho vedomia a svedomia,“ vyjadril sa včera pred súdom a dodal: „Pri tomto úraze nie je vždy zaručený výsledok. Podľa odbornej literatúry pri 49 pacientoch je až 14 reoperácií. Pacientka bola poučená, aj podpísala poučenie.“ Stanovisko Úradu sa však s Ridoškovými slovami nezhoduje. „Pri výkone dohľadu Úrad zistil nedostatky v odbornom medicínskom postupe. Pre nepriaznivé pooperačné postavenie kostí pravej hornej končatiny bolo potrebné u pacientky indikovať reoperáciu skôr, už počas hospitalizácie pacientky,“ odpísali Novému Času s tým, že Ridoška samostatne neprešetrovali.

 

Národniar tvrdí, že vyjadrenia Úradu sa týkajú obdobia, keď o úkonoch rozhodoval primár. Rovnako má na pleciach primára byť zodpovednosť za reoperáciu. Obžaloba však jasne hovorí o tom, že Ridoško na nápravu kostí mal poukázať. V prípade dokázania viny hrozí obžalovaným lekárom až 5 rokov väzenia. Viac svetla do súdneho sporu by mohli vniesť výpovede znalcov.

Vyjadrenia Úradu a Ridoška nesedia

3. 10. 2017

Úrad pre dohľad

Pri výkone dohľadu úrad zistil nedostatky v odbornom medicínskom postupe: pre nepriaznivé pooperačné postavenie kostí pravej hornej končatiny bolo potrebné u pacientky indikovať reoperáciu za účelom korekcie postavenia fragmentov kostí skôr, už počas hospitalizácie pacientky.

26. 9. 2017

Jaroslav Ridoško, poslanec SNS

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou konštatoval, že nedošlo k nesprávnemu poskytnutiu zdravotnej starostlivosti, rovnako dvaja znalci konštatovali to isté.

4. 10. 2017

Po stanovisku od Úradu

Sú dva momenty v čase, a teda dva skutky. Ja som prevádzal operáciu a obžaloba tvrdí, že som ju previedol nesprávne. Druhý moment je, že neskôr v čase nebola indikovaná re­operácia. Pre toto bol však obžalovaný spoluobvinený, ktorý bol v tom čase primárom oddelenia a rozhodol, že reoperácia nie je potrebná. Ja som primárom oddelenia nebol a o ďalšej liečbe pacientky som už nerozhodoval.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Marián Michalko

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Végh si miešaním sa do volieb zavaril.
Attila Végh schytal po voľbách ďalšiu FACKU: Prišiel už o tretí KŠEFT! Košom mu dala TÁTO značka
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.
USA tvrdia, že Čína podporuje Rusko vo vojne, minister sa nezdržal: Nepripustíme, aby...
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Konktrovezný zákon Británie o migrácii: Podpíše sa pod také čosi kráľ?
Radoslav Ksiažek (vľavo), Štefan Kuffa a Filip Kuffa (vpravo).
Kauza Kuffovcov o útokoch na farmárov a podvodoch s pôdou: Súdny proces pokračuje
Ana chcela ujsť pred trápením a odísť zo sveta dôstojne.
Ana († 47) bojovala za eutanáziu a vyhrala: Únik z nekončiaceho PEKLA
Ranná zrážka električky s chodkyňou.
Foto
Vážna nehoda v Bratislave: Električka vrazila do chodkyne! Skončila v nemocnici
(ilustračné foto)
Magický ZÁBER, aký sa podarí raz za život: AHA, čo bolo vo vlne vedľa surfistky
Matka s 9-ročnou dcérou na kolobežke spôsobili nehodu.
Foto
Totálna nezodpovednosť matky: S dcérkou skončili v nemocnici! Zovrie vám krv v žilách, čo s ňou robila na ceste
Miroslav Šatan, prezident SZĽH.
Šatan potvrdil päť posíl z NHL, v hre ešte ďalšie mená: Kedy sa pripoja k tímu?
Lykožrút trápi oblasť už dlhší čas.
Aktualizované
Živelná pohroma na Slovensku sa rozširuje: Mimoriadnu situáciu vyhlásili v ďalších okresoch
75. výročie Hudby Ministerstva vnútra SR v SND.
Foto
ODMENA za podporu prezidentského kandidáta? Majk Spirit šokuje: Mohol som si PEKNE privyrobiť!
Ramzan Kadyrov
Šokujúce odhalenia z elitnej kliniky v Moskve: Významný politik má byť nevyliečiteľne chorý