Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Foto

Bývalý bachar ako starosta dokázal nemožné: Ľudia v tejto slovenskej obci robia zadarmo

To, čo dokázal starosta v malej obci Veľké Chyndice (okres Nitra), sa len tak nevidí. Bývalý väzenský dozorca tam vládne síce prísne, ale s otvoreným srdcom.

Dokáže zmobilizovať a motivovať ľudí, ktorí urobia pre obec aj nemožné. Tá aj vďaka nim rozkvitá. Csaba Farkas (57) tvrdí, že nie je rozdiel medzi prácou vo väznici a starostovaním. Vždy je to vraj o prístupe k ľuďom.

 

Ľudia tvrdia, že lepšieho starostu mať ani nemôžu. Csaba Farkas (57) sa len smeje a hovorí, že je to všetko o prístupe k ľuďom a disciplíne. Tú ma v krvi, ako bývalý bachar vie, o čom hovorí. V obci s 330 obyvateľmi dokázal motivovať ľudí bez práce, aby zadarmo robili pre obec. „Chceme, aby to tu nejako vyzeralo, aby tu bol poriadok. Všetko budujeme svojpomocne,“ hovorí Farkas.

Otvoriť galériu

Musia sa aj holiť

Sám uznáva, že s ľuďmi, ktorí nepracujú dlhodobo, navyše si radi aj vypijú, to nie je vždy ľahké. „Treba ich len vedieť viesť, robiť s nimi. Ja som zaviedol aj tvrdú disciplínu, majú predo mnou rešpekt. Napríklad trvám na tom, že musia byť denne oholení. Nie vždy to dokážu dodržať, ale ak niekde ideme, do auta ich neoholených nezoberiem,“ smeje sa starosta.

Pre ľudí robí aj nemožné. „Vozím ich na úrad práce hlásiť sa, po lekároch, vybavím, čo treba. Za to, že tu robia, síce nedostanú zaplatené, ale moja manželka im navarí obed, osobne im šúľam cigarety a keďže si väčšina nevie predstaviť život bez alkoholu, dostanú po robote aj víno,“ vymenúva Farkas. To všetko hradí z vlastného vrecka. „My s manželkou už toľko nepotrebujeme,“ dodáva.

Otvoriť galériu

Chlapi sú spokojní

„Nerobíme zadarmo, robíme to pre obec,“ s plnou vážnosťou tvrdí invalid Pavol Raček (40). Starosta ho týmto spôsobom vytiahol z nudy a ničnerobenia. Podobne sú na tom aj ostatní. „Prídem za ním na úrad, že toto a toto potrebujem a on hneď rieši. A keď robíme, tak nám je aj veselo a sme hrdí na to, čo sme vytvorili,“ priznáva Jozef Urbán (65), ktorý je už na dôchodku, ale na šichtu je vždy pripravení. „Chodia každý deň, normálne ako do roboty,“ upozorňuje starosta. „Veľmi sme hrdí na pódium z kameňa a kamennú autobusovú zástavku,“ hovorí prvý muž obce.

Samozrejme, aj tu majú svojho najväčšieho majstra a tým je Gabriel Szabó (54). „Ja som taký, rozumiem veciam, viem spraviť všetko, aj keď nemám na to školy,“ skromne sa usmieva. „Nedáme na neho dopustiť. Teraz ochorel na rakovinu, tak mu pomáhame, robotu však ani tak nezanedbáva,“ chváli ho starosta. Paradoxne práca vo väznici mu pomohla pochopiť ľudí a vedieť ich motivovať. „Musím ísť príkladom. To je moja starostovská povinnosť, ináč by som to nevedel robiť,“ zakončí s úsmevom.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Michaela Farkašová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Štefan Harabin, Tibor Gašpar.
Nezhodne sa koalícia na nominácii Harabina do Súdnej rady SR? Tibor Gašpar má obavy
Hands holding mobile phone on blurred background
Foto
Ľudia šírili HOAX: Nenormálne, aká lož koluje na internete
(ilustračné foto)
Rusi tvrdia, že Západ sa zúčastňuje vojny na Ukrajine: Toto má byť DÔKAZ!
Rudolf Schuster dostal k jubileu pracovňu v Historickej radnici
Aktualizované
Rudolfovi Schusterovi udelili významné ocenenie: Ide o vôbec prvé v histórii
David Beckham a Mark Wahlberg riešia spor.
Hviezdna vojna: Beckham žaluje slávneho herca o 10 miliónov dolárov!
Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba
Kuleba potvrdil to, čo sa šepkalo: Ukrajina pristúpila k ráznemu kroku!
Hana († 77) žila posledné roky v ústraní.
Foto
Skonala Hana Brejchová († 77): So sestrou sa zmieriť nestihla! Zvláštne, čo povedala jej neter
Ilustračné foto
Slováci, túto ZNÁMU aplikáciu si za žiadnu cenu nesťahujte! Predstavuje obrovské RIZIKO
Medvede sa vyskytujú už aj v oblastiach, ktoré pre ne nie sú prirodzené.
Odstrel medveďa, ktorý mal útočiť v Liptovskom Mikuláši: Iniciatíva podala trestné oznámenie! Prípad rieši polícia
Peter Pellegrini
Aktualizované
Web českej agentúry napadli hackeri: Vydali nepravdivú správu o Pellegrinim
Ilustračné foto
Trávite veľa času na telefóne? Môžete mať problém! Pozrite sa, čo ukázal prieskum
Známe tváre spomínajú na Grúňa († 81).
Foto
Odišiel velikán: Známe tváre spomínajú na Grúňa († 81), ich slová vám naženú slzy do očí