Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.11.2017 00:05 | Oprášené drámy

Brutálny slovenský sériový vrah je za mrežami už 25 rokov: Ako vyzerá Rigova cela?

Najznámejší slovenský sériový vrah, na doživotie odsúdený Ondrej Rigo (62), po troch vráždách v roku 1990 v Nemecku a Holandsku pokračoval v brutálnych činoch na Slovensku - zavraždil ďalších päť žien a chlapca. Za mrežami je od zatknutia 25 rokov. Ako vyzerá jeho cela?

Ondrej Rigo sa po troch vraždách v Nemecku a Holandsku koncom septembra 1990 spolu so sestrou a švagrom vrátili na Slovensko. Týždeň po návrate sa jeho ďalšou obeťou stala Terézia R. († 88). Bezbrannú starenku  v noci v Domove dôchodcov na Pažítkovej ulici v bratislavskom Ružinove v spánku udrel päsťou po hlave a potom ju zahrdúsil.  Pod oknom kriminalisti našli niekoľko ohorkov z cigariet a zopár drobných holandských mincí. Práve nález holandských mincí sa napokon ukázal ako dôležitá stopa. 

Vraždenie pokračovalo.  O necelé dva mesiace v unimobunke na Plynárenskej ulici Rigo zavraždil a znásilnil Annu P. († 40) a jej syna Juraja N. († 14). Obidva prišli na Slovensko na návštevu príbuzných po rokoch emigrácie. 

Jana sa ubránila

O necelý týždeň sa Rigo dostal do bytu cez okno nadverách na prvom poschodí vtedy 31-ročnej Jany B.  na Kutuzovovej ulici v bratislavskom Novom meste a zaútočil na ňu násadou od motyky.  Násada sa zlomila, čo spolu s aktívnou obranou žene zachránilo život. Jana počas bitky zdrapila Riga za prirodzenie a okrem nekvalitnej látky si zapamätala, že nohavice boli nahrubo zašité. Práve tento moment bol jedným z dôležitých  svedectiev pri spoznávaní podozrivého.

 

Rovnakým spôsobom - cez okno - sa Rigo dostal k ďalšej obeti - Helene N. († 80) z Továrenskej ulice. Zavraždil ju 12-kilovým kusom betónu. Aj s touto ženou mal po jej smrti pohlavný styk.

Lešenárskou trubkou Rigo v júli 1991 na smrť dobil Henrietu O. († 21). Vrah po znásilnení obeť okradol o hodinky a peniaze. Žena o tri týždne v nemocnici zomrela. Poslednou obeťou masového vraha bola v marci 1992 Matilda U. († 67), ktorú dobil lešenárskou trubkou v pavlačovom byte na Obchodnej ulici.  Pri vyšetrovaní vražednej série vyšlo najavo, že Rigo si obete tipoval počas nočných prechádzok po Bratislave. Niekoľkokrát ho pri nazeraní do okien prízemných bytov ľudia vyrušili. Vždy však mal ripravenú výhovorku, čo robí na dvore či pri okne.

Votrelec do bytu vliezol vetračkou

Málokto vie, že v Bratislave neznámy votrelec prepadol ženu rovnakým spôsobom ako v rokoch 1990 až 1992 vraždil Rigo. Stalo sa to v prízemnom byte vzdialenom len niekoľko ulíc od hotela v centre metropoly, kde Rigo v čase vraždenia pracoval. Votrelec do bytu vliezol vetračkou. "Zobudila som sa údery päsťou do tváre a škrtenie. Po chvíli som stratila vedomie. Našťastie sa zobudil môj vtedy 17-ročný syn a rozsvietil svetlo. Útočník sa preľakol a ušiel," rozprávala krátko po udalosti žena.

Pri spomínanom nočnom prepadnutí násilník z bytu ukradol kabelku s peňaženkou a vkladnou knižkou. Majiteľka úspory zablokovala, vkladná knižka sa neskôr našla pohodená pred sporiteľňou. Žena sa zo zranení liečila niekoľko týždňov. Polícia tento prípad posúdila ako pokus o vraždu, prokuratúra ho však neskôr zmenila na ublíženie na zdraví. Vyšetrovanie bolo po čase prerušené a prípad upadol do zabudnutia.

Správy o prepadnutiach žien v pavlačových a prízemných bytoch pred štvrťstoročím spôsobili medzi ľuďmi paniku v hlavnom meste. Polícia o detailoch vražedného vyčíňania neinformovala. Až keď Riga chytili, verejnosť sa o hrozných udalostiach dozvedela. "Nechceli sme verejnosť ešte viac traumatizovať," povedal krimi-novinárom vtedajší šéf bratislavský vyšetrovateľ.

Otvoriť galériu

Novinár v cele odsúdeného na doživotie

Rigo dostal doživotný trest, ktorý si odpykáva v strohej cele v ilavskej väznici. Ako vyzerá jeho cela? "Rigo má v cele posteľ, oproti nej stolík, na ktorom má položených zopár časopisov a rozličné písomnosti," povedal pre Čas.sk slovenský novinár, ktorý mal pred časom možnosť vstúpiť do cely na doživotie odsúdeného najmasovejšieho vraha. "Rigo sa však so mnou rozprávať odmietol a do jeho cely som sa dostal počas jeho vychádzky," dodáva novinár.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: vd, Novy Cas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu