Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
FotoOnline

Výsledky volieb do VÚC 2017 ONLINE: Koniec Kotlebu v Banskej Bystrici, napínavý súboj v Bratislave!

Sledujte spolu s nami online prenos volieb do samosprávnych krajov. Kto sa prebojuje do kresiel županov?

Pozrite si výsledky z jednotlivých krajov:

Bratislavský kraj

Trnavský kraj

Nitriansky kraj

Trenčiansky kraj

Banskobystrický kraj

Žilinský kraj

Prešovský kraj

Košický kraj

ONLINE:
ONLINE:
ONLINE: Župné voľby 2017
04:03

Víťaz volieb predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka (KDH, SaS, OĽaNO, NOVA, Šanca) sa po zverejnení neoficiálnych výsledkov poďakoval všetkým voličom, ktorí prišli k volebným urnám. "Samozrejme, najviac ďakujem tým voličom, ktorí dali hlas za rozhýbanie nášho kraja. Je to pre mňa obrovský záväzok, ktorý sa budem snažiť naplno realizovať tak, ako som sľúbil," uviedol pre novinárov vo svojom volebnom štábe. Trnka vyjadril zámer postupovať po nástupe do funkcie v súlade so svojím programom na prvých sto dní. Vo volebnom súboji tesne porazil košického primátora Richarda Rašiho (Smer-SD, SMK-MKP, Strana zelených Slovenska, Starostovia a nezávislí kandidáti). Trnka v tejto súvislosti konštatoval, že sa snažil nastaviť kampaň čo najúčinnejšie a najefektívnejšie vzhľadom na to, aké mal možnosti, hlavne finančné. Jeho kampaň bola osobná a kontaktná s výjazdmi do obcí a vysvetľovaní vízie a programu, ktorý sa s snaží presadiť. "Myslím si, že toto bolo rozhodujúce. Treba spomenúť ešte druhý faktor, že ľudia odmietli korupciu a klientelizmus v podobe predstaviteľov vládnej strany," povedal.

02:30

Na snímke kandidát na predsedu Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič reaguje na zverejnené výsledky volieb do orgánov samosprávnych krajov Štatistickým úradom SR 5. novembra 2017 v Trnave.

02:17

Juraj Blanár priznal porážku vo voľbách predsedu Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) a pogratuloval k víťazstvu Erike Jurinovej, ktorá ho vymení na poste predsedu ŽSK po dvanástich rokoch. "Preberá kraj, ktorý je vo veľmi dobrej kondícii. Kraj, ktorý je lídrom v mnohých oblastiach a pevne verím, že v týchto projektoch bude aj pokračovať ďalej. A prajem jej predovšetkým, aby dokázala naplniť svoj volebný program," povedal Blanár, ktorý neuspel vo štvrtom súboji o post predsedu ŽSK. Hodnotenie volebného výsledku považuje za predčasné. "Máme na to čas. Myslím si, že tých argumentov alebo tých vecí, ktoré mohli spôsobiť tento výsledok, je viacej. Kampaň bola vedená naozaj niekedy na hrane právd a poloprávd. Mohli ste sledovať všetky tie okrúhle stoly, ktoré sa miešali s kompetenciami a mimo kompetencií. Ešte raz chcem povedať, že je predčasné hovoriť, že čo bolo hlavnou príčinou tohto výsledku," uviedol Blanár.

02:07

Úradujúci predseda Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Peter Chudík (Smer-SD), ktorý opätovne kandidoval na tento post, priznal volebnú porážku. Súčasne zablahoželal Milanovi Majerskému (KDH, SaS, OĽaNO, NOVA) k volebnému víťazstvu. K výsledkom volieb sa vyjadril v krajskej centrále Smeru-SD, kde vládne pochmúrna atmosféra. Urobil tak ešte skôr, ako bolo spočítaných 100 percent volebných hlasov. "V každom prípade som bol viac nervóznejší, ako cez všetky iné voľby. V kútiku duše som očakával, že to bude tesné, možno o päť percent pre mňa. Ale je to ináč," uviedol Chudík.

02:04

Milan Ftáčnik priznal porážku. Priamo pred novinármi zatelefonoval víťazovi volieb v Bratislavskom kraji Jurajovi Drobovi a poblahoželal mu. “Vy ste mali najväčšie šance a ja Vám úprimne blahoželám.” Ftáčnik poďakoval voličom, svojmu tímu aj rodine.

02:45

Víťazi volieb do VÚC 2017:

Bratislavský kraj: Juraj Droba

Trnavský kraj: Jozef Viskupič

Trenčiansky kraj: Jaroslav Baška

Nitriansky kraj: Milan Belica

Žilinský kraj: Erika Jurinová

Banskobystrický kraj: Ján Lunter

Prešovský kraj: Milan Majerský

Košický kraj: Rastislav Trnka

01:55

Na snímke kandidát na predsedu Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský (uprostred) reaguje na zverejnené neoficiálne výsledky volieb do orgánov samosprávnych krajov Štatistickým úradom SR 5. novembra 2017 v Prešove. 

01:45

Voľby v Nitrianskom kraji vyhral s prehľadom doterajší župan Milan Belica. Výsledky v centrále štábu prijali potleskom a s dobrou náladou. "Budem pokračovať v doterajšej práci, som človek, ktorý robí veci naplno a venujem sa len jednej, ale poriadne. Keď som bol riaditeľ banky, tak som bol len riaditeľ banky, odkedy som županom, som ním 24 hodín denne," povedal čo si myslí o svojich opakovaných víťazstvách v župných voľbách. Podľa neho však župan je len dirigent, ktorý diriguje orchester a upozorňuje ich na chyby, rozhodujú poslanci.

01:40

Sklamanie. Po sčítaní väčšiny hlasov v centrále kandidáta Milana Ftáčnika v Bratislave zavládol smútok. Oficiálne sa však vyjadrí až po sčítaní všetkých hlasov.

01:35

Na snímke kandidát na predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Ján Lunter reaguje na zverejnené neoficiálne výsledky volieb do orgánov samosprávnych krajov Štatistickým úradom SR dňa 4. novembra 2017 v Banskej Bystrici.

01:30

"Keď je zrátaná trištvrtina všetkých hlasov, tak je úplne zrejmé, že som neuspel. Ja budem gratulovať víťazovi a pevne verím, že to bude niekto z pravice, lebo tam by mala zostať zachovaná kontinuitá v rámci Bratislavy. Teší ma, že extrémizmus bol vyprášený z Banskej Bystrice. Na to som veľmi hrdý a za to chcem pogratulovať všetkým obyvateľom banskobystrického kraja a celého Slovenska. Samozrejme, že pri odovzdávaní župy budúcemu víťazovi neočakávam žiadne problémy. Vyzerá, že sú to všetko ľudia, s ktorými sme dlhodobo spolupracovali a župu sme spravovali tak, aby sme ju mohli odovzdať. Každá faktúra je zaplatená," v Bratislave v centrále kandidáta Pavla Freša. Pavol Frešo sa tváril sklamane a vyčerpane, keď krátko pred pol druhou v noci opustil volebnú centrálu.

01:22

Priebežný víťaz volieb v Nitrianskom kraji, Milan Belica, prišiel do centrály.

01:02

Doterajší predseda Nitrianskeho kraja Milan Belica je vo vedení aj po sčítaní viac ako 80 percent hlasov v tohtoročných krajských voľbách, a to so ziskom 34,64 percenta. Na druhom mieste je aktuálne Ján Greššo (16,43 percenta), na treťom mieste sa nachádza Iván Farkas (16,39 percenta). Vyplýva to z priebežných výsledkov volieb do vyšších územných celkov (VÚC), ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR. V NSK je zatiaľ spočítaných 81,52 percenta okrskov.

00:52

Po spočítaní viac ako polovice hlasov vo voľbách predsedu Bratislavského kraja naďalej vedie Juraj Droba, a to so ziskom 18,82 percenta hlasov. Na druhom mieste je Milan Ftáčnik (17,69 percenta), prvú trojku momentálne uzatvára Rudolf Kusý (17,33 percenta).

00:45

Po takmer polovici sčítaných volebných okrskov Erika Jurinová stále vedie vo voľbe občanov, ktorí by ju chceli vidieť v kresle predsedu Žilinského samosprávneho kraja. Podarilo sa jej získať 43,3 percenta hlasov. Druhý Juraj Blanár získal 28,45 percenta hlasov. Vyplýva to z priebežných výsledkov volieb predsedov samosprávnych krajov, ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR.
Zatiaľ je spracovaných 49,57 percenta zápisníc okrskových volebných komisií.

00:37

"Nie je jasné, kto vyhrá a kto prehrá, ale je jasné, že tá téma, ktorú sme priniesli po nás zostáva. To je všetko, čo sa dá povedať na takéto výsledky. Keď bude každý refreš bude rozdiel o  3-4%, tak si myslím, že je trochi okázalé, keď sa niekto vyhlasoval za víťaza alebo porazeného. Nebudem to robiť a rešpektujem, že sa ľudia takto rozhodli. Akokoľvek je to tesné, urobili sme kampaň najlepšie ako sme vedeli. Nemám žiadne vysoké očakávania alebo pocity pred porážkou," povedal Frešo.

00:32

V Bratislave je to stále tesné, aktuálne vedie Juraj Droba.

00:30

V Prešovskom kraji došlo k zmene. Petra Chudíka predbehol Milan Majerský

00:25

V centrále Milana Ftáčnika v Bratislave panuje dobrá nálada, hrá živá hudba. Ftáčnika prišli podporiť aj jeho syn a dcéra, ktorá otca pred všetkými vyobjímala.

00:24

Do centrály volebného štábu Milana Belicu dorazil aj samotný líder a terajší župan. Priebežne výsledky štatistického úradu hovoria, že Belica zatiaľ vedie. V reštaurácii, kde štáb momentálne sídli, panuje veselá a dobrá nálada plná optimizmu. "Ešte stále nie sú konečné výsledky, treba počkať na ne, až potom sa budem tešiť," ostáva opatrný Belica. 

00:16

V Košickom kraji predbehol Rastislav Trnka Richarda Rašiho.

00:14

V Prešovskom kraji to vyzerá na tesnotku medzi Petrom Chudíkom, ktorý je prvý a druhým Milanom Majerským.

00:12

V Banskej Bystrici výrazne vedie Ján Lunter pred Kotlebom.

00:11

V Žilinskom kraji stále vedie Erika Jurinová, za ňou je Juraj Blanár.

00:07

V Nitrianskom kraji vedie Milan Belica. Druhé miesto zatiaľ obsadil Ján Greššo, kotlebovec Milan Uhrík sa šplhá na trojku!

00:05

V Trenčianskom kraji vyhráva s veľkým náskokom Jaroslav Baška. Na druhom mieste je Renáta Kaščáková.

00:05

V Trnavskom kraji vyhráva Jozef Viskupič. Na druhom mieste je Tibor Mikuš.

00:03

V Bratislavskom kraji vedie Milan Ftáčnik. Tesne za ním je Juraj Droba. Ján Mrva je na treťom mieste. Medzi kandidátmi je rozdiel len niekoľko desiatok hlasov.

00:00

V účasti voličov zatiaľ vedie Banskobystrický kraj s viac ako 38 percentami.

23:59

"Téma po mne zostane. To je všetko, čo môžete povedať na tieto rôznorodé výsledky," povedal Pavol Frešo.

23:56

V centrále Smeru v Trenčíne je veselá atmosféra. Všetci očakávajú príchod kandidáta na župana Jaroslava Bašku, ktorého dnes čakala ešte jedna príjemná povinnosť, stužková jeho dcéry v Bratislave. V centrále Smeru v Trenčíne si nič iné ako víťazstvo nepripúšťajú.

23:52

Frešo prišiel do centrály s mierne zvesenou hlavou. Už totiž videl predbežné výsledky, ktoré sa nezhodujú s predvolebnými prieskumami.

23:46

Situácia sa mení. V Žilinskom kraji predbehla Blanára Erika Jurinová. V Košiciach to je veľmi tesné. Rašimu stúpa na päty Trnka.

23:40

V centrále Smeru na Komenského ulici vládne na 1.poschodí pohodová atmosféra."Žiadne napätie nepociťujeme,rozprávame si vtipy," komentuje dianie Juraj Blanár.Na výsledky spolu s ním čakajú aj kandidáti na poslancov za Smer,medzi nimi primátor Žiliny Igor Choma,jeho hovorca Pavol Čorba alebo známy žilinský lekár Juraj Popluhár.

23:39

V “najdedinke roka” 2016 v Tuchyni bola podľa predbežných odhadov volebná účasť takmer 40% . Vo volebnom štábe Štefana Škultétyho je výborná atmosféra. Samotný Štefan Škultéty odhaduje svoje viťazstvo na 37,8% .Má totiž teplotu ale rozhodne nie je nervózny.

23:32

V Trnavskom kraji má zatiaľ najlepšie výsledky Jozef Viskupič, v Nitrianskom Milan Belica a v Trenčianskom Jaroslav Baška.

23:31

V Košiciach zatiaľ vedie Richard Raši, v Prešovskom kraji Peter Chudík, v Žilinskom kraji vyhráva Juraj Blanár.

23:29

V ostrosledovanom Banskobystrickom kraji vedie s vyše 37 percentami Ján Lunter. V Bratislavskom kraji vyhráva Juraj Droba.

23:15

Kandidát na predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka prišiel do svojej volebnej centrály v jednej z košických reštaurácií po 22.00 h spolu s manželkou. "Ja mám dobré pocity, som vyrovnaný s osudom a uvidíme, čo príde," povedal pre novinárov. Poďakoval sa zároveň všetkým voličom, ktorí prišli k voľbám a hlasovali. "Vyzerá to, že účasť bude vyššia ako minulých voľbách, čo som rád. Najviac ďakujem ľudom, ktorí hlasovali za rozhýbanie kraja. S pokorou prijmem akýkoľvek výsledok," dodal. Potvrdil, že jeho štáb má paralelné sčítavanie hlasov, čo je náročné na koordináciu.

23:11

Vo volebnom štábe Milana Uhríka v Ivanke pri Nitre je zatiaľ pokoj. Pár prívržencov v pokoji čaká na výsledky. "Naši voliči boli disciplinovaní, na voľbách sa zúčastnili, ale celkovo vnímam vyššiu účasť ako minulé voľby. Aj počasie nám prialo," povedal Uhrík. Pozitívne vnímal aj predvolebnú kampaň, podľa jeho slov nebola konfrontačná. "Ja som na nikoho neútočil, ani nikoho neosočoval, celkovo bola tá kampaň pokojná," konštatoval. Aké budú výsledky však sa zatiaľ neodváži predpovedať, až po výsledkoch. "Čakáme tu asi 50 prívržencov, máme uvarenú kapustnicu. Zatiaľ pozeráme telku," dodal Uhrík. V sídle je aj poslanec NR SR Ján Kecskés. 

23:07

Kandidát na predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) Ján Greššo, ktorého podporuje pravicová koalícia zložená zo strán SaS, OĽaNO, KDH, NOVA, OKS, Šanca a DS, očakáva volebné výsledky aj so svojim štábom v kaviarni na Svätoplukovom námestí. Vo volebnej centrále sú už prítomní aj kandidáti pravicovej koalície na poslancov NSK, postupne sem prichádzajú aj Greššovi priatelia a sympatizanti.

23:02

Vo väčšine krajov bol až na malé problémy priebeh volieb pokojný. Čaká sa na predbežné výsledky, ktoré budú známe okolo 23.15.

22:42

Atmosféra vo Frešovom volebnom stane je príjemná aj keď mierne nervózna. Frešo sa zdržal s príchodom, nakoľko je s rodinou.

22:35

Volebná centrála kandidáta na post župana Bratislavského kraja Milana Ftáčnika je už otvorená. Panuje tu pokojná atmosféra, ktorú dotvára živá hudba. V miestnosti je aj manželka Beata. Osadenstvo si pochutnáva na studených špecialitách, cukrovinkách, či lokálnych vínach.

22:40

Predsedom Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) by sa mal stať Milan Ftáčnik so ziskom 23,50 percenta. Za ním by mali v sobotných voľbách do vyšších územných celkov nasledovať Rudolf Kusý (20,7 percenta) a Pavol Frešo (13,3 percenta). Vyplýva to z prieskumu agentúry AKO, ktorý realizovala už počas moratória na prieskumy, od 31. októbra do 2. novembra. Zverejnila ho televízia TA3.

22:30

Volebné miestnosti na väčšine Slovenska sa zatvorili, okrskové volebné komisie začínajú sčítavať hlasy. Voľby pokračujú v deviatich okrskoch Trenčianskeho kraja, kde sa pre výpadok prúdu predlžuje hlasovanie aj volebné moratórium do 23.15 h. Priebežné neoficiálne výsledky začne Štatistický úrad SR zverejňovať až po zatvorení aj poslednej volebnej miestnosti.

22:20

Úradujúci predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Marian Kotleba čaká na výsledky volieb v kraji so svojimi ľuďmi, členmi ĽS Naše Slovensko a sympatizantmi mimo Banskej Bystrice bez prítomnosti novinárov. Pre TASR to potvrdil riaditeľ Úradu BBSK Milan Uhrík. Pôvodne sa očakávalo, že bude v sídle ĽS Naše Slovensko v Banskej Bystrici.

22:45

Droba drží čiapku, ktorú mu pre šťastie ručne uštrikovala Lucia Nicholsonová, čiapka sa volá Drobajka, podobne ako mal Budaj Budajku.

22:05

Škandál v Žiline. Podľa portálu Žilinak.sk v domove dôchodcov na Solinkách museli zasahovať policajti. Malo tam dôjsť k volebnej korupcii. Podľa informácií z portálu Žilinak.sk, dôchodcovia mali mať pripravené vzory hlasovacích lístkov, ktoré boli vopred zakrúžkované.

21:53

V okrskovej komisii na Katolíckej spojenej škole sv. Vincenta de Paul v Leviciach odhadujú v krajských voľbách voličskú účasť do 30 percent. Ako TASR informovala predsedníčka okrskovej komisie Radka Radová, doteraz odvolilo približne 20 percent voličov. Podľa jej slov najviac ľudí prichádzalo do obedňajších hodín, pričom najčastejšie chodili manželské či partnerské páry, ale aj rodiny.

21:26

Na predsedov niekoľkých banskobystrických okrskov sa buď osobne alebo esemeskami obrátili ľudia, ktorí ich presviedčali, že oznámenie o vzdaní sa kandidatúry šiestich kandidátov na predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), ktoré má visieť za paravánom pri hlasovaní voličov, musia stiahnuť. Predstavili sa rôzne. Túto informáciu TASR potvrdili aj kompetentní z Mestského úradu v Banskej Bystrici, ktorý organizačne zabezpečuje sobotňajšie voľby do vyšších územných celkov. Predsedovia spomínaných okrskov sa totiž na nich okamžite obrátili a overovali, či oznámenia majú zvesiť.
Ako pre TASR reagoval Peter Jakubec, vedúci organizačného oddelenia magistrátu, okrskové volebné komisie sa riadia ich pokynmi, respektíve odporúčaním ministerstva vnútra, že za paravánmi vo volebných miestnostiach majú byť tieto oznámenia zverejnené. V tomto zmysle a v týchto chvíľach na to upozorňujú okrskové volebné komisie.

21:22

Prekvapením v Banskej Bystrici je skutočne vysoká účasť občanov na voľbách. V banskobystrickej mestskej časti Kremnička, kde počas vojny nacisti popravili viac ako 700 ľudí, hlásia rekordnú volebnú účasť. Podľa predsedu volebnej okrskovej komisie účasť už dosiahla 65 percent a k urnám stále prichádzajú ďalší. „Chodia celé rodiny, dokonca starí ľudia o paličkách. Ani neviem, či v nejakých voľbách takáto účasť bola," povedal šéf komisie podľa Aktuality.sk.

21:17

 Volebné miestnosti v Trnave i Hlohovci sa začali po popoludňajšej pauze opäť viac zapĺňať v podvečer. Voliči, ktorých povinnosti zdržali doma či v práci, navštevujú volebné miestnosti i v čase, keď už tma na uliciach neláka vychádzať príliš von. Bola medzi nimi aj Trnavčanka Lenka, ktorá pracovala až do 19. hodiny. "Samozrejme, že som bola voliť, je to pre mňa dôležité a je to občianska povinnosť, ktorú by si mal splniť každý jeden z nás. Študujem si volebné programy, zaujíma ma aj nejaká história kandidátov, takže dá sa povedať, že mám domácu prípravu predtým ako pôjdem voliť a rozhodujem sa teda pri takýchto voľbách skôr podľa toho, aký to je človek, ako podľa politickej strany," povedala pre TASR.

20:48

Sulík bol vo volebnej komisii prvýkrát. „Chcel som si to vyskúšať na vlastnej koži. Máme relatívne málo voličov, čiže miestami mi klipkajú oči, ale rozprávame sa - mám tu príjemných ľudí v komisii a mám tu niečo na čítanie - poslednú verziu rómskej reformy, ktorú čoskoro s Luciou Nicholsonovou predstavíme,“ povedal Novému Času. Na okrsku na voľby dohliadal od skorého rána a  únavu si miestami  zaháňal aj tabuľkou čokolády, ktorú mal pri sebe.

20:30

Volebné miestnosti v obciach Horná Súča, Dolná Súča a Hrabovka v Trenčianskom okrese zostanú otvorené o viac ako hodinu dlhšie. Dôvodom je výpadok prúdu, ktorý trval v jednotlivých volebných miestnostiach v rozpätí 70 až 75 minút. Pre TASR to uviedla predsedníčka Obvodnej volebnej komisie v Trenčíne Teresa Pavlásková.
Ako informovala trenčianska krajská policajná hovorkyňa Elena Antalová, polícia v súvislosti s prerušením dodávky elektriny do Hornej Súče, Dolnej Súče, Hrabovky a časti obce Skalka nad Váhom preveruje podozrenie zo spáchania trestného činu poškodzovania verejnoprospešného zariadenia.
V súčasnosti je dodávka elektrickej energie obnovená. Prerušenie dodávky elektrickej energie bolo približne od 18.00 do 19.00 h. Pravdepodobnou príčinou výpadku bolo strhnutie elektrického vedenia nákladným vozidlom pri vykonávaní zemných prác, povedala pre TASR Antalová.

20:12

Voľby do vyšších územných celkov (VÚC) sú v Bratislave naďalej pokojné. Voličov pomaly pribúda, niektoré volebné okrsky odhadujú okolo 20-percentnú účasť. 
"Priebeh volieb je zatiaľ pokojný a bez problémov. Doterajšia účasť sa odhaduje okolo 20 percent, niektoré okrsky by mohli mať nakoniec okolo 30 percent," zhodnotila hovorkyňa Starého Mesta Nora Gubková. Podobne odhadovanú účasť hlási aj Devínska Nová Ves. "Ľudia chodia. Účasť sa odhaduje okolo 20 percent, závisí od okrskov," skonštatovala Ingrid Zaťková, koordinátorka volieb v tejto mestskej časti. V okrskoch, kde je zapísaných viac starších voličov, je podľa nej účasť o čosi vyššia.

20:01

Na voľby v straníckom oblečení. Člen volebnej komisie v jednom z volebných okrskov v Brezne si sadol za stôl v mikine zelenej farby s logom extrémistickej strany.

19:42

V čilejkárskej obci Podlužany v okrese Levice, ktorá má 650 oprávnených voličov, aktuálne odvolilo približne 25 percent z nich. Podľa predsedu miestnej okrskovej komisie Tomáša Mikušku, voľby zatiaľ prebiehajú bez problémov.

19:31

V Handlovej odovzdávali svoje hlasy v krčme.

19:11
Obvodná volebná komisia v Revúcej preveruje oznámenie od občanov, podľa ktorého bol jeden predseda okrskovej volebnej komisie v okrese pri svojej práci pod vplyvom alkoholu.

Informoval zapisovateľ obvodnej volebnej komisie pre Revúcky okres Dominik Čulok. ,,Podnet podali občania priamo na ministerstvo, odtiaľ ho posunuli nám. Naša komisia to akurát išla skontrolovať," uviedol Čulok na margo oznámenia.

19:05

„Z môjho pohľadu sú voľby do VÚC veľmi dôležité zvlášť na východe, lebo o problémoch sa rozhoduje tam, kde vznikajú. Dostávame tak možnosť nečakať na rozhodnutie Bratislavy, ale niektoré veci si urobiť sami. Dovolím si tvrdiť, že regionálna samospráva by mala mať aj väčšie kompetencie a bolo by to prospešnejšie. Dnes som vstal približne o siedmej, pohral som sa so synom. Potom sme si urobili výlet do Košíc, kde sme kúpili záclony. Zvyšok času do zatvorenia volebných miestností budem doma. Ani nezisťujem aká je volebná účasť. Povedal som si, že do 22.00 sa nebudem voľbami zaoberať. Až potom začnú postupne chodiť výsledky, tak sa vyberiem do volebného štábu,“ povedal kandidát na župana v Prešovskom kraji, Peter Chudík, ktorý prišiel voliť aj so svojou priateľkou Dominikou.

18:54

Na netradičných miestach sú volebné miestnosti aj v Banskobystrickom samosprávnom kraji. V obci Krahule v jedálni, v Žarnovickej Hute v krčme, v Novej Bani v kine. V Banskej Štiavnici môžu voliči odovzdať svoje hlasy kandidátom aj v hoteli Kerling či v požiarnej zbrojnici. ,,Voľby u nás zatiaľ bezproblémové a pokojné," povedal Jozef Schingler, predseda volebnej komisii v hoteli Kerling

18:47

V obciach Horná Súča, Dolná Súča a Hrabovka v Trenčianskom okrese vypadol elektrický prúd. Výpadok sa týka deviatich volebných okrskov. Voľby sa budú musieť v týchto okrskoch predĺžiť o čas výpadku elektriny. Informovala zapisovateľka Obvodnej volebnej komisie Trenčín Ľubica Držková.

„Máme informáciu, že v obciach Horná Súča, Dolná Súča a Hrabovka vypadlo vysoké napätie, vyzerá to tak, že celá dolina je bez elektriny. Elektrina vypadla o 18.10 h, týka sa to deviatich volebných okrskov – dvoch v Dolnej Súči, jedného v Hrabovke a šiestich v Hornej Súči,“ priblížila Držková.

18:29

Polícia v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) počas sobotňajších volieb do vyšších územných celkov riešila doteraz niekoľko podnetov, v jednom prípade aj podozrenie z volebnej korupcie. Malo sa tak stať v obvode Banská Bystrica. Prípad preveruje Národná kriminálna agentúra (NAKA). TASR o tom informovala banskobystrická krajská policajná hovorkyňa Mária Faltániová.

18:14

Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán riešila od rána už desiatky podnetov, na stole má ďalšie. Väčšina z nich sa týka porušenia volebného moratória.

,,Týkajú sa uverejňovania článkov v magazínoch, časopisoch, distribuovania týchto časopisov do schránok, uverejňovania blogov na verejných portáloch," uviedla zapisovateľka štátnej volebnej komisie Eva Chmelová.

18:04
17:55

V obci Iža prišla zástupcov do Nitrianskeho kraja voliť Izabella Komlósiová v kroji.

17:52

Dvaja mladí ľudia v šarišskom kroji prišli do volebnej miestnosti v obci Krivany v okrese Sabinov. Folkloristi nechceli strácať čas, čaká ich ešte jedno vystúpenie s folklórnym súborom v obci a účasť na čepčení v Tatrách.

,,Nechcem byť ako väčšina mladých ľudí, ktorí sú skeptickí k tomu, kývnu rukou, že také voľby – je mi to jedno. Pritom záleží na nás, mladých, ako to bude ďalej. A v kroji som preto, že ideme do Tatier 'čepiť'. Vlastne som dnes celý deň v kroji," uviedol mladý volič Patrik Kancír z Krivian.

17:46

V pokojnej atmosfére sa začali aj pokračujú voľby v najzápadnejšej obci Slovenska – Záhorskej Vsi. ,,Z oprávnených voličov prišla k urnám zatiaľ približne desatina," informoval TASR starosta obce Boris Šimkovič.

Podľa starostu Lábu Mariána Moravčíka i v ich obci je priebeh volieb pokojný. Rovnaká situácia je i v Lozorne. ,,Prichádzajú voliť starší, ale aj mladší, je to vcelku vyrovnané," skonštatoval starosta Lozorna Ľubomír Húbek.

17:46

V okrese Malacky je priebeh sobotňajších volieb do orgánov samosprávnych krajov pokojný. Účasť zrejme nebude vysoká, zhodujú sa podľa aktuálnej situácie v niektorých samosprávach.

,,Ľudia chodia priebežne, nejde však o nejaké vysoké číslo," opísala pre TASR situáciu v sídle okresu hovorkyňa Malaciek Ľubica Pilzová. Podľa nej volia najmä tí skôr narodení.

17:15

Volebná komisia Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) do týchto chvíľ riešila dva prípady v obvode Brezno, ktoré sa týkali povinného zachovávania volebného moratória. TASR o nich informoval Peter Bahno, predseda volebnej komisie BBSK.

V prvom prípade v jednej z breznianskych okrskových komisií sedel muž v mikine propagujúcej jednu z politických strán. Podľa Bahna ho na nevhodný odev upozornili členovia komisie, bez problémov si ju hneď vyzliekol, údajne si to neuvedomil.

Jeden prípad sa týka vydávania bločkov z registračnej pokladnice kandidáta na poslanca krajského parlamentu v BBSK za brezniansky obvod, ktorý má obchod. Na spodnej strane bločku bolo vytlačené odporúčanie, koho v Brezne voliť. Podľa Bahna prípad preverili a ohlásili polícii, ktorá sa tým zaoberá.

17:12

Zapisovateľ OVK Mikuláš Mayer priblížil situáciu v Starej Ľubovni. ,,U nás je všetko v poriadku, nič vážnejšie sme hlásené nemali. Dá sa povedať, že účasť je zatiaľ dosť nízka, uvidíme, ako sa to vyvinie do večera. Ľudí zrejme vytiahlo von pekné počasie, tak snáď si ešte nájdu čas prísť odvoliť po zotmení," priblížil Mayer. V Ľubovnianskom okrese má právo voliť viac ako 44 000 obyvateľov v 63 okrskoch. Okrem župana si pritom môžu vybrať aj poslancov spomedzi 27 kandidátov.

 

17:09

Belica volil medzi prvými, Kolenčíková verí v zmenu, Greššo čaká na výsledky v divadle.

VIDEO tu

17:08

Pred obedom sa vo volebnej miestnosti objavil Ján Greššo, kandidát na nitrianskeho župana, v dobrej nálade, aj keď s nádchou. Voliť prišiel sám. „Pre mňa je najdôležitejšia volebná účasť, stále vyzývam ľudí, aby voliť prišli. Župa má na starosti stredné školy, zdravotné zariadenia, ale aj cesty. Je čas na zmenu a nielen na poste župana, ale aj v radoch poslancov,“ prízvukoval. Následne jeho kroky smerovali do divadla, kde v prítomnosti rodiny a priateľov bude sledovať dianie okolo volieb a čakať na výsledky.

17:06

Renáta Kolenčíková, kandidátka na nitriansku županku, ktorá vystúpila zo Smeru a stala sa jeho veľkou kritičkou, prišla k volebnej urne so synom. „Verím v seba, ľudia ma poznajú a tak si hádam vyberú dobre. Neminula som veľa peňazí na kampaň, za nákladnými kampaňami je vždy sponzor, ktorému treba byť po voľbách vďačný. To ja nepripustím, som veľká kritička korupcie,“ povedala. Z volebnej miestnosti išla v spoločnosti syna na cintorín a potom variť. S nádejou bude čakať volebné výsledky.

17:05

Súčasný nitriansky župan Milan Belica bol voliť spolu s manželkou medzi prvými. Volebný lístok vhodil po deviatej hodine ráno. Podľa neho bola kampaň vyrovnaná a viac ako v dobrý výsledok verí vo väčšiu účasť. „Nepotrebujem sľubovať, je za mnou kus roboty a verím, že ľudia to vnímajú. Zároveň sa nádejam, že účasť bude väčšia ako naposledy a voliči vyšlú pozitívny signál,“ povedal.

Po odvolení išiel s manželkou domov, kde si chce po kampani konečne oddýchnuť. „Budem robiť na záhrade jesenné práce, taký fyzický aktívny oddych,“ smial sa. Jeho manželka doplnila, že vie dobre rylovať.

17:04
17:01

Do levočskej školy prišiel cez obed odovzdať svoj hlas aj primátor Levoče Milan Majerský, ktorý je tiež kandidátom na prešovského župana. „V rámci kampane sme si prešli naozaj všetky mestá a dediny, bolo ich možno tristo. Žiadne kultúrne domy, telocvične, ale stretnutia na ulici, na autobusových zastávkach sme osobným kontaktom chceli vedieť, čo si ľudia myslia o funkcii samosprávneho kraja a snažil sme sa im vysvetliť, čo by sme pre nich mohli urobiť. Teraz som s manželkou odovzdali naše hlasy a ideme sa na bicykli prejsť na Mariánsku horu a podvečer pôjdem za svojimi kolegami do našej krajskej volebnej centrály do Prešova,“ prezradil po vhodení obálky do volebnej schránky.

17:00

Všetko je zatiaľ v poriadku aj v jednotlivých okrskoch v okresoch Poprad a Levoča, voličská účasť tu však nie je veľmi vysoká. ,,Už sme boli na kontrolu vo viacerých okrskoch, niekde je účasť 10 percent, niekde 12 – 13 percent, nie sú to nejaké vysoké čísla. Ale najviac voličov zvykne chodiť podvečer, tak uvidíme o koľko sa tie čísla ešte dvihnú," zhodnotil zapisovateľ OVK v Poprade Ladislav Maličký. V okrese Poprad je dohromady 88 okrskov a občania si volia spomedzi 75 kandidátov na poslancov, v Levočskom okrese je to 47 okrskov a kandiduje tu 25 ľudí.

16:37

Voľby do vyšších územných celkov sú zatiaľ na Spiši bezproblémové. ,,Ich priebeh je pokojný, žiadne narušenia sme hlásené nemali, veríme, že to tak aj ostane. Teraz išli členovia komisie na Zamagurie na kontrolu," priblížila pre TASR zapisovateľka Okresnej volebnej komisie (OVK) v Kežmarku Gabriela Petrušková.

V Kežmarskom okrese je dohromady 67 okrskov a právo voliť tu má približne 50 000 obyvateľov, ktorí si môžu vybrať spomedzi 39 kandidátov na poslancov. ,,Zatiaľ je účasť celkom dobrá, aj ja keď som bola voliť, tak som dokonca čakala v rade, tak dúfame, že bude vyšší záujem ako po minulé voľby," dodala Petrušková.

16:28

Volebná komisia preveruje na Zemplíne podnet kupovania hlasov. Ako pre TASR uviedol predseda Volebnej komisie KSK Vladimír Tot (Most–Híd), na smer Veľké Kapušany vyslali v tejto súvislosti členov krajskej volebnej komisie. Zmapovať majú v pláne celý región.

16:20

Súčasný župan Bratislavského kraja Pavol Frešo, ktorý sa o kreslo uchádza opäť, popoludnie venoval spoločným nákupom s dcérou. ,,Deň som strávil v spoločnosti rodiny a kolegov z predvolebnej kampane. Naobedovali sme sa v nákupnom centre, kde som ako správny otec zobral dcéru Zoru Máriu (17) aj na nákupy," prezradil Pavol Frešo.

16:17
16:14

Kandidát na župana Košického kraja Rastislav Trnka prezradil, že počas volebného dňa navštívil cintorín. ,,Vždy,keď mám veľký deň, idem pozdraviť môjho otca, ktorý už dlho nie je medzi nami, ale mám ho stále v srdci," povedal Novému Času. ,,Poobedňajšia prechádzka s manželkou Paťkou viedla na rozhľadňu, aby sme sa na Košice pozreli z nadhľadu," dodal.

16:08

V obci Lubina v okrese Nové Mesto nad Váhom skolaboval člen okrskovej volebnej komisie. Zdravotní záchranári ho odviezli do nemocnice.

Ako informoval starosta obce Lubina Martin Beňatinský, išlo o staršieho, ale vitálneho muža. „Záchranka ho odviezla do nemocnice v Novom Meste nad Váhom, podľa posledných informácií je už stabilizovaný a nie je ohrozený jeho život. Išlo o bežnú slabosť, ktorú ľudia v takomto veku pravdepodobne mávajú,“ doplnil starosta.

Činnosť okrskovej volebnej komisie v Lubine podľa neho ohrozená nie je. „Hovoril som aj so zapisovateľkou a predsedom komisie, dopĺňať ju nebudeme. Dostali sme inštrukcie, že to nie je potrebné,“ uzavrel Beňatinský.

16:05

Najväčšia obec regiónu Liptov, takmer štvortisícové Liptovské Sliače, počas sobotňajších volieb do vyšších územných celkov zriadila tri okrsky v Nižných, Stredných a Vyšných Sliačoch. Podľa koordinátora volieb Pavla Bartíka je účasť uspokojivá, očakávajú dokonca percentuálne vyššie čísla ako v okolitých obciach dolného Liptova.

Ako uviedol pre TASR, tento rok chodí voliť aj veľa mladých ľudí, v minulosti to boli skôr občania v strednom veku alebo starší. Do volebnej miestnosti mal namierené aj 78-ročný obyvateľ Stredných Sliačov František. „Voliť chodím stále, veď je to moja povinnosť,“ uviedol. Podotkol, že nie je spokojný s viacerými vecami. „Napríklad s tým, že sa nemá rozkrádať majetok, šafáriť. Aj peniaze premrhali. Všetko by bolo dobré, len keby každý spravodlivo robil a nebál sa,“ vysvetlil František.

Podľa koordinátora volieb má obec 3084 oprávnených voličov. „V minulých voľbách bolo voliť skoro 40 percent obyvateľov Liptovských Sliačov,“ ozrejmil.

16:02
Kandidát na župana v Bratislavskom kraji Rudolf Kusý a súčasný starosta Nového Mesta prezradil, čo jeho rodine ozvláštnilo volebný deň. ,,Od minulého novembra, keď nám odišiel 19-ročný psík Max, deti prosia o nejaké zvieratko. Za to, ako vydržali posledné obdobie som sa vzdal ďalšieho odporu a je nás znova o jedného viac. Pribudlo nám morské prasiatko. Samička menom Dieci (dječi, po taliansky desať)," povedal Novému Času Kusý.
15:44

Kandidátka na županku v Žilinskom kraji Erika Jurinová zasadila v deň volieb "volebnú čerešňu" spolu s manželom Pavlom a dcérou.

15:37

V Krásne nad Kysucou odvolil aj Jozef Grapa (59), primátor za SMER - SD a poslanec Žilinského kraja. O mandát poslanca sa uchádza piatykrát, začínal po vzniku žúp s Mečiarom, pokračoval s Gašparovičom a teraz sa uchádza o hlasy voličov za Smer. Sprevádzala ho manželka Renáta, dcéra Linda a syn Adrián.

,,Kedysi boli voľby menej o emóciách a sociálnych sieťach, ľudia sa snažili viac premýšľať a menej posudzovať, dnes je to naopak. Dnes rozhodujú už elektronické médiá a umelo vytvorené politické osobnosti, voľby sú už menej o rozume a viac o peniazoch," myslí si.

15:18

Vo volebnej miestnosti na Potravinárskej ulici v Nitre využila svoje volebné právo aj rodina Zbranková. Všetci traja členovia rodiny sú nevidiaci, k volebnej urne prišli spolu so svojím asistentom.

„Pripravili sme sa dopredu, aby sme nezdržiavali. Preštudovali sme si zoznamy kandidátov, s manželkou sme si urobili ťaháky v Braillovom písme a za plentou sme už len nadiktovali asistentovi čísla a mená kandidátov, ktorých má krúžkovať. Syn využíva modernú techniku, k dispozícii má smartfón s aplikáciou, ktorá mu nahlas prečíta písaný text,“ skonštatoval Josef Zbranek, člen Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska.

Podľa Ivety Zbrankovej sa celá rodina pripravovala na voľby už od piatka. „Používame počítač aj mobilný telefón s hlasovým výstupom, takže sa veľmi dobre dostaneme k informáciám. Málokoho z kandidátov sme poznali, takže sme si spolu sadli, poradili sme si navzájom a myslím si, že sme boli lepšie pripravení ako väčšina voličov,“ poznamenala Zbranková.

V parlamentných voľbách dostávajú nevidiaci zoznam kandidátov v Braillovom písme, vytlačí im ho Slovenská knižnica v Levoči.

12:13

Juraj Droba prišiel odovzdať hlas v spoločnosti malého synčeka.

Kliknutím spustíte video

15:03

Popoludní v Bratislave odvolil aj primátor mesta Ivo Nesrovnal s celou rodinou.

13:38

Rastislav Trnka verí vo vyššiu účasť na voľbách.

Kliknutím spustíte video

12:30

Jozef Viskupič prezradil novinku, Tibor Mikuš volil bez manželky.

Kliknutím spustíte video

14:53
14:50

Svoj hlas odovzdal aj kandidát na župana v Banskobystrickom kraji Ján Lunter, s manželkou a dcérou boli voliť už o 8-mej ráno.

14:45

Štefan Škultéty trávi slnečný volebný deň s celou rodinou.

VIDEO tu

14:44

Slnečný deň v kúpeľnom meste trávil kandidát na trenčianskeho župana s celou svojou rodinou. „Vďaka volebnej kampani sme nestihli cintoríny, takže pôjdeme na hroby. Potom budeme mať s celou rodinou obed, tradične takto chodíme voliť celá rodina. Potom si možno trochu pospím, lebo noc bude dlhá a budeme čakať na výsledky,“ prezradil Štefan Škultéty, ktorý odvolil o 11:30 hod.

Župné voľby sú podľa neho dôležité a vyzval ľudí aby išli voliť. „Ideme už do finále. Od toho okamihu, kedy som oznámil kandidatúru, ubehla nejaká doba. Išiel som na 100 percent. Prešli sme mnoho miest, mnoho obcí, rozdali sme viac ako 6000 šálok kávy, niekoľko tisíc osobných stretnutí, podaní rúk, rozhovorov aj smutných aj veselých príbehov. Urobil som maximum čo sa dalo, teraz to už je v rukách voličov,“ povedal Štefan Škultéty.

13:41

Takto sa volilo na Luníku IX.

Kliknutím spustíte video

12:17

Rudolf Kusý volil v sprievode rodiny.

Kliknutím spustíte video

13:35

Richard Raši odvolil už o ôsmej.

Kliknutím spustíte video

14:06

V Bratislave sú aj volebné okrsky, kde ľudia miestami stoja v menších radoch. Pokojný priebeh volieb hlási napríklad Ružinov. ,,Ľudia chodia plynulo," skonštatovala ružinovská hovorkyňa Marianna Šebová.

Podobná situácia je podľa hovorkyne Nory Gubkovej aj v Starom Meste. ,,Zdá sa, že účasť je o niečo vyššia ako v posledných krajských voľbách," povedala Gubková. Voliť chodia aj obyvatelia Nového Mesta. ,,Nie je síce nával, ale komisie hlásia, že stále sú v miestnostiach nejakí voliči. Mnohé komisie sa od rána nezastavili," doplnil novomestský hovorca Marek Tettinger.

V hlavnom meste SR môže svoje volebné právo uplatniť celkovo 402 773 oprávnených voličov. Bratislava je rozdelená do 11 volebných obvodov a 403 volebných okrskov.

13:55

Vyše 30 oprávnených voličov majú zapísaných v zoznamoch vo voľbách do vyšších územných celkov volebné komisie v Uhrovskom Podhradí a Omastinej v okrese Bánovce nad Bebravou. V najmenších obciach Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) registrujú jedného voliča za hodinu.

,,Väčšinou ide o dôchodcov. V prípade iných volieb, keď môžu použiť voličské preukazy, máme tu aj väčšiu účasť s voličskými preukazmi, ide o ľudí od Vrábľov, Šamorína, Komárna. Je tu veľa chatárov a zvyšujú účasť," spomenul.

13:21

Andrej Kiska je najpoctivejší volič.

Kliknutím spustíte video

13:49

Svoj hlas odovzdal aj predseda Národnej rady Andrej Danko.

13:30

Jaroslava Bašku dnes čaká príjemná povinnosť.

Kliknutím spustíte video

13:44
13:41

Erika Jurinová volila v Nižnej na Orave. Jediná žena, ktorá má šance stať sa prvou župankou na Slovensku, počas soboty pracovala v záhrade či prezliekala periny.

13:40

Z 2147 oprávnených voličov košickej časti Luník IX do poludnia prišlo k urnám len asi päť percent, pričom úplne prví ao o 8.45! Predsedníčka okrskovej komisie Miriam Babinčáková pre Nový Čas dodala, situácia bola pokojná, bez rušivých momentov a priestupkov. „Voliči postupovali podľa pokynov a až na zopár, ktorí nevedeli písať alebo čítať, nepotrebovali pomocníka,“ spomenula Babinčáková. Podľa jej odhadov by sa konečná účasť mohla pohybovať niekde na úrovni desiatich percent.

13:39
13:37

Rastislav Trnka volil v Košiciach o 11.00 hod. „Ľudia zatiaľ nevidia význam týchto volieb kvôli tomu, že vyššie územné celky nevyužívajú tie možnosti, ktoré majú. Ak sa to bude robiť inak, lepšie, občania to pocítia a prejaví sa to aj v ich účasti. Teraz je krok k rozhýbaniu kraja. Myslím si, že účasť bude vyššia ako naposledy, čo je dané možno aj tou ponukou, pričom chystali sa do volebných miestností aj tí, ktorí v minulosti nevolili,“ povedal kandidát na župana v KSK Rastislav Trnka, ktorý volili v Starom meste. Po odvolení sa aj s manželkou chystali na rodinný obed a pred záverečným večerom mali v pláne aj prechádzku.

13:34

V mestskej časti Barca, kde býva, prišiel Raši voliť spolu s manželkou Máriou a po vhodení lístkov do urny plánoval počas soboty prechádzku po lese, spoločný obed aj s rodičmi a svokrovcami a tiež si zacvičiť.

13:31

Richard Raši volil v Košiciach Barci o 8.00. „O tomto čase chodím
voliť zásadne len kvôli médiám, lebo bol som už aj o siedmej
ráno, no znepriatelili sme si všetkých. Tieto voľby sú veľmi
dôležité, hoci ľudia nechápu, čo všetko vyššie územné celky
robia. Tých oblastí je pritom veľa, vynasnažím sa zviditeľniť
tento celok a aj jeho kompetencie. Pri minulých voľbách bola
účasť v kraji okolo 17 percent, bol by som rád, keby teraz bola
aspoň nad 25 percent, povedal Raši.

13:31
13:29

Kandidát na župana Trenčianskeho kraja Jaroslav Baška prišiel odvoliť do volebnej miestnosti v Dohňanoch krátko pred 9:30 hod. spolu s manželkou, dcérou a synom. Prezradil že okrem volieb ho čaká dnes ešte jedna príjemná povinnosť. „Čakajú ma ešte zaujímavé aktivity, ktoré som si nenaplánoval ja, ale prináša ich život,“ povedal Baška, ktorého dcéra - prvovolička má dnes tiež významný deň.

„S celou rodinou pôjdeme dcére do Bratislavy na stužkovú. Neviem, prečo si vymysleli akurát tento deň, ale rodičovské povinnosti sú také. Pred polnocou sa vrátim do Trenčína, kde budeme očakávať výsledky volieb,“ dodal Jaroslav Baška. Okrem toho vyzval voličov k účasti na voľbách.

13:02

Richard Sulík je predsedom volebnej komisie

Kliknutím spustíte video

13:20

Prezidentský pár prišiel do volebnej miestnosti bez svojich detí. „Chystáme sa s deťmi na prechádzku do prírody. S takým malým bábätkom to nie je jednoduché. Predsa je už zima a treba ho poriadne poobliekať. Deti ostali doma. Veronika, naša dvanásťročná dcéra, je ako druhá mama. O Martinka sa vie postarať, dokonca ho aj nakŕmi,“ povedal prezident.

Zaujímavé bolo, že prezidentova manželka vyšla spoza plenty výrazne skôr. Žeby to mala vo výbere kandidátov jasnejšie?  „Áno, rozprávali sme sa s manželkou koho budeme voliť, ja viem koho ona volila a ona pozná mojich favoritov. No nie na všetkých menách sme sa zhodli. V jednom je ale úplná zhoda. Extrémisti nepatria do politiky. Chcel by som vyzvať všetkých občanov aby išli voliť. Tieto voľby sú o našom každodennom živote. Je to o školách, cestách, nemocniciach ale aj o tom, ktorým smerom sa bude uberať naša spoločnosť, aby nedostali svoje hlasy a svoje miesto novodobí fašisti a extrémisti. Po posledných voľbách sme ostali v úžase, čo sa stalo v Banskej Bystrici. Nedovoľme, aby sa to zopakovalo, videli sme ako sa to negatívne prejavilo v celej spoločnosti," odkázal Slovákom Kiska.

12:55

Pavol Frešo prišiel v sprievode syna a dcéry.

Kliknutím spustíte video

12:51

Ftáčnik odvolil v starom meste.

Kliknutím spustíte video

13:14

V Poprade bola volebná sobota nádherne slnečná a biele Tatry boli ako na dlani. O pol desiatej prišiel do volebnej miestnosti na Mestskom úrade v Poprade  prezident Andrej Kiska s manželkou. „Je to najpoctivejší volič. Vo volebných komisiách som už veľmi dlho a nepamätám si, že by pán Kiska, či ako občan alebo prezident vynechal jediné voľby,“ s úsmevom privítala prezidentský pár jedna z členiek volebnej komisie. 

13:00
12:59
12:58

Tesne pred tým, ako Frešo odvolil, bol v miestnosti aj ďalší kandidát Juraj Droba, ktorý si so Sulíkom podali ruky, no Droba tam nevolil.

12:51

Voliť o 9.30 hod prišiel aj súčasný dosluhujúci župan Pavol Frešo. Ten volil v Starom Meste v Bratislave. Prišiel v sprievode syna a dcéry. Predsedom komisie bol Richard Sulík z SaS.

12:50
12:50
12:47

Kandidát na post župana Bratislavského kraja Milan Ftáčnik odvolil v sobotu ráno krátko po 9.30 v sprievode svojej manželky v bratislavskom Starom Meste. Či zvíťazí práve on spomedzi 17. kandidátov, si netrúfol odhadnúť.

12:36

Bratislavské mestské časti hlásia zatiaľ bezproblémový priebeh volieb. Do poslednej chvíle však mali viaceré mestské časti problém s obsadením volebných komisií členmi.

Ľudia pomaly prichádzajú k urnám. ,,Zatiaľ máme okolo 70 voličov z 1100," povedala pre Nový Čas doobeda vedúca komisie na základnej škole v bratislavskom Starom Meste.

12:33

Na poriadok a pokojný priebeh krajských volieb dohliada viac ako 7000 policajtov. Ako situáciu ohodnotil policajný viceprezident Ľubomír Ábel, sa dočítate TU.

12:28
12:24

Druhý kandidát Jozef Viskupič (39) prišiel voliť do Trnavy spoločne s manželkou Romanou (31), synom Vilkom (8) a dcérkou Vivien (6). Volebný deň sa chce venovať svojej rodinke. ,,Synovi som sľúbil, že pôjdeme na hokej, keďže hrá dnes turnaj, tak ho ideme povzbudzovať.  Večer sa budeme snažiť urobiť predvolebné posedenie a čakať na výsledky. Verím, že sa ľudia správne rozhodnú. Chceme zmenu pre Trnavský kraj a verím, že príde," povedal Viskupič.

Nakoniec prezradil aj exkluzívnu informáciu. ,,S manželkou čakáme tretie dieťa, sme v šiestom mesiaci a veľmi sa tešíme," uzatvára Jozef Viskupič, ktorému manželka drží palce. ,,Verím, že bude dobrým predsedom," dodala s úsmevom aj manželka Romana.

12:23
12:17

Súčasný trnavský župan Tibor Mikuš prišiel voliť s úsmevom na tvári v obci Suchá nad Parnou o desiatej hodine. Prišiel úplne sám, bez manželky. ,,Máme doma lazaret. Preto som musel prísť sám," hovorí s úsmevom kandidát. Dnešný deň sa rozhodol oddychovať a v kľude čakať na výsledky. ,,Doma si zaplávam, potom si dám saunu a budem s priateľmi čakať na výsledky," hovorí.

12:16
12:15

Post bratislavského župana má v hľadáčiku aj Rudolf Kusý, aktuálny starosta mestskej časti Nové Mesto. Prišiel voliť o 11-tej na ZŠ Sibírska v Bratislave v sprievode svojej manželky, syna a dcéry. Doobedie trávil volebný deň nákupmi na trhovisku Miletičova a po splnení si občianskej povinnosti ho čaká rodinný obed. Kusý nemáva volebnú centrálu a rovnako tomu bude aj tento rok.

12:12
12:11

Juraj Droba, kandidát na župana v Bratislavskom kraji, prišiel odovzdať hlas v spoločnosti malého synčeka.

12:07

Juraj Blanár, žilinský župan, odvolil o 10.00 hodine ráno v Kultúrnom dome v Trnovom. ,,Dnes je krásny deň, budem pracovať na záhrade, odhrabávať lístie a opravovať zavlažovací systém. Popoludní sa pôjdem zabaviť na oslavu kamarátovej 60-tky," povedal pre Nový Čas. Blanár volil so svojou manželkou Vierou, synom Jakubom a dcérou Júliou

12:05

Ak stále váhate, či sa vybrať k volebným urnám, prečítajte si 8 dôvodov, prečo voliť.

12:04

Ak si nie ste istí, ako správne odovzdať svoj hlas, pozrite si náš veľký volebný manuál.

12:02

Dobrý deň, vítame vás pri ONLINE prenose zo župných volieb. Dnes od 7. do 22. hodiny sú otvorené tisíce volebných miestností po celom Slovensku. Obyvatelia majú príležitosť využiť svoje volebné právo a zahlasovať za svojho favorita na post predsedu kraja a zakrúžkovať poslancov, ktorých chcú mať v župnom zastupiteľstve.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



Na rchívnej snímke z 27. augusta 2023 športovkyne plávajú v rieke Seina počas prvej etapy testovacích pretekov v triatlone žien pre OH2024 vo francúzskej metropole Paríž.
Olympijské hry sú už za dverami: Bude sa plávať v Seine? Macron si neodpustil poznámku
Talianska polícia (ilustračná fotografia).
Poplach v centre Ríma: Z hotela museli evakuovať hostí, hrozné, čo sa tam dialo
Maratón s vínom
Foto
Šialenec na maratóne zvolil netradičnú taktiku: Prechľastal sa až do cieľa! Odpadnete, ako to skončilo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi
Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu
Tlaková níž Daniel vlani v septembri v nevídanej intenzite zasiahla Grécko.
Gréci sa stále spamätávajú po ničivých povodniach: Všetko spočítali, koľko ich bude stáť obnova?
(ilustračná foto)
Francúzsko čaká ťažká skúška: V leteckej doprave štrajkujú, musia sa pripraviť na komplikácie
Fínsky prezident Alexander Stubb.
Fínsky prezident na plné ústa: Po vstupe do NATO stojíme na frontovej línii, tvrdí
Jozef má najmilších podnájomníkov.
Váš Tip
Roztomilejších podnájomníkov nemá nikto: Jozef ich objavil rovno pred domom, pozrite sa aj vy!