Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.10.2017 12:00 | Správy | Politika

Firmu šéfa rezortu hospodárstva preverujú daniari: Doplatí minister Žiga daň 340 000 eur?!

To azda nie je možné! Do hľadáčika kontrolórov Finančnej správy sa dostal ďalší vysoký ústavný činiteľ.

Firma Taper ministra hospodárstva Petra Žigu (45) čelí daňovým kontrolám, ktoré zistili poriadne nezrovnalosti. Spoločnosť patrí medzi najväčších obchodníkov s drevom a práve táto činnosť sa jej stala osudnou. Podnik musí podľa uniknutých informácií doplatiť na daniach 340 000 €, o ktoré mal štát prísť. Žiga paradoxne tvrdí, že je len obeťou...

Po Andrejovi Kiskovi či Igorovi Matovičovi sa s daňovými prehreškami politikov akoby roztrhlo vrece. Najnovšie finanční kontrolóri podľa týždenníka Trend zistili, že Žigova firma Taper bola v rokoch 2014 a 2015 súčasťou podozrivého reťazca obchodov, ktoré mohli byť fiktívne. Teraz hrozí, že bude musieť doplatiť daň vo výške 340 000 €. Problémom je, že Taperu dodávala drevo spoločnosť Accipiter, ktorá nemala vlastný ciach, čiže označenie legálneho pôvodu dreva. Práve to odoberala od 4 firiem, ktoré nikdy s drevom neobchodovali a už ani neexistujú. „Štát teda na jednej strane vyplatil odberateľom za obchody vysoké vratky DPH, na druhej strane za rovnaké obchody inkasoval od dodávateľov oveľa nižšiu DPH. Štandardne by DPH mala byť na oboch stranách rovnaká,“ píše Trend. Finančná správa bližšie informácie nezverejňuje, pretože sú daňovým tajomstvom.

 

Otvoriť galériu

Prekvapený minister

 

Sám Žiga bol prekvapený, že unikli informácie zo živého spisu. Taper je podľa neho poškodenou firmou a pripomína, že on figuruje len ako akcionár a aktívne nepodniká. „Spoločnosť riadi výlučne manažment, s ktorým nekonzultujem ani výber obchodných partnerov, ani konkrétne obchody,“ bráni sa minister. Tvrdí, že firmu poškodil nepoctivý dodávateľ. „Je to podobný prípad, ako keby ste si kúpili byt a potom niekto príde a povie, že ste ho kúpili od nejakého podvodníka. Svoje povinnosti vrátane daňových vo vzťahu k štátu, mám riadne vysporiadané a konala pritom aj nad rámec bežných pravidiel,“ zdôraznil.

Daňová expertka Jaroslava Lukačovičová však vysvetľuje, že v prípade nemusí byť až tak nevinne a môže ísť o klasický karuselový podvod s DPH. „Ten spočíva v tom, že existuje reťazec firiem, na začiatku ktorého je spoločnosť, ktorá predá tovar ďalšej a daňovú povinnosť, ktorá jej na DPH vznikne, neodvedie,“ hovorí Lukačovičová s tým, že posledná firma v reťazci môže dostať vratky na DPH, ale daň za predaj neodvedie. Konateľ Taperu Marek Dvořák zdôrazňuje, že nezistili žiadne fiktívne obchody. „Z prípadu, ktorý nebol uzatvorený, tendenčne unikajú informácie, čo vnímam ako snahu poškodiť naše dobré meno,“ myslí si Dvořák, ktorý očakáva, že výsledkom môže byť iba potvrdenie správnosti ich konania.

Čo odhalili daniari

Žigova firma Taper

- kupovala drevo od firmy 

Accipiter

- predával drevo Taperu, avšak bez vlastného ciachu - označenia, že drevo je legálne, a využíval označenie inej firmy Woodcraft & Co. 

Ďalšie 4 firmy

- tieto firmy mali predávať drevo Accipiteru, avšak nikdy s drevom neobchodovali a už ani neexistujú (podozrenie na fiktívne obchody) 

I electro s r. o., Tvrdošín

- firma, do ktorej sa zlúčil Accipiter

Tvrdil, že nenakupuje drevo od štátu, ale... 

Ján Mičovský st., lesník

Otvoriť galériu

Na firme pána Žigu bolo zaujímavé najmä to, ako deklaroval, že drevo kupuje od iných firiem, a nie od štátneho podniku Lesy Slovenskej republiky, aby nevzbudil podozrenie, že tam má nejaký vplyv. Zistil som však, že niektoré z týchto firiem, sú maličké podniky, ktoré nemajú žiadne spracovateľské kapacity. Pôsobili dojmom, akoby boli založené na to, aby sprostredkovali takéto obchody. Zväz spracovateľov dreva mi pred časom poskytol dôkaz o tom, že niektoré vagóny išli naozaj priamo zo štátneho podniku do firmy Taper, akurát prvým adresátom bola najskôr tá malá firma, kde sa prelepila nálepka na vagóne a išlo to do firmy Taper. Nie je to nelegálne a minister mohol deklarovať, že nenakupuje od štátnych lesov.

Takto mohli podľa  Mičovského prebiehať obchody

Žiga mal deklarovať, že nenakupuje drevo od štátnych Lesov SR. Avšak, podľa Mičovského ho nakupoval od štátu, ale sprostredkovane:

Otvoriť galériu
Zdroj: anc

Malá firma kúpila drevo od štátu, na vagónoch sa prelepili nálepky o dodávateľovi a náklad putoval do Taperu, ktorý ho kúpil. 

Pozor na kšefty s drevom

Ján Baránek, politológ

Otvoriť galériu

- Tu treba použiť pravidlo: padni, komu padni. Tak prezidentovi, tak nech aj Bašternákovi a ak sa previnil, nech aj ministrovi Žigovi. U nás je obchodovanie s drevom lukratívne, ale aj neprehľadné a sú v ňom pračudesné praktiky. Štát by mal naň dohliadať vo zvýšenej miere, a to nielen kvôli daniam, ale aj pololegálnym výrubom.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mač, noe

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Developing programmer Development Website design and coding technologies working in software company office
V rodovej rovnosti máme ešte stále resty: V tomto Slovensko zaostáva za priemerom
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu
Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!