Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.10.2017 09:35 | Správy | Politika
Video

Mafiánsky boss vypovedal na polícii: Prečo Černák natrel Ruska?!

Boss bossov a nemilosrdný vrah je opäť v centre záujmu. Mikuláš Černák (50) sa v sprievode kriminálky aspoň na pár hodín dostal z väznice, aby pred vyšetrovateľmi ozrejmil šokujúcu kauzu bývalého riaditeľa televízie Markíza Pavla Ruska (54).

Ten je práve vďaka obávanému mafiánovi 90. rokov obvinený z objednávky vraždy vtedajšej spoločníčky Sylvie Volzovej. Faktom je, že Černák spieva už niekoľko rokov a hrá aj o predčasné prepustenie z basy.

Fotogaléria
9
fotiek v galérii

Černák nečakane vyhlásil, že si ho Rusko pred 20 rokmi najal, aby Volzovú uniesli, prinútili ju previesť svoj podiel v Markíze na neznámu osobu, a aby sa jej v tichosti zbavili. Exšéf Markízy s ňou mal veľké obchodné spory. Černák si na pomoc mal prizvať aj sýkorovcov, v kauze sú obvinení aj Róbert „Kýbel“ Lališ a Miloš Kaštan.

Za likvidáciu mali zinkasovať 20 mil. korún (664-tisíc €). Všetci traja už vypovedali. Kaštan, ktorého vypočúvali v utorok, Černákovu verziu podporil, Lališ mal zas tvrdiť, že o ničom nevie, avšak vypovedať bude opäť. Samotný Rusko mal stráviť už dve noci za mrežami, no vinu odmieta. „Žiadame zrušiť uznesenie o vznesení obvinenia. Pán Rusko absolútne popiera spáchanie skutku,“ povedal jeho obhajca Július Šefčík.

Otvoriť galériu
Černák rozpráva dlhšie

Černák sa rozhodol o svojej temnej minulosti rozprávať pred 2 rokmi. Vďaka jeho výpovediam sa otvorili viaceré prípady. Boss bossov je odsúdený za šesť vrážd, ďalšie tri spáchal a v ďalších 18 prípadoch vrážd je zapletený. Viacerí sa preto domnievajú, že si chce spievaním vykúpiť slobodu. Černák po odsedených 25 rokoch môže požiadať o podmienečné prepustenie. Advokát Daniel Lipšic sa domnieva, že Černák môže mať aj iný dôvod. „On už rozpráva niekoľko rokov. Najmä preto, že viacerí jeho bývalí komplici sú stále na slobode,“ dodal Lipšic. V tejto súvislosti sa spomína najmä banskobystrický podnikateľ a v minulosti blízky človek Černáka, Ján Kán, ktorého Černák označuje za vraha. Ten prípad objednávky vraždy Pavlom Ruskom nechce komentovať. „K tejto veci sa zatiaľ nevyjadrujem,“ povedal Kán.

 

Obhajca Černáka František Polák po jeho výpovedi povedal, že sa priznal. „Môj klient cíti nespravodlivosť, keď ľudia, ktorí spáchali vážne zločiny sú na slobode a naopak tí, ktorí si chcú uľahčiť tresty hádžu všetku vinu na Černáka. Vec pána Ruska bola v balíku viacerých informácií, ktoré môj klient odovzdal operatívnym pracovníkom ešte v roku 2014,“ prezradil Polák. Kaštanova obhajkyňa povedala, že jej klient vypovedal, že „Rusko dal peniaze Kaštanovi a ten ich dal následne Černákovi“. Kaštan tiež dosvedčil, že na stretnutí boli všetci obvinení, ako aj členovia ochranky Černáka aj Ruska.

Otvoriť galériu

Černák tiež prehovoril o tom, že stretnutie s Ruskom im sprostredkoval aktuálny šéf futbalového zväzu Ján Kováčik. Ten má podľa našich informácií pôsobiť v prípade ako svedok. Potvrdil, že bol vypovedať už začiatkom októbra. „Na žiadosť Pavla Ruska som sprostredkoval stretnutie s M. Černákom prostredníctvom M. Kaštana, s ktorým som sa poznal ešte zo školy. Tým to pre mňa skončilo. Nevedel som o plánovaní vraždy,“ povedal pre Nový Čas Kováčik. To, že šéf nášho futbalu bol sprostredkovateľom stretnutia, uviedol aj samotný Rusko. S jedným veľkým rozdielom. Rusko totiž tvrdí, že práve Volzová chcela dať zavraždiť jeho a s Černákom sa stretol len preto, aby si to u najvyššieho šéfa mafie overil.

Policajné prezídium, Bratislava, 24. 10. 2017, 12.45 hod.

 

V minulosti Černák neklamal

Jaroslav Ivor, bývalý šéf vyšetrovateľov

Polícia sa musí zaoberať každým oznámením, ktoré je v určitom ohľade trestno-právne relevantné. V tomto prípade je tou osobou, ktorá oznamuje trestný čin, Mikuláš Černák, ktorý je doživotne odsúdený za veľmi závažnú trestnú činnosť. Treba však povedať, že Černák sa už podieľal na odhaľovaní a dokazovaní trestných vecí, z ktorých viaceré sa ukázali ako vierohodné a dokonca aj pravdivé. Takže aj táto skutočnosť bude predmetom ďalšieho preverovania a vyšetrovania.

Advokát Daniel Lipšic: Černák má šancu na slobodu

Otvoriť galériu
Daniel Lipšic sa vzdal poslaneckého mandátu.
Zdroj: Maroš Herc, Nový Čas

Nehrozí, že prípadný trestný čin Pavla Ruska je už premlčaný?

Premlčacia lehota pri danej právnej kvalifikácii bola v tom čase 20 rokov. Predpokladám teda, že podľa názoru orgánov činných v trestnom konaní daný čin nie je premlčaný. Vznesením obvinenia sa premlčacia doba prerušuje.

Môže byť Mikuláš Černák ešte odsúdený a potrestaný za ďalší trestný čin, ak už dostal doživotie?

Podľa starého Trestného zákona už Černák nemôže dostať prísnejší trest. V jeho prípade by súd z tohto dôvodu upustil od potrestania.

Za akých okolností môže byť Černák podmienečne prepustený na slobodu a myslíte, že je to u neho vôbec reálne?

Mikuláš Černák môže požiadať o podmienečné prepustenie z výkonu trestu najskôr po 25 rokoch výkonu trestu doživotného väzenia. Starý Trestný zákon totiž neumožňoval uložiť tzv. absolútne doživotie, teda doživotie bez možnosti podmienečného prepustenia.

Prečo sa podľa vás Černák rozhodol rozprávať?

On už rozpráva niekoľko rokov. Najmä preto, že viacerí jeho bývalí komplici sú stále na slobode.

Ako Markíza menila majiteľa

31. august 1996

TV Markíza začala vysielať ako 1. slovenská súkromná televízia. Pri jej zakladaní Pavlovi Ruskovi pomáhala aj Sylvia Volzová. Spolu mali cez spoločnosť Markíza Slovakia, s. r. o. , 51%-ný podiel zvyšných 49 % patril koncernu CME Media Enterprises B.V., ktorá bola sestrou českej Novy.

Október 1997

Podľa Černáka mal Rusko od neho objednať vraždu spoločníčky Markízy Sylvie Volzovej. Objednávka bola dohodnutá za 20 mil. Sk. Volzovú mali uniesť, donútiť ju prepísať svoj podiel a následne ju zlikvidovať.

August 1998

Rusko ešte pred založením Markízy uzavrel dohodu s podnikateľom Silošom Pohankom a jeho spoločnosťou ESPE, ktorý mu mal pomôcť s licenciou. Rusko však neskôr tvrdil, že zmluva je neplatná. Pohanka tak pohľadávku predal Mariánovi Kočnerovi, čím sa začala kauza Gamatex. V auguste 1998 do Markízy vtrhol Kočner a zástupcovia Gamatexu. Oháňali sa súdnym rozhodnutím o vlastníctve Markízy. Kočner mal údajne presvedčiť Volzovú, aby im ako konateľka uznala dlžobu z pohľadávky aj s úrokmi v hodnote 80 mil. Sk. Za Markízu sa vtedy postavila opozícia a do ulíc vyšli aj diváci.

2000

Spor o vlastníctvo sa skončil tým, že Rusko mal podľa medializovaných informácií Kočnera vyplatiť. V rovnakom roku na poste generálneho riaditeľa Markízy vymenil Ruska Vladimír Repčík.

2001

Volzová predala podnikateľovi Jánovi Kováčikovi svoj 50%-ný podiel v spoločnosti Markíza-Slovakia Blatné, ktorá bola v tom čase 51%-ným vlastníkom STS Markíza a držiteľom licencie na vysielanie TV Markíza. V rovnakom roku Rusko zamieril do politiky a založil si stranu ANO.

2005

Pavol Rusko predáva svoj podiel v Markíze americkej spoločnosti CME, ktorej podiel sa nákupom zvýšil na 80 %.

2007

Spoločnosť CME získala aj zvyšný podiel, ktorý vlastnili podnikatelia Fiľo a Kováčik.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Richard Nemec

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Futbalový Slovan sa ocitol v náročnej situácii.
V hre príchod reprezentanta: Uloví futbalový Slovan veľkú rybu?
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Nečakaná návšteva na Ukrajine! Aha, kto pricestoval do Kyjeva
(ilustračné foto)
Rusko spôsobilo na Ukrajine teror: Diali sa tam strašné veci! Hlásia množstvo obetí
Ilustračné foto
Viaceré komplikácie v doprave v Bratislave: Tu sa zrazili 3 autá! Kde všade sa zdržíte?
Duchoňova dcéra má z filmu strach.
Foto
Dcéra Duchoňa († 35) má obavy z filmu o otcovi: Už sa stretla s režisérom! Čo jej naháňa strach?
(ilustračné foto)
Jedna z najväčších krádeží zlata v dejinách krajiny: Prípad sa pohol! Nečakaný úspech
Ilustračné foto
Dokedy nás bude trápiť mrazivé počasie? Slováci, pripravte sa: To vôbec nevyzerá dobre!
(ilustračné foto)
Chystáte sa do Amsterdamu? Dobre čítajte: Zavádzajú nové opatrenia
Foto
Slovenský hokejista v USA: Vodičák má vo vrecku, pozvánku do repre...
(ilustračná foto)
Smutné správy: Zomrel významný dopravný dizajnér († 93)! Pozrite sa, čo navrhol
Ondrej Rusnák (35)
Foto
Hokejový expert o Slafkovskom a MS: Na ľade si dobre rozumie s... Sledujte, čo povedal!
Expla si podali Junior a Marcel.
Foto
Expla si zobrali do parády Junior a Marcel: Chceš byť moderátor Fun rádia? Natri mu chrbátik!