Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.10.2017 03:00 | Správy | Politika

Ministerstvo zasahuje po problémoch s čipovými preukazmi: Stopka na všetky elektronické služby!

Už vidia problém. Ministerstvo vnútra sa rozhodlo stopnúť všetky služby, kde je potrebný elektronický podpis.

Urobilo tak v reakcii na to, že čipy v občianskych preukazoch obsahujú chybu, ktorá útočníkom umožní dostať sa k súkromnému podpisu a sfalšovať ho. Rezort Roberta Kaliňáka tak robí napriek tomu, že sám minister ešte pred pár dňami vec zľahčoval a vyzýval hacknúť jeho podpis.

 

Na problém s občianskymi upozornili ešte začiatkom roka experti z Masarykovej univerzity v Brne. Zistili, že čipy od jedného výrobcu generujú kľúče so štruktúrou, ktorá sa dá útočníkom ľahko zneužiť. „Na dopočítanie tajného kľúča občianskeho páchateľ potrebuje tak 17-tisíc eur. Ak sa však digitálny podpis dá využiť na prevod nehnuteľnosti, tak sa to útočníkovi oplatí,“ povedal Novému Času Petr Švenda z Katedry počítačových systémov a komunikácií. Ministerstvo vnútra na rozdiel od Estónska, kde sa k problému postavili priamo, o veci verejnosť neinfromovalo. Následne vec zľahčovalo. Šéf rezoru Kaliňák dokonca verejne vyzval, aby hackli jeho súkromný podpis.

Hackerská komunita ponuku s radosťou prijala a aj vypísala odmenu 2 000 eur za Kaliňákov podpis. „Ide o nepochopenie tejto problematiky a zásadné podcenenie rizík pre občanov,“ opísali hackeri svoje dôvody. „Táto zraniteľnosť je mimoriadne závažná a reálne vykonateľná. Tento problém nezavinili slovenské úrady či firmy a nesúvisí s doterajšími projektmi eGovernmentu. Avšak zodpovednosť za jeho rýchle a dostatočné riešenie teraz leží najmä na ministerstve vnútra,“ podpísali sa pod výzvu na urýchlenie riešenia hrozby viacerí odborníci.

Bezpečnejšie čipy

Teraz je všeto inak a ministerstvo sa rozhodlo obmedziť všetky služby, ktoré si elektronický podpis vyžadujú. Na niekoľko týždňov prestanú vydávať elektronické podpisy v čipe. „Ministerstvo vnútra doposiaľ všetky vydané zaručené elektronické podpisy necháva v platnosti, to znamená nerušíme ich, ale deaktivujeme všetky služby, na ktoré je zaručený elektronický podpis v rámci eGovernmentu potrebný,“ povedala štátna tajomníčka ministerstva vnútra Denisa Saková. Znamená to, že ak napríklad potrebujete vybaviť prevod nehnuteľností, musíte navštíviť príslušný úrad osobne.

Otvoriť galériu
Ministerstvo plánuje v najbližších týždňoch vec riešiť vylepšením doterajších kľúčov. „Tieto nové kľúče budú oveľa bezpečnejšie a zároveň budú môcť byť použité bezpečnejšie aj pri eGovernment službách,“ dodala Saková. Všetko sa to bude robiť na diaľku prostredníctvom soft­véru, ktorý si ľudia stiahnu. V prípade problémov však budú musieť karty meniť osobne.

Kaliňákov čip neprelomili

Nový Čas oslovil ministra vnútra s otázkou, či sa útočníkom podarilo prelomiť nejaký podpisový kľúč. „Nie, ministerstvo je v tomto závislé od certifikačnej autority, ktorá rozhodla, že tá časť čipu, na ktorej sa generuje zaručený elektronický podpis, už nie je dôveryhodná,“ vysvetlil zastavenie využívania elektronického podpisu na občianskom hovorca ministerstva vnútra Ivan Netík.

Či sa tak nestalo z dôvodu prelomenia elektronického kľúča samotného ministra, Netík poprel. „Takéto informácie nemáme,“ uzavrel. Stopku elektronickému podpisu vidí IT odborník Lukáš Kosno zo živé.sk len ako čiastočné riešenie. „Namiesto toho, aby hneď zrušili všetky certifikáty, len pozastavujú štátne služby. Podpisy pritom môžu občania používať aj na iné úkony, napríklad medzi firmami,“ vysvetlil Kosno.

Otvoriť galériu

Toto všetko sa mení

  • pozastavujú vydávanie certifikátov, ktoré slúžia na elektronické podpisovanie čipovým občianskym preukazom
  • certifikáty sa budú meniť na diaľku - človek si stiahne špeciálny softvér s novým kľúčom
  • v prípade problémov bude musieť zájsť osobne na úrad
  • vypínajú sa všetky elektronické služby štátu, kde potrebujete elektronický podpis - nebudú akceptovať podania podpísané týmto podpisom
  • dá sa podpísať inou čipovou kartou, nie občianskym preukazom
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR, Novy Cas, nin, mač, Richard Nemec

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Bombardér B-1 Lancer (ilustračné foto).
Pád strategického bombardéra má tragickú dohru: Rusko informovalo o úmrtí, pátranie ďalej pokračuje
ilustračné foto
Irán pod zúrivou paľbou Izraela: Zasiahli výbuchy aj jadrové zariadenia?!
(ilustračné foto)
Pozor! Čierny kašeľ úraduje v tomto kraji: Čísla stúpajú, buďte opatrní
Foto
Pôvabná dcéra Pavla Nedvěda sa pochválila: Otec a mama opäť spolu!
Vyhlásenie šéfredaktorov denníkov Plus JEDEN DEŇ, Nový Čas a týždenníka PLUS 7 DNÍ
Dara Rolins niesla záplavy veľmi ťažko.
Dara Rolins v centre šialených záplav v Dubaji: Taký EXTRÉM ešte nezažila
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Krvavý útok na Ukrajine: Rusi udreli smrtiacou silou! FOTO zo zasiahnutého mesta
Rodinka vo chvíľach šťastia. Tie sú nenávratne preč...
Váš Tip
Janka bola zdravá mladá žena, po pôrode synčeka zomrela: Čo sa stalo v osudný deň?
(ilustračné foto).
Hrôzostrašná nehoda na D1: Auto narazilo do zvodidiel! Zasahovali hasiči
Hikers on the Haiku stairs, otherwise known as Stairway to Heaven, on Oahu, Hawaii.
Počuli ste o Schodoch do neba? S ich návštevou sa môžete rozlúčiť: Za všetko môže bezohľadnosť turistov
 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Ukrajina vyšla s pravdou von: Zničili ruský bombardér! Súvisí to s nedávnou nehodou?
Ilustračné foto
Cestujúci si toto letisko nevedia vynachváliť: Najlepšie na svete! Skončili naši susedia aspoň v TOP 10?