Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.10.2017 09:59 | Správy | Politika
Foto

Slovenský miliardár ovládol Česko, napriek tomu nemá nič isté: Obetuje Babiš kreslo premiéra?

Jasne dali najavo, čo si myslia o tradičnej generácii politikov! Česi potvrdili európsky trend víťazstva antisystémových strán a do čela krajiny si zvolili slovenského miliardára Andreja Babiša (63).

Fotogaléria
9
fotiek v galérii

Ten hneď po rozdaní kariet začal diskusie o budúcej vládnej zostave. Napriek tomu, že všetkých súperov jasne prevalcoval, nemá isté, či vôbec nejakú koalíciu dokáže zložiť. Ostatným stranám totiž prekáža, že Babiša polícia obvinila z dotačných podvodov. Na stole tak je variant, ktorý by miliardára vyšachoval z premiérskeho kresla.

Veľkým prekvapením volieb sa stali najmä Piráti, ktorí sa z mimoparlamentnej strany dostali na tretie miesto. „Tradičné strany si nevzali k srdcu kritiku ľudí, ktorá sa vo verejnom priestore dlhší čas ozývala,“ povedal šéf Pirátov Ivan Bartoš. Spolu s nimi sa do parlamentu prebojovali aj extrémisti Tomia Okamuru, ktorí broja proti islamu a Európskej únii. Ich vplyv však zrejme zostane zanedbateľný, keďže ich ostatné strany odmietli. „To je zemetrasenie. Je to úplná vzbura proti zavedeným stranám a hlavnému prúdu. Od deväťdesiatych rokov si neviem spomenúť na voľby, ktoré by tak zmenili politickú krajinu,“ komentoval politický analytik Milan Nič.

Otvoriť galériu

Všetka pozornosť sa upiera na víťaza Babiša. Ten bol po zisku takmer 30 % nadšený. „Je to famózny výsledok pri tej neuveriteľnej kampani, ktorú proti nám vedú už dva roky niektoré médiá,“ povedal. Napriek oslavám sa krátko nato politické špičky ANO vrátili do reality. Najvýraznejším povolebným odkazom porazených strán je totiž to, že do vlády s ANO nepôjdu. „V túto chvíľu nemá zmysel rokovať ani s ANO, kde je pán Babiš momentálne stíhaný,“ vyhlásil šéf Pirátov Bartoš.

Otvoriť galériu
Výsledky volieb
Zdroj: čtk

 

Na Babišovi sa zasekli aj v ČSSD či ODS, ktoré sa skloňujú ako potenciálny partner. Rokovania podmienili tým, či bude Babiš trvať na svojej nominácii za premiéra. Slovenského boháča tak zahnali do kúta a na stole mu ako najvýraznejší variant zostala vláda s komunistami a Okamurom. Aj ten má však s Babišom problém. „Trestne stíhaný premiér môže byť kedykoľvek vzatý do väzby, čo by spôsobilo absolútnu destabilizáciu vlády,“ povedal Okamura. Babiš nevylúčil to, že by sa vzdal premiérskeho kresla, ak by na tom ostatní trvali. Inou možnosťou je menšinová vláda ANO, ktorú by ticho podporoval jeden ďalší partner. „Tým by sa formálne nespreneverili záväzku, že s Babišom do vlády nepôjdu, pričom by týmto krokom vznik nového kabinetu umožnili,“ vyjadril sa sociológ Daniel Kunštát pre Lidové noviny.

 

Víťazi

Otvoriť galériu
Andrej Babiš.
Zdroj: čtk

Slovenský miliardár vstúpil do politiky len v roku 2011 a teraz s obrovským náskokom obsadil český parlament. Prieskumy mu prisudzovali o niečo nižšie čísla, no napokon sa mu podarilo osloviť takmer 30 % voličov. Bez strany ANO vláda nemá žiadnu praktickú šancu vzniknúť.

 

Čo chcú presadiť:

  • zavedenie 19 % dane pre menej zarábajúcich
  • nižšie dane na potraviny, pivo či kvety
  • znižovanie počtu ministerstiev
  • odmietnutie spoločnej európskej meny
  • o 50 % vyššie platy pre učiteľov
  • skorší odchod do dôchodku pre náročné profesie

 

Otvoriť galériu
ivan Bartoš
Zdroj: čtk

Z nuly sa vyšvihli na tretie miesto. Piráti sa považujú za neštandardnú stranu, ktorá získala najviac hlasov medzi mladými liberálnymi a mestskými voličmi. Označujú sa za stranu odborníkov, poprední kandidáti sa uchytili v praxi a majú niekoľko vysokých škôl.

 

Čo chcú presadiť:

  • hmotnú zodpovednosť politikov a úradníkov
  • legalizovať marihuanu na liečebné a rekreačné pestovanie
  • zrušenie plošného sledovania mobilov, stop cenzúre internetu
  • okamžité zvýšenie platov pre učiteľov o 20 %
  • zavedenie elektronických spisov na súdoch

 

Zabralo strašenie Islamom, Tomio Okamura (45)

Otvoriť galériu
Tomio Okamura
Zdroj: čtk

Svoju predvolebnú kampaň postavil český podnikateľ japonského pôvodu Tomio Okamura na strašení islamizáciou republiky. Hlavným heslom bolo - Nie islamu, nie teroristom. Zabralo to a Česi nadelili extrémistom štvrtý najvyšší počet hlasov. Ich koaličný potenciál je však nulový, keďže s nimi nechce nikto spolupracovať.

 

Čo chcú presadiť:

  • vystúpenie Česka z Európskej únie
  • stopku imigrantom a uzatvorenie hraníc
  • odmietajú islamizáciu krajiny a chcú zjednodušiť podmienky na držbu zbraní
  • priamu demokraciu - referendum a odvolateľnosť politikov
  • skoncovanie so zvyšovaním daní

 

Porazení

Voliči odišli k Babišovi, Ľubomír Zaorálek ČSSD

Ani po odchode bývalého premiéra Sobotku z čela kandidátky sa nepodarilo predísť pádu. Z niekdajších čísiel nad 20 % sa stali prepadákom českých volieb a podľa výskumov im najviac voličov zobral práve Babiš

 

Komunisti už neťahajú, Vojtěch Filip (62) KSČM

Komunisti sa dlho držali medzi top stranami Česka. Po príchode Babiša sa však aj oni museli rozlúčiť s veľkou časťou ich podporovateľov a napriek očakávaným číslam nedokázali zaujať dostatok voličov. 

 

Zachránila ich Praha, Miroslav Kalousek (56) TOP09

Po výmene na čele strany, keď odišlo knieža Karel Schwarzenberg, sa začal ich pád. Pri sčítavaní výsledkov sa dlho držali pod hranicou 5 % a hrozilo, že sa vôbec nedostanú do snemovne. „Kaviarenskú stranu“, ako ich mnohí označujú, napokon zachránili pražskí voliči.

 

Zaujímavosti volieb

Na Slovensku vyhrala TOP 09

Svojich zástupcov si mohli vybrať aj Česi žijúci v zahraničí. Na Slovensku prišlo voliť 419 ľudí a víťazom sa stala strana TOP 09. ANO Andreja Babiša skončilo až tretie, keď ho predbehla aj ODS.

 

Otvoriť galériu

V parlamente bude sedieť aj 21-ročný poslanec Dominik Feri s etiópskymi koreňmi, ktorý sa prekrúžkoval na kandidátke TOP 09. Feri je hviezdou sociálnych sietí a populárny medzi mladými ľuďmi.

 

Na strany pôjde pol miliardy korún

Česko tento rok zaplatí stranám, ktoré sa prebojovali do snemovne 482 miliónov korún (18,8 milióna eur). Rozdelí si ich desať zoskupení, ktoré získali nad 1,5 % hlasov.

 

Otvoriť galériu

Veľkým fiaskom sa stalo pôsobenie Strany zelených, ktorí si trúfali na parlamentné kreslá. Nakoniec len 1,4 % hlasov, čo je dvojnásobný pokles oproti minulým voľbám. Ich predseda Matěj Stropnický ešte pred zrátaním hlasov odstúpil.

 

3. najnižšia účasť od r. 1989

Do volebných miestností tento rok zavítalo 60,84 % voličov, čo je o vyše percenta viac ako pred štyrmi rokmi. Na druhej strane je to tretia najnižšia účasť v parlamentných voľbách od roku 1989. Najviac ľudí odvolilo v Prahe, najmenej v Karlovarskom kraji

 

Otvoriť galériu
Snemovňa
Zdroj: čtk

V parlamente bude po novom z doterajšej 200-člennej zostavy sedieť 76 zákonodarcov, ktorí obhájili svoje mandáty. O najviac poslancov prídu sociálni demokrati z ČSSD.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Martin Čeliga, ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Speváčka trpela v bolestiach dva týždne.
Foto
Desivé dni Veroniky Nízlovej: Slzy a neutíchajúca bolesť! Twiinske zistili nepríjemné ochorenie
Bývalého mafiánskeho bossa Černáka čaká súd, ktorý rozhodne o jeho prepustení z basy.
Foto
Bývalý kulturista Reichel má pre Černáka drsnú výzvu: Ak bossa mafie prepustia, chce s ním bojovať!
Si Ťin-pching, Joe Biden.
Toto Amerika nemala robiť! Čína zúri: Hrozí ďalší konflikt? Ich slová hovoria za všetko
 Nitrianski colníci zadržali falzifikáty riflí za 1,69 milióna eur
Foto
Nitriansky colníci zhabali fejky za 1,69 MILIÓNA! Odhalil ich tento DETAIL
Sydney Sweeney
Foto
Filmová producentka totálne NALOŽILA známej herečke: Nevie hrať a nie je ani PEKNÁ!
Vláda rozhodla o zákone o Slovenskej televízii a rozhlase! Čo sa mení?
(ilustračné foto)
Zlé správy z Ukrajiny! Rusi tvrdo udreli: Zasiahli obytné oblasti
Europarlament. (ilustr. foto)
Voľby do europarlamentu sa blížia: Ako požiadať o hlasovací preukaz?
Foto
Krásna fyzioterapeutka Trnavy spôsobila boom: V Turecku by ju vyvážili zlatom!
Statného medveďa najprv postrelil hubár, následne aj poľovníci, no vypátrať sa ho nepodarilo a zranená šelma unikla do lesov. (ilustračná snímka)
Aktualizované
Postupy pri výrube drevín sa majú zjednodušiť! Má to pomôcť problému s medveďmi
Tisovým rodným domom sa v Bytči nezaoberali prvýkrát.
Foto
Osud rodného domu Jozefa Tisa spečatený: Boj o budovu konečne uzavretý?!
Amnesty kritizuje SR za Rómov aj LGBT, vo svete varuje pred zrútením poriadku.
Amnesty sa pustilo do Slovenska: Drsná kritika! Hrozí globálny kolaps?