Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.10.2017 06:00 | Správy | Politika

Fico avizuje veľké zmeny v dôchodkoch: Na nový sociálny balík minie 250 miliónov €

Máme sa dobre, ale budeme sa mať ešte lepšie! Také posolstvo vyplýva zo sobotného zjazdu špičiek najsilnejšej vládnej strany Smer.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Najočakávanejším prejavom bola reč premiéra Roberta Fica (53), ktorý okrem doteraz sľúbených opatrení z nového sociálneho balíka načrtol ďalšie, ktoré bude v koalícii presadzovať. Slováci sa tak môžu tešiť napríklad na stanovenie maximálneho veku odchodu do dôchodku.
Fico sa tradične pochválil úspechmi Smeru.

Hovoril o klesajúcej nezamestnanosti, stúpajúcich platoch aj znižujúcom sa deficite. Neváhal dokonca vyhlásiť, že jeho strana plní sny Mikuláša Dzurindu o dvojnásobných platoch. „My sme už zvýšili minimálnu mzdu o 90 % a už v roku 2019 by mala prekročiť hranicu 500 €, takže v budúcnosti ju naozaj zdvojnásobíme,“ skonštatoval Fico. Tvrdí, že chce dosiahnuť vyrovnaný rozpočet, ale nie za každú cenu. „Nie je to pre nás posvätná krava. Nebudeme stále počúvať šetrite, šetrite. Kedy, preboha, máme ľuďom niečo dať, ak nie teraz?“ pýtal sa premiér.

Otvoriť galériu

Hodnotu nového balíčka odhadol na 250 miliónov eur. Plánuje zaviesť príplatky za prácu v noci či cez víkend, podporu na presťahovanie za prácou a najmä bojovať s úplatkárstvom. „Určite tu korupciu máme. Tu sa však považuje za korupciu všetko,“ dodal Fico s tým, že ak niekto pochybí, musí odísť. Po jeho boku bol paradoxne aj minister vnútra Robert Kaliňák a v publiku čestné miesta zaujali Pavol Paška či Renáta Zmajkovičová, ktorí museli odísť po CT kauze. Premiér sa venoval aj župným voľbám a vyzval ľudí, aby išli voliť. „Chcem, aby sme sa narodili do červeného rána, a nie do hnedého či zeleného,“ zakončil Fico.

Strop na dôchodkový vek

 

Novinkou je snaha Smeru určiť vekový strop odchodu do dôchodku, ktorý sa dosiaľ predlžoval. Zatiaľ nehovorí o konkrétnom čísle, ale chce s opozíciou hľadať rozumnú hranicu. Rovnako chce, aby sa dôchodok zvyšoval rýchlejšie a plánuje zakotviť trojpilierový dôchodkový systém.


Zvyšovanie platov učiteľov až v roku 2019

Téma zvyšovania platov pedagógov bola horúcou najmä pred voľbami aj kvôli stupňujúcim sa štrajkom. Fico sľúbil učiteľom pridať takmer 20 %. Ďalšie zvýšenie sa však bude konať až v januári 2019.

Minimálna mzda 500 eur do roku 2019

Nosným pilierom sociálnych demokratov sa stalo zvyšovanie minimálnej mzdy pre najmenej zarábajúcich zamestnancov. Najnovší cieľ je 500 eur do roku 2019 a tvoriť tak bude 60 % z priemerného platu v krajine.

Na presťahovanie za prácou 4 000 €

Minister práce Ján Richter hovorí, že na Slovensku pracuje až 46 000 cudzincov a toto číslo sa bude zvyšovať. Do konca roka totiž očakáva nezamestnanosť pod 6 % a nájsť pracovníkov tak bude ešte ťažšie. Zavádzajú tak príspevky na bývanie 400 eur, dochádzanie za prácou 200 eur a na presťahovanie za prácou do výšky 4 000 eur.

Väčšia podpora domácich opatrovateliek

Keď zostane rodinný príslušník doma so svojím chorým príbuzným, tak dostane viac peňazí. Fico tvrdí, že to bude na úrovni minimálnej mzdy. Náklady na kamenný dom sociálnych služieb sú vraj trojnásobne vyššie ako podpora opatrovania.

Úrady nebudú žiadať niektoré dokumenty

Už budúci týždeň vicepremiér Peter Pellegrini chce rozbehnúť opatrenia na zníženie byrokracie v štátnych úradoch. Predstavia zákon, ktorý by mal zakázať úradom žiadať dokumenty ako sú výpisy z obchodného registra, registra trestov či výpis zo Živnostenského úradu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: šiš, Nový Čas Nedeľa, mač

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Hoaxy zašli priďaleko.
FotoVáš Tip
Hoaxy zašli priďaleko, na ľudí číha nové nebezpečenstvo: Slovák šíri na internete strašidelnú výzvu!
Na scenáristu nedá televízia dopustiť.
Foto
Andy Kraus zdolal jeden zo svojich najväčší strachov: Uf, to chcelo ale odvahu!
Ilustračné foto
V Keni sa zrútil vrtuľník s vedením armády: Hlásia mŕtvych! Trosky okamžite pohltili plamene
Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.
Šéf NATO na plné ústa: Ukrajina naliehavo potrebuje posilniť protivzdušnú obranu
Nájdete všetkých psíkov, ktorí majú zatvorené aspoň jedno oko?
Slováci, potrápte si hlavičky: Koľko psíkov má na obrázku zatvorené aspoň jedno oko?
(ilustračné foto).
Turci sa ešte nespamätali z minuloročného zemetrasenia: Prišla ďalšia rana! Krajina je v pozore
Radko Urbanyak
Foto
Spoznávate tohto malého chlapca? Z barmana sa stal televíznou hviezdou! Teraz vystupuje na obrazovkách
Vladimir Putin.
Hnev Kremľa: Kvôli úradom čelí partner Putinovej ex problémom! O čo ide?
(ilustračné foto)
Stačil okamih sa rozpútalo sa peklo: Výbuch vozidlo roztrhal na kusy! O život prišlo najmenej 10 ľudí
Vojenské jednotky dobrovoľníkov iránskej armády počas výročnej vojenskej prehliadky v Teheráne.
Blízky východ sa otriasa útokmi, generálny tajomník varuje: Jedna chyba by viedla k niečomu nemysliteľnému!
Čo vás čaká tento týždeň? (ilustračná foto)
3 znamenia, za ktorými sa skrývajú falošní SEBCI: Keď pôjde do tuhého, PODRAZIA vás!
Kate diagnostikovali rakovinu začiatkom roka.
William prelomil mlčanie o ťažko chorej Kate: SĽUB, z ktorého sa tisnú slzy do očí