Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.10.2017 14:44 | Správy | Zahraničné správy
Foto

Česi rozhodli v parlamentných voľbách: Zverejnili prvý prieskum! Ako dopadol Babiš?

Voľby do Poslaneckej snemovne podľa modelu televízie Nova vyhralo hnutie ANO so ziskom 26 až 27 percent hlasov.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

O druhé miesto sa delia s veľkým odstupom komunisti a hnutie Sloboda a priama demokracia (SPD) Tomia Okamuru, ktorým dalo zhodne hlas 12 až 13 percent voličov. Až štvrtá by podľa tohto odhadu skončila strana sociálnej demokracie, ktorá mohla získať deväť až desať percent hlasov. Výsledky prieskumu agentúr STEM a STEM / MARK, ktoré odrážajú rozloženie voličskej priazne tesne pred voľbami, v sobotu zverejnila Nova po uzavretí volebných miestností.

Do Snemovne by sa dostali ešte občianski demokrati a Piráti s odhadovanou podporou ôsmich až deviatich percent a ľudovci a TOP 09, ktorým model prisúdil päť až šesť percent hlasov. Pod päťpercentnou hranicou potrebnou pre zisk mandátov zostalo hnutie STAN so ziskom troch až štyroch percent hlasov a Zelení, ktoré pred hlasovaním podporili dve až tri percentá ľudí.

Volebná účasť vo väčšine krajov bola predpoludním zhruba 50 percent

 

Volebná účasť vo väčšine krajov v Česku dosiahla v sobotu predpoludním vyše 50 percent, na niektorých miestach to bolo až 60 percent, vyplýva z informácií jednotlivých krajov a obcí.

 

Volebná účasť v českej metropole Praha sa podľa správ z jednotlivých radníc pohybovala nad 50 percentami. V Prahe 11 vystúpila účasť dokonca na 57 percent, informoval webový spravodajský portál Novinky.cz.

Situácia bola obdobná aj v mnohých mestách Stredočeského kraja. Napríklad Kolín hlási 53 percent, Příbram a Mělník zhodne 51 percent a Beroun s Benešovom 50 percent. Aj v Karlovarskom kraji sa účasť blížila k 50 percentám. V Plzenskom kraji sa podľa tamojšieho krajského úradu účasť pohybuje tiež okolo 50 percent. O niečo nižšia je napríklad na Tachovsku - zhruba 40 percent, naopak v Plzni je zase vyššia - zhruba 55 percent.

Rovnako v Moravskosliezskom kraji sa účasť blíži k 50 percentám, uviedla hovorkyňa tamojšieho krajského úradu. Napríklad v Českom Těšíne odvolilo 47,4 percenta oprávnených voličov.

V Libereckom kraji je účasť 40 až 50 percent, a je tak vyššia ako pred štyrmi rokmi. V Olomouckom kraji síce v sobotu už bola účasť nižšia ako v piatok, ale stále prichádzalo veľa ľudí. Podľa tamojšieho krajského úradu doterajšia účasť v kraji presiahla 45 percent. V Zlínskom kraji prišlo v Zlíne predpoludním odovzdať hlas vyše 51 percent voličov. V okrskoch na Vysočine účasť prekročila 50 percent. V Ústeckom kraji podľa odhadov komisií odvolili viac ako dve pätiny ľudí. V Litoměřiciach účasť v niektorých okrskoch prekročila 50 percent.

Volebná účasť v Juhočeskom kraji sa dopoludnia pohybovala okolo 45 percent. Zástupcovia volebných komisií sa zhodli, že viac ľudí chodilo v piatok ako v sobotu ráno. Volebná účasť v Pardubickom kraji sa pohybovala okolo 50 percent. V stotisícovom meste Hradec Králové v susednom Hradeckom kraji vzrástla účasť na 55 percent.

Šlechtová: Babiš je jediným kandidátom ANO na premiéra

 

Predseda českej strany ANO Andrej Babiš je jej jediným kandidátom na premiéra. Na brífingu krátko po zatvorení volebných miestností v ČR to dnes v centrále ANO povedala ministerka pre miestny rozvoj za ANO Karla Šlechtová.

Odpovedala tak na novinársku otázku, či sa o nej v strane neuvažuje ako o možnej kandidátke na premiérku v prípade, že by bol škandálmi poznačený Babiš pre koaličných partnerov ako premiér neprijateľný.

"Predsedom hnutia je pán predseda Andrej Babiš a je v tejto chvíli jeho jediným kandidátom na premiéra Českej republiky. Kvôli tomu ťahá celé tie voľby," vyhlásila Šlechtová.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR, ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu
Tunel Sitina
Nezabudnite na víkendové dopravné obmedzenia: Polícia pripomína, kde sa s nimi stretnete
Takto si Kramár prišiel po svoju novopečenú dcérku.
Aké sú (ne)výhody otcovstva po 60-ke: Kto vie, či o tomto vedel čerstvý tato Maroš Kramár!
Ilustračné foto
Veľké nešťastie: Postrelený muž v Rohožníku! Na miesto leteli záchranári
Hokejisti Spišskej Novej Vsi v piatom zápase semifinále play-off Tipos Extraligy hostili Košice.
Sp. Nová Ves - Nitra ONLINE: Sledujte prvý finálový zápas hokejovej extraligy
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Premiér Fico o výraznej zmene v doprave: Tieto miesta by mohli byť oslobodené od diaľničnej známky
Minister Tomáš ohlásil nové opatrenie
Erik Tomáš prehovoril o podpore KDH pri 13. dôchodkoch: Čo im mal slúbiť?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Ďalšia rana pod pás pre Rusov: Európska únia to nenechá len tak, pripravuje úder
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Aktualizované
Je rozhodnuté! NATO podá Ukrajine štedrú pomocnú ruku: Pozrite sa, čo dostanú
Prezidentka Zuzana Čaputová
Foto
Čaputová o obavách odborníkov: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti
Meghan Markle
Meghan sa prepočítala: ODPADNETE, čo spôsobil jej nový kšeft! Smejú sa aj odborníci
Existuje súvislosť medzi menštruáciou a Mesiacom?
Existuje súvislosť medzi menštruáciou a Mesiacom? Vedci pátrali po odpovediach! Prekvapivé zistenia