Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.10.2017 09:55 | Správy | Politika

Pod Zoborom sa môže zopakovať scenár z Bystrice: Uhrík čiernym koňom fašistov v Nitre?

Zatiaľ čo sa oči verejnosti pred blížiacimi sa župnými voľbami uberajú smerom na Banskú Bystricu a súboj medzi Jánom Lunterom (66) a Marianom Kotlebom (45), fašisti môžu prekvapiť v inom kraji - v Nitre.

Podľa aktuálneho prieskumu by svoj post mal obhájiť súčasný smerácky župan Milan Belica (66) s výrazným náskokom. Podpredseda kotlebovcov Milan Uhrík (32) sa nachádza až na štvrtom mieste. Experti však varujú, že práve tu sa odohrá podobný súboj ako pred štyrmi rokmi v Bystrici, kde Kotleba zvíťazil napriek všetkým prognózam.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Prieskum vykonala agentúra AKO pre TA3 a podľa odhadov by svoj post s 38,9 % obhájil Milan Belica, Uhrík skončil štvrtý a neprekročil by 10 %. Voľby sú pritom po prvý raz jednokolové, čo si presadila vláda a práve to nahráva fašistom. Zatiaľ čo smeráci tvrdia, že ich Belica neohroziteľne vedie, tak kotlebovci potichu striehnu na prekvapivý výsledok. Podobne, ba ešte lepšie na tom v internom prieskume Smeru bol pred štyrmi rokmi aj vtedajší banskobystrický župan Vladimír Maňka.

 

Práve ten sa stal známym aj kvôli výroku predsedu Roberta Fica, ktorý mu vyjadril podporu slovami, že Kotlebu „porazí aj vrece zemiakov“. Vtedy sa s ním do druhého kola prekvapivo dostal práve Kotleba, no napriek tomu ostával Smerák jasným favoritom. Kotleba však Maňku napokon prevalcoval a odborníci dlhé týždne riešili neočakávaný triumf fašistov. „Kotleba mal veľa skrytých voličov. Navyše ich voliči sa dokážu zmobilizovať. Podobne to môže byť teraz aj u Uhríka,“ reagoval na svoj debakel štyri roky po porážke Maňka. Samotný Uhrík je presvedčený, že prieskum má demoralizovať jeho voličov. „Prieskumom neveríme, veď naši voliči sa v nich k našej voľbe často nepriznávajú. A dobre robia, načo by niekomu do telefónu rozprávali, koho budú voliť,“ povedal.

Prieskumy môžu klamať

Pri posledných voľbách prišlo k volebným urnám v Nitrianskom kraji 18 % voličov. Aktuálny prieskum účasť odhaduje na 49 %, čo popiera aj samotná agentúra. „Viac ako 24 % respondentov uviedlo, že ešte nevie, koho bude voliť. To znamená, či napríklad aj z tých 49 percent, ktoré deklarujú, že sa chcú zúčastniť, takmer štvrtina možno voliť nepôjde práve z dôvodu, že nevie koho,“ upozornil pre TA3 riaditeľ agentúry AKO Václav Hřích. Expert na prieskumy Eduard Poliak povedal, že účasť bude určite nižšia, pričom prieskum nedokáže dostatočne zohľadniť disciplínu voličov tej-ktorej strany. „Potom prichádzajú prekvapenia najmä u disciplinovaných voličov KDH, ale teraz aj u voličov ĽS NS,“ uviedol Poliak.

Otvoriť galériu
Predvolebné prieskumy.
Zdroj: Infografika NČ, anc
Do volieb v kraji sa zapojil aj predseda SNS Andrej Danko, ktorý vyzval, aby sa pravicový kandidát Ján Greššo vzdal v prospech Belicu. „Voľby do VÚC môžu rozhodnúť, ako bude vyzerať parlament v roku 2020. Len nech to nie sú holohlaví ľudia napichaní stereoidmi, ktorí nevedia urobiť ani kotrmelec,“ vyhlásil. Greššo to však odmietol. „Ľudia sa len tak nepresypú! A to ani v prípade, že sa ich preferovaný kandidát vzdá v prospech iného. Radšej ostanú doma,“ odkázal.

Uhrík bude mať výrazne viac

Radovan Bránik, odorník na extrémizmus

Otvoriť galériu
Čísla pána Uhríka sa budú výrazne líšiť, bude mať oveľa
viac percent, ako mu prieskum nameral a možno si bude
najviac konkurovať s nepresnosťou, koľko namerali Belicovi, ktorého čísla sú zas neprimerane vysoké. Najväčším skokanom a omylom prieskumu bude práve pán Uhrík. Som presvedčený, že číslo jeho podpory je skreslené, pretože voliči kotlebovcov ostali skrytí a ak sa k niekomu hlásili zo schválnosti, tak k Belicovi. Rád by som sa mýlil.

Rozhodne účasť

Grigorij Mesežnikov, politológ

Otvoriť galériu

Výskum agentúry je kvalifi kovaný. Vzhľadom na to, že ĽSNS má celoplošne 10 %, tak podpora pre ich kandidáta odráža realitu. Nevieme, aká bude volebná účasť. Určite nebude 50 %, ako to vyplýva z prieskumu. Vtedy môže byť podpora Uhríka vyššia, ich elektorát je silnejšie motivovaný. Pri zníženej účasti a pri mobilizácii voličov bude mať viac percent. Situácia je priaznivejšia pre pána Belicu, ktorý je tam v komfortnej pozícii.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Richard Nemec

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov
Lavrov si servítku pred ústa neberie: Jasné oznámenie od Ruska! KOMU ho adresovali?
Že mu nebolo hanby spraviť niečo také (ilustračné foto)
Polícia zastavila dvoch mužov: Ani vo sne by im nenapadlo, čo u nich objavia!
 Herečka Jiřina Bohdalová.
Herečka Bohdalová v 92 rokoch sekla so závislosťou: Nezlákal ju ani exprezident!
(ilustračné foto).
Zlé správy! Ceny benzínov opäť narástli, stúpla aj nafta: O koľko?
Tisícky služobne mladých lekárov štrajkujú v Južnej Kórei.
Zavrú štrajkujúcim lekárom ústa? Vláda sa rozhodla pre finálne kroky: Protestujúci reagujú!
Požiar zničil 9 obydlí a o strechu nad hlavou prišlo takmer 50 ľudí.
Foto
Požiar v Stropkove pripravil o strechu nad hlavou desiatky ľudí: Polícia začala trestné stíhanie
(ilustračné foto)
Boje s povstalcami môžu mať vážnu dohru! Zopakujú sa predchádzajúce ukrutnosti?
(ilustračné foto)
Kežmarčan jazdil s autom zo strany na stranu: Keď ho policajti zastavili, nestačili sa čudovať
Blue siren on the top of a french police car.
Útok na školáčky otriasol krajinou: Potom prišla ďalšia rana! Dievča († 14) zomrelo na infarkt
Ilustračné foto
Poplach na Slovensku: Stovky prípadov čierneho kašľa! Prečo sa situácia zhoršuje?
Nemecký kancelár Olaf Scholz.
Scholzovo varovanie by si mal vypočuť celý svet: Niečo také NESMIE nastať!
Archeológovia začali výskum na miestach masových popráv v Kremničke
Foto
Niečo takéto sa na Slovensku ešte nedialo: Všetko prebehne tu!