Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.10.2017 11:55 | Správy | Politika

Voľby v Česku nahrávajú neštandardným stranám: Ovládne Česko Slovák s majetkom väčším ako Trump?!

Tradičné strany dostávajú stopku! Dlho očakávané voľby u našich českých susedov prinesú poriadne prekvapenia.

Na čele prieskumov sa pred výsledkami hlasovania drží s veľkým náskokom strana ANO, ktorej šéfuje miliardár so slovenskými koreňmi Andrej Babiš (63). Ten je aj jedným z hlavných favoritov na post premiéra. Vrásky na čele mu však v tvrdom predvolebnom súboji robili najmä ďalšie neštandardné strany, ktoré v Česku získali enormnú silu.

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

Trend, ktorý vládne v celom svete, sa prejavil aj u našich susedov. Po nečakanom víťazstve Donalda Trumpa v USA či Sebastiana Kurza v Rakúsku si za svojho lídra chcú Česi zvoliť práve Babiša. Ten sľubuje najmä skoncovanie s korupciou či zvyšovanie životnej úrovne bežných ľudí, no na druhej strane sa musel boriť s množstvom škandálov, ktoré na neho neváhali vyťahovať jeho politickí rivali. Práve stolička predsedu vlády je podľa Babišových slov poslednou métou v jeho politickéj kariére. „Ak sa stanem premiérom, budú to moje posledné roky úradovania pred politickým dôchodkom,“ nechal sa počuť.

 

Pár dní pred voľbami prebehli posledné diskusie hlavných súperov. Najväčšia pozornosť sa sústredila na stret Babiša s doterajšou premiérskou stranou ČSSD, s ktorou roky sedel v jednej vláde. Na poste šéfa socialistov vystriedal Bohuslava Sobotku Ľubomír Zaorálek. Tí sa vzájomne napádali, kto môže za nízke mzdy či boj s korupciou. „Ryba smrdí od hlavy,“ skonštatoval Zaorálek a narážal na vyšetrovanie Babiša políciou v súvislosti s dotáciami okolo jeho farmy Čapí hnízdo. Slovenský miliardár na oplátku obvinil ČSSD z korupcie, ktorú „by počas trvania debaty ani nestihol celú vymenovať“. Rozdielny je aj prístup oboch strán k zavedeniu eura, zatiaľ čo Babiš sa k novej mene stavia s odporom, Zaorálek ju podporuje.

Veľkú rolu vo výsledku volieb však zohrajú menšie strany, ktoré sa dostanú do snemovne a budú musieť participovať na vládnej zostave. Medzi nimi by mali byť Piráti či hnutie SPD Tomia Okamuru. Vláda bude potrebovať 101 hlasov. Uvažuje sa tak o spojení ANO práve so xenofóbnym Okamurom a komunistami. Na druhej strane stojí tzv. koalícia Antibabiš, ktorá by však potrebovala veľké kompromisy. „Myslím si, že strana ANO získa o trochu menej hlasov ako tých 25 %, ale nerád by som sa púšťal do nejakých prognóz. V posledných dňoch sa totiž podarilo poskočiť nielen Pirátom, ale aj SPD, ktorí pre ANO predstavujú pomerne veľkú hrozbu,“ myslí si Karel Komínek, predseda českého Inštitútu politického marketingu.

Otvoriť galériu

Chudobný príbuzný?

Babiša mnohí prirovnávajú k americkému prezidentovi Trumpovi. Obaja sú bohatí magnáti s ostrým jazykom a riešeniami, ktoré mnohých poburujú. Podobný je pritom aj ich majetok. Zatiaľ čo Trumpov v uplynulom roku výrazne poklesol, Babiš sa udržiava vo forme. Podľa ekonomického magazínu Forbes má Trump v realitách, firmách či na účtoch neuveriteľných 2,6 miliardy eur. Tým sa stal „chudobnejším“ ako český predseda favorizovanej strany ANO Andrej Babiš. Forbes totiž jeho majetok v súčasnosti odhaduje na 3,4 miliardy eur, čo je takmer o 2 miliardy eur viac, ako mal Babiš na konte v roku 2013 pred vstupom do parlamentu.

Babiš je nebezpečný aj pre Slovensko

Eduard Chmelár, politický analytik

Otvoriť galériu

Andrej Babiš už dnes kontroluje niekoľkých ministrov vo Ficovej vláde. To je niečo, čo sa týka aj nás, to nie sú len české voľby, ale presahujú Česko a rozhodnú aj o smerovaní strednej Európy. Babiš je veľmi nebezpečný človek tým, že má zhruba rovnaký majetok ako Donald Trump. Ovládať taký malý štát s takým majetkom je pre demokraciu zničujúce a jeho podnikateľské portfólio zasahuje do všetkých oblastí, nehovoriac o  jeho vplyve na médiá aj o  tom, že má súkromnú spravodajskú službu...

V istých ohľadoch je nezraniteľný

Karel Komínek, predseda českého Inštitútu politického marketingu

Strana ANO je prvou politickou stranou, ktorá od začiatku Českej republiky vstúpila do snemovne a jej preferencie stúpajú. Všetkým ostatným pomaly padajú. ANO nerozpustilo marketingový tím, neustále komunikuje. Babiš 4 roky hovorí to isté a značka je na neho dobre naviazaná. Tvrdí, že mu tí starší politici stále hádžu polená pod nohy, ale on sa aj tak snaží republiku posunúť. Hoci by sa ako miliardár mohol venovať čomukoľvek inému, on sa rozhodol „obetovať“. A keď teraz prišlo to trestné stíhanie, tak mu to neuškodilo tak veľmi, ako by to uškodilo iným politikom. Dostal sa do silnej pozície a v istých ohľadoch je nezraniteľný.

Aké má šance stať sa premiérom?

Šárka Prát z českého Inštitútu pre politiku a spoločnosť

ANO je favoritom volieb, no ich podpora pred voľbami klesla. Keď­že veľká časť voličov podľa prieskumov nevie, koho voliť. Najviac teda závisí od výšky volebnej účasti. Ak ANO vyhrá s výraznejším náskokom, je možné, že strany na svoje proklamácie nespolupracovať s ANO zabudnú a Babiš sa stane premiérom. Vtedy by najskôr došlo k spojeniu so súčasnými koaličnými partnermi ČSSD, KDU-ČSL. Ak však rozdiely medzi stranami nebudú veľké, môže dôjsť k spojeniu skôr hlavných rivalov (ODS a ČSSD) s ďalšími stranami (Piráti, TOP 09, KDU-ČSL) a ANO môže skončiť v opozícii.

Babišove kauzy

Bývalý eštebák?

V roku 2013 Ústav pamäti národa zverejnil dokumenty, ktoré majú potvrdiť Babišovu spoluprácu s ŠtB. Podľa zväzku z roku 1982 bol evidovaný ako agent ŠtB s krycím menom Bureš. Miliardár tvrdí, že sa v spisoch ocitol neoprávnene a vec dal na súd. Hoci mu krajský aj Najvyšší súd dali za pravdu, Ústavný súd ich právoplatné rozhodnutie pred pár dňami zrušil a prípad posunul na krajský odvolávací súd v Bratislave.

Využil dieru v zákone

Babiš v roku 2012 nakúpil dlhopisy vlastnej spoločnosti Agrofert za 1,5 mld. českých korún. Podľa Bohuslava Sobotku pri tom využil medzeru v zákone, keďže daň z príjmu sa vtedy zaokrúhľovala na celé koruny. Každý Babišov dlhopis mal totiž hodnotu 1 Kč a daň z nich bola len na 15 halierov, čo bolo po zaokrúhlení 0 korún. Babišovi z tejto transakcie plynie ročne 90 mil. českých korún.

Prípad Čapí hnízdo

Kauza Čapí hnízdo sa týka rekonštrukcie bývalého dvora Semtín neďaleko Prahy, ktorý vlastnila spoločnosť spadajúca pod Babišov holding Agrofert. V roku 2007 vydala anonymné akcie, nebolo teda zrejmé, kto je vlastníkom firmy. Babiš neskôr priznal, že majiteľmi bola jeho rodina. Firma získala dotáciu približne 2 milióny eur. Agrofert by však na ňu nárok nemal.

Ovplyvňovanie médií

Babišovou reputáciou zamávali uniknuté nahrávky s redaktormi pracujúcimi v médiách, ktoré Babiš vlastní. Hoci politik tvrdí, že médiami nemanipuluje, nahrávky svedčia o opaku. Na jednej z nich s novinárom diskutuje o tom, čo má kedy zverejniť. Na druhej nadáva na iných politikov aj na novinárov, pričom zaznelo aj „Sobotka je najväčšia sviňa, Marksová je krava, ktorá chľastá, a Zaorálek je debil.“

Do služby sa hlásia aj exoti

SPD - Proti islamu a migrantom

Otvoriť galériu

Tomio Okamura (45) sa narodil v Japonsku a v detstve začal žiť v Československu. Jeho stranu považujú za hnutie jedného človeka a vyčítajú mu xenofóbne názory. Okamuru považujú za egomaniaka, ktorý v politike dobre zarába. Pred voľbami stavil na imigráciu a islam, keďže mnoho Čechov to považuje za hrozbu.

Piráti - Väčšie právomoci pre ľudí

Otvoriť galériu
Ivan Bartoš (37).
Zdroj: čtk

V súčasnej snemovni ešte nesedia, no majú veľké šance prebojovať sa tam. Šéf pirátov Ivan Bartoš (37) okolo seba zoskupuje mladých a vzdelaných ľudí, ktorých však mnohí považujú za príliš otvorených. Sú proti reguláciam aj obmedzeniu slobody. Chcú, aby ľudia odvolávali politikov prostredníctvom referenda a navrhujú aj komisiu ľudí, ktorá bude trestať sudcov.

Zelení - Coming out tesne pred voľbami

Otvoriť galériu

Šéf Zelených Matej Stropnický (34) je synom známeho hereckého páru Martina Stropnického a Veroniky Žilkovej. Zatiaľ čo on sám sa od skorého veku angažuje u Zelených, jeho otec sa pred pár rokmi pridal k Babišovi. Matej sa pár dní pred voľbami priznal k svojej homosexuálnej orientácii a dokonca predstavil svojho priateľa - českého seriálového herca.

KSČM - Ako na straníckom zjazde

Otvoriť galériu

Komunisti sa v Česku stále tešia vysokej popularite. V súčasnosti sa uvažuje, že s istou dávkou šťastia a voličských hlasov skončia v budúcej vláde. Súčasný šéf Vojtech Filip (62) pôsobí na ich čele od roku 2005 a za program by sa nehanbili ani ich predchodcovia pred rokom 1989. Kritizujú najmä nekonkrétne riešenia.

TOP 09 - Vyhranenie voči Babišovi

Otvoriť galériu

Miroslav Kalousek (56) sa ujal predsedníctva strany po populárnom kniežati Karlovi Schwarzenbergovi. Pod jeho vedením sa však strane až tak nedarí získať si priazeň voličov. Hlavnou témou kampane sa stalo vyhranenie voči Babišovi a tvrdia, že ide o to, či budú suverénni občania alebo zamestnanci holdingu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, mač, noe

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Viaceré komplikácie v doprave v Bratislave: Tu sa zrazili 3 autá! Kde všade sa zdržíte?
Duchoňova dcéra má z filmu strach.
Foto
Dcéra Duchoňa († 35) má obavy z filmu o otcovi: Už sa stretla s režisérom! Čo jej naháňa strach?
(ilustračné foto)
Jedna z najväčších krádeží zlata v dejinách krajiny: Prípad sa pohol! Nečakaný úspech
Ilustračné foto
Dokedy nás bude trápiť mrazivé počasie? Slováci, pripravte sa: To vôbec nevyzerá dobre!
(ilustračné foto)
Chystáte sa do Amsterdamu? Dobre čítajte: Zavádzajú nové opatrenia
Foto
Slovenský hokejista v USA: Vodičák má vo vrecku, pozvánku do repre...
(ilustračná foto)
Smutné správy: Zomrel významný dopravný dizajnér († 93)! Pozrite sa, čo navrhol
Ondrej Rusnák (35)
Foto
Hokejový expert o Slafkovskom a MS: Na ľade si dobre rozumie s... Sledujte, čo povedal!
Expla si podali Junior a Marcel.
Foto
Expla si zobrali do parády Junior a Marcel: Chceš byť moderátor Fun rádia? Natri mu chrbátik!
Ilustračné foto
Preskočilo jej? Žena prišla do banky s mŕtvolou! Odpadnete, keď zistíte, čo tam robila
(ilustračné foto)
Desivé varovanie z USA: Maskuje Čína tajné vojenské operácie?! Neuveríte, čo tvrdí šéf NASA
Spiš: Okrem Spišského hradu návštevníci vyhľadávajú Slovenský raj, ktorý ponúka aj atraktívne jazdy na koňoch.
Váš Tip
Na Spišskom hrade čaká turistov tento rok viacero noviniek: Uvidíte doteraz skryté zákutia a zažijete aj TOTO!