Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Dve kruté rany osudu počas dvoch mesiacov: Marta horela pri pôrode, manželovi († 36) puklo srdce!

Na pôrodnej sále zažila šok, aký by bol nočnou morou každej mamy. Prvorodička a čerstvá vdova Marta (28) už tri dni nemôže objať vytúženého syna Števka.

Priamo na sále v trebišovskej pôrodnici totiž pod ňou vzbĺkol plameň a utrpela popáleniny až na 30 percentách tela. Všetko to na vlastné oči videla aj jej mama, detská lekárka Daniela (69). Malý Števko si vyžaduje intenzívnu starostlivosť lekárov v Detskej fakultnej nemocnici v Košiciach. Jeho mame, ktorá len nedávno prišla o manžela, plamene spôsobili veľké bolesti a museli ju previezť na špecializovanú kliniku v Šaci.

Príbeh mladej mamičky Marty a jej tehotenstva, pred ktorým pracovala s mentálne postihnutými deťmi v Osadnom pri Snine, je o to bolestivejší, že jej manžel sa príchodu ich prvého potomka na svet nedožil. „Manželmi boli dva roky a obaja sa veľmi tešili, že sa rodina rozrastie o vytúžené dieťa, no práve dnes sú to dva mesiace, čo Jaroslav († 36) zomrel na zlyhanie srdca,“ narieka jeho svokra, ktorá v tej istej trebišovskej nemocnici dokonca chodieva do služieb. Nechýbala ani pri utorkovom pôrode. Zo začiatku všetko prebiehalo tak, ako má, no zrazu prišiel doslova šok. „Dcéra rodila cisárskym rezom, našťastie len pri čiastočnom umŕtvení, a odrazu začala zo seba trhať pôrodnú plachtu. Pocítila prudké bolesti, lebo začala horieť. Kričala, že ju to pod ňou páli!“ opísala kruté momenty priamo zo sály mama rodičky. Pod mamičkou sa totiž vznietilo lôžko!

Otvoriť galériu

Synčeka porodila už popálená

 

Napriek veľkým bolestiam napokon Marta priviedla na inom lôžku na svet vytúženého synčeka, ktorý však už ocka spozná iba na fotografiách. Malý Števko sa narodil v 38. týždni, váži 2 900 g a meria 49 cm. Stav novorodenca bol spočiatku dobrý. Po následných problémoch s dýchaním ho však museli hospitalizovať v Košiciach. Podľa informácií nemocnice je stav dieťaťa stabilizovaný, ale naďalej si vyžaduje intenzívnu starostlivosť. Mama rodičky, ktorá všetko videla na vlastné oči, si nevie vysvetliť, čo sa stalo na pôrodnej sále. „Nie som technik a ani elektrikár, ale som lekárka. Kolegov a ani zdravotnícky personál však z ničoho neobviňujem. Dcéra je pri vedomí, ale psychicky je na tom zle, pretože nemá pri sebe dieťa,“ vraví mama rodičky Daniela, ktorá je už 6-násobnou babičkou. Chlapcovu mamu museli vo štvrtok s bolesťami po popáleninách previezť z Trebišova na špecializovanú kliniku v šačianskej nemocnici.

 

Vznietili sa výpary

Pôvodná informácia bola, že oheň mohol vzniknúť pri skrate prístroja, ktorý namiesto skalpela reže a súčasne zatvára cievy. Oficiálne stanovisko nemocnice bolo napokon iné. Tomáš Kráľ, hovorca Svetu zdravia, uviedol, že počas pôrodu cisárskym rezom na operačnej sále došlo k vznieteniu výparov dezinfekčného roztoku. „Overujeme všetky možné príčiny tejto nešťastnej udalosti. Zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by použité medicínske prístroje mali technickú poruchu, alebo že by boli zanedbané štandardné postupy pri vykonanej operácii. Hneď ako budeme poznať pravdepodobné príčiny, prijmeme potrebné nápravné opatrenia,“ dodal hovorca. Prípadom sa už zaoberá Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a polícia. „Polícia začala vo veci konať z úradnej povinnosti pre podozrenie z trestného činu ublíženia na zdraví, teda bez prijatého podnetu, resp. oznámenia" uviedla krajská policajná hovorkyňa Jana Mésarová.

Otvoriť galériu

 

Niečo také som ešte nezažil

Štefan Lukačín, viceprezident Slovenskej gynekologicko-pôrodníckej spoločnosti

- Počas až 54-ročnej praxe pôrodníka som niečo také ešte nezažil! Je to až neuveriteľné, že môže prvorodička na stole vzbĺknuť. V sále sa totiž nemanipuluje s otvoreným ohňom. Niektoré látky síce sú horľavé, ale pri správnom postupe si nedokážem predstaviť vzplanutie. Po uvážení všetkých informácii a keďže horieť začalo pod rodičkou, všetko nasvedčuje tomu, že došlo k nejakej technickej poruche.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: kz

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Momenty zo 7. kola Let's Dance.
Foto
Dychberúce momenty v Let's Dance: BOZK, ktorý nikto nečakal! Na Tine mohli všetci oči nechať
Ľudia v Teheráne útok na Izrael oslavovali.
Foto
Svet sa obáva vyostrenia konfliktu na Blízkom východe: Ako to vidí slovenský generál? Znepokojivé slová
2024. Tie isté šaty si po 13 rokoch obliekla na premiéru filmu svojho syna.
Foto
Hollywoodskej sexici ťahá na 60: Objavila prameň mladosti? Pri týchto FOTO nenájdete rozdiel!
Aktivistov zatkli. (ilustračné foto)
Šialenec napádal ľudí na zastávke hlava - nehlava! Zranených ošetrovali lekári: Neuveríte, aký bol dôvod jeho konania
Na Instagrame ju sleduje 243-tisíc používateľov.
Foto
Dcéra futbalovej legendy sa poriadne odviazala: Na videu jej takmer vypadli prsia!
Americký prezident Joe Biden a český premiér Petr Fiala na stretnutí v Bielom dome.
Český premiér na dôležitom stretnutí: Toto tu päť rokov nebolo
Železničná trať Žilina
Foto
Dokončenie nového železničného uzla potrebuje viac času aj peňazí: Dôvodov je viacero
Blesky nad elektrárňou Orot Rabin neďaleko izraelského mesta Hadera.
Napätie v Izraeli sa dá krájať a bude to ešte horšie: Vážne slová veliteľa armády
Lukáš Hrádecký pochádza zo Slovenska, no reprezentuje Fínsko.
Foto
Nový megahit internetu: Brankár Leverkusenu počas osláv nadával po slovensky!
Ilustračné foto
Najviac transfúzií krvi potrebujú títo pacienti: Majú nemocnice tejto vzácnej tekutiny dostatok?
Záchranári zasahujú po útoku ruskej armády v meste Odesa na juhu Ukrajiny.
Eurokomisia odklepla miliardy na obnovu Ukrajiny: Toto všetko bude plán pokrývať
Dievčatko prehltlo gombíkovú batériu
Foto
Maličkosť, ktorú má doma každý, spôsobila dievčatku agóniu: Varovanie pre všetkých rodičov