Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Video

40. výročie pádu vrtuľníka s Vierou Husákovou, Jaroslav k troskám doviedol sanitky: Videl som ju ešte nažive!

Jej smrť má stále pred očami. Presne pred 40 rokmi, 20. októbra 1977, zažilo Letisko M. R. Štefánika obrovskú tragédiu.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Do kukuričného poľa sa zrútil vrtuľník s piatimi ľuďmi na palube. Medzi nimi bola aj prvá dáma Československa Viera Husáková († 54), manželka komunistického prezidenta Gustáva Husáka († 78).

V osudný deň zaplavila Bratislavu hustá hmla. Spadnutý vrtuľník nebolo možné nájsť a šoféri sanitiek boli bezmocní. Vtedy sa objavil Jaroslav Marchalín (70), ktorý letisko poznal ako svoju dlaň. Bol jeden z posledných, kto videl prezidentovu manželku ešte nažive. Novému Času prezradil, ako si na čierny deň bratislavského letiska spomína.

Viera Husáková trávila osudný deň v Bardejovských Kúpeľoch, kde si zlomila ruku. Za prezidentovou manželkou priletel vysokopostavený lekár aj s jednou z najlepších posádok do Bardejova. V kúpeľoch však neprespali a aj napriek nepriaznivému počasiu sa rozhodli vrátiť do Bratislavy. Počasie sa ale zhoršovalo a po zotmení sa dalo letieť už len podľa prístrojov. Posádka ešte mala možnosť pristáť v Piešťanoch, no odmietla to a napriek všetkému smerovala na bratislavské letisko, kde sa nepovoľovali žiadne vzlety ani pristátia. Toto rozhodnutie vzalo všetkým život.

 

Zrútili sa do poľa

 

Vrtuľník sa snažil pristáť na dráhu 22. „Vzhľadom na hmlu nevedel, v akej výške a v akom smere sa nachádza, preto sa nechal riadiť približovacím radarom a snažil sa ho korigovať riadiaci letovej prevádzky,“ priblížil vedúci pracovník letiska Marek Podmanický. Pilot dosiahol výšku, pri ktorej ak nevidí dráhu, nesmie pokračovať. „On sa však rozhodol klesať, podklesol tú hraničnú výšku a narazil do zeme,“ pokračuje s tým, že chybou bolo, že pilot nesledoval rádiovýškomer a dal si tiež znížiť intenzitu svetiel. Riadiaci letovej prevádzky tak urobil, no posledné kapitánove slová boli: „To je moc, to je moc“. V kukuričnom poli sa rozvíril prach a šúpolie, viditeľnosť sa znížila na minimum a vrtuľník sa v zhruba 60-kilometrovej rýchlosti zrútil. „Narazil prednou podvozkovou nohou do zeme. Odseklo chvostovú časť, párkrát sa pretočil a zostal ležať v poli. Vtedy bolo vyhlásené pátranie. Pre obrovskú hmlu nevedeli, kde sa zrútil,“ dodal Podmanický.

 

Našli ich za hodinu

V čase, keď už tušili, kde sa vrtuľník nachádza, sa objavil Jaroslav Marchalín, ktorý na letisku ako elektrikár pracuje dodnes. Na križovatku dráh, kde sa vtedy nachádzal, dorazili sanitky, no kvôli hmle nevedeli, kadiaľ pokračovať. Keďže Jaroslav letisko dôverne poznal, sadol do auta a začal ich navigovať. „Hmla bola veľmi hustá, bolo to niečo neobvyklé. Ja som tu 55 rokov, no to som ešte nezažil. Autá po letisku blúdili a vrtuľník hľadali aj pri Malom Dunaji,“ spomína. Zrútený stroj nakoniec našiel Jaroslavov kolega o 50 minút. „Ani nie vizuálne, ale cítil smrad paliva,“ vysvetlil elektrikár. Smrť prezidentovej ženy má stále pred očami. Predtým ani nevedel, kto sedel vo vtuľníku. „Niektorí mŕtvi boli vypadnutí vonku. Pani Husákovú naložili do sanitky. Ja som sa hneď pred ňu postavil a vyviedol som sanitku odtiaľto na hlavnú cestu,“ prezradil. Letisko postupne začala obsadzovať bezpečnosť. Elektrikárov vypočúvali, pozbierali si aj všetky denníky a záznamy o poruchách. Ako uzavrel Jaroslav, z tragédie sa spamätávali len ťažko. Trosky vrtuľníka zostali v hangári asi rok. Armáda ich odviezla na Záhorie, kde ich na žiadosť prezidenta Husáka spálili a zahrabali.

 

Kto bola Viera Husáková

Viera Husáková, rodená Čáslavská, bola druhá manželka Gustáva Husáka. Narodila sa v Bratislave do rodiny pochádzajúcej z Česka. Vychovávala ju francúzska guvernantka, vyštudovala právnickú fakultu až napokon pôsobila ako novinárka. Prvýkrát sa vydala za právnika Jozefa Millera, s ktorým mala dve deti. Bola aj prekladateľkou a tlmočníčkou.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Alexandra Gallisová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Akého najvyššieho veku sa dokážeme dožiť? Tak toto číslo by ste neuhádli!
Biely dom (ilustračná fotografia).
Vedeli USA o Izraelskom útoku na Irán? Šéf americkej diplomacie sa odmietol vyjadriť
Český prezident Petr Pavel.
Petrovi Pavlovi pribudlo na tvári krvavé zranenie! Ako sa to stalo? Strohá odpoveď hlavy štátu
Nehoda na bratislavskej D2: Tunel Sitina sa uzatvára! Tvoria sa kolóny
Bývalí partneri sa stále majú v zuboch.
Soukup a Hanychová: Drsná HÁDKA na ulici! Keď vyšiel Agátin muž, milionár sa nezdržal a... Fúha!
Ilustračné foto
Na Slovensko zavíta svetoznámy reťazec: Môžete sa tešiť na TIETO dobroty! To však nie je všetko
Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.
Von der Leyenová sa obula do Ruských manévrov: Na toto využívajú Putin a jeho spojenci migrantov!
Spojenými arabskými emirátmi sa prehnali silné búrky.
Foto
Zúfalá situácia v Dubaji: Z masívnych záplav sa stále spamätávajú! Čo si letisko nachystalo pre cestujúcich?
Ilustračné foto
Slováci sa zapojili do zbierky pre Ukrajinu: Silný odkaz vojakov priamo z línie!
Ilustračné foto
Dočkáme sa poklesu cien benzínu? Analytik reaguje: Takto to bude vyzerať najbližšie týždne!
Ilustračné foto
Aktualizované
Iránsky konzulát obkľúčila polícia: Zadržali muža, ktorý tam mal vstúpiť s výbušninami!
(ilustračná foto)
Dostane Ukrajina potrebnú pomoc? G7 okrem vojnového konfliktu riešila aj ďalšie problémy