Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.10.2017 11:01 | PR články

Slovak Press Photo pozná svojich víťazov!

V bratislavskom Primaciálnom námestí sa už po šiestykrát odovzdávali ceny najlepším novinárskym fotografom zo Slovenska i z okolitých krajín. Grand Prix, cenu za najlepšiu fotografiu roka, získal regionálny fotograf Andrej Belovežčík so snímkou zo Staromestského námestia v Prahe.

Víťazná fotografia prináša podľa členov poroty pozitívny náboj. V čase, keď námestia hlavných miest upútavajú na seba pozornosť predovšetkým teroristickými útokmi či politickými protestmi vyvolávajúcimi strach a obavy z ľudskej prítomnosti, ešte stále to môžu byť aj miesta, kde sa ľudia stretnú, aby sa zabavili, vyjadrili radosť zo života a pocit šťastia a spolupatričnosti.

Rekordný počet prihlásených fotografií

Päťčlenná medzinárodná porota, ktorej predsedala celosvetovo uznávaná americká fotografka a univerzitná profesorka Nina Berman, vyberala z celkovo 2 055 prihlásených fotografií od 185 fotografov. Všímala si pritom ich kontext, estetickú stránku, zámer i žurnalistickú relevantnosť. Samostatné fotografie alebo série fotografií mohli do kategórií Aktualita, Reportáž, Každodenný život, Portrét, Šport, Príroda, Svet umenia a Grant Bratislavy prihlasovať slovenskí fotografi tvoriaci pre masmédiá. Medzinárodné kategórie Študenti a mladí fotografi do 25 rokov a Stredoeurópska fotografia boli otvorené aj pre fotografov z Českej republiky, Maďarska, Poľska, Rakúska, Slovinska a Ukrajiny, vďaka čomu si súťaž získava pevné miesto aj v rámci stredoeurópskeho regiónu a umožňuje konfrontáciu prác tvorcov zo Slovenska a okolitých krajín.

Súťažné práce zachytávali aktuálne politické, spoločenské a kultúrne dianie na Slovensku i vo svete, či už to boli protikorupčné pochody, štrajk zamestnancov Volkswagenu, spory vo vládnej koalícii, alebo americké voľby, turecké referendum či pomalé spoločenské zmeny na Kube. 

Otvoriť galériu
Zdroj: PR článok
Rôzna kvalita prác

Porota vysoko ocenila už tradične silné študentské práce, portréty a snímky zachytávajúce každodenný život, a spokojnosť vyjadrila aj s fotografiami prihlásenými do kategórie Príroda. Naopak, rozpačité reakcie u nej vyvolal úroveň prác v kategórii Reportáž, v ktorej sa rozhodla neudeliť ani jednu cenu. Na margo športovej kategórie, ktorá sa vyznačuje skôr nestabilnou úrovňou kvality, slovenská porotkyňa, fotografka Jana Hojstričová poznamenala: „Slováci, ktorí tak radi emotívne prežívajú všetky športové udalosti, keď každý úspech športovca rezonuje vo verejnosti, musia mať predsa medzi sebou športových fotografov, ktorí ich obrazovo spracúvajú!“ Podľa francúzskej fotografky a členky poroty Bénédicte Kurzen však bolo veľmi motivujúce vidieť životaschopnosť fotografickej komunity nielen na Slovensku, ale aj v celom regióne, pričom uvítala celkové úsilie o kreativitu a zavádzanie čerstvých prístupov k dokumentárnej fotografii.

Tie členovia poroty vyzdvihli najmä u Soni Maletz, študentky a čerstvej držiteľky ocenenia Mladý talent roka, či u Olje Triaške Stefanović, ktorej projekt Nová Bratislava získal cenu Grant Bratislavy, každoročne udeľovaný primátorom hlavného mesta.

Otvoriť galériu
Zdroj: PR článok
Príbeh komunity

Posolstvo a zmysel súťaže Slovak Press Photo zrejme najlepšie vystihla predsedníčka poroty Nina Berman: „Fotografická súťaž nie je súťaž krásy. Je to kolektívny príbeh komunity podaný prostredníctvom fotografií ako svedectvo fotografov, vďaka ktorým možno sekundy a úlomky života vyzdvihnúť a uchovať tak, aby ich bolo možné cítiť, rozoberať, vidieť a opätovne sa k nim vracať.“

Verejnosť si môže víťazné a ocenené fotografie pozrieť vo výstavných priestoroch Starej radnice Múzea mesta Bratislavy a v Justiho sieni Primaciálneho paláca v Bratislava od 20. 10. do 30. 11. 2017 alebo na webstránke: www.slovak-press-photo.sk.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: PR článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




V Rusku čelia prírodnej katastrofe už niekoľko dní.
Katastrofa v Rusku: Pri Urale sa schyľuje k najhoršiemu, stovky ľudí ostali bez domova
Podľa autora videa nejde o žraloka.
V chorvátskom Dubrovníku natočili zvláštneho tvora: Objaví sa len RAZ za pár rokov!
Blesky nad elektrárňou Orot Rabin neďaleko izraelského mesta Hadera.
Nad konfliktom medzi Izraelom a Iránom sa zaťahujú mraky: Svetoví lídri upozorňujú, dôjde k najhoršiemu?
(ilustračné foto)
Prudká zmena počasia dá Slovensku zabrať: Platí výstraha a pozor, v noci to bude ťažké!
Biely dom (ilustračná fotografia).
Chystá sa hlasovanie, na ktoré čaká celý svet: Dočká sa Ukrajina a Izrael pomoci od Spojených štátov?
Otec Milan je obvinený z týrania blízkej a zverenej osoby. Príbuzná tvrdí, že deti netýral.
Foto
Hrôza detí v Dolných Orešanoch: Neľudské týranie a chladnička na zámok! Otvorená spoveď príbuznej obetí
Presov, Slovakia - August 13, 2014: People walking on main street in the center of Presov in Slovakia during cloudy day in summer 2014
Prešov sa tento rok poponáhľal: Počasie ho donútilo začať s rozsiahlou činnosťou skôr! Koľko to bude stáť?
Ilustračné foto
Obetiam domáceho násilia svitá na lepšie časy: Hlava štátu podpísala zákon, ktorý násilníkom nič nedaruje
Na nedatovanej snímke amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) objekt, ktorý v marci 2024 poškodil dom na Floride.
Mužovi na Floride zničil dom čudný predmet z vesmíru: NASA musela vyjsť s pravdou von!
V meste Poprad rozkvitli tulipány.
FotoVáš Tip
Poprad zažil, čo už dávno nie: Táto nádhera prišla o 3 týždne skôr, pozrite si FOTKY!
Joe Biden so ženou Jill.
Bidenovci prezradili, koľko zarábajú: Jill, oplatí sa ti vôbec pracovať?!
A stock photo of a Police Line 'Do Not Cross' caution tape with a defocused police car with sirens flashing red and blue.
Hororové vyčíňanie v Austrálii: Z desivého incidentu je podozrivý aj 15-ročný chlapec