Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.10.2017 12:00 | Tip od Vás | Slovensko
Foto

Po tragickej smrti 7 opatrovateliek vyplávali na povrch mrazivé detaily: Z fotiek Karolíny budete zhrození!

Pri každej jazde za prácou riskujú životy! Takto by sa dali zhrnúť pocity Sloveniek, ktoré chodia opatrovať starých a chorých ľudí do nemecky hovoriacich krajín.

Agentúry, ktoré im sprostredkujú prácu, im nanútia odvoz ich vodičmi a pri týchto jazdách ide neraz doslova o život. Podľa svedectiev opatrovateliek vodiči jazdia bez prestávky a vystriedania sa aj vyše 12 hodín. Často jazdia chorí a nevyspatí.

Fotogaléria
14
fotiek v galérii

Počas jázd sa nevenujú len šoférovaniu, ale telefonujú, esemeskujú, fajčia alebo jedia. Z únavy dostávajú mikrospánok, počas ktorého ich budia vydesené opatrovateľky. Tragická nehoda, pri ktorej zahynulo sedem opatrovateliek, je hrozným dôsledkom toho, ako sa dopravcovia kruto zahrávajú s osudmi ťažko pracujúcich žien.

 

„Som si istá, že tam bol mikrospánok vodiča,“ hovorí o príčine nehody 7 slovenských opatrovateliek mama jednej z nich, Marta Gmitterová (61), ktorá bola v minulosti tiež opatrovateľkou, a so smrťou dcéry Lucie († 36) sa zmieruje len veľmi ťažko. „Už keď som ja chodila do Rakúska, hocikedy sme sa prebrali na to, že šofér ide tesne okolo zvodidiel. Nebolo to raz ani dvakrát, aj 30 hodín museli ísť. Zastavili sme len na polhodinu, čo sme sa najedli. Aj dcére som hovorila, aby skončila,“ spomína uplakaná mama, ktorá sa po smrti dcéry postará o jej dvoch synov Števka (9) a Maxa (16). Chlapci sa spočiatku zdráhali správe o smrti mamičky. „Ten malý mi už hovoril: babi, ty ešte veríš v Boha? Je hrozné počuť to od deväťročného dieťaťa,“ dodala zronená Marta.

Otvoriť galériu

Strhla vodičovi volant

Marika Svereňáková (61) s prácou opatrovateľky skončila pred rokom, pretože to už psychicky nezvládala. Ako sama tvrdí, Rakúšania aj Nemci platia málo a Slovákov zdierajú. Stále sú tu však napríklad Rumunky, ktoré sú ochotné pracovať ešte za menej, preto sa Slovenky o svoju prácu boja a držia sa jej zubami-nechtami.

Otvoriť galériu

Práve preto sú ochotné akceptovať nočné jazdy preplnenými autami či nízke platové ohodnotenie. „Jazdy za prácou sú doslova peklom. Keď sme my začínali medzi prvými v roku 1993, vozili nás obyčajnými veľkými autami bez klímy. Všetky ženy nás tam natrieskali a vodič sa s nikým nestriedal. Niekedy dokonca meškali, ale boli aj prípady, že po nás neprišli vôbec,“ posťažovala sa Marika, ktorá zažívala počas jázd horory. „Býva mi v aute zle, tak som sedela vždy pri šoférovi. Cestou z Villachu domov do Košíc som sa naňho pozrela a uvidela som, že sa mu zatvárajú oči. Rýchlo som schmatla volant a na to sa šofér prebral. Keď to videli kolegyne v aute, začali nahlas protestovať, aby sme zastavili a vodič si oddýchol. On bol však zásadne proti. Musel sa vraj ponáhľať, nezastavovať, pretože taký mal príkaz z agentúry.“

Strach počas jazdy

Opatrovateľka Karolína Olšavská pracuje v Rakúsku a s vodičmi má rovnako zlé skúsenosti ako jej kolegyne. Lenže na rozdiel od nich si ich nenechala len pre seba. O ich neprofesionálnom správaní a hazardovaní so životmi nevinných žien sa rozhodla písať blogy, kde uverejnila aj fotky jedného zo šoférov. Na nich jasne vidno, že sa počas jazdy nevenuje len riadeniu. Za volantom telefonuje, fajčí aj desiatuje...

Išla s ním niekoľkokrát a po jednej jazde mu napísala otvorený list, z ktorého vyberáme: „Asi 160 km pred Bratislavou ste viedli viac ako hodinový hovor s niekým, kto zavolal vám. Asi potreboval pomoc, pochopenie a vy ste boli taký ochotný počúvať ho, napriek tomu, že bola veľká fujavica a niekoľko áut vedľa cesty bolo havarovaných. Vy ste pokojne jednou rukou riadili vyše 100-kilometrovou rýchlosťou taxík pre opatrovateľky a v ňom ste mali vo svojich rukách ich životy. Ani jedna z nás nepovedala, aby ste položili mobil a venovali sa riadeniu. Ani ja. Lebo ja som sa už cítila ako chronická sťažovateľka. ...

Potom ste dostali hlad a 15 minút ste opäť jedli a riadili jednou rukou volant. Občas ste aj neriadili, len sa dotýkali dlaňami volantu, aby ste si posunuli obal na bagete dolu. Šli ste aj 150-kilometrovou rýchlosťou a fakt ste nemali problém. Keď som v Bratislave vystúpila z auta, veľmi som si vydýchla a pomyslela som si, keby som vás už nikdy nestretla.“ Treba k tomu niečo dodať?

Odfotila svojho vodiča!

Opatrovateľka Karolína odfotila, ako ich vodič počas jazdy riskuje a nevenuje sa riadeniu.

Otvoriť galériu

Otvoriť galériu

Otvoriť galériu

Sťažnosti opatrovateliek na vodičov

Sú preťažení a nesústredení

Silvia Sterančáková, Stará Ľubovňa

Cestujem už 7 rokov a poznám systém jázd. Šoféri z východu jazdia 24 hodín, spolu urobí aj 2 000 kilometrov, a to 2-krát týždenne. Aj keď má licenciu, aj keď vypije tri energetické nápoje, je preťažený a nesústredený. Bohužiaľ, všetci musíme z niečoho žiť, a klobúk dole pred tými, ktorí doteraz žiadnu nehodu a kolíziu nemali.

Šoférujú s horúčkou

Sylvia K. (40), Humenné

Chodievam do Rakúska už 13. rok autodopravou. Šoféri sú často arogantní a oni rozhodujú, kedy sú prípustné prestávky. Často sú na telefóne a píšu esemesky, dokonca jedia jogurty či si počas jazdy študujú rozpisy. Nie je výnimkou, že vodič ide na jazdu v zlom zdravotnom stave, kašle, má horúčku či berie antibiotiká.

Agentúry nikto nepreveruje

Janka Wernerová (50), Linz

Šoféri často dostanú od spoločnosti doslova nôž na krk, že ak nepôjde na cestu, rozviažu s ním zmluvu. Opatrovateľky sa zasa musia viezť s firmou, s ktorou agentúra spolupracuje. Ak odmietnu, nedostanú miestenku do rodiny. To, ako sa agentúry správajú nikto nepreveruje.

Obete autonehody

Lucia Gmitterová († 36)

Otvoriť galériu

Jana Pekárová († 34)

Otvoriť galériu

Anna Tkáčová († 48)

Otvoriť galériu

Katarína Svíbová († 54)

Otvoriť galériu

Ľubica Chomová († 55)

Otvoriť galériu

Alena Pillarová († 47)

Júlia Madajová († 28)

{{ question.text }} *
  • {{ displayedQuestions > 1 ? 'Stránka' : 'Otázka' }} {{ currentPage }}/{{ totalPages }}
{{ question.text }}
{{ answer.text }}
{{ displayPercent ? Number(answer.percent).toFixed(2) + '%' : answer.votes }}
Hlasovalo: {{ poll.votes }}
Vyhodnotenie
Úspešnosť
{{ succeeded.percent }}%
Počet správnych odpovedí
{{ succeeded.count }}/{{ questions.length }}
Ďakujeme za vyplnenie dotazníka.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Nina Lednická, Eva Eperješiová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO