Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.10.2017 14:55 | Tip od Vás | Slovensko

Každá cesta je risk! Hororové spovede slovenských opatrovateliek: Z ich zážitkov mrazí

Tragédia, pri ktorej zahynuli milujúce matky, otriasla celým Slovenskom. Do redakcie sa nám ozvali viaceré opatrovateľky. Cestovanie do a z práce je pre ne hotovou nočnou morou.

Tešili sa domov za rodinami, no láskyplného zvítania sa už nedočkali. Ženy, ktoré pracovali ako opatrovateľky v Rakúsku cestovali domov z práce s darčekmi pre svojich najbližších. Smrť si ich našla na ceste medzi Hornými Vestenicami a Nitrianskymi Sučanmi (okres Prievidza), kde sa ich mikrobus zrazil s českým kamiónom. 

Príčina tragickej nehody, pri ktorej zomreli opatrovateľky a ich šofér, ešte nie je objasnená, no pracuje sa s verziou, že vodič dostal mikrospánok. Do redakcie Nového Času sa nám ozývajú čitateľky, ktoré majú s neľudským cestovaním do práce bohaté skúsesnosti. Zakaždým prežívajú obrovský strach.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

"Ako opatrovateľka v Rakúsku som pracovala 6 rokov. Pre mňa osobne bolo cestovanie horor. Šofér prešiel bez spánku aj 2500 kilometrov," hovorí z vlastných skúseností Anna z Prešova. "Ak aj má opatrovateľka obavy o svoj život, jednoducho inú možnosť, ako sadnúť do toho auta nemá. Šoféri častokrát idú aj 30 hodín bez spánku, v dvojke chodí veľmi málo dopravcov, sú unavení, často ani nepauzujú, lebo sa ponáhľajú čo najskôr domov. Aby sme boli objektívni, viackrát sa stalo aj mne, že ich hnali samé opatrovateľky, na čo šoféri samozrejme nepovedali nie," prezradila Dada.

 

Hororový zážitok z cesty opísala aj Alena: "Cestovala som viacerými autodopravami, a dokonca tri z nich boli také, že šoféri absolútne nezodpovední, pretože po celý čas mobil v ľavej ruke a za cesty si vypisujú cez net, vkuse telefonujú s kolegami, tiež šoférmi, dokonca minule som išla tu do Rakúska a približne 2 hodiny sa šofér v kuse rozprával s vedľa sediacou ženou tak, že zakaždým na ňu priamo pozeral, otáčal sa smerom vpravo a nesledoval cestu! Bola som týmto spravaním taká zhrozená, že som nechcela uveriť vlastnym očiam ako sa nezodpovedne správa pri šoférovani, a to si pekne 'rezal' až  140 km ryhlosťou!" Aj Alene šlo už neraz o život: "Často doslova zaspávaju za volantom, počula som neraz od kolegyň, že už museli na šofera kričať zo zadných sedadiel 'halooo, pán šofér, veď sa rútime oproti autu, nespite!'"

Otvoriť galériu

Mráz po chrbte behá aj zo slov Evy. Tá sa viezla so šoférom, na ktorom bolo očividné, že zaspáva. Zdriemol si preto na odpočívadle pol hodiny. Keď chcel pokračovať v ceste, zabránili mu v tom samotní cestujúci: "On sa len usmial a povedal, že tak potom musíme čakať kým sa vyspí. Ale muž, ktorý cestoval v aute navrhol, že on môže šoférovať a že prepravca môže zatiaľ spať, to prijal, a tak sme cestovali ďalších 600 km s podstatne lepším šoferom, už sme boli na Českej diaľnici, keď sa prebral a prevzal riadenie prepravca."

Extrémne situácie opisuje aj ďalšia čitateľka: "Keď šofer bol taký ospalý, že blúdil po Bratislave a cez Prístavný most sme prešli 4-krát, nakoľko nedával pozor, kde odbočiť od únavy. Pil jeden energeťák za druhým a mal už triašku. Vtedy som skríkla na neho, či nás chce všetkých zabiť, aby zastal lebo ho nakopem." 

Na vodičov však často tlačí samotná agentúra. V istom čase musia byť na presnom mieste. Tibi robil prepravcu v Anglicku a zvládať to, bolo naozaj ťažké: "Jeden raz sa mi vyhrážal manager Angličan, ak sa nevrátim znova po ľudí, že ma vyhodia. Ja som mu povedal nech ma vyhodia, mám za deň vela odjazdené a som už unavený, nechcem aby sa stala nehoda." Čitateľ tam odjazdil 4 roky, no hoci v práci vedel dobre zarobiť, ešte lepší bol pre neho pocit, keď v nej navždy skončil. "Deň, keď som odovzdal kľúče od auta a nič sa nikomu nestalo, bol mojím najšťastnejším dňom v Londýne," povedal Tibi.

{{ question.text }} *
  • {{ displayedQuestions > 1 ? 'Stránka' : 'Otázka' }} {{ currentPage }}/{{ totalPages }}
{{ question.text }}
{{ answer.text }}
{{ displayPercent ? Number(answer.percent).toFixed(2) + '%' : answer.votes }}
Hlasovalo: {{ poll.votes }}
Vyhodnotenie
Úspešnosť
{{ succeeded.percent }}%
Počet správnych odpovedí
{{ succeeded.count }}/{{ questions.length }}
Ďakujeme za vyplnenie dotazníka.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: dus

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
Rekordná zmena počasia v Chorvátsku: Sledujte, o koľko klesla teplota za jeden deň!
Poľský premiér Donald Tusk
Tusk: Poľsko musí zlepšiť protivzdušnú obranu, aby bolo bezpečné ako Izrael
Ilustračné foto
Dvaja manželia kruto zabili svoje ženy: Ľudia povstali, toto nebudeme tolerovať!
Na snímke predseda Súdnej rady SR Ján Mazák.
Opozícia opäť spustila kritiku: Nepáči sa im odvolanie Mazáka z funkcie predsedu Súdnej rady SR
Princ Harry s manželkou Meghan
Foto
Bývalá sekretárka po rokoch prelomila mlčanie: Takáto je Meghan naozaj! A nie je to príjemné...
Český premiér Petr Fiala počas návštevy USA.
Český premiér Fiala pred návštevou Kongresu: Poviem, čo je pre Ukrajinu kľúčové
Foto
Niekdajší zakončovateľ Slovana kriticky na margo klubu: Juniorka? Odpad!
Marek Eštok
Upokojenie situácie musí prísť čím skôr: Štátny tajomník rezortu diplomacie podporil jednotnú rekciu Únie
Lawn crystals water green
Mrazy budú opäť úradovať: Na chladné počasie sa pripravte najmä v týchto častiach Slovenska
Protest pred úradom vlády.
Foto
Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí: Protestovať prišli proti zásahom do kultúry či životného prostredia
stará veštica
Desivá predpoveď Baby Vangy o osude Európy: Slová, ktoré naháňajú strach!
Žlto-modrý kostým od návrhárky Catherine Walker
Foto
Módne kúsky Diany († 36) idú do dražby: Astronomické ceny! V tejto róbe sa stretla s významným monarchom