Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.10.2017 17:00 | PR články

V Európe nie je priestor pre spotrebiteľov druhej triedy

Nie je správne, aby sa niektorým občanom predávali potraviny, ktoré majú nižšiu kvalitu než potraviny s rovnakým obalom a označením predávané v iných krajinách. Účelom nového usmernenia Komisie pre členské štáty EÚ je preto pomôcť vnútroštátnym orgánom lepšie využívať existujúcu legislatívu EÚ na to, aby rozpoznali a riešili prípady neodôvodnenej dvojakej kvality.

„Prezentovanie dvoch rozličných výrobkov v obale s tým istým označením je neférové a zavádza spotrebiteľa. Pracujeme na tom, aby sme skoncovali s týmito praktikami, ktoré aj právo EÚ zakazuje.
Chceme, aby sa so všetkými spotrebiteľmi v celej EÚ zaobchádzalo rovnako,“ povedala pri príležitosti spotrebiteľského samitu, ktorý sa konal 13. septembra 2017 v Bratislave, Věra Jourová, komisárka
pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť.

Stanoviská Komisie ako aj ochotu a odhodlanie túto problematiku riešiť na celoeurópskej úrovni reprezentoval sa samite okrem komisárky Jourovej aj Vytenis Andriukaitis, eurokomisár pre zdravie a bezpečnosť potravín.

„V oblasti bezpečnosti potravín sme zaviedli viacero dôležitých opatrení, ktoré majú zaručiť jednotné normy. Ide o ucelený súbor pravidiel, ktorý zaručuje bezpečnosť našich potravín vo všetkých fázach, od poľnohospodárov po spotrebiteľov. Naozaj chcem, aby sa naši občania starali o svoje zdravie a kupovali zdravšie výrobky,” zdôraznil v Bratislave litovský eurokomisár Vytenis Andriukaitis.


O čo ide?


Spotrebitelia vo viacerých krajinách EÚ prejavujú značnú nespokojnosť s tým, že kvalita niektorých výrobkov je v ich krajine nižšia v porovnaní s výrobkami od rovnakého výrobcu, ktoré sa predávajú pod rovnakou značkou na druhej strane hraníc. Tento problém sa týka potravín predávaných pod rovnakou značkou a v rovnakom obale vo viacerých členských štátoch EÚ, v prípade ktorých existujú rozdiely v zložení, ktoré by pravdepodobne ovplyvnili rozhodnutie spotrebiteľa o ich kúpe. Dôležitou otázkou pre spotrebiteľa je: „Kúpil by som si tento výrobok aj keby som vedel, že sa významne odlišuje od výrobku, ktorý som ochutnal v inom členskom štáte?“ Keď odpoveď znie „Nie“, spotrebiteľ nebol dostatočne informovaný. Spotrebitelia by mali byť schopní porozumieť hlavným vlastnostiam výrobku, ktorý si kupujú.

Ako môžu usmernenie Komisie využívať vnútroštátne orgány v praxi?


V právnych predpisoch EÚ týkajúcich sa potravín sa uvádza zoznam kľúčových informácií, ktoré musí výrobca uvádzať na obaloch výrobkov. Tieto kľúčové informácie a normy v oblasti bezpečnosti potravín sa musia vždy dodržiavať. Potravinárske podniky sa však takisto musia zdržať klamlivých praktík, ktoré sú regulované prostredníctvom smernice EÚ o nekalých obchodných praktikách. Cieľom usmernenia je uľahčiť uplatňovanie existujúcich právnych predpisov EÚ v praxi. Sú v ňom
stanovené spoločné usmernenia k vyšetrovaniam, ktoré majú pomôcť orgánom presadzovania práva pri vykonávaní posudzovaní. Pomôže podnikom upraviť ich marketingové stratégie tak, aby boli
jasnejšie.


Viac informácií o európskych témach nájdete na www.europa.sk.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: PR článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Futbalový Slovan sa ocitol v náročnej situácii.
V hre príchod reprezentanta: Uloví futbalový Slovan veľkú rybu?
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Nečakaná návšteva na Ukrajine! Aha, kto pricestoval do Kyjeva
(ilustračné foto)
Rusko spôsobilo na Ukrajine teror: Diali sa tam strašné veci! Hlásia množstvo obetí
Ilustračné foto
Viaceré komplikácie v doprave v Bratislave: Tu sa zrazili 3 autá! Kde všade sa zdržíte?
Duchoňova dcéra má z filmu strach.
Foto
Dcéra Duchoňa († 35) má obavy z filmu o otcovi: Už sa stretla s režisérom! Čo jej naháňa strach?
(ilustračné foto)
Jedna z najväčších krádeží zlata v dejinách krajiny: Prípad sa pohol! Nečakaný úspech
Ilustračné foto
Dokedy nás bude trápiť mrazivé počasie? Slováci, pripravte sa: To vôbec nevyzerá dobre!
(ilustračné foto)
Chystáte sa do Amsterdamu? Dobre čítajte: Zavádzajú nové opatrenia
Foto
Slovenský hokejista v USA: Vodičák má vo vrecku, pozvánku do repre...
(ilustračná foto)
Smutné správy: Zomrel významný dopravný dizajnér († 93)! Pozrite sa, čo navrhol
Ondrej Rusnák (35)
Foto
Hokejový expert o Slafkovskom a MS: Na ľade si dobre rozumie s... Sledujte, čo povedal!
Expla si podali Junior a Marcel.
Foto
Expla si zobrali do parády Junior a Marcel: Chceš byť moderátor Fun rádia? Natri mu chrbátik!