Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.10.2017 15:00 | Tip od Vás | Slovensko
Video

Traumatický zážitok v nemocnici! Mamička Andrea zúfalo kričala o pomoc: V žilinskej pôrodnici som rodila na WC

Najkrajšia udalosť v živote ženy sa zmenila na horor. Andrea Uhliariková (36) mala pred sebou pôrod piateho dieťaťa a ani vo sne by jej nenapadlo, aký traumatizujúci zážitok ju čaká.

Skúsenú maminu na pôrodníckom oddelení Fakultnej nemocnice v Žiline pripravili na pôrod a sestričky jej podali aj klystír. Počkala niekoľko minút a vybrala sa na toaletu a do sprchy, aby sa pripravila. Mala bolesti a už jej odtekala zakalená plodová voda, lekárke preto povedala, že už-už porodí. Personál ju však napriek tomu poslal samu vykonať hygienické úkony a že môže prísť na pôrodnú sálu. Na to, čo sa dialo potom, do smrti nezabudne.

Skúsená mamička spočiatku žiadne obavy nemala. „Predchádzajúce pôrody boli bez komplikácií a v poriadku. Strach na mňa prišiel až vtedy, keď mi ráno dali vyvolávačku, po ktorej som dostala bolesti. Mala som ich každé dve minúty, ale lekárka ma vysmiala, že bolesti hrám,“ opisuje nepríjemný zážitok Andrea. Na pôrodnú sálu ju podľa jej slov zobrali až po pokyne primára. Zo sály ju najskôr chcela sestrička poslať po podložku, čo ale odmietla s tým, že pre bolesť už nevládze chodiť. Podali jej klystír a išla na WC a do sprchy, kde si nechala pootvorené dvere v strachu, aby nezostala sama. Tam následne dostala také silné bolesti, že sa musela oprieť o stenu a zo všetkých síl sa ich snažila predýchať.

Otvoriť galériu

Zúfalý krik o pomoc nik nepočul

 

Keď Andrea dostala kontrakcie, začala kričať o pomoc. Na jej volanie ale nik neprichádzal. „Opakovane som kričala: Pomóc! Poďte sem niekto! Mala som veľký strach! Lenže oni ma nepočuli, boli pri inej rodičke. Čupla som si teda a odrodila som Laurinku sama, do dlaní. Ani neviem, ako som sa zdvihla a buchla do dverí. Zrazu všetci, ja neviem, asi sedem sestier a zdravotníkov, zrazu boli všetci poriadne vyľakaní pri mne. Že oni ma nepočuli, boli vzadu na sále pri druhej rodičke,“ opisuje desivé chvíle Andrea, ktorá je rozhodnutá podať podnet na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Stres, s akým rodila maličkú Laurinku, a riziko, že jej dieťatko spadne na kachličky na zemi, by nepriala zažiť nikomu. Nepáči sa jej ani postup nemocnice, ktorá ju namiesto toho, aby si uznala chybu, dokonca poslala na psychiatrické vyšetrenie.

Žiadne ospravedlnenie

Na druhý deň po pôrode na veľkej vizite sa primár podľa rodičky spýtal, prečo je dieťatko na jednotke intenzívnej starostlivosti. „Nestihla som ani nič odpovedať, lekárka mu ukázala papier, kde si zrejme prečítal priebeh pôrodu. Nepovedal ani slovo. O pár hodín za mnou prišla psychiatrička s tým, že ju poslal primár, lebo som nekomunikatívna. Človek by čakal, že sa prídu ospravedlniť a že ich bude mrzieť, že mohlo dôjsť k nešťastiu, a oni na vás ešte pošlú psychiatra, že vy nie ste možno v poriadku. Čoho sa báli, že mi zo šoku z pôrodu mohlo preskočiť?“ krúti hlavou Andrea, ktorá sa chystá podať aj trestné oznámenie na polícii. „Keby som šla znovu rodiť, do tejto nemocnice ma už nedostanú,“ hovorí mama piatich detí.

Fakultná nemocnica v Žiline potvrdila že Andrea porodila19. septembra po termíne pôrodu. "Po obvyklej príprave rodička odišla na toaletu, ktorá je súčasťou pôrodnej sály spolu so sprchou. Na jej prvotné zavolanie, čo bolo 10 minút od jej vstupu na toaletu, pribehol personál, ktorý ju našiel s narodeným dieťaťom v sprche," uviedla Viera Jurčiová, hovorkyňa.

Bábätko sa mohlo vážne zraniť

Milan Urbáni, gynekológ - pôrodník

Otvoriť galériu

- Ide zrejme o nesprávny manažment a zle odhadnutý pôrod. Mohol nastať takzvaný prekotný pôrod, kedy môže rodička porodiť aj v priebehu niekoľkých sekúnd, no mali to správne odhadnúť. Dôležité je vedieť, kedy bola vyšetrená pred tým, ako ju poslali na WC, či mala kontrakcie a na koľko cm bola otvorená, a teda, či to mohli predpokladať. Ak už mala kontrakcie, nebolo rozumné, že ostala bez dohľadu. Buď ju mali na WC odprevadiť, alebo jej mali umožniť vykonať potrebu do nádoby na lôžku. Ak je už žena na pôrodnej sále, je neobvyklé posielať ju na WC. Ak by matke dieťa vypadlo a udrelo si hlavičku o zem či záchod, mohlo dostať vnútorné krvácanie.

Môžu žiadať o odškodné

Róbert Bános, advokát

- V danom prípade určite mamičke Andrei Uhliarikovej odporúčam podať podnet na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Na základe výsledkov prešetrenia je potom možné posúdiť, či je možné žiadať odškodné od nemocnice a tiež v akej výške.

Nedovolala sa pomoci

Vlasta Jirásková, Česká asociácia dúl

- Je veľmi poľutovaniahodná situácia, ak sa rodička v pôrodnici nedovolala pomoci včas. Zdravotníci boli zrejme zaneprázdnení a neposkytli jej tú okamžitú pomoc, ktorú v tom momente nutne potrebovala.

Podobný prípad v Trenčíne: Desivý pôrod vyšetruje polícia

- Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou dal len prednedávnom za pravdu mladej mamičke Nataši (33), ktorá vlani pri svojom prvom pôrode v trenčianskej pôrodnici zažila doslova horor. Jej krásne dievčatko z nej doslova vypadlo na zem! Len pár minút predtým sestry a lekárka prvorodičku odbili s tým, že plod je vysoko a ešte má čas. V stanovisku úradu sa uvádza, že „pri správnom poskytnutí zdravotnej starostlivosti sa nežiaducej situácii dalo predísť“.

Otvoriť galériu

Tento verdikt bol pre mamičku Natašu aspoň čiastočným zadosťučinením. „Od nemocnice žiadame finančné odškodnenie za nemajetkovú ujmu a budeme trvať na prijatí opatrení, aby k takýmto udalostiam v budúcnosti nedochádzalo. Veríme, že táto nešťastná udalosť nespôsobí dieťatku v budúcnosti zdravotné komplikácie,“ uviedol advokát rodiny Róbert Bános s tým, že prípadom sa zaoberá aj polícia. „Dňa 27. 09. 2017 začala polícia trestné stíhanie za prečin ublíženia na zdraví vo veci pôrodu v trenčianskej nemocnici.“ dodal Bános. 

{{ question.text }} *
  • {{ displayedQuestions > 1 ? 'Stránka' : 'Otázka' }} {{ currentPage }}/{{ totalPages }}
{{ question.text }}
{{ answer.text }}
{{ displayPercent ? Number(answer.percent).toFixed(2) + '%' : answer.votes }}
Hlasovalo: {{ poll.votes }}
Vyhodnotenie
Úspešnosť
{{ succeeded.percent }}%
Počet správnych odpovedí
{{ succeeded.count }}/{{ questions.length }}
Ďakujeme za vyplnenie dotazníka.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Jana Rojková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Prezidentka SR Zuzana Čaputová na rozlúčkovej návšteve Poľska
Čaputová sa stretla s prezidentom Poľska: Posledný rozhovor a rozlúčka!
Bratislavská krajská kriminálka objasnila sofistikovanú krádež pohonných hmôt
Foto
VIDEO zo zásahu mužov zákona: Zločin, aký sa často nevidí! Dostane vás, čo mali dvaja chlapi spáchať
Ilustračné foto
Veľký krok proti AI: Ak niekto vytvorí TOTO, môže skončiť v base
Šéfka rezortu kultúry chystá razantné kroky.
Šimkovičová o upravenej verzii zákona o STaR: Prezradila, kedy ho chce predložiť vláde!
Minister označil udalosť za zbytočnú tragédiu.
Dohoda medzi envirorezortom a KDH: Takto sa zmení zákon o odstrele medveďov
Ilustračné foto
V Česku zúri EPIDÉMIA, napáda najmä tínedžerov: Vysoký nárast prípadov!
Peter Nagy
Foto
Peter Nagy má NOVÚ priateľku! V 65-ke našiel lásku u TEJTO krásnej fitnes trénerky
Na snímke zľava ruský prezident Vladimir Putin a čínsky prezident Si Ťin-pching.
Čína prelomila mlčanie: TAKÁTO je pravda o našej podpore Ruska vo vojne!
V Nitre absolvovala výmenu hlavice stehnovej kosti 105-ročná pacientka.
V Nitre podstúpila zákrok 105-ročná pacientka: Pani Helenu čakajú doma desiatky príbuzných
Nemocnice by mohli získať peniaze na nové CT a MR prístroje. Kvalitná diagnostika je totiž drahá, pomoc od štátu sa preto zíde.
Foto
Rezort zdravotníctva rozdelí milióny eur: Čo kritizujú lekári a o čo požiadali nemocnice?
An unknown criminal's hands dressed in black with tools of the trade and cash
Početné krádeže v Prešove: Za všetkými stojí jeden Bratislavčan! Ako mu v rukách skončili tisíce eur?
Veža budovy sa zrútila.
AktualizovanéFoto
Horiace inferno v Kodani: Historická budova v plameňoch, časť už ľahla popolom! FOTO z miesta činu