Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
FotoVideo

Z vraždy Ernesta Valka († 57) obvinili profesionálnych lupičov: Kto z nich dvoch strieľal?

Zavraždili prominentného právnika ranou do srdca len pre obyčajný lup? Od smrti Ernesta Valka († 57) uplynulo sedem rokov a málokto čakal, že sa jeho smrť ešte objasní.

Polícia po nečakanej výpovedi z prepadu u Valka obvinila dvojicu profesionálnych lupičov. Zatiaľ čo vyšetrovatelia majú v tom, kto strieľal, jasno, obidvaja páchatelia sa rozhodli vinu hádzať jeden na druhého.

Valka si podľa najnovších informácií dopredu vyhliadla dvojica lupičov. Sledovala ho a rozhodla sa dom vylúpiť v čase, keď bude doma. „Keď bol poškodený doma, bol tam ľahší prístup do zabezpečeného domu,“ hovorí generálny prokurátor Jaroslav Čižnár. Tak sa aj stalo. Obvinený Jozef R. mal podľa vyšetrovateľa v ruke pripravenú zbraň a jednou ranou Valka usmrtil.

 

Spolu s Jaroslavom K. následne z domu zobrali len Valkovu zbraň a zmizli. A je to práve Jaroslav K., ktorý sa rozhodol po siedmich rokoch z ničoho nič prehovoriť a priniesť viac svetla do prípadu. Ten pre Valkove známosti a miliónové súdne procesy vyvolával množstvo podozrení o motíve vraždy. „Boli tu rôzne teórie o vražde: politické či vražda na objednávku. Toto sa zatiaľ nepotvrdilo. Potvrdil sa zatiaľ lúpežný motív. Opakujem zatiaľ,“ zdôraznil Čižnár.

Otvoriť galériu

Podľa nášho zdroja z prokuratúry však obaja lupiči neboli pri prepade zahalení, takže živý Valko by ich mohol identifikovať. „Len vo dvoch prípadoch by ste si v takejto situácii nevzali masku. Buď útočníci nemajú s obeťou nič spoločné a sú z veľkej diaľky, tak im to je jedno. Druhou možnosťou je, že ho idete zabiť. Ja osobne by som povedal, podľa detailov, ktoré poznáme, že ide o možnosť číslo dva,“ myslí si exvyšetrovateľ Matej Snopko.

 

Okrem vyjasnenia motívu sa však vyšetrovatelia musia popasovať s tým, aby Jozefovi R. streľbu dokázali. Keď sú totiž dvaja komplici, bývajú aj dve výpovede a obaja sa rozhodli hádzať vinu jeden na druhého. „Môj klient vypovedal, priznal sa k lúpeži, iný motív tam nebol. No odmieta, že by strieľal. To urobil práve Jaroslav K.,“ vyhlásil Ladislav Kuruc, právnik obvineného Jozefa R. Čižnár povedal, že takýto priebeh sa dal očakávať. „Táto situácia môže nastať, ale okrem toho máme aj iné dôkazy, ktoré túto verziu potvrdzujú,“ povedal, no odmietol prezradiť aké.

Otvoriť galériu

Prokurátor sa pritom domnieva, že hneď po vražde sa pri vyšetrovaní urobili chyby. „Neviem, prečo tam boli všetci vrcholní predstavitelia polície vrátane ministerstva vnútra a nebol tam prizvaný ani jeden prokurátor,“ doplnil. „Kde je veľa funkcionárov na štvorcový meter, tam to vždy smrdí ‚prúserom‘, to viem z vlastnej skúsenosti,“ reagoval na Čižnára policajný prezident Tibor Gašpar. Jaroslav K. spoluprácu podmienil tým, že ho bude zastupovať expolitik Daniel Lipšic.

Otvoriť galériu

Valko bol pritom jeho mentor a osobný priateľ. „Do smrti by som si vyčítal, ak by som zapríčinil, že sa nepodarilo jeho vraždu objasniť a vyšetriť. Vďaka kľúčovému svedkovi sa vyšetrovanie výrazne posunulo. Preto som po konzultácii a so súhlasom najbližšej rodiny Ernesta Valka prevzal jeho zastupovanie,“ vysvetlil Lipšic. Samotný Jaroslav K. je v súčasnosti obžalovaný v inom prípade lúpežného prepadnutia v Kremnici. V prípade smrti Valka ho obvinili len zo zločinu lúpeže so zbraňou.

Otvoriť galériu
Deň streľby 8. 11. 2010.
Zdroj: infografika NČ

Čo sa dialo pred streľbou - október 2010

Jozef R. a Jaroslav K. sa rozhodli vylúpiť dom prominentného právnika. Niekoľko dní sledovali Valkov denný režim. Vylúpiť dom sa rozhodli v jeho prítomnosti, aby sa do domu zabezpečeného alarmom ľahšie dostali. Jozef R. si preto zohnal zbraň Luger 9 mm.

Čo nesedí

  • ak by ich motív bol čisto lúpežný, prečo nemali pri prepade zahalené tváre
  • ak by šli k Valkovi s úmyslom lúpiť aj vraždiť, prečo si napokon nič neodniesli
  • prečo sa svedok rozhodol vypovedať po siedmich rokoch

Čo robili ďalej

2011 - 2013

Jozef R. pokračuje v trestnej činnosti. Spolu s Antonom Hupkom v maskách so samopalmi v rukách prepadli banku v Smoleniciach. Tretím nedolapeným lupičom mal byť podľa JOJ práve Jaroslav K.

11. 3. 2014

Jozef R. si zadováži brokovnicu a vyláka Hupku do hájika opäť pri Kučišdorfskej priehrade, kde ho strelí do hlavy a zastrelí aj jeho psa. Jozef R. sa obával, že by Hupka prehovoril o prepade banky.

október 2014

Kučišdorfskú priehradu vypustili, našla sa pritom zbraň. Expertíza preukázala, že ide o Valkovu zbraň, ktorá zmizla v deň vraždy.

25. 1. 2017

Jozef R. je odsúdený na 11 rokov basy za prepadnutie banky v Smoleniciach. Jaroslava K. sa polícii vypátrať nepodarilo a o Hupkovi sa polícia domnieva, že je na úteku.

14. 8. 2017

Jaroslav K., ktorý je vo väzbe za iné lúpežné prepadnutie v Kremnici, sa rozhodol vypovedať pre zníženie trestu aj zo strachu o život. Má podmienku, chce aby ho obhajoval Valkov kamarát Daniel Lipšic.

august 2017

Vďaka jeho výpovedi sa nájde vražedná zbraň. Kde presne, polícia nepovedala. Rovnako nachádzajú hrob s telom Hupku a jeho rotvajlerom, keďže Jaroslav K. je svedkom aj tejto vraždy.

9. 10. 2017

polícia obvinila Jozefa R. z vraždy Ernesta Valka a úkladnej vraždy Antona Hupku. Jaroslav K. je obvinený z lúpeže. Polícia zatiaľ hovorí o čisto lúpežnom motíve obvinených. Tí sa navzájom obviňujú z toho, kto strieľal.

Vyšetrovanie

  • 12 obhliadok miesta činu
  • 108 výsluchov svedkov
  • 72 znaleckých dokazovaní
  • 4 odborné vyjadrenia
  • 3 previerky s osobami na mieste činu
  • 4 domové prehliadky
  • 40 prehliadok tela

Výpovede môžu overiť detektorom

Jaroslav Ivor,  exvyšetrovateľ

Otvoriť galériu

Možností je viacero, bude treba skúmať, čo to bola za zbraň, komu patrila, kto je aký strelec. Bude treba overiť pravdivosť výpovede jedného a druhého. To sa dá rôznymi spôsobmi - konfrontáciou, výpoveďami ďalších svedkov. Kto videl tú zbraň u koho. Bude sa to dať riešiť aj detektorom lži, keby s tým obaja súhlasili. Bude treba skúmať, kde tá zbraň je, či na nej neboli nejaké stopy, ktoré by identifikovali toho strelca. Vznesenie obvinenia vyžaduje určitú kvantitu a kvalitu dôkazov.

Existuje možnosť, že sa dohodli

Jozef Vachálek, exkriminalista

Otvoriť galériu
Jozef Vachálek, exkriminalista.
Zdroj: youtube.com, tivi.sk

Je naozaj nezvyklé čakať na majiteľa domu, kým príde a potom ho olúpiť. Toto som nikdy ako vyšetrovateľ nezažil a nezdá sa mi to. Jedine vtedy, ak by vedeli, že má niekde trezor plný peňazí a prinútia ho, aby ho otvoril. Ďalšou možnosťou je, ak by som toto všetko vylúčil, že išlo o jasnú likvidáciu. Pokojne sa môže stať, že obidvaja podozriví budú svedčiť každý na toho druhého. Existuje možnosť, že sa dohodli, čo majú hovoriť, keď ich dolapia. No ak nie, tak väčšinou to býva tak, že ten, čo sa chce zbaviť viny alebo získať čo najnižší trest, tak natrie toho druhého, a ten sa bude z toho tiež chcieť nejako vysekať.

Valka chceli umlčať

Milan Žitný, bezpečnostný analytik

Otvoriť galériu

Myslím si, že v pozadí celej vraždy niekto bol. Druhou otázkou je, či páchatelia konali len zo zištných dôvodov, alebo išlo o objednávku. Ťažko sa verí tomu, že spanikárili a nič nevzali. Nešlo tu predsa o žiadnych amatérov, takíto profesionáli neujdú pri prvom výstrele, ale dokončia svoju prácu. Niekto zrejme mal v záujme, aby títo ľudia obstarali od doktora Valka niečo, čo neboli peniaze. A síce je to veľmi odvážna hypotéza, ale vylúčiť sa nedá to, že tam mohli byť aj preto, aby ho umlčali.

Prehlasujú ho iné dôkazy

Lucia Kurilovská, rektorka Policajnej  akadémie

Otvoriť galériu

Celé trestné konanie nemôže byť len na vzájomných obvineniach týchto páchateľov. K tomu museli prispievať všetky dôkazy získané z miesta činu. Výpoveď bude len jedným z dôkazov, ktoré bude brať polícia do úvahy, ale môžu ju prehlasovať všetky ostatné dôkazy, ktoré smerovali k tomu, že bol obvinený.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, mač, pkn, Richard Nemec

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustračné foto).
Dráma na podujatí Ľavicovej strany: Do miestnosti vtrhli útočníci! Hrozivé, čo nasledovalo
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Zmena názorov v Národnej rade? Poslanci pokračovali v závere dňa v diskusii k návrhu novely zákona!
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska