Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.10.2017 08:55 | Správy | Domáce správy

Polícia po 7 rokoch objasnila smrť advokáta Valka († 57): Zabiť ho mal lupič! Čo na to jeho dcéra Jana?

Obrovské prekvapenie! Polícii sa po 7 rokoch podarilo to, v čo už takmer nikto nedúfal. Podľa zdrojov zvnútra prokuratúry vypátrali vraha prominentného právnika Ernesta Valka († 57). Ten zomrel po jednom výstrele priamo do srdca vo vlastnom dome v Limbachu v roku 2010. Verzie okolo jeho vraždy sa za roky poriadne menili a kompetentní až doteraz nikdy nepotvrdili, kto a s akým úmyslom do Valkovej luxusnej vily vošiel. Podľa najnovších informácií za tým stál lupič Jozef R., ktorý si v súčasnosti odpykáva 11-ročný trest za prepad banky.
 

Denníku N to potvrdili dva nezávislé zdroje z prostredia orgánov činných v trestnom konaní. Podľa našich informácií to bola prokuratúra, napriek tomu, že na prípad bolo uvalené embargo. Elitní kriminalisti majú už niekoľko dní vykonávať úkony, ktoré smerujú k tomu, že páchateľa obvinia. Oficiálne na naše otázky polícia ani prokuratúra do uzávierky nereagovali. Odkázali len to, že viac informácií poskytnú dnes. Vraha mali usvedčiť jeho komplici, ktorí sa proti nemu rozhodli svedčiť. Tých už medzičasom odsúdili za iné trestné činy. Komplikovaný prípad sa snažili kompetentní rozlúsknuť roky, nikdy však nezískali dostatok dôkazov na to, aby páchateľa usvedčili. Istú nádej vzbudila polícia v roku 2014, keď na dne Kučišdorfskej priehrady našli Valkovu zbraň. Ani to však nepomohlo k urýchlenému uzavretiu vraždy.

Otvoriť galériu

Páchateľ vraždy je pritom vo väzení niekoľko mesiacov, informovala televízia JOJ. Vyšetrovateľom sa totiž podarilo podľa televízie preukázať, že strelcom bol Jozef R., ktorý už takmer rok sedí za známe prepadnutie v banke v Smoleniciach v maske Arnolda Schwarzeneggra. Za tento čin dostal 11 rokov basy. Trojica mužov vtrhla vtedy do pobočky VÚB banky v maskách Arnolda Schwarzeneggera, Václava Klausa a Louisa De Funèsa so samopalmi v rukách. S lupom vyše 86-tisíc eur ušli na aute, ktoré neskôr v lese poliali horľavinou .Podľa aktuálnych informácií mali vrahovia v prípade Valka prozaický motív. Malo ísť výhradne o lúpež. Podľa JOJ druhým obvineným v prípade má byť spoločník z prepadu banky, z čoho ich usvedčujú iní bývali komplici. Polícia má okrem ich výpovedí aj vecné dôkazy. 


Pozadie mohlo byť iné
Bezpečnostní analytici pripomínali, že muži zákona pri prvotnej obhliadke miesta činu spravili viacero chýb. Kamaráta Valka, bezpečnostného analytika Milana Žitného objasnenie vraždy potešilo. „Ak sa to podarilo po toľkých rokoch objasniť, pri tých všetkých kiksoch, ktoré sa urobili hneď na začiatku pri obhliadke, tak sa domnievam, že mali naši vyšetrovatelia obrovské šťastie,“ povedal Žitný. Stále sa však nevie vyrovnať s tým, že išlo len o lúpež pre peniaze. „Myslím si, že v pozadí bolo niečo iné. Som presvedčený, že ak majú v rukách páchateľa, tak nemajú objednávateľa,“ dodal expert. Lúpež ako možnú verziu spomínal aj bývalý policajný prezident Jaroslav Spišiak.

 


Valkova dcéra Jana pre Nový Čas skepticky poznamenala, že ešte nie je ničomu koniec. „Pokiaľ viem, boli vznesené obvinenia a nie je to už rovno objasnená vražda. Počkáme spolu s rodinou na samotné dokazovanie a trestný proces ako taký,“ zakončila Valková.

Otvoriť galériu

 

 

Kto bol Ernest Valko († 57)?

Otvoriť galériu

Popredný slovenský právnik a  niekdajší predseda Ústavného súdu ČSFR. Zúčastňoval sa na tvorbe základných dokumentov štátu a bol koordinátorom prvého návrhu slovenskej ústavy. Od rozdelenia ČSFR sa venoval advokácii a zastupoval viaceré štátne inštitúcie - SPP v spore o Duckého zmenky aj Tipos.

 

Prečo ho popravili?

Indície ukazujú na lupičov

Jedným z motívov vraždy, s ktorým vyšetrovatielia od začiatku pracovali, bolo lúpežné vlámanie. V Limbachu aj na bratislavskej Kolibe totiž uplynulé roky pred Valkovou popravou polícia zaznamenala desiatky krádeží vlámaním. Valko býval v luxusnej vile, kde mohol mať aj cenné veci. nie je vylúčené, že advokát lupiča prekvapil. O tom, že vražda mohla byť neplánovaná a spúšť stlačil zlodej, sa pred rokmi vyslovil aj dnes už bývalý policajný prezident Jaroslav Spišiak.

 

V hre boli aj ďalšie motívy

Politický motív

Poznal sa s politikmi zo Slovenska aj Česka. Jeho meno sa spájalo najmä s pravicou, v roku 2006 kandidoval za poslanca za OKS. Jeho obvinenie z vydierania v roku 2006 označovali za politickú kauzu.

Vražda z osobných dôvodov

Bezpečnostný analytik a Valkov priateľ Milan Žitný povedal, že sa mu Valko 2 týždne pred smrťou sťažoval, že sa bojí o život. Tiež často nosieval zbraň v kufríku. Keďže bol zastrelený zblízka, páchateľovi hľadel do tváre a mohol ho aj poznať.

Vŕtal sa v ochodných kauzách

Valko vystupoval ako právnik vo viacerých obchodných sporoch. Napríklad Duckého zmenky, najnovšie Tipos. Krátko bol aj správcom konkurznej podstaty Devín banky.

 

Čo sa dialo v osudný večer?

Otvoriť galériu
Čo sa dialo v osudný večer.
Zdroj: infografika NČ

Advokát Ernest Valko (†57) sa v pondelok 8.11.2010 niekoľko hodín pred popravou stretol s exmanželkou Oľgou, ktorej pomáhal spracovávať zmluvy. Tá ho požiadala, aby v lekárni vyzdvihol lieky pre chorú dcéru Janu. Keď sa dlho neozýval, exmanželka s dcérou ho mali ísť navštíviť do jeho vily v Limbachu (okr. Pezinok). Tam ho po 22:30 hod našli mŕtveho. Advokát Valko bol z blízkej vzdialenosti strelený do tela, strela išla spredu a  vyšla chrbtom pár centimetrov pod lopatkou.

Podľa bývalého policajného prezidenta Jaroslava Spišiaka ho zabila jediná guľka z  krátkej guľovej zbrane, ktorá mu poranila srdce a pľúca. Dve zbrane, ktoré mal Valko v legálnej držbe, sa podľa vtedajšieho ministra vnútra Daniela Lipšica stratili. Valkov rodinný známy neskôr uviedol, že „po vražde sa našli nejaké stopy po zápase na stene a právnikovo telo páchateľ odtiahol niekoľko metrov po dlážke, aby ho nebolo vidieť cez sklenú stenu.“ Jeho smrť polícia vyšetrovala dlhých sedem rokov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, mač, rn, noe

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Kate diagnostikovali rakovinu začiatkom roka.
William prelomil mlčanie o ťažko chorej Kate: SĽUB, z ktorého sa tisnú slzy do očí
A elongated white toilet with the seat lid in the up position. The toilet is highlighted with a spot light coming from above. This sparse room has blue-green walls and a dark hardwood floor.
Foto
Viete, čo sa deje po spláchnutí WC? Budete v šoku! Po tomto si dáte dobrý pozor na to, ako to urobíte
Na snímke českí policajti náhodne kontrolujú osobné motorové vozidlá na česko-slovenskej hranici.
Pátranie so smutným záverom: Mladučká Ukrajinka († 14) si mala siahnuť na život
(ilustračné foto)
Školáčky zažili horor: Útočník na ne vytiahol nôž! Pozrite sa, čo im spôsobil
Videá potvrdzujú, že iránske rakety a drony zasiahli ciele v Izraeli.
Veľmoci si povedali dosť: Uvalia rozsiahle sankcie po útoku na Izrael!
Young man smoking a cigarette in front a building in a city street
Fajčíte? Ak dostanete chuť na cigaretku v tomto meste, POZOR! Hrozí vám mastná pokuta
Europoslankyňa Miriam Lexmann
KDH o odoberaní eurofondov: Občania nesmú byť trestaní za voľbu vlády
(ilustračná foto)
Na krajinu sa rúti sneh a mráz: Meteorológovia varujú! Môžu poškodiť úrodu
Hororová noc v Štítniku: Traja lupiči vtrhli do domu, ľuďom dali na hlavy kukly a...
(ilustračné foto)
WHO má strach: Hrozí svetu ďalšia pandémia?! Úmrtnosť je mimoriadne vysoká
Doktor Kubiš sa môže pochváliť 80-percentnou úspešnosťou liečby.
Sexuológ Ivan Kubiš má po covide oveľa viac práce: Impotentných mužov lieči vlnami!
(ilustračné foto)
Slováci, to tu už dlho nebolo: Príde to v noci a platí výstraha prvého stupňa!