Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.10.2017 09:55 | Správy | Politika

Škandalózna dohoda štátu s Radomírom Bžánom: Koľko nakoniec zhrabne miliónový advokát?

Je známa mastná výplata pre miliónového advokáta! Radomír Bžán zastupoval Slovensko v ostro sledovanom súdnom spore s Enelom o vodnú elektráreň v Gabčíkove.

Preslávil sa najmä luxusnou odmenou, ktorá mohla dosiahnuť podľa zmluvy uzatvorenej s firmou MH Manažment až 77 miliónov €. Napriek tomu, že sa šéf štátnej akciovky Branislav Bačík prednedávnom dušoval, že advokátovi do vrecka milióny nepotečú, realita je opačná - dostane ich rovných 17!

 

Po prevalení neuveriteľnej odmeny až 77 miliónov €, ktorú Bžán od štátu mohol vyfasovať, vedenie MH Manažmentu sľúbilo, že začne o sume intenzívne rokovať. Pôvodne mala tvoriť 11 % z víťaznej sumy 700 miliónov eur, no tú osekali na 2,5 %. Napriek tomu si Bžán na účet pripíše neuveriteľných 17,6 milióna eur. Suma sa mala spočiatku odvodiť od finálnych trovov celého konania, o ktorých mal rozhodnúť arbitrážny súd.

Napriek tomu, že sa tak ešte nestalo, MH Manažment sa rozhodol ku konečnej odmene dospieť rokovaniami čo najskôr. „Dohodli sme sa určiť maximálnu výšku odmeny pre advokáta, od ktorej sa následne odpočítajú už zaplatené úkony advokátovi, ako aj trovy konania, ktoré budú priznané. Maximálna výška odmeny pre advokáta je určená na 2,5%,“ vyhlásil šéf štátnej akciovky Bačík. Po pretavení do reality tak ide o 17,6 milióna €.

Otvoriť galériu

Milióny aj tak dostane

Bačík však dodáva, že MH Manažment napokon nemusí platiť nič navyše. K už zaplateným úkonom advokátovi sa pridajú trovy konania, ktoré sú uplatnené vo výške 12,7 milióna eur. „Prakticky by všetky ďalšie náklady na odmenu advokáta zaplatili Slovenské elektrárne,“ uviedol Bačík. Po prevalení škandálu mastnej odmeny Radomírovi Bžánovi sa nominant Smeru-SD a šéf MH Manažmentu zaprisahal, že advokát môže na milióny zabudnúť. „Žiadne miliónové odmeny sa advokátskej kancelárii vyplácať nebudú, a už vôbec nie desiatky miliónov, tak ako to prezentujú denníky,“ upozornil koncom septembra Bačík.

Napriek tomu si Bžán tak či tak o spomínané milóny nakoniec prilepší. Sám Bžán je na svoju prácu pyšný. Tvrdí, že vyhrali pre Slovensko historicky najväčšiu arbitráž. „Naša právna kancelária považuje uzavretú dohodu za férovú. Svoju prácu sme odviedli na najvyššej možnej odbornej úrovni,“ zakončil Bžán.

Otvoriť galériu

Obyčajní ľudia konečnú odmenu za Bánove služby štátu označili za „podvod na občanoch“. „Zníženie odmeny na 17,6 milióna eur má jediný cieľ, ktorým je zalepiť oči ľuďom „akože“ vyrokovanou zľavou,“ napísali z OĽaNO. Ministerstvo hospodárstva chcelo po skončení rokovaní vyvodiť dôsledky a zdá sa, že k nim aj dôjde. „Minister očakával dohodu na odmene vo výške zákonnej tarify, teda na úrovni 1 až 2 %,“ uviedol hovorca Maroš Stano.

 

Je to mimoriadne prehnaná odmena

Peter Kubina, advokát

Už aj tie pôvodné milióny, ktoré boli kancelárii pána Bžána uhradené bez ohľadu na výsledok, boli podľa môjich skúseností za hranicou primeranosti. Tých 17,6 je ešte ďalej za ňou. V takejto konštelácii dohodnúť podielovú odmenu v inej ako symbolickej výške považujem za neštandardné, pretože štát v podstate nič nevysúdil a musí to zaplatiť z vlastného. Tak ako nie je bežné, že si niekto dohodne takúto odmenu, rovnako tak nie je bežné, že sa niekto len tak vzdá 50 miliónov, ktoré podľa svojho presvedčenia legálne zarobil a má na ne oprávnený nárok.

 

Ako sa vyvíja kauza

28. 9. 2017

Prevalilo sa, že vďaka víťaznému sporu so Slovenskými elektrárňami môže Radomír Bžán od štátu dostať 77 miliónov eur.

29. 9. 2017

Nový Čas zisťu je, že advokát si žije nad pomery a v Bratislave vlastní aj vilu pod Slavínom či historic kú budovu v centre mesta.

30. 9. 2017

Podľa Bžána si tú sumu za taký dôležitý spor zaslúži. MH Manažment, ktorý zmluvu podpísal, tvrdí, že o výslednej sume rokujú.

6. 10. 2017

Advokát v rodnom meste Snina uzatvoril lukratívnu zmluvu s opozičným kandidátom na poslanca do VÚC.

10. 10. 2017

MH Manažment sa s  Bžánom dohodol, že nedostane 11 % z víťaznej sumy, ale „len“ 2,5 %, čo je 17,6 milióna €.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Pavel Knapko

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Zarážajúci moment zo Španielska: Fanúšik požiadal hráča o dres, ten si vypýtal peniaze!
Americká vlajka a čínska vlajka (ilustračná fotografia).
Veľký krok medzi USA a Čínou: Stalo sa to po vyše roku! Ako dopadol rozhovor ministrov?
Speváčka a vášnivá astrologička Marcela Laiferová
Úprimná rada astrologičky Marcely Laiferovej: Chcete byť ŠŤASTNÍ? Viem, ako na to
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj pristúpil k razantnému kroku: Vyvolal vlnu rozhorčenia! Čaká Ukrajinu ďalšia mobilizácia?
Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák
Aktualizované
Je rozhodnuté: Mazáka odvolali z funkcie predsedu Súdnej rady SR
Národná rada Slovenskej republiky.
Poslanci zvolili nového člena Súdnej rady SR: Stal sa ním tento muž
Siamské dvojičky Daisy a Violet Hiltonové.
Krutý osud siamských dvojičiek: Violet žila s mŕtvou sestrou niekoľko dní! Matka ich predala a... Trpké detaily ich života
Osemdesiat hasičov a dobrovoľníkov zasahovali na zámku.
FotoVáš Tip
Poplach v centre Zvolena: Na zámku zasahovalo osemdesiat hasičov a dobrovoľníkov!
Janko dal zbohom svojej legendárnej ofine.
Foto
Vypadnutie Jána Tribulu z Let’s Dance: Redaktor prišiel o ofinu aj o všetky nervy!
Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák
Súdna rada rokuje o odvolaní Mazáka: Ten zo zasadnutia odišiel, čo je za tým?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Putin hovorí o katastrofálnych následkoch: Stretol sa s prezidentom Iránu a... Takto to dopadlo!
Ilustračné foto
Najnebezpečnejší ostrov na Zemi? Cudzincov tam čaká SMRŤ! Desivé, čo sa o ňom hovorí