Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.10.2017 09:15 | Správy | Domáce správy

Nový Čas položil kandidátom na župana sériu otázok o najnaliehavejších témach kraja: Čo spravíte s rozpadávajúcimi sa školami?

Majú v tom jasno! Už 4. novembra sa rozhodne, kto zasadne na novú stoličku župana v Bratislavskom kraji.

Z pomedzi 18 kandidátov sú podľa prieskumov tými najhorúcejšími Milan Vtáčnik, Pavol Frešo, Rudolf Kusý, Juraj Droba a Daniel Krajcer. Každý pondelok vám Nový Čas prináša ich odpovede na najrôznejšie témy. Tentoraz sme sa ich opýtali, ako chcú bojovať s havarijným stavom škôl a internátov, ako by motivovali učiteľov, aké kroky podniknú na podporu duálneho vzdelávania, čo urobia s pozemkami pri nefunkčných školách, ale aj, či plánujú budovať nové športoviská.

 

Pavol Frešo

  • súčasný župan, neúspešný predseda SDKÚ
  • predseda SDKÚ, nezávislý kandidát

Otvoriť galériu
Pavol Frešo.
Zdroj: anc

BSK pracuje na zatepľovaní budov školských zariadení, čím znižujeme energetickú náročnosť budov. Už niekoľkýkrát budeme odovzdávať učiteľom tzv. štartovacie byty a poskytujeme ubytovanie vo voľných kapacitách v internátoch. Ďalším motivačným prvkom sú osobné a riadiace príplatky, ktoré riaditelia môžu rozdeliť aktívnym pedagógom. Dlhodobo a intenzívne spolupracujeme so zamestnávateľmi a v prípade záujmu o duálne vzdelávanie vytvárame všetky podmienky. Pripravujeme rekonštrukciu vonkajších areálov, školských športovísk a rekonštrukciu bazénov. V prípade dobrej finančnej kondície uvažujeme o výstavbe športovej haly.

Juraj Droba

  • poslanec NR SR, manažér
  • podpora SaS, OĽaNO, SMK, NOVA, OKS, Zmena zdola, DÚS

Otvoriť galériu
Juraj Droba.
Zdroj: anc

Naším cieľom je postupne znižovať nahromadený investičný dlh voči stredným školám a zabezpečiť ich nutnú rekonštrukciu. Budem podporovať, aby peniaze, ktoré škola vie vyrobiť svojou činnosťou, ostávali v škole. Zmeníme súčasný princíp, keď sa študenti do škôl len naberajú a opäť zavedieme výber podľa kvality. Je nutné riešiť nástupné platy nových učiteľov a ohodnotenie ostatných učiteľov. Pokúsim sa vyriešiť problém so znižovaním normatívu na žiaka pri duálnom vzdelávaní, čo školy odrádza od ich účasti. Chceli by sme na veľký všestranný areál s dôstojným zázemím využiť pozemok na konci Petržalky pri Slnečniciach.

Milan Ftáčnik

  • bývalý primátor, starosta Petržalky a minister školstva
  • nezávislý kandidát

Otvoriť galériu
MIlan Ftáčnik.
Zdroj: anc

Urobím plán opravy krajských škôl a ich areálov, s tým, že športové areály sprístupním verejnosti v čase mimo vyučovania. Na učiteľov dostáva kraj peniaze od štátu, preto budem žiadať posilniť motivačnú zložku na odmeňovanie kvalitných učiteľov. Chcem ponúknuť aj nájomné byty pre učiteľov. Rozvoj duálneho vzdelávania budem robiť v úzkej spolupráci so zamestnávateľmi. Objekty prázdnych škôl treba využiť na verejnoprospešné účely a nie predávať. Nové športoviská by mali pribudnúť na pozemku kraja v Petržalke.

Daniel Krajcer

  • podnikateľ, bývalý redaktor, moderátor, minister kultúry a poslanec NR SR
  • podpora MOST-HÍD, SKOK, SZ

Otvoriť galériu

Peniaze sa musia použiť na premyslené, naplánované a kontrolované rekonštrukcie škôl. Podporím učiteľov aj finančne prostredníctvom zliav na cestovnom a nájomných bytov. Budem vyvíjať tlak na vládu, aby sa platy učiteľov v BSK odvíjali od životných nákladov v našom kraji. Pre lepšiu prípravu žiakov na výkon povolania je nevyhnutné prepojiť stredné odborné školy s praxou, napríklad vytypovaním firiem či vytváraním klastrov. Chcem sprístupniť športoviská pri stredných školách pre najširšiu verejnosť a mládež. Župa musí aktívne vstúpiť do koordinovaného budovania cyklotrás, chcem podporiť aj vodácke trasy.

Rudolf Kusý

  • starosta Nového Mesta, župný poslanec
  • nezávislý kandidát

Otvoriť galériu
Rudolf Kusý.
Zdroj: anc

V prvom rade treba učiteľom skvalitniť prostredie, v ktorom pracujú. Treba ich motivovať, napríklad novým pôžičkovým systémom, štartovacími bytmi či motivačným odmeňovaním. Duálne vzdelávanie, čiže úzka spolupráca so zamestnávateľmi, je kľúčom k opätovnému oživeniu odborného školstva. Chátrajú nielen nefunkčné školy, ale v mnohých prípadoch aj školské areály pri fungujúcich školách. Prišiel som s projektom Park športu a oddychu. Ľudia môžu hlasovať, čo by v tomto parku chceli mať a ako by mal vyzerať. Ako župan vybudujem aspoň jedno športovisko v každom okrese, čiže minimálne 8 nových športovísk.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, gal

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Stihne Juraj Kucka EURO? Hráč Slovana posiela jasný odkaz
Predseda českej vlády Petr Fiala.
Potvrdilo sa, čo sa šepkalo už dlho: Ďalší odchod z Fialovej vlády! Končí táto ministerka
The Pass at Byron Bay on a clear day with blue water
Hromadné uhynutie vznešených živočíchov: Na pláži ich uviazli stovky! Vedci sa chytajú za hlavu
Vinczeová a Dangl sú za každý žart.
Obľúbená zábavná relácia dostala v RTVS stopku! Prečo ju vyškrtli z programu?
(ilustračné foto).
Popredného podnikateľa odsúdili z korupcie: V podvode boli namočené aj jeho dcéry
Foto
Boxerka opisuje desivé detaily z väzenia: Najponižujúcejšie je byť nahá a predklonená!
Los Angeles, United States - December 18, 2013: View of Hollywood Boulevard at sunset. In 1958, the Walk of Fame was created on this street as a tribute to artists working in the entertainment industry.
Mesto anjelov si pripomenulo genocídu, pri ktorej zomreli milióny: Aké slová zazneli z Bieleho domu?
Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.šťastní už 55 rokov.
Foto
Zdrvená manželka speváka Grúňa († 81) Mária o jeho poslednej rozlúčke: Prečo sa neprihovorí láske do neba?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Zvládne Putin financovať vojnu? Ruská ekonomika však čelí ďalšej závažnej otázke
Ilustračné foto
Prichádza ZVRAT v počasí: Teploty sa prudko zmenia! Čo nás čaká cez víkend?
Na prelomenie zákona potrebujú aj hlasy opozície.
Toľkoto majú poslanci zarábať v roku 2024: Z tej sumy spadnete na zadok
People Queue for a Night Show at The Moulin Rouge. Paris, France
VIDEO Svetoznámy kabaret prišiel o svoj poznávací znak: Toto mohlo dopadnúť veľmi zle!