Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.10.2017 15:31 | Šport | Motorizmus

Hamilton triumfoval v Japonsku: Vettelovi sa vzdialil už na 59 bodov!

Britský pilot Mercedesu Lewis Hamilton triumfoval na nedeľňajšej Veľkej cene Japonska motoristickej F1 a výrazne sa priblížil k štvrtému titulu majstra sveta.

Pomohlo mu odstúpenie nemeckého rivala Sebastiana Vettela, ktorý odstavil svoje Ferrari už na začiatku pretekov. Pódium doplnili dva monoposty Red Bull, druhý bol Holanďan Max Verstappen a tretí skončil Daniel Ricciardo z Austrálie.

"Auto tu fungovalo perfektne, prialo tiež počasie. Máme za sebou vydarené preteky, aj keď to vôbec nebolo jednoduché víťazstvo. Mali sme rýchlosť v kvalifikačnom režime, no párkrát sa Max objavil veľmi tesne za menou počas virtuálneho bezpečnostného vozidla. Nakoniec sme to však zvládli," povedal Hamilton.

Verstappen sa ihneď po štarte dostal pred Vettela na druhé miesto, držiteľ pole position Hamilton si udržal vedúcu pozíciu. Vettel sa prepadol až na siedmu priečku, v jednej zo zákrut vyšiel z trate a odstúpil na konci štvrtého kola, keď ho nezvratne do boxov stiahol jeho tím.

 

V Suzuke sa išlo na jednu zastávku. V 28. kole ju už Hamilton aj Verstappen mali za sebou, na čelo sa posunul Valtteri Bottas. Ten krúžil pred Hamiltonom a spomaľoval svojho tímového kolegu, na ktorého sa tlačil Verstappen. Potom už prijal inštrukciu, pustil Brita a chvíľu mohol takticky slúžiť ako bariéra medzi opätovným lídrom pretekov a holandským prenasledovateľom. Bottas zamieril do boxov o dve kolá neskôr, jeho pneumatiky by už viac nezniesli. Vrátil sa na štvrtom mieste za Ricciardom.

Hamilton mal v 37. kole 2,5-sekundový náskok pred Verstappenom a vedenie si udržal až do cieľa. V poradí jazdeckého šampionátu sa Vettelovi vzdialil na priepastných 59 bodov (34+25 v Japonsku). Do konca seriálu zostávajú štyri veľké ceny (USA, Mexiko, Brazília, Abú Zabí), získať sa dá maximálne sto bodov. Hamilton môže sláviť štvrtý titul, ktorým by sa vyrovnal Vettelovi, už v nasledujúcich pretekoch v Austine. "O takom náskoku v poradí som mohol iba snívať. Za všetko vďačím dôkladnému tímu," dodal Brit, ktorý si pripísal ôsme víťazstvo v sezóne aj osobný rekord, keď bodoval v 21. veľkej cene za sebou.

Verstappen sa po víťazstve v Malajzii opäť postavil na pódium: "Bol to skvelý deň, už vlani sa mi Suzuka veľmi páčila. Rýchlosť, akou disponujeme, je veľmi sľubná. V záverečných kolách sme mali úžasnú rýchlosť, ale na tejto trati je ťažké predbiehať. Auto sa zlepšuje zo dňa na deň." Ricciardo zabezpečil Red Bullu dva monoposty v top trojke, keď za sebou udržal Bottasa. "Som tu premiérovo na stupňoch víťazov, to bol môj cieľ, ktorý sa mi podaril. Tento okruh som si vždy užíval, ku koncu bol za mnou Bottas, dostal ma pod tlak a bolo to zábavnejšie," uviedol Austrálčan.

Výsledky Veľkej ceny Japonska F1 (53 kôl):

1. Lewis Hamilton (V. Brit./Mercedes) 1:27:31,194 h, 2. Max Verstappen (Hol./Red Bull) +1,211 s, 3. Daniel Ricciardo (Aus./Red Bull) +9,679, 4. Valtteri Bottas (Fín./Mercedes) +10,580, 5. Kimi Räikkönen (Fín./Ferrari) +32,622, 6. Esteban Ocon (Fr./Force India) +1:07,788 min, 7. Sergio Perez (Mex./Force India) +11,424, 8. Kevin Magnussen (Dán./Haas) +28,953, 9. Romain Grosjean (Fr./Haas) +29,883, 10. Felipe Massa (Braz./Williams) +1 kolo

Najrýchlejšie kolo:
Bottas 1:33,144 min (50. kolo, priemerná rýchlosť 224,439 km/h)

Poradie jazdeckého šampionátu (po 16 z 20 VC):
1. Hamilton 306 bodov, 2. Sebastian Vettel (Nem./Ferrari) 247, 3. Bottas 234, 4. Ricciardo 192, 5. Räikkönen 148, 6. Verstappen 111

Poradie konštruktérskeho šampionátu:
1. Mercedes 540 bodov, 2. Ferrari 395, 3. Red Bull 303, 4. Force India 147, 5. Williams 66, 6. Toro Rosso 52

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

(ilustr.foto)
Vodiči, v Nitre si dávajte pozor: TU je cesta obmedzená zátarasami! Čo sa tam stalo?
Hana († 77) žila posledné roky v ústraní.
Foto
Skonala Hana Brejchová († 77): So sestrou sa zmieriť nestihla! Zvláštne, čo povedala jej neter
Ilustračné foto
Slováci, túto ZNÁMU aplikáciu si za žiadnu cenu nesťahujte! Predstavuje obrovské RIZIKO
Medvede sa vyskytujú už aj v oblastiach, ktoré pre ne nie sú prirodzené.
Odstrel medveďa, ktorý mal útočiť v Liptovskom Mikuláši: Iniciatíva podala trestné oznámenie! Prípad rieši polícia
Peter Pellegrini
Aktualizované
Web českej agentúry napadli hackeri: Vydali nepravdivú správu o Pellegrinim
Ilustračné foto
Trávite veľa času na telefóne? Môžete mať problém! Pozrite sa, čo ukázal prieskum
Známe tváre spomínajú na Grúňa († 81).
Foto
Odišiel velikán: Známe tváre spomínajú na Grúňa († 81), ich slová vám naženú slzy do očí
Ilustračné foto
Váš Tip
V slovenských lesoch sa deje niečo zvláštne: Prekvapení sú aj skúsení hubári!
Nemeckí policajti počas razie zameranej proti prevádzačom v Solingene.
Horor v Nemecku: Slovenku (13) mali týrať 4 tínedžerky! ÚNOS a 5-hodinové mučenie?
Záchranári mali plné ruky práce (ilustračné foto).
Nešťastie v jazdeckom areáli v Bratislave: Žena spadla z koňa! Na miesto letí vrtuľník
Végh si miešaním sa do volieb zavaril.
Attila Végh schytal po voľbách ďalšiu FACKU: Prišiel už o tretí KŠEFT! Košom mu dala TÁTO značka
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.
USA tvrdia, že Čína podporuje Rusko vo vojne, minister sa nezdržal: Nepripustíme, aby...