Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.10.2017 11:55 | Správy | Domáce správy
Foto

Marián a Vladimír našli pri jaskyni úžasný poklad: Majú však smolu! Prečo nedostanú žiadne nálezné?

Úžasný archeologický úlovok! Marián Soják (47) a Vladimír Habaj (60) prehľadávali pri obci Lučivná (okr. Poprad) vchod do starej jaskyne.

Po niekoľkých týždňoch bádania narazili na úžasný objav! Spod zemského povrchu vykopali starú hlinenú vázu s 870 striebornými mincami. Na svoje objavenie čakala v zemi ukrytá vyše 280 rokov! Odborníci zistili, že vzácne platidlá pochádzajú z konca 17. a začiatku 18. storočia. Medzi mincami však našli aj niekoľko falošných. Archeológovia si za objav pokladu nezarobia nič!

Fotogaléria
14
fotiek v galérii

Archeológovia Marián Soják a Vladimír Habaj skúmali oblasť západne od obce Lučivná na hrebeni nad tromi miestnymi jaskyňami. Je to územie starej cesty Via Magna, tzv. starej poštárskej cesty, ktorá bola v obci už v 16. storočí. Vedľa tejto cesty našli ojedinelý poklad. Presne 870 mincí bolo uložených v hlinenom džbáne a zakopaných v zemi, kde boli viac ako 280 rokov v bezpečí. „Najstaršia razba na minci je z roku 1665, najmladšia z roku 1733, čiže po tomto roku bol poklad zakopaný. Je to jeden z mála pokladov, ktorý sa zachoval v celosti a jediný poklad na Slovensku, ktorý bol odborne odkrytý archeológom,“ vysvetlil archeológ Marián Soják, ktorý poklad objavil spolu s Vladimírom Habajom, spolupracovníkom zo SAV Nitra.

Otvoriť galériu

Majiteľ ich skryl pred zbojníkmi

 

Keď archeológovia poklad našli, neverili vlastným očiam. „Sú to mince strieborné, niektoré sú postriebrené, dokonca je tam aj pár kusov falošných,“ doplnil Soják. Medzi mincami je však jediná, ktorú si objaviteľ váži najviac. „Je tam jeden medený banský znak z roku 1699 s nápisom Herrn Grund, čo je Špania dolina. Je to prvý znak s náleziskom na území Slovenska. Doteraz sme ich nemali,“ vysvetlil. Dokonca našli aj mince, ktoré v sebe mali dierku, lebo ich ľudia nosili ako prívesok. Podľa Sojáka majiteľ zrejme nepochádzal z bohatej vrstvy, ale skôr zo strednej. „Majetok zhromažďoval dlhodobo. Je tam časový rozptyl takmer 70 rokov,“ vysvetlil. Prečo niekto zakopal celoživotné úspory pri ceste, sa dá len špekulovať. „Myslíme si, že k majiteľovi sa blížilo nejaké nebezpečenstvo, možno zbojníci a lúpežníci, lebo v tom čase sa na tejto ceste prepadávali poštárske vozy, tak dotyčný rýchlo zahrabal krčah s mincami tesne pod povrchom,“ domnieva sa.

 

Peniaze za nájdenie nedostanú

O poklade okamžite informovali krajský Pamiatkový úrad v Prešove. Províziu však objavitelia neodstanú. „Keďže som profesionálny archeológ, vyplýva to z mojich pracovných povinností. Keby poklad našla fyzická osoba, tak jej prináleží 100 % z hodnoty, ktorú určí súdny znalec,“ vysvetlil. Na otázku, aký má poklad hodnotu, odpovedať nevedel. „Historická hodnota je veľká, ale finančná hodnota je nevyčísliteľná,“ tvrdí. Poklad, ktorý je oficiálne majetkom štátu, je zatiaľ v Spišskej Novej Vsi, potom poputuje do múzea v Nitre.

 

Aká je hodnota pokladu?

Viliam Weiss, numizmatik

Sú to mince v zlom stave, vidieť, že sa v danej dobe používali, boli v obehu. Cena na trhu sa pohybuje od 20 do 50 eur za kus, čiže maximálna cena zbierky je okolo 43-tisíc eur. Ak pôjdu do múzea, tak nebudú mať trhovú cenu.

 

Čo tvorí lučivniansky poklad?

Ján Hunka, numizmatik

Je to spolu 870 mincí, ktoré boli uhorskými, tirolskými, dolnorakúskymi, českými platidlami, ako aj mince olomouckého arcibiskupstva. Dominujú razby Leopolda I. z konca 17. stor., no medzi mincami sa nachádza aj razba Jozefa I. a Karola VI., ako aj zahraničných panovníkov a arcibiskupov. Ide hlavne o grajciarové platidlá, 15-grajciare, 6-grajciar, 3-grajciare, grajciare, denáre z kremnickej mincovne, trojníky a duáriusy, čiže polgrajciare.

 

Čo všetko sa ešte našlo na Slovensku?

1. Košický zlatý poklad

Otvoriť galériu

Je to komplex 2 920 zlatých mincí, troch zlatých medailí a zlatej renesančnej reťaze z obdobia 15. až 17. storočia. Poklad objavili pri kopaní základov budovy finančného riaditeľstva na Hlavnej ulici č. 68 v Košiciach v roku 1935. Je to jeden z najväčších zlatých pokladov na svete.

2. Šurany

Otvoriť galériu
Šurany.
Zdroj: ams

V mestskej časti Šurian v Kostolnom Seku objavil koncom mája 2009 náhodný staviteľ Peter Pavlík počas výkopových prác v nádobe pod zemou ukrytý zhruba 4,5 kilogramu mincí (zhruba 1 750 kusov) zo začiatku 18. storočia.

3. Kostolné Kračany

Otvoriť galériu

Majiteľ domu v Kostolných Kračanoch v okrese Dunajská Streda našiel v roku 2016 na svojom pozemku pri kopaní bazéna 312 strieborných mincí. Poklad obsahuje razby zhruba z rokov 1630 až 1704 a celý poklad vážil viac ako 4,5 kilogramu.

4. Trnava

Archeológovia našli unikátny poklad v rozpadnutom koženom mešci v Trnave. Presne 114 mincí ležalo v hĺbke asi 1,6 metra medzi spálenými pozostatkami dreveného obydlia. Trnavský mešťan chcel svoje peniaze ukryť pred vojakmi Matúša Čáka Trenčianskeho.

5. Žalobín

Otvoriť galériu

Poklad nájdený v obci Žalobín (okres Vranov nad Topľou) obsahoval 166 strieborných mincí. Tie boli nájdené pri rekonštrukcii miestneho kostola a boli schované pol metra pod dlážkou za oltárom. Boli vyrazené na konci 15. až začiatku 17. storočia.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Natália Labudová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Negotiation between Hungary and European Union. Hungarian and European flags in background.
Je demokracia Maďarov v ohrození? Europoslanci po obavách začali konať
Predseda vlády Maďarska Viktor Orbán.
Viktor Orbán sa na konferencii konzervatívcov rozrečnil: Pozrite sa, čo povedal o Maďarsku!
Juraj Loj bojoval s démonmi podobne ako Ján Kroner.
Foto
Juraja Loja práca takmer pripravila o rozum: Bojoval s démonmi ako Kroner! Kto mu pomohol v najťažších chvíľach?
Money, euros and hand of a businessman saying stop fraud, corruption and money laundering in the corporate industry. Finance, bribery and person rejecting a cash or financial payment trade deal
Ako bojovať s praním špinavých peňazí? Europarlament schválil balík zákonov
Paolo Liuzzo, bývalý priateľ princeznej Beatrice.
ŠOK! Expartner († 41) britskej princeznej sa predávkoval: Našli ho MŔTVEHO v hotelovej izbe
(ilustračné foto).
Po uzavretí vzdušného priestoru nastali komplikácie: Výrazné meškania letov!
(ilustračné foto).
Muž neďaleko Dolného Kubína vpálil do stromu! Hrôza, čo polícia neskôr zistila
Ruský prezident Vladimir Putin.
Dohodlo si Rusko kšeft storočia?! Čína poskytla pomoc lodi, na ktorú USA uvalili sankcie
Na parlament v Aténach pochodovalo 13.000 nespokojných študentov.
Na propalestínskych protestoch to vrelo! V areáli univerzity zadržali vyše 90 ľudí
Čo trápi ľudí v regiónoch?
Foto
Čo NAJVIAC trápi Slovákov: Prieskum odhalil trpkú realitu! Čo by podľa odborníkov pomohlo?
Fedor Flašík * 14. 1. 1958 † 22. 4. 2024.
Foto
Podnikateľ Fedor Flašík († 66): Kde a kedy mu dajú posledné zbohom?
Platí výstraha pred horúčavami. (ilustračné foto)
Vlna horúčav vzala už 30 životov: To je extrém, teplota má vybehnúť nad 50 stupňov!