Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.10.2017 16:00 | Prominenti | Zahraniční prominenti
Video

Slávna šansoniérka Mireille Mathieu: Svet nejde dobrým smerom!

Kráľovná francúzskeho šansónu sa vracia do Bratislavy. O tom, aké má plány po vyše polstoročí na scéne, prečo rada vystupuje vo východnej Európe a čo si myslí o dnešných pomeroch vo svete, porozprávala táto šarmantná dáma exkluzívne Novému Času Nedeľa.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

V októbri budete vystupovať v Bratislave. Je pravda, že vždy sa naučíte pár slov v danom jazyku, aby ste mohli komunikovať s publikom?

Áno, je to tak. Slová ako dobrý večer, ďakujem...

A viete povedať niečo aj po slovensky?

Viem povedať „denkuji“ a „milu... miljem vas“. (Úsmev)

Pre svet ste veľkou hviezdou francúzskeho šansónu. Prečo podľa vás ľudia milujú šansón? Čo je na ňom také špeciálne?

Vždy sme mali veľkých interpretov a melódie, ktoré sa dostali cez všetky hranice, ktoré sú aj tak iba dočasné. Šansón prináša ľuďom radosť, sny, niekedy smútok či melanchóliu a na to sú ľudia citliví...

 

V zahraničí spievate tiež po rusky či nemecky. Je to pre vás ako francúzsku speváčku v niečom iné?

Keď cestujem po všetkých tých krajinách, som v prvom rade Francúzka a som na to hrdá. V prvom rade spievam svoj repertoár, ale viem, že publikum ocení, keď zaspievam aj v ich jazyku. Preto to robím.

A akú hudbu počúvate vy?

Mám veľmi rôznorodé hudobné chute, ale práve teraz počúvam veľa klasiky. Na budúci rok totiž pripravujem nový album s hudbou klasikov, ako sú Mozart, Händel, budem spievať po latinsky, nemecky, španielsky, taliansky... Pre mňa je to úplne nová úžasná skúsenosť, je to veľmi obohacujúce, ale aj ťažké. Je to úplne iný typ práce ako varieté.

Vo Francúzsku o vás v posledných rokoch nepočuť a nevystupujete tam. Prečo?

Naposledy som vystupovala v Olympii, bolo to pred tromi rokmi. Pravda je však taká, že som vo Francúzsku veľmi málo, hoci tu bývam. Dostala som príležitosť žiť z mojej vášne a precestovať celý svet a naplno si to užívam.

Často vystupujete v Rusku, máte pre východnú Európu nejakú špeciálnu slabosť? Majú slovanské národy niečo spoločné s Francúzmi?

Je to tá vaša slovanská duša, ktorá je výnimočná a priťahuje ma, a, naopak, publikum vo východnej Európe má veľmi rado mňa.

V súčasnosti sme svedkami napätia medzi západnou Európu a Ruskom. Čo si o tom myslíte?

Napätie je dnes všade, vo všetkých krajinách, a ide o to, pokúsiť sa hľadať porozumenie. Dialóg je veľmi dôležitý, a ak by sme to mohli zaspievať, bolo by to ľahšie. Lenže politici nie sú speváci, a tak rozprávajú. Je dôležité porozumieť si, rešpektovať sa a spoznávať. Politika nie je moja doména, ale keď prídem spievať kamkoľvek, snažím sa priniesť ľuďom trochu radosti a dobra pre kohokoľvek. Milujem Rusko a ruský ľud, a milujem národy východnej Európy, ale keď spievam, spievam pre všetkých.

V Rusku, predtým ešte v Sovietskom zväze, ste spievali už pred pádom železnej opony. Pred vyše dvoma desaťročiami padla železná opona, Európa bola plná nádejí. Ako to vidíte dnes? Uberá sa svet správnym smerom?

Francúzsko, ale aj iné krajiny sveta čelia atentátom a terorizmu. Som z toho smutná a spôsobuje mi to bolesť. Ľudia zomierajú pre nič, za nič... A do toho počúvam správy o prírodných katastrofách, o zemetraseniach. Myslím si, že svet sa úplne zbláznil. To, čo sa deje, nie je normálne. V mnohých krajinách sa dejú strašné veci. A práve preto by sme sa mali snažiť o porozumenie, toleranciu a rešpekt jeden k druhému bez ohľadu na náboženstvo a farbu pleti.

Skôr ako ste sa stali svetovou speváckou hviezdou, vyrastali ste v chudobnej rodine. Myslíte si, že dnešné deti majú lepšie detstvo ako vy?

Pre mňa bolo detstvo ťažké, ale v niečom aj ľahké, lebo som mala šťastie. Pochádzala som zo 14 detí a naši rodičia neboli bohatí, ale mali sme niečo, čo nás naučili: Rešpektovať druhých a podeliť sa s nimi o všetko, čo máme. Nezáležalo na peniazoch, veľakrát sme nemali čo jesť, ale mali sme lásku. A tú lásku sme si uchovali po celý život. Kladiem si otázku, teda aspoň pokiaľ ide o Francúzsko, lebo tu to poznám, či dnešným deťom ten internet a mobily neničia detstvo. Ja napríklad doteraz nemám žiaden mobil, o všetko sa stará moja sestra, ktorá mi robí manažérku. (Úsmev)

Na záver možno veľmi osobná otázka. Už od 60. rokov minulého storočia máte stále ten istý účes. Nedostali ste za tie roky nikdy chuť zmeniť štýl?

Hmmm... Prídite na môj koncert do Bratislavy a budete prekvapení, aký budem mať účes! (Smiech)

Stretnutie v Paríži

Otvoriť galériu
Rozhovor s Mireille Mathieu nám jej tím zorganizoval v luxusnom parížskom hoteli Le Bristol. Hoci sme čakali hviezdu, ktorá si bude držať od nás náležitý odstup, prišla veľmi šarmantná a usmievavá dáma. Napriek svojmu veku stále pôsobí dievčensky, určite v tom zohráva svoju úlohu aj jej typický účes, ktorý nezmenila vyše 50 rokov.

Mireille Mathieu na naše otázky odpovedala otvorene, hoci politickým témam sa vyhla. Aj preto, že francúzske médiá jej v minulosti vyčítali priateľské styky s ruským prezidentom Vladimirom Putinom či stretnutia s líbyjským diktátorom Muammarom Kaddáfím.

Aj po vypnutí mikrofónu a kamery sa s nami ešte štvrťhodinku rozprávala, zaujímala sa o Slovensko, kde vystupovala vlani. Pri tej spomienke sa v jej očiach objavili slzy, lebo bratislavský koncert mala pár mesiacov po tom, ako jej zomrela vo veku 94 rokov mama. „Stále to veľmi bolí,“ priznala speváčka, ktorú staručká mama neraz sprevádzala na pódiách.

Hviezda od 19 rokov

Otvoriť galériu
Mireille Mathieu.
Zdroj: getty images
Slávna francúzska šansoniérka sa narodila v roku 1946 v Avignone v chudobnej rodine kamenára. Už ako štvorročná spievala v kostole a jej talent si neskôr vďaka vystúpeniu v televízii všimli promotéri, ktorí manažovali tie najväčšie francúzske spevácke hviezdy. Už v decembri 1965 vystúpila v parížskej hale Olympia, čo sa vo Francúzsku vždy považuje za veľkú udalosť a neraz štart hviezdnej kariéry. Mireille Mathieu predala vo svete vyše 130 miliónov kusov albumov a naspievala viac ako 1 200 piesní. Medzi jej najznámejšie hity patria L‘enfant que je n‘ai jamais eu, Mon credo, Paris en Colére, La Paloma adieu...

Nikdy sa nevydala ani nemala deti. Pred pár dňami francúzske médiá priniesli nezaručené správy, že minulý víkend sa v tajnosti vydala, len sa nevie za koho...

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Andrej Ďuríček

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Spojenými arabskými emirátmi sa prehnali silné búrky.
Foto
Zúfalá situácia v Dubaji: Z masívnych záplav sa stále spamätávajú! Čo si letisko nachystalo pre cestujúcich?
Ilustračné foto
Slováci sa zapojili do zbierky pre Ukrajinu: Silný odkaz vojakov priamo z línie!
Ilustračné foto
Dočkáme sa poklesu cien benzínu? Analytik reaguje: Takto to bude vyzerať najbližšie týždne!
Ilustračné foto
Aktualizované
Iránsky konzulát obkľúčila polícia: Zadržali muža, ktorý tam mal vstúpiť s výbušninami!
(ilustračná foto)
Dostane Ukrajina potrebnú pomoc? G7 okrem vojnového konfliktu riešila aj ďalšie problémy
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
Rezort zdravotníctva hľadá nového riaditeľa nemocnice: Vyhlásili aj výberové konanie na tento post!
passenger ferry on the Mediterranean Sea
Vážna nehoda v milovanej turistickej destinácii: 30 ľudí je ranených!
20th June 2020: Rear view of two male Police Scotland officers on duty in Edinburgh, during a Black Lives Matter demonstration in St Andrew Square, during the Coronavirus pandemic. One officer is wearing protective rubber gloves. Both officers are wearing high visibility jackets with their police uniforms, with the police logo on the back. They are standing looking down the street, keeping surveillance of the crowds. They have handheld radios attached to their jackets to communicate with colleagues.
Manžel expremiérky sa zmieta v problémoch: Polícia ho obvinila zo sprenevery
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov
Lavrov si servítku pred ústa neberie: Jasné oznámenie od Ruska! KOMU ho adresovali?
Že mu nebolo hanby spraviť niečo také (ilustračné foto)
Polícia zastavila dvoch mužov: Ani vo sne by im nenapadlo, čo u nich objavia!
 Herečka Jiřina Bohdalová.
Herečka Bohdalová v 92 rokoch sekla so závislosťou: Nezlákal ju ani exprezident!
(ilustračné foto).
Zlé správy! Ceny benzínov opäť narástli, stúpla aj nafta: O koľko?