Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.09.2017 11:55 | Správy | Politika
Video

Advokát Radomír Bžán prehovoril o rekordnej odmene: Prečo si zaslúžim milióny od štátu!

Mali čo vysvetľovať! Verejnosť len pred pár dňami šokovala mastná odmena, ktorú si zmluvne vyrokoval advokát Radomír Bžán (55). Ten pomohol Slovensku vyhrať súdny spor okolo Gabčíkova za 700 miliónov eur. Na účet mu tak môže úplne legálne prísť až 11 % z tejto hodnoty, čiže 77 miliónov eur. Lukratívny kšeft s Bžánom odklepla štátna akciovka MH Manažment, ktorej šéfuje exposlanec za Smer Branislav Bačík. Ten sa rozhodol za Bžána bojovať aj verejne a prvýkrát vysvetľoval, ako mohlo k takej nehoráznej sume vôbec dôjsť. Bobríka mlčanlivosti prerušil aj hlavný aktér prípadu - miliónový advokát.

Samotný šéf štátnej firmy odprisahal, že Bžánova kancelária si o spomínanú astronomickú sumu nakoniec neprilepší. „Žiadne miliónové odmeny sa advokátskej kancelárii vyplácať nebudú,“ uisťoval. Konkrétne číslo, koľko je ochotný za jeho služby obetovať zo štátneho, však nepovedal. Paradoxne po prepočtoch Nového Času zo zverejnených faktúr vyplýva, že Bžánovi už prišli na účet od MH Manažmentu nejaké milióny - a to rovno viac ako päť. „Advokátska kancelária Radomíra Bžána už raz zastupovala Slovensko v spore o Gabčíkovo, mal s tým najlepšie skúsenosti,” vysvetľoval Bačík, prečo z troch ponúk v súťaži vybrali nakoniec tú najmastnejšiu. Práve Bžánova kancelária žiadala v prípade vyhrania sporu najväčšiu odmenu. Služby ostatných dvoch kancelárií, ktoré uspeli v tendri, štát využíval na vedľajšie úkony.

 

Šéf MH Manažmentu zároveň priznal, že od výšky sumy, o ktorú s Enelom zabojujú, sa odvíjala aj Bžánova odmena, to bolo od začiatku jasné. Tá sa postupne z 588 miliónov eur počas trvania sporu vyšplhala na 700 miliónov €. Nič však neurobili pre to, aby vyrokovali presnú sumu, ktorú za Bžánove služby zaplatia, a musia to riešiť až dodatočne. Podľa Gabriela Šípoša z Transparency international Slovensko boli Bačíkove argumenty nepresvedčivé. „Nevysvetlil, prečo tie tri zazmluvnené firmy neoslovili a dopredu nežiadali nové návrhy na podielovú odmenu. Riešia to až teraz, keď to je právne zazmluvnené,“ podčiarkol.

 

Spravili sme to skvelo

 

Po dňoch mlčania zverejnila svoje stanovisko aj kancelária miliónového advokáta. Podľa neho by bola kritika oprávnená, keby spor prehrali. Zároveň podčiarkuje, že stanovenie výšky odmeny je v medziach zákona. „Tieto skutočnosti neboli nikdy utajované, vždy boli transparentne verejne prístupné a nikto ich nikdy nenapadol, nespochybnil a nekritizoval. Dochádza k tomu až dnes, keď sme spor úspešne doviedli do konca,“ uviedli.

Otvoriť galériu

Bžán zároveň dodal, že je na víťazstvo hrdý a kampaň okolo neho považuje za štvavú hru. O výške odmeny je však pripravený rokovať. „Budeme sa snažiť o korektnú dohodu. Medializovaná výška odmeny bola v tomto zmysle vždy iba v teoretickej rovine,“ dodal Bžán. Zo štátnych peňazí žije aj jeho syn Pavol, ktorý pracuje na ministerstve dopravy ako riaditeľ pre eurofondy.

Ministra Petra Žigu sa zatiaľ chystajú odvolávať v parlamente Obyčajní ľudia. Požadovali od neho, aby odvolal zodpovedných ľudí z MH Manažmentu, čo neurobil.

 

Ako sa obhajoval sám Bžán

O zásluhách: Vyhrali sme extrémne náročný súdny spor, v ktorom sme čelili medzinárodnej advokátskej firme.

Nelogická polemika: Logiku by podľa nás mala kritika v prípade, keď by sme túto arbitráž pre spoločnosť MH Manažment a Slovensko prehrali.

Už sme predsa znížili: Odmena je stanovená v zmysle platného zákona a predstavuje približne polovicu možnej výšky odmeny, ktorá je prípustná.

Ideme sa dohodnúť: Konečná výška našej odmeny (teda tá, ktorá bude reálne vyplatená) bude nakoniec stanovená dohodou s klientom.

 

Takto si Bačík obhajoval advokáta Bžána

Otvoriť galériu

Prečo odklepli zákazku Bžánovi: „Advokátska kancelária Radomíra Bžána už raz zastupovala Slovensko v spore o Gabčíkovo, mal s tým najlepšie skúsenosti.”

Dohadovanie o odmene: „Rokovať o nej po spore nie je neskoro. Je to štandardný postup po každom súde.“

Rokovanie o výške odmeny: „Či bude miliónová, je zatiaľ predčasná otázka.“

O verejnom obstarávaní: „Preveroval to aj Úrad pre verejné obstarávanie, ktorý prešetril celý priebeh, a označil ju za správny.“

O vyše 5 miliónoch doteraz vyplatených Bžánovi: „Všetky faktúry sú zverejnené a to im bolo aj vyplatené.“

 

Bžán dostal od MH Manažmentu najviac:

  • štátny podnik si najal troch advokátov, Bžánovi dal posledné dva roky jednoznačne najviac

AK Ecker - Kán & Partners: 445 850 €

AK Dvorecký & Partneri, s. r. o.: 320 518 €

AK JUDr. Radomír Bžán, s. r. o.: 5 473 828,98 €

 

Advokáta budú prosiť

Gabriel Šípoš, Transparency International Slovensko

Nie je v poriadku, že Bačík ešte nevie, koľko Bžánovi na odmenách vyplatia. V tomto prípade štát ťahá za kratší koniec a musí advokáta prosiť. Bačík nemá v ruke dobré karty, no celé si to mal spočítať, keď ten spor zadával, a mali si vypracovať nejakú analýzu, prípadne si pozrieť predošlé spory. Na začiatku sa malo ujasniť, koľko bude trvať približne spor, povedať si, že ide o taký a taký typ sporu a takúto výšku škody. Vtedy bol ten správny moment, keď mali prerátať, že primeranou sumou za odmeny je napríklad 5 miliónov €. Nie je normálne, že keď si kupujete auto, aby ste nevedeli aspoň približnú sumu.

 

Zakliate Gabčíkovo

Dohoda o výstavbe

Otvoriť galériu

1977 - Vlády Československa a Maďarska podpísali zmluvu o výstavbe sústavy vodných diel Gabčíkovo - Nagymaros. Viedli ich k tomu katastrofálne povodne a potreba lepšej splavnosti Dunaja.

Náhly rozvod

1989 - Po rozpade komunizmu maďarská strana bez varovania zastavila práce na svojej časti Nagymaros. Slovenská strana je pritom tesne pred dokončením.

Spustenie Gabčíkova

1992 - Maďari protestujú a jednostranne vypovedajú zmluvu, čo ČSFR odmietlo. Slovenská strana prehradila Dunaj pri Čunove a spustila prevádzku.

Spor ide na súd

1994 - Obe strany požiadali o vyriešenie sporu Medzinárodný súdny dvor v Haagu. Ten o 3 roky rozhodol v prospech Slovenska a potvrdil platnosť zmluvy.

Privatizácia elektrární

Otvoriť galériu

2002 - Vláda schválila privatizáciu Slovenských elektrární, no bez začlenenia majetku Vodnej elektrárne Gabčíkovo. 66 % za 840 mil. € berie Enel.

Štát sa súdi

Otvoriť galériu

2007 - Úrad pre verejné obstarávanie na podnet generálnej prokuratúry požiadal o určenie neplatnosti tejto zmluvy. Vodohospodárska výstavba po výmene vlády žiada na súde zmluvu tiež zneplatniť.

Výpoveď a výhra

2014 – Vláda Slovenským elektrárňam vypovedala zmluvu o prevádzkovaní vodného diela. O rok nato štát vyhral súd o neplatnosť nájomnej zmluvy.

Víťazný Bžán

2017 - Neplatnosť zmluvy, na základe ktorej elektrárne žiadali od štátu stovky miliónov eur, potvrdil arbitrážny súd vo Viedni. Štát tak nič platiť nemusí, no právnik Bžán má nárok na 11 % zachránenej sumy.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Pavel Knapko

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




V Kolároviciach sa prevrátil muž s traktorom
Foto
Hrozivé nešťastie pri Bytči: Muž sa prevrátil s traktorom a UVIAZOL pod ním! Zasahovať musel vrtuľník
Danko je zamilovaný do blondínky, ktorá je o 23 rokov mladšia.
Danko o zákone o neziskových organizáciách: Verím, že nás Smer aj Hlas v tomto podporia
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč
Takáč o vyplácaní priamych platieb farmárom: Dostanú ich aj po 30. júni
Enviropolícia vedie trestné konanie pre nedovolenú výrobu jadrových materiálov
Enviropolicajti v strehu: Nedovolená výroba jadrových materiálov!
Šéf SNS Andrej Danko.
Andrej Danko: Nech sa v RTVS nehnevajú, ale s tým socializmom sa niečo urobiť musí
Na snímke Ústavný súd SR v Košiciach.
Ústavný súd posúdi ústavnosť zákona o štátnom rozpočte: V čom opozícia vidí rozpor?
View of the City of Nitra, Slovakia as Seen from Nitra Castle
Nitriansky kraj poskytne športovcom dotácie: Dostanú viac ako pol milióna eur
Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.
Maďarsko spravilo kontroverzný krok: Týka sa to sexuálnych menšín
Ulicami Londýna sa preháňali splašené armádne kone.
Foto
FOTO Strach, krv a zmätok! Splašené kone spôsobili v Londýne horor: Ľudí museli odviezť do nemocnice
Princezná bojuje s rakovinou.
Kate sa počas boja s rakovinou dozvedela niečo nečakané: O TOMTO ani len nesnívala!
Tunisia. Djerba island. Guellala village
Mrazivý objav: Pri pobreží obľúbenej dovolenkovej krajiny našli mŕtve telá
(ilustračná foto)
Počasie sa zbláznilo, bude SNEŽIŤ: V týchto krajoch platí výstraha!