Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.09.2017 05:55 | Správy | Domáce správy

Neskutočný zvrat osudu! Michaela dlho pomáhala druhým, teraz potrebuje zachrániť ona

Krásna Michaela (18) sníva o tom, že svoj život zasvätí pomoci druhým. V Slovenskom Červenom kríži sa našla a ide si za svojím cieľom.

Choroba jej však nedovolí venovať sa prvej pomoci profesionálne, teraz dokonca musí sama ísť pod nôž. Náročná operácia si vyžaduje transfúziu a keďže jej priatelia majú zväčša pod 18 rokov a nemohli jej sami darovať krv, zverejnili výzvu na internete. Mišku, ktorú v utorok čaká operácia, dojalo, koľko ochotných darcov sa našlo.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Už od malička chcela pomáhať druhým. Čiastočne sa Miške sen začal plniť na gymnáziu, kedy vstúpila do mládežníckej organizácie Červeného kríža. Teraz však pre skoliózu potrebuje pomoc ona sama, v utorok jej budú operovať chrbticu a hrudník. Jej priatelia sa preto obrátili na ľudí s prosbou o darovanie vzácnej krvnej skupina B-, akú má Miška.

 

Ďakuje všetkým

 

„Ja sama som nebola vhodný darca, mám inú krvnú skupinu. A tak mi napadlo, že by sme mohli o pomoc požiadať ostatných ľudí,“ hovorí kamarátka Veronika Sedláčková. S nápadom Miška súhlasila a pridali sa aj ostatní priatelia z Červeného kríža. „Poslali sme to aj mnohým známejším ľuďom, aj nejakým raperom a tak. Milo nás prekvapili, plagát sami zdieľali na sociálnych sieťach,“ prezrádza Dorota Šujanská. Tá je teraz veľkou Miškinou oporou. „My stojíme vždy pri sebe, povzbudzujeme sa navzájom. Aj pri práci v Červenom kríži, v škole a aj v živote. Samozrejme, verím, že operácia dobre dopadne a Miška bude skoro fit a bude rozdávať zase svoju radosť iným,“ dodáva Dorotka.

Otvoriť galériu

Mišku reakcie príjemne prekvapili. „Veľa ľudí mi písalo, že síce nikdy ešte nedarovali krv, ale teraz pôjdu, že ich to oslovilo. Bola som veľmi milo prekvapená a každému ďakujem. Či už za krv, alebo len za zdieľanie. Netušila som, akú odozvu to vyvolá, pre mňa je to o to vzácnejšie, že sama som zatiaľ kvôli ďalším chorobám krv nemohla darovať,“ hovorí.

Pôjde na medicínu

Miška sa túži stať záchranárkou, čo však pre chorobu nie je možné. „Problémy mi robí čokoľvek, kde sa musím zohýbať, čo pri záchranárskej práci musí byť samozrejmosť. Preto pôjdem na medicínu, takže pomáhať budem aj naďalej,“ vysvetľuje.

Teraz je v maturitnom ročníku na gymnáziu v Šuranoch, o svojom živote má ale už jasnú predstavu. Náročná operácia ju čaká v utorok. „Už ma raz operovali na chrbticu, teraz ma musia znova. Dokonca aj na hrudník, kde sa mi urobili z choroby deformácie. Neviem si ani šnúrky zaviazať, zohýbať sa vôbec. Mám bolesti, keď ležím na tvrdom alebo sedím. Ale verím, že sa všetko podarí a budem fit,“ vraví mladá žena plná elánu a radosti zo života. „Skoliózu mi zistili, keď som mala osem rokov, odvtedy s ňou bojujem, ale veď nie som jediná,“ usmieva sa Miška ešte aj pred operáciou. Nezabudne zdôrazniť, že ľudia by mali chodiť darovať krv stále. „Nikto nevie, kedy to bude potrebovať. Kto môže, mal by trochu pomôcť, je to to najmenej, čo zdravý človek môže urobiť,“ uzatvára.

Výzva, ktorá skončila v piatok, mala úspech. „Pre Mišku chodili darovať krv nielen mladí ľudia, ale aj starší. Krv, ktorá sa nepoužije pre ňu, bude použitá pre ďalších pacientov,“ informovali Nový Čas z transfúznej stanice v Nových Zámkoch.

 

Operácia je niekedy nevyhnutná

Boris Liščák, zástupca prednostu Ortopedickej kliniky LF UK a DFNsP v Bratislave

Skolióza je definovaná ako zakrivenie chrbtice nad 10 stupňov. Chrbtica zdravého človeka je pri pohľade spredu a zozadu priama a rovná. Pri skolióze je vybočená do strany vľavo alebo vpravo. Ak dosiahne skolióza stupeň v tzv. indikačnej zóne k operačnej liečbe, netreba váhať a chrbticu treba operovať.

Niekedy sa stretávame s tým, že pacienti a rodičia sa domnievajú, že chrbát sa narovná rehabilitáciou a korzetom, ale nie je to pravda. Svalstvo chrbta sa dá pozitívne ovplyvniť rehabilitáciou, ortéza dokáže spomaliť progresiu a zhoršovanie skoliotickej krivky, ale nedokáže ju vrátiť späť. To dokáže iba operačná liečba.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Michaela Farkašová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu
Ilustračné foto
Muž s výbušninami na iránskom konzuláte: Polícia odhalila nové detaily! Strašné, čo zistili
Hokejisti Spišskej Novej Vsi v piatom zápase semifinále play-off Tipos Extraligy hostili Košice.
Sp. Nová Ves - Nitra ONLINE: Sledujte prvý finálový zápas hokejovej extraligy
Andrej Babiš a Monika Babišová.
Foto
Andrej Babiš išiel s pravdou von: Rozvod po 30 rokoch! Emotívne slová o ich vzťahu
(ilustračná fotografia).
Odborníci WHO sú v šoku: Desivé odhalenie o vtáčej chrípke! Ochorenie sa rozšírilo aj na...
Minister Tomáš ohlásil nové opatrenie
Erik Tomáš prehovoril o podpore KDH pri 13. dôchodkoch: Čo im mal slúbiť?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Ďalšia rana pod pás pre Rusov: Európska únia to nenechá len tak, pripravuje úder
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Aktualizované
Je rozhodnuté! NATO podá Ukrajine štedrú pomocnú ruku: Pozrite sa, čo dostanú
Prezidentka Zuzana Čaputová
Foto
Čaputová o obavách odborníkov: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti
Meghan Markle
Meghan sa prepočítala: ODPADNETE, čo spôsobil jej nový kšeft! Smejú sa aj odborníci
Existuje súvislosť medzi menštruáciou a Mesiacom?
Existuje súvislosť medzi menštruáciou a Mesiacom? Vedci pátrali po odpovediach! Prekvapivé zistenia
Na snímke českí policajti náhodne kontrolujú osobné motorové vozidlá na česko-slovenskej hranici.
Obnovia sa kontroly na hraniciach Česka a Slovenska? Rakušan podotkol jednu vec