Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.09.2017 10:28 | Správy | Zahraničné správy

Prešľapy Trumpových poradcov: Títo používali súkromné e-maily na služobné účely

Najmenej šesť z najbližších poradcov prezidenta USA Donalda Trumpa príležitostne používalo súkromné e-mailové kontá na konzultácie o záležitostiach Bieleho domu.

S odvolaním sa na súčasných i bývalých predstaviteľov americkej administratívy o tom v utorok informoval denník The New York Times (NYT). Podľa NYT do tejto skupiny poradcov patril aj Trumpov bývalý hlavný stratég Stephen K. Bannon, ako aj bývalý personálny šéf Bieleho domu Reince Priebus. Ako ďalší "previnilci" sa spomínajú poradcovia Gary D. Cohn a Stephen Miller, ktorí zo svojich súkromných e-mailových kont poslali alebo na ne dostali viacero služobných e-mailov.

V prvých mesiacoch svojho pôsobenia v Bielom dome - ešte ako neplatená poradkyňa - používala svoj súkromný e-mail na služobné účely aj prezidentova dcéra Ivanka Trumpová. V tejto praxi príležitostne pokračovala aj po tom, ako sa stala oficiálnou poradkyňou v Bielom dome. Súkromné e-mailové konto na služobné účely používal aj manžel Ivanky Trumpovej Jared Kushner, ktorý je Trumpovým hlavným poradcom. Napísal o tom v najnovšom vydaní časopis Politico, podľa ktorého Kushnerov právnik Abbe Lowell tieto informácie potvrdil, uviedol však, že od januára do augusta bolo predmetné konto využité na prijatie či odoslanie menej ako stovky e-mailov.

Ich obsahom boli podľa neho najmä odkazy na správy médií. Právnik taktiež tvrdí, že Kushner vo väčšine prípadov zo svojho súkromného e-mailového konta odpovedal na prijaté správy - teda výmenu neinicioval.

 

NYT vo svojom článku upozorňujú, že oficiálni predstavitelia americkej administratívy vrátane poradcov Bieleho domu musia používať služobné e-mailové kontá, aby príslušné orgány mohli mať dohľad nad touto korešpondenciou. Používanie súkromného konta je možné len vtedy, keď sa daný e-mail posiela súčasne aj na služobné konto. NYT vo svojom článku neuvádzajú, či túto prax dodržali aj zmienení Trumpovi poradcovia. Prezident USA Donald Trump počas predvolebnej kampane kritizoval svoju protikandidátku z tábora demokratov Hillary Clintonovú práve za využívanie súkromného e-mailového konta na služobnú komunikáciu, keď zastávala funkciu ministerky zahraničných vecí v administratíve prezidenta Baracka Obamu.

Clintonová sa svojho času stala terčom kritiky za to, že v čase, keď v rokoch 2009-13 zastávala funkciu šéfky americkej diplomacie, používala na korešpondenciu svoj súkromný poštový server. Kritici jej vyčítali, že k takýmto správam sa mohli ľahko dostať počítačoví piráti. Namietali aj proti tomu, že Clintonová mala takto plnú kontrolu nad prijatými e-mailami, pričom tie nežiaduce mohla vymazávať. Kauzou Clintonovej sa zaoberal i americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI), ktorý dospel k záveru, že na súdne stíhanie političky nie je dôvod. Samotná Clintonová však vyjadrila presvedčenie, že rozhodnutie riaditeľa FBI Jamesa Comeyho obnoviť vyšetrovanie v tejto veci desať dní pred vlaňajšími voľbami ju pripravilo o víťazstvo.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na snímke tréner ŠK Slovan Bratislava Vladimír Weiss st. počas tlačovej konferencie.
Slovan má údajne záujem o slovinského zakončovateľa: O šikovného útočníka sa zaujíma aj Bazilej
Exsiskár Beňa priznáva odovzdanie 20 000 € Pčolinskému.
Aktualizované
V Afrike zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS: Odsúdený bol už aj v minulosti! Čo sa stalo tentokrát?
Fedor Flašík
Foto
Podnikateľa Fedora Flašíka nečakane previezli do Prahy! Rodina poskytla stanovisko
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a prezident Ruska Vladimir Putin.
Napätie sa dá krájať: Ukrajina zaútočila dronmi a raketami na ciele v Rusku a na Kryme
Predseda Snemovne reprezentantov Kongresu USA Mike Johnson.
Aktualizované
Republikáni navrhli nové zákony o pomoci pre Ukrajinu a Izrael: Na stole je niekoľko noviniek
Mamička na prechádzke začula čudný zvuk: Keď sa pozrela do kočíka, zbledla od hrôzy
Working, Equality, Wages, Women, Paying
Novinka v právnej zmene pohlavia: Švédsky parlament schválil návrh zákona, cesta bude jednoduchšia
Národná rada Slovenskej republiky.
Prebehol druhý rokovací deň 12. schôdze Národnej rady: Poslanci ho ukončili touto témou! Týka sa možno aj vás
Žena v Chorvátsku vkladá do urny hlasovací lístok.
AktualizovanéFoto
Chorváti predčasne rozhodujú o novom parlamente: Exit poll naznačil víťaza
The sun and nine planets of our system orbiting.
Fantázia! Vedci pozorovali výbuch vo vesmíre, aký sa nestáva 10-tisíc rokov: Zvláštne, čo zistili
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Je Gaza na pokraji hladomoru? Premiér Netanjahu má na to vlastný názor
Jaba Kankava v drese bratislavského Slovana.
Gruzínci schválili kontroverzný zákon: Jaba Kankava posiela tvrdý odkaz Rusku!