Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.09.2017 09:59 | Správy | Domáce správy | Bratislava
Foto

Temná stránka vinobraní: Kam až sú ochotní zájsť?!

Kam sú až ochotní zájsť? September je mesiac bohatý na akcie ako jarmoky, hody či vinobrania.

Ako je už zvykom, okrem obľúbených oberačkových dôbrôt a vína obchodníci ponúkajú ľuďom rôzne atrakcie, na ktoré lákajú nie len deti, ale aj dospelých. Niektoré sú však poriadne cez čiaru, na čo návštevníci s hrôzou upozorňujú na sociálnych sieťach. Príkladom je využívanie zvierat na zárobky. Reč je o fotkách s opičkou na špagáte za pár eur či ťavy a poníky na jazdenie. Dokáže bezbranné tvory ochrániť novela zákona o ochrane zvierat?

 

Je to len nedávno, čo ministerka pôdohospodárska Gabriela Matečaná predstavila novelu zákona o ochrane zvierat. Tvrdí, že zvieratá už nebudú brané ako vec a zákon znemožní ich zneužívaniu v cirkusoch. Stále však dochádza k zneužívaniu zvierat na jarmokoch. Ako prezradila Zvieracia ombudsmanka Zuzana Stanová, dnes je už možné takéto konanie postihnúť. „Musí to byť ale podľa kompetentnej osoby vnímané ako niečo, čo vážne narušuje zdravotné, fyzické alebo mentálne zdravie zvierat,“ uviedla. Prihliadať sa má na druh a jeho prirodzené prostredie. Musí mať čas na odpočinok, príjem tekutín či ochranu pred počasím. Problém je, že každý človek má na zhodnotenie iný meter. Podľa Stanovej by sa malo začať pracovať na metodike, ktorá zjednotí postup veterinárov. Zmeniť by sa mala aj mienka policajtov, ktorí napríklad pri opičkách môžu činnosť obchodníkov klasifikovať ako týranie na mieste prístupnom verejnosti. Prax je taká, že je potrebné stanovisko odborného úradu.

 

Zasiahnuť môžu obce

 

Istú moc majú podľa Stanovej v rukách samosprávy, ktoré obchodníkom povoľujú zabratie verejného priestranstva či ambulantný predaj. „Obec im môže povedať, že takáto aktivita u nás nie je vítaná, pretože je v rozpore s etikou a dobrými mravmi,“ vysvetlila. Nový Čas oslovil mestské časti, v ktorých sa zvieratá ako atrakcie objavili. Mestská časť Dúbravka tvrdí, že poníky si neobjednávala a nevedela o nich. „Atrakcia fungovala na súkromných pozemkoch, prenájom tak riešil majiteľa pozemku,“ uviedla hovorkyňa Lucia Marcinátová. V Rači bolo zasa fotenie s opičkou. „Od budúceho roku nebudeme v Rači povoľovať žiadne stánky so živými zvieratami,“ uviedla za Raču Eva Miklánková. Ministerstvo pôdohospodárstva SR sa ku konkrétnym otázkam týkajúcich sa zvierat na hodoch a vinobraniach nevyjadrilo.

 

Poníky v ohrade

Poník možno vydrží chodiť len pár hodín, no pokiaľ je tam 10 hodín, môže ísť o jasné prekračovanie jeho fyzických možností. Hoci do istej miery môže byť zviera domestifikované, mal by to byť ale kôň, ktorý je zvyknutý na jazdenie a typovo vhodne vybratý a robiť to v obmedzenej miere.

 

Opička na fotenie

Pre opicu určite nie je prirodzené, že má okolo krku obojok s reťazou či metrové lano. To už považujeme za expresívne týranie a ide naozaj o jej utrpenie.

Otvoriť galériu

Ťava na fotenie a vozenie

Naše prostredie ani tá činnosti nie sú pre ťavy prirodzené. Sú zvyknuté na horúcu klímu. Treba zapojiť bežnú citlivosť a pozrieť sa, ako dlho to robia, koľko tam musia stáť.

Otvoriť galériu

 

Inšpektori dostanú viac právomoci 

Hovorca mprv sr Michal Feik

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) predložilo do medzirezortného pripomienkového konania novelu zákona o veterinárnej starostlivosti. Komplexný materiál prinesie zmeny aj v občianskom zákonníku, trestnom zákone a zákone o policajnom zbore. Zviera už viac nebude vecou, pribudnú systémové opatrenia proti množiteľom psov i povinné čipovanie psov. Rezort ním rieši aj aktuálne témy ako sú trávenie zvierat na sídliskách, či trestnoprávnu zodpovednosť majiteľa. Zefektívni sa aj ochrana práv zvierat najmä pred týraním tým, že sa posilnia právomoci veterinárnych inšpektorov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Alexandra Gallisová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Vláda v Kanade sa obáva katastrofy: Bojujú s niekoľkými požiarmi! Desiatky trvajú ešte od roku 2023
ilustračné foto
Rusko tvrdo útočilo na Kyjev a ďalšie oblasti: Požiar obytných budov! To nevyzerá dobre
Britský premiér Rishi Sunak a ruský prezident Vladimir Putin.
Vážne slová britského premiéra: Ohrozená BEZPEČNOSŤ v Európe?! Putin sa podľa neho nezastaví
KĽDR počas cvičenia, na ktoré dohliadal Kim Čong-un.
Foto
Desivé správy z KĽDR: Prípravy na jadrový protiútok?! Prejde vám mráz po chrbte, čo sa tam deje
Kysučan Tomáš opísal boj o život s rozzúrenou medvedicou.
Foto
Brutálny útok medvedice! Kysučan Tomáš opísal desivé minúty: Čo mu zachránilo život?
Dcéra mala s otcom vrúcny vzťah
Foto
Dcéra Laufera († 84): Prečo k otcovi nikoho nepustila?! Kým ležal v umelom spánku, mala ho izolovať
Premiér Robert Fico je s jej prácou spokojný.
Foto
Šimkovičová na chvoste rebríčka: Ako Fico obhajuje nedôveryhodnú ministerku? Politológ to povedal jasne
Štefan Harabin 11,73 %
Niektorých sudcov oblial studený pot: Chystá Harabin veľký návrat?
Vyššie snežilo, dole svietilo slnko na rozkvitnuté stromy a obďaleč bola hmla.
Foto
Nenormálne, čo sa dialo pod Tatrami: Príroda sa zbláznila! Čo bude nasledovať?
So svojím výkonom sa zapíše do Guinessovej knihy rekordov.
Foto
Neuveriteľný príbeh: Chlapec s Downovým syndrómom zabehol maratón! Prešiel cieľovou čiarou a...
Raquel v kostýme jaskynnej ženy v snímke Milión rokov pred Kristom očarila Hollywood.
Foto
Dražba šiat hollywoodskej sexbomby († 82): Odpadnete, akú sumu za ne dali!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Rusko varuje pred konfliktom svetového formátu: Reč padla opäť na jadrové zbrane