Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.09.2017 12:00 | Šport | Cyklistika
Foto

Trojnásobný šampión oslávil zlatý hetrik ako sa patrí: Sagan mal pokoj až po polnoci!

Šampanské, pivo, torta, slovenské pesničky a niekoľkohodinové fotenie s množstvom podpisov – presne takto vyzerala víťazná párty už trojnásobného cyklistického majstra sveta v rade Petra Sagana (27).

Šéf Slovenského zväzu cyklistiky Peter Privara (57) pre Nový Čas priamo z dejiska šampionátu porozprával, čo všetko sa dialo po víťaznom špurte momentálne najlepšieho slovenského športovca! Rodák zo Žiliny Peter Sagan sa stal prvým cyklistom, ktorému sa podarilo trikrát v rade získať titul majstra sveta. Tento unikát na vlastné oči videl v dejisku nórskeho šampionátu v Bergene aj šéf slovenskej cyklistiky Peter Privara, ktorý preteky sledoval spoločne s otcom Petra Sagana – Ľubomírom.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Víťazná párty

„Ľubo to tradične prežíval uzavretý do seba, nedával emócie najavo. Tie prepukli rovnako ako predošlé dva roky až v závere. Keď Peťo vyhral v roku 2015 v Richmonde, tak ma vystískal a nadvihol, že mi skoro rebrá praskli. To sa opakovalo aj vlani i teraz v Nórsku, ale už som bol na to pripravený a predtým, ako ma stisol a dvihol, som stihol vydýchnuť,“ hovorí s úsmevom Privara, ktorý nechýbal ani na víťaznej párty Petra Sagana. „Peťo mal po pretekoch veľmi veľa povinností. Nielenže dával niekoľko rozhovorov, absolvoval ceremoniál, oficiálnu tlačovú konferenciu a aj dopingovú kontrolu. Na Do hotela, kde sa konala párty, sa dostal takmer štyri hodiny po pretekoch,“ pokračoval Privara, ktorý prezradil aj to, čo sa na oslave dialo.

„Boli tam členovia tímu, ľudia zo stajne Bora, partneri a aj slovenský fanklub. Nálada bola skvelá, aj sa spievalo, pustili pesničku Hej, Sokoly!, ale Peter mal stále povinnosti. Každý chcel s ním fotku s medailou a podpis. Pokoj mu dali asi až o polnoci (smiech),“ dodal Privara. Otca Petra Sagana Ľubomíra Nový Čas včera telefonicky zastihol na obede, ktorý si vychutnával v Bergene: „Radujeme sa a oslavovali sme celá rodina až doteraz,“ povedal hrdý otec. Podľa našich informácií sa výprava včera presunula na Slovensko a rozpŕchla do svojich domovov, trojnásobný šampión odletel do Monaka za tehotnou manželkou Katkou, ktorá by mala rodiť o necelý mesiac. 

Radosť aj v Žiline

„Máme z toho úžasný pocit a nevieme sa dočkať, kedy Peťo a Katka prídu. Poriadne to oslávime!“ povedala šťastná Peťova sestra Daniela. Bratov úspech oslavovala v pondelok v práci v kaderníctve pri Mariánskom námestí v Žiline. Gratulácie prijímala od zákazníkov celý deň: „Raduje sa celá Žilina, všetci mi gratulujú. Je to krásne," dodala pyšná sestra šampióna a prezradila, že Peťovi synovcovia Lukáš (10)a Davidko (7) od radosti nemohli ani zaspať!

Sagan o treťom titule majstra sveta: Asi sa svet nezmení, ale je to pekné

Tvrdí, že nemal žiadnu špeciálnu taktiku. Napriek tomu Peter Sagan (27) vyhral ťažké, 276,5 km dlhé preteky s hromadným štartom kategórie elite na cyklistických MS v Bergene. Aj preto, že dlho trpezlivo čakal a v pravý čas mu vyšlo všetko, na čo siahol. Z historického tretieho titulu za sebou sa tešil, aj ho zodpovedne oslávil, ale typicky „saganovsky“ ho príliš nepreceňuje. „Stratégiu na preteky som nemal žiadnu. To sa nedá plánovať dopredu, treba veci riešiť, keď prídu. A 4 km pred cieľom som ani neveril, že ešte bojujem o titul. Myslel som si, že budem špurtovať o nejaké štvrté alebo piate miesto. Až na poslednom kilometri som si uvedomil, že chytíme Alaphilippea a mám šancu,“ povedal Sagan, ktorý potom vo finiši opäť stavil na správneho súpera a za Nórom Kristoffom sa vyviezol k víťaznému špurtu.

„V takej situácii musíte konať inštinktívne. Kristoff súťažil doma, takže je mi ho aj trochu ľúto, ale ja som veľmi šťastný, že som vyhral. Je to pre mňa špeciálne víťazstvo, je to neuveriteľné. Cez rok je veľa pretekov, ale tieto sú špeciálne. Potrebujete mať šťastie, je to lotéria,“ povedal na margo tretieho titulu za sebou, čo sa v histórii MS ešte nikomu nepodarilo. „Nie som si istý, či to zmení niečo na svete, ale je to pekné. Každý titul je pre mňa niečím špeciálny. Tento bol najťažší, pretože to boli nepredvídateľné preteky. Na takýchto pretekoch máte iba jednu šancu - zaútočiť, ísť do brejku, alebo špurtovať.“

 

Sagan v Bergene ukončil svoju prvú sezónu v novom tíme BORA-hansgrohe. „Tento rok už nebudem súťažiť. S manželkou Katkou čakáme onedlho prírastok, takže zostanem doma pri nej a budem sa venovať otcovským povinnostiam.“ Podľa športového riaditeľa tímu Jána Valacha sa chce Sagan poriadne pripraviť na jarné klasiky. „Dúfam, že sa mi bude dariť, ale v tomto športe nikdy neviete. Žijem zo dňa na deň. Ktovie, čo sa stane zajtra,“ povedal Sagan a ešte raz sa vrátil k svojmu kamarátovi Michelovi Scarponimu, ktorého na jar pri tréningu zabilo auto a ktorému aj venoval svoj tretí titul. „Bol to mimoriadny človek nielen v cyklistike, ale aj celkovo. Vždy sa usmieval a rozdával pozitívnu energiu. Bolo veľmi smutné, čo sa stalo, najmä pre jeho rodinu. V pondelok by mal narodeniny. Vždy som s ním prežíval pekné chvíle na tréningových kempoch či na pretekoch. Mrzí ma, že tu už nie je,“ povedal Sagan.

 

Čo absolvoval po víťaznej jazde
 - rozhovory s médiami
 - slávnostný ceremoniál
 - tlačovú konferenciu
 - rozhovory s partnermi
 - dopingovú kontrolu
 - víťaznú párty

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: pm, tasr, roj, Marián Korbel

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



O hrade v Banskej Štiavnici porozpráva rytier, ktorý je sprievodcom.
Foto
Cestovanie časom pri Banskej Štiavnici: Návrat do 13. storočia! Neuveríte, o čo ide
Hoci Victoria slávi už päťdesiat rokov, takmer nikto by si netrúfol jej to povedať.
Foto
TOTO ste Victorii Beckham nevedeli: Dcéra o nej prezradila TRÁPNE tajomstvo! Uf, radšej mala ostať ticho
Počty prípadov u našich susedov od začiatku roka prudko stúpajú.
EPIDÉMIA v Česku?! Odborníci dvíhajú varovný prst: Ochorenie naberá na intenzite
 Na proteste proti zákonu o zahraničnom vplyve bolo v Tbilisi vyše 20.000 ľudí.
Foto
Gruzínskom sa ozývajú výkriky skandovania: Desiatky tisíc ľudí vybehlo do ulíc! Situácia je vážna, čo sa tam deje?
Vlajka Kataru (ilustračné foto).
Katar prehodnocuje svoju úlohu sprostredkovateľa: Môžu za to konflikty? Najhoršie na tom skončí táto krajina!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Česko a Belgicko bijú na poplach! Prstom ukazujú na Rusko: Hrozné, do čoho majú zasahovať
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj žiada lídrov EÚ o pomoc: Vymenoval zoznam, toto by im pomohlo pri obrane krajiny
Pesničková súťaž Eurovízia bude prebiehať 7. až 11. mája.
Obľúbená Eurovízia je za dverami: Švédsko chce byť pripravené na najhoršie, drsné opatrenia
Predavčaka sedí v obchode počas výpadku elektrickej energie v ekvádorskej metropole Quito v utorok 16. apríla 2024.
Foto
V Ekvádore majú už víkend: Sú bez elektriny, z krajiny hlásia problém za problémom
Na snímke tréner ŠK Slovan Bratislava Vladimír Weiss st. počas tlačovej konferencie.
Slovan má údajne záujem o slovinského zakončovateľa: O šikovného útočníka sa zaujíma aj Bazilej
Exsiskár Beňa priznáva odovzdanie 20 000 € Pčolinskému.
Aktualizované
V Afrike zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS: Odsúdený bol už aj v minulosti! Čo sa stalo tentokrát?
Švajčiarsky parlament zakázal používanie nacistických symbolov.
Tlak z Európy ich donútil konať: Švajčiarsko zakázalo používanie nacistických symbolov