Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.09.2017 22:30 | Správy | Zahraničné správy

Štvrté víťazstvo pre Merkelovú: Nemeckej kancelárke gratulovali viacerí zahraniční činitelia

Nemecko je naďalej na strane európskeho projektu.

Poznamenal to v nedeľu predseda Európskeho parlamentu (EP) Antonio Tajani gratulujúc spolkovej kancelárke Angele Merkelovej k víťazstvu strán únie CDU/CSU v nedeľných parlamentných voľbách. "Pracujme spoločne v záujme zreformovania Európy," dodal na jednej zo sociálnych sietí najvyšší predstaviteľ kontinentálneho zákonodarného zboru.

Otvoriť galériu
Aj krajan Angely Merkelovej, uznávaná osobnosť EP, šéf frakcie európskych ľudovcov Manfred Weber, ktorý je podpredsedom CSU, podčiarkol, že Nemecko zostáva s Angelou Merkelovou silným a spoľahlivým partnerom na starom kontinente. Súčasne vyjadril sklamanie nad tým, že sociálni demokrati z SPD nedokázali ponúknuť alternatívy.

Český premiér Bohuslav Sobotka, ako aj ďalší predstavitelia politickej scény v ČR ocenili v nedeľu víťazstvo strán únie CDU/CSU v parlamentných voľbách v Nemecku. Šéf českej diplomacie Lubomír Zaorálek sa domnieva, že Merkelovej víťazstvo je dôkazom spokojnosti v Nemecku.

Otvoriť galériu
Rakúsky sociálnodemokratický spolkový kancelár Christian Kern zablahoželal v nedeľu na jednej zo sociálnych sietí nemeckej konzervatívnej spolkovej kancelárke Angele Merkelovej k víťazstvu strán únie CDU/CSU v parlamentných voľbách. Taliansky minister zahraničných vecí Angelino Alfano tiež využil jednu zo sociálnych sietí na blahoželanie Angele Merkelovej. Nemecko podľa jeho slov
Otvoriť galériu
Medzi gratulantmi boli v nedeľu aj premiéri škandinávskych krajín, Švédska, Nórska a Fínska - Stefan Löfven, Erna Solbergová a Juha Sipilä. Angele Merkelovej gratuloval v nedeľu aj najvyšší predstaviteľ Svetového židovského kongresu Ronald Lauder, ktorý ju označil za "skutočnú priateľku štátu Izrael a židovského národa". Zdôraznil jej neúnavný boj proti antisemitizmu v priebehu 12 doterajších rokov na poste kancelárky a ocenil aj niektoré jej nové legislatívne iniciatívy.

Židovské organizácie, ale napríklad aj šéf luxemburskej diplomacie Jean Asselborn v nedeľu mimoriadne kriticky reagovali na volebný výsledok Alternatívy pre Nemecko (AfD). "70 rokov po skončení vojny sedia opäť neonacisti v Bundestagu," vyhlásil pre tlačovú agentúru DPA Asselborn. Podľa jeho názoru sa musia všetky demokratické strany v Nemecku bez ohľadu na pôsobenie vo vláde alebo v opozícii zomknúť.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Nehoda na bratislavskej D2: Tunel Sitina sa uzatvára! Tvoria sa kolóny
Bývalí partneri sa stále majú v zuboch.
Soukup a Hanychová: Drsná HÁDKA na ulici! Keď vyšiel Agátin muž, milionár sa nezdržal a... Fúha!
Ilustračné foto
Na Slovensko zavíta svetoznámy reťazec: Môžete sa tešiť na TIETO dobroty! To však nie je všetko
Ilustračné foto
Dočkáme sa poklesu cien benzínu? Analytik reaguje: Takto to bude vyzerať najbližšie týždne!
(ilustračná foto)
Dostane Ukrajina potrebnú pomoc? G7 okrem vojnového konfliktu riešila aj ďalšie problémy
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
Rezort zdravotníctva hľadá nového riaditeľa nemocnice: Vyhlásili aj výberové konanie na tento post!
passenger ferry on the Mediterranean Sea
Vážna nehoda v milovanej turistickej destinácii: 30 ľudí je ranených!
Lela Ceterová chce vraj už skoncovať s plastikami.
VYTOČENÁ Lela Vémola: Deň na ho*no a ešte ma zastavia policajti! Sťažuje sa, že za TOTO dostala pokutu
20th June 2020: Rear view of two male Police Scotland officers on duty in Edinburgh, during a Black Lives Matter demonstration in St Andrew Square, during the Coronavirus pandemic. One officer is wearing protective rubber gloves. Both officers are wearing high visibility jackets with their police uniforms, with the police logo on the back. They are standing looking down the street, keeping surveillance of the crowds. They have handheld radios attached to their jackets to communicate with colleagues.
Manžel expremiérky sa zmieta v problémoch: Polícia ho obvinila zo sprenevery
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov
Lavrov si servítku pred ústa neberie: Jasné oznámenie od Ruska! KOMU ho adresovali?
Že mu nebolo hanby spraviť niečo také (ilustračné foto)
Polícia zastavila dvoch mužov: Ani vo sne by im nenapadlo, čo u nich objavia!
 Herečka Jiřina Bohdalová.
Herečka Bohdalová v 92 rokoch sekla so závislosťou: Nezlákal ju ani exprezident!