Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.09.2017 10:00 | Správy | Zahraničné správy

Nemecká kancelárka obhájila post najsilnejšej ženy Európy: Čo nás čaká po víťazstve Merkelovej!

Nemecké voľby označovali odborníci aj politici naprieč Európou za najdôležitejšiu udalosť roka na starom kontinente.

Dlhá kampaň vyvrcholila nedeľným hlasovaním, v ktorom bola hlavnou favoritkou nemecká kancelárka Angela Merkelová (63). Tá vládne nepretržite od roku 2005 a po­dľa prognóz bude ďalšie volebné obdobie ovplyvňovať dianie v celej Európskej únii. Tá však stojí pred najväčšími zmenami v novodobej histórii a jej osud, vrátane Slovenska, bude mať na pleciach práve novozvolená kancelárka.

Hlavným súperom Merkelovej a jej strany CDU/CSU bol bývalý šéf europarlamentu Martin Schulz so socialistami združenými v hnutí SPD. Práve s nimi tvorila posledné štyri roky veľkú koalíciu, ktorá je už menej pravdepodobná. Schulz mal v deň volieb dobrú náladu a napriek prognózam, ktoré dávali jeho súperke viac ako 14%-ný náskok, si trúfal na výhru. „Dostaneme dosť hlasov na to, aby som sa stal kancelárom,“ povedal Schulz. Merkelová prišla odvoliť v centre Berlína krátko po obede, ale voľby komentovať nechcela. Kancelárka stojí v čele spolkovej vlády už 12 rokov a ďalšími štyrmi rokmi by dorovnala rekord svojho učiteľa Helmuta Kohla. Vo voľbách sa očakávala vyššia účasť ako pred rokmi aj kvôli efektu protiimigračnej strany AfD, ktorú medzi relevantných hráčov vykopla migračná kríza z roku 2015. Kuriózne je, že v budúcom parlamente môže sedieť až takmer 700 zákonodarcov, čo by nemala žiadna iná demokracia na svete.

Otvoriť galériu

Odborníci boli pred voľbami pokojní, neočakávali výrazné zmeny v smerovaní nemeckej politiky ani najväčšej ekonomiky v Európe, s ktorou je výrazne prepojený aj slovenský export. Zhodujú sa však v tom, že na novej kancelárke bude spolu s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom vytvoriť dohodu o novej podobe Európskej únie. Práve Macron môže tlačiť na väčšie zjednotenie v eurozóne, čomu kancelárka zatiaľ nedala úplne zelenú. „Bude záležať na tom, s kým bude CDU/CSU vo vládnej koalícii. Nemecko zastáva stredovú pozíciu a má záujem na tom, aby európska integrácia fungovala,“ hovorí Zuzana Lizcová z Asociácie pre medzinárodné otázky. Pre Slovensko je dôležité, ako budú vyzerať rokovania o podobe jadra EÚ, ktoré už mesiace skloňuje aj premiér Robert Fico. O jeho novej podobe môže rozhodnúť kľúčový prejav Macrona, ktorý načasoval na tento týždeň - čiže pár dní po ohlásení výsledkov nemeckých volieb.

Otvoriť galériu

(pre zväčšenie rozkliknite)

Ako sa zmení európska politika

1. Nová podoba Európskej únie - rokovania o jadro

„Je tu časové okno do volieb do Európskeho parlamentu v máji 2019, keď sa očakáva, že obdobie roka a niečo bude obdobím veľmi intenzívneho hľadania nového konsenzu a kompromisov v primárnych politikách EÚ,“ hovorí analytik Centra Roberta Boscha Milan Nič s tým, že dôležité budú dohody medzi Berlínom a Parížom. ???

 

 

2. Väčšie spájanie medzi európskymi štátmi alebo vytlačenie niektorých krajín z eurozóny

Všetko závisí od toho, s kým bude Merkelová vládnuť. Na stole sú dve možnosti - pokračovanie koalície so socialistami SPD alebo s liberálmi z FDP. „Socialisti budú tlačiť na viac solidarity. Bude to znamenať snahu mať silnejší spoločný rozpočet, silnejšieho ministra financií. Ak by partnerom bola FDP, zopakuje sa dôrazná politika Merkelovej vlády v čase začiatku gréckej krízy. Pôjde o prísnejší postoj voči zadlženým krajinám, neochotu riskovať nemecké peniaze a vylúčiť nemožno ani snahu o vytlačenie nereformovaných krajín z eurozóny,“ hovorí Milan Nič.

 

3. Tvrdý postoj v otázke migrácie

„Nemecká politika sa voči prisťahovalcom zmenila od roku 2015. Kancelárka opakuje, že Nemecko sa zachovalo týmto spôsobom len preto, aby vyriešilo akútnu humanitárnu krízu, a že situácia sa nebude opakovať,“ vysvetľuje analytička Zuzana Lizcová z Asociácie pre medzinárodné otázky.

 

4. Posilnia protiislamistické sily v Európe

Do nemeckého Bundestagu sa prvýkrát dostane protiislamistická extrémistická strana AfD, čo je rovnaký trend ako v iných krajiných. „Ostatné strany s nimi odmietajú spolupracovať a nedá sa očakávať, že by nejako aktívne prehovárala do tvorby nemeckej politiky,“ hovorí Lizcová.

Otvoriť galériu

Dôležitý bude partner Merkelovej

Radovan Geist, analytik Euractiv

- Realistickým scenárom nie je žiadna vládna konštelácia bez účasti Merkelovej CDU/CSU ako najsilnejšej strany. Pre budúcnosť Európy nie je dôležité, že Merkelová vyhrá, ale kto bude koaličným partnerom konzervatívcov a ako budú rozdelené politické sily v koalícii. Schulz sa na rozdiel od Merkelovej zastrájal väčšou otvorenosťou návrhom francúzskeho prezidenta Emanuela Macrona na reformu eurozóny vrátane vytvorenia špeciálneho rozpočtu pre eurozónu.

Zmenila utečeneckú politiku

Zuzana Lizcová, analytička Asociácie pre medzinárodné otázky

- Nemožno predpokladať, že dôjde k náhlym a prevratným zmenám. Môže tam byť posun v akcentoch. Nemecko zastáva stredovú pozíciu a má záujem na tom, aby európska integrácia fungovala. Nemecká politika sa voči prisťahovalcom zmenila od roku 2015. Nemecko prijalo za posledné dva roky výrazné množstvo noriem, ktoré obmedzujú tú možnosť príchodu do krajiny, aby boli vrátení do krajín pôvodu a snaží sa vyjednávať dohody s tými krajinami. Obmedzuje možnosť toho, aby sa za niektorými ľuďmi prisťahovali ich rodiny, aby tí ľudia boli integrovaní do spoločnosti a tí ostatní postihovaní ekonomicky.

Prognóza počtu poslancov:

CDU/CSU: 259

SPD: 152

AfD: 80

FDP: 69

LINKE-LEFT: 64

GRÜNE-G/EFA: 54

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Martin Čeliga, noe

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na snímke tréner ŠK Slovan Bratislava Vladimír Weiss st. počas tlačovej konferencie.
Slovan má údajne záujem o slovinského zakončovateľa: O šikovného útočníka sa zaujíma aj Bazilej
Exsiskár Beňa priznáva odovzdanie 20 000 € Pčolinskému.
Aktualizované
V Afrike zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS: Odsúdený bol už aj v minulosti! Čo sa stalo tentokrát?
Fedor Flašík
Foto
Podnikateľa Fedora Flašíka nečakane previezli do Prahy! Rodina poskytla stanovisko
Predseda Snemovne reprezentantov Kongresu USA Mike Johnson.
Aktualizované
Republikáni navrhli nové zákony o pomoci pre Ukrajinu a Izrael: Na stole je niekoľko noviniek
Mamička na prechádzke začula čudný zvuk: Keď sa pozrela do kočíka, zbledla od hrôzy
Working, Equality, Wages, Women, Paying
Novinka v právnej zmene pohlavia: Švédsky parlament schválil návrh zákona, cesta bude jednoduchšia
Národná rada Slovenskej republiky.
Prebehol druhý rokovací deň 12. schôdze Národnej rady: Poslanci ho ukončili touto témou! Týka sa možno aj vás
Žena v Chorvátsku vkladá do urny hlasovací lístok.
AktualizovanéFoto
Chorváti predčasne rozhodujú o novom parlamente: Exit poll naznačil víťaza
The sun and nine planets of our system orbiting.
Fantázia! Vedci pozorovali výbuch vo vesmíre, aký sa nestáva 10-tisíc rokov: Zvláštne, čo zistili
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Je Gaza na pokraji hladomoru? Premiér Netanjahu má na to vlastný názor
Jaba Kankava v drese bratislavského Slovana.
Gruzínci schválili kontroverzný zákon: Jaba Kankava posiela tvrdý odkaz Rusku!
Rozsiahly štrajk organizovaný odbormi ochromil dopravu v Grécku.
Foto
Grécko je hore nohami: Do ulíc vyšli tisíce ľudí, dopravu úplne ochromili! Čo chcú?